Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Nie działa klimatyzacja

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Nie działa klimatyzacja

    Pacjent to Octavia I, 1.6 BFQ, klimatyzacja taka zwykła z guzikiem A/C. Po włączeniu nawiewu na 1 bieg i klimatyzacji: działa nawiew, załączają się oba wiatraki chłodnicy, falują obroty tak jakby sterownik je podnosił i obniżał, nie załącza się sprzęgło klimy, napięcie na wtyczce od kompresora 12V.
    Na wyłączonej klimie: silnik ma stałe niskie obroty, wiatraki się wyłączają, na wtyczce od kompresora jest nadal 12V.
    Klimatyzacja chodziła kilka dni temu, przestała chłodzić podczas jazdy na autostradzie, chłodziła coraz słabiej, słabiej, aż wcale.
    Czynnik dziś dobijałem i bez zmian. Osuszacz nie wymieniany na pewno z 3 lata. Bezpieczniki sprawdzone. Sprzęgłem klimy mogę pokręcić z ręki, chodzi z zwykłym lekkim oporem. Silnik nie zgłasza innych błędów po za 16556 skład mieszanki.
    Próbowałem sprawdzić błędy klimy VAG COM 311, grupa 08, ale się nie łączy.

  • #2
    Moim zdaniem jest coś z sprzęgłem kompresora a dokładnie że zwarciem.

    Komentarz


    • #3
      No i najważniejsze, na włączonej klimie sprzęgło nie kręci się z kołem pasowym, czyli jakby układ sprzęgła, elektromagnes. Podłącze samą cewkę i sprawdze czy przyciąga sprzegło.

      Komentarz


      • #4
        Diagnoza: cewka elektromagnesu sprzęgła nie ma przejścia, przewody nie uszkodzone, czyli coś w środku.
        Czy można zdjąć sprzęgło, koło pasowe i cewkę bez demontażu kompresora? Trzeba by mieć dorobiony ściągacz. Może być problem z wciśnięciem nowego koła z łożyskiem. Czy ktoś próbował lub spotkał sie z metodą?

        Komentarz

        POWRÓT NA GÓRĘ
        Pracuję...
        X