Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem z hamulcami

Zwiń
X
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • #26
    Nie tego nie robiłem, zaraz to sobie ogarnę, A co do czujnika wydaje się być ok. Ewentualnie jak go sprawdzić?

    Komentarz


    • #27
      Ups ... , z pamięci nie powiem w której grupie sprawdzisz czujnik pedału . Zerknij na post odnośnie pedału gazu . Niedawno taki temat się przewijał . Wartości 0 lub 1 ( włączony/wyłączony ) . Jeśli to nie zapowietrzenie to chyba ABS coś tu robi wrogą robotę .

      Komentarz


      • #28
        Ale wymieniałeś czujniki i koronki więc trzeba sprawdzić czy dane są poprawne ...

        Komentarz


        • #29
          Myślę, że gdyby były jakieś błędy generowane od układu ABS świeciło by coś na desce.
          ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
          Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
          Spalanie - Motostat.pl
          Spalanie - Motostat.pl

          Komentarz


          • #30
            Raczej jest tak jak piszesz ale sprawdzić nie zaszkodzi .

            Komentarz


            • #31
              Trochę przeczytałem na okoliczność odpowietrzania hamulców z układem ABS . W artykułach piszą że odpowietrzanie tradycyjną metodą bywa często mało skuteczne . Zalecane jest odpowietrzenie ciśnieniowe z ilością płynu min 0.5 L na jedno koło . Piszą że ciśnienie w układzie jakie generujesz pompując pedał jest zbyt niskie aby usunąć powietrze z regulatorów ABS . Zasadniczo to mechanicznie i elektrycznie wszystko może być sprawne a hamulce będą słabe . Wymieniłeś wszystko na nowe , servo i pompa były podmieniane , wycieków brak więc albo odpowietrzasz do zwycięstwa albo pasuje poszukać warsztatu i odpowietrzyć ciśnieniowo .

              Komentarz


              • #32
                Często problem z powoli wpadającym pedałem hamulca leży w cylinderkach przeglądnij dokładnie tył cylinderki ,samo napinacz, linka ręcznego

                Komentarz


                • #33
                  Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
                  Często problem z powoli wpadającym pedałem hamulca leży w cylinderkach przeglądnij dokładnie tył cylinderki ,samo napinacz, linka ręcznego
                  Właśnie wczoraj to zrobiłem, założyłem nowe cylinderki (poprzedni miał mikro pęknięcie na gumce), złożyłem wszystko raz jeszcze, odpowietrzanie i pedał nadal miękki.
                  Objeździłem wszystkie warsztaty w okolicy - najbliższy termin tydzień, dwa oczekiwania.
                  Jutro zaczynam znowu walkę z odpowietrzaniem, do skutku, może się uda.
                  Dostałem informację od znajomego mechanika, który pracował w serwisie skody, że zazwyczaj odpowietrzali jeśli była taka sytuacja na odpalonym silniku - co sądzicie o takiej metodzie??

                  Komentarz


                  • #34
                    Z hamulcami nadal nic się nie zmieniło
                    Jedyne pocieszenie, że po ok tygodniu doczekałem się przyjazdu do mnie mechanika, który spróbuje odpowietrzyć układ podciśnieniowo, (modlę się) może się uda i w końcu moja O1 zadziała. Dam znać czy coś to pomogło.

                    Komentarz


                    • #35
                      Płyn dociera do wszystkich zacisków?

                      Wyjmij bezpiecznik ABS i sprawdź które koła hamują.

                      Pojeździj tak (już z bezpiecznikiem włożonym), aby ABS trochę popracował. Odpowietrzaj np tylne lewe koło, następnie prawe przednie. Następnie tylne prawe, lewe przednie. Później komputer, odpowietrzanie pompy, trzymasz do oporu hamulec, włącza się pompa, cały czas trzymasz. Przestaje działać. Noga z hamulca, luzujesz odpowietrznik, 10 razy wciskasz pedał hamulca, zakręcasz. Robisz to samo z drugą stroną. Możesz powtórzyć kilka razy. Możesz jeszcze dodatkowo ponownie sprawdzić tył czy przypadkiem nie pojawiło się powietrze.

                      Komentarz


                      • #36
                        Poddałem się, auto trafiło dzisiaj do serwisu, zobaczymy co stwierdzą.

                        Komentarz


                        • #37
                          Problem rozwiązany.
                          Uszkodzona była pompa ABS, mimo tego, że była wymieniana. Zmieniłem na kolejną i problem ustąpił. Pedał hamulca pracuje jak należy, tzn. teraz wszystko musi się do siebie ułożyć, dopasować.
                          Serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc.

                          Temat uważam za zamknięty.

                          Komentarz


                          • #38
                            Fajnie że udało się rozwiązać problem.

                            ...Moje Cappuccino MPi...

                            Komentarz

                            Pracuję...
                            X