Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Nie działa klima na postoju, gotuje się O1 1.6 bfq

Zwiń
X
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Nie działa klima na postoju, gotuje się O1 1.6 bfq

    Od kwietnia borykam się z problemem nie działającej klimy w gorące dni ok 30st na rozgrzanym silniku podczas postoju lub wolnej jazdy w korku.
    Do tego gotuje (120) się silnik ponieważ nie załącza się wentylator chłodnicy.
    Podczas jazdy wszystko wraca do normy, temperatura silnika spada, klima chłodzi.
    W chłodne i ciepłe dni lub na średnio dogrzanym silniku oba wiatraki kręcą i nie ma tego problemu.
    Poza tym w gorące dni, jak nic nie działa, na załączonej klimie, włączając lub wyłączając nawiew oba wiatraki reagują i chwilę się kręcą, powoli ustając.
    Klima nabijana w zeszłym sezonie, nie nadużywana, załączana zimą dla przesmarowania.
    Wiatrak chłodnicy nowy, stary zaczął dymić i się przegrzał.
    Próbuję dostać się do elektryka, ale w WML jest tylko jeden i nie chciałbym szukać po omacku. Ktoś tak miał? Bo podobnych postów jest pełno ale nie znalazłem z takim problemem.
    Termostat? Czujnik? Sterownik? Przekaźnik?


  • #2
    Sprawdzić sterownik, najlepiej podmienić na drugi bo skoro wentyle jak twierdzisz są sprawne i odpalają a za chwilę stają to podejrzewam, że to właśnie sterownik je rozłącza.
    W starym wiatraku skończyły się szczotki.
    ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
    Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
    Spalanie - Motostat.pl
    Spalanie - Motostat.pl

    Komentarz


    • #3
      Sprawdź dolny wąż przy chłodnicy gdy silnik będzie miał temp .powyżej 90'c na blacie , prawdopodobne że padł zespół termostatu wraz z czujnikiem temperatury przez co komputer ma błędne dane , dobrze by było to sprawdzić kompem dla pewności .ok jeśli się okaże że termostat to nie kupuj zamienników po nie działają poprawnie.
      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

      ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

      https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

      Komentarz


      • #4
        Do sprawdzenia:

        1) sterownik wentylatorów ( w okolicy przedniego pasa pod akumulatorem)

        2) termostat

        3) wentylatory

        Poszukaj na forum jest o tym temat.

        W pierwszej kolejności podmień sterownik na ten z literą K na końcu, działa na nim klima i wentyle się wcześniej odpalają.

        Druga to termostat, czujnik temperatury na blacie i ten przy termostacie sprawdzasz VCDS'a opis jest na necie. Różnica nie może przekroczyć 5 stopni Celsjusza.

        Trzecia to wiatraki, u mnie przegrzewał się samochód bo stary dyzy wentylator działał tylko na jednym biegu, niby działał a był zepsuty w środku.
        Ostatnio edytowany przez shanzi; [ARG:4 UNDEFINED].

        Komentarz


        • #5
          Wiecie co... na akumulatorze jest skrzynka z bezpiecznikami. Niby na nie spojrzałem, ale nie zwróciłem uwagi, że są tam jeszcze bezpieczniki blaszkowe. Pierwszy się upala a czwarty-odpowiedzialny za wentylator jest przepalony. Tak więc jutro wymieniam i pewnie po problemie... A sprawdził mi to kolega mechanik...

          Komentarz


          • #6
            Faktycznie jest, mało kto o niej pamieta ;/ nawet ja :// Dobrze, że kolega kumaty

            Komentarz

            Pracuję...
            X