Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Brak świateł stopu

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Brak świateł stopu

    Witam wszystkich. Dziś po raz pierwszy dopadła mnie usterka elektryczna w mojej O1, ale do rzeczy. Rano po przejechaniu kilku kilometrów pojawiła się kontrolka EPC na blacie, podpiąłem kompa i wyskoczył błąd od czujnika pedału hamulca (16955 ). Błąd skasowałem , ale wcześniej sprawdziłem grupę 066 i przy nie wciśniętym pedale hamulca końcówka jest 1100 natomiast gdy jest pedał włączony - 1010. Świateł stopu nie ma , tzn po naciśnięciu hamulca, żadne ze świateł stopu nie świeci. niestety zmuszony byłem ruszyć w trasę , po przejechaniu kilku kilometrów zauważyłem , ze mam połowę 3-go światła stop (kombi ) oraz, ze światła pozycyjne po włączeniu hamulca świecą jako stop... . Czy ktoś z was miał może podobna przygodę lub może mnie naprowadzić od czego zacząć szukać ??

    bezpiecznik 13 sprawdzony, jest cały, nie przepalony

  • #2
    Sprawdź czujnik stopu pod pedałem hamulca

    Komentarz


    • #3
      Zamieszczone przez Ptasznik Zobacz wpis
      Sprawdź czujnik stopu pod pedałem hamulca
      czujnik sprawdziłem, wartości się zmieniają po wcisnieciu hamulca, nie wiem tylko czy 1010 w końcówce to dobrze, czy źle ??

      Komentarz


      • #4
        nowy czujnik w ASO 38zł obstawiam wadliwy czujnik, skoro bezpieczniki są ok....

        Komentarz


        • #5
          wartość może się zmieniać a i tak będzie padnięty bo się przycina.
          wymień czujnik, groszowa sprawa
          190 km / 436 Nm

          Komentarz


          • #6
            W tamtym tygodniu przerabiałem to w A6 C5. Tam jeszcze nie ma kontrolki check engine ani EPC więc migała świeca żarowa. Podczas jazdy zaczynała migać świeca, muśnięcie pedału hamulca i kontrolka gasła i na kolejne 50 km spokój i po miesiącu migała już cały czas i STOPu z tyłu brak.

            Po podpięciu VCDSa wywaliło błąd czujnika światła STOP

            Kupiłem NO NAME czujnik za 19 zł, wymiana dziecinnie prosta, czujnik podziałał 5 dni i znowu szwankuje, tzn raz na 100 km miga świeca żarowa,, uśnięcie pedału hamulca pomaga....

            Czeka mnie wymiana czujnika na ori ASO


            Komentarz


            • #7
              Czujnik wymieniony , problem się zmienił. Światła hamowania (stopu) po obu stronach, te na samej górze palą się cały czas, po wciśnięciu hamulca , palą się mocniej. Czujnik (46zl... )wymieniony na oryginalny .Po podpięciu do vaga , końcówka zmienia się z 00 na 11. Zauważyłem też że lewe światło stopu( teraz to mijania...) pali się mocniej. Ogólnie rzecz biorąc nie mam świateł mijania, tych na dole , a światła stopu robią za mijania i stopu...
              Ostatnio edytowany przez shanzi; [ARG:4 UNDEFINED].

              Komentarz


              • #8
                Zobacz jak się mają kostki w lewym boczku bagaznika

                Komentarz


                • #9
                  Kostki wyglądają ok. Dziś przepaliła się żarówka która świeciła za stóp i pozycyjne... Najlepsze jest to, że wyjąłem bezpiecznik 38 , żeby prąd nie pobierał z żarówek oświetlających bagażnik, jakie było moje zdziwienie, gdy one działały... Mam oświetlenie w kabinie i w bagażniku , którego być nie powinno a nie mam centralnego i odblokowywania wlewu paliwa, tak ma być. Skąd do ku****y bierze to napięcie ?

                  Komentarz


                  • #10
                    Tak jak sugeruje kolega Ptasznik sprawdź przy lampach kostki..styki...przewody...

                    Komentarz


                    • #11
                      z tym bezpiecznikiem to poleciałem, bo okazało się, że są dwa które odpowiadają za podobne rzeczy, po wyjęciu drugiego wszystko było ok, czyli nic nie było . Kostki dziś rozpinałem, żadnej wody, rdzy czy innego syfu. Miejsce styku masy z karoserią też nie wyglądało na skorodowane. Padła mi natomiast połowa ledów w 3 światłe stop. Jeszcze pytanie do was. Z tyłu w Octavii są 3 lub 4 żarówki. 4 od dołu to przeciwmgłowe. I tak od góry idą , 1hamulec, 2kierunowskaz, 3wsteczny/mijania ?? U mnie palą się te górne jako mijania i mocniej jako stop a u ojca te górne to stop a dolne 3 to pozycja. Tak ma być prawidłowo ??

                      Komentarz


                      • #12
                        Sprawdź żarówki stop/pozycyjne.Mi kiedyś stopił się żarnik od stop i zwierało do żarnika pozycyjnych.Błąd EPC i piszczenie przy otwartych drzwiach się włączało.

                        Błąd 16955 problem i rozwiązanie. - Octavia Club Polska
                        Ostatnio edytowany przez mark711; [ARG:4 UNDEFINED].

                        Komentarz

                        POWRÓT NA GÓRĘ
                        Pracuję...
                        X