Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Klimatyzacja

Zwiń
X
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Klimatyzacja

    Przyszły upały a z nimi odpalenie klimy. Moim zdaniem działa słabo........... ale może się mylę, proszę was wypowiedzcie się i dajcie jakieś rady.
    Aby sprawdzić temperaturę zabrałem termometr, który umieściłem wewnątrz środkowego nawiewu. Klimatyzację podczas jazdy ustawiłem na LO i termometr wskazywał 15*C a raz nawet 13,1.
    Wskazanie najniższe było gdy prędkość była ustawiona na 2 kreski natomiast jak dmuchawę ustawiłem na max temperatura wzrosła do 19,2. Im niższe obroty dmuchawy tym zimniejsze leci powietrze. Drugi test zrobiłem ustawiając AUTO 18 stopni. Wówczas temperatura na termometrze była 21.Czy to normalne ?
    Zrobiłem test diagnostyczny i wyskoczyło na klimatroniku najpierw 4FA 00 a pózniej 000 00.
    Dodam że nawet jak włączę klimatyzacje na maksymalne obroty dmuchawa chodzi i są momenty, że samoczynnie się jakby wyłączała po czym znowu wskakuje na maksa. Dodam, że klimatyzacja działa bez żadnego ustawionego trybu.
    Z góry dziękuje za podpowiedzi co robić bo wiem, że warsztaty lubią naciągać przy naprawach klimy ....tym bardziej latem.




  • #2
    napewno co do 4FA - to odnosi się do błędu klap

    4FA Mechanizm/silnik nastaw klapy nawiewu powietrza – V71 (awaria siln/zablokowany
    Dokładnie ten sam błąd mam - i przy vcds też wskazuje na V71.

    http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934 - Moja zielona

    Komentarz


    • #3
      co do reszty - przydało by się zeskanować VAGiem albo VCDSem - wówczas byś dostał najlepszy opis błędów jeśli są.
      http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934 - Moja zielona

      Komentarz


      • #4
        Podkleję się pod temat w imieniu kolegi. Pacjent octavia 1 generacji, rok 2004 z climatronic. Objaw jest taki : klima chłodzi dość dobrze (nabita w tym roku, sprawdzona szczelność) ale po około 15 minutach się wyłącza. Nie chłodzi około 30 sekund do minuty i znów się włącza i chłodzi Zdarza się, że trafi się to raz dziennie tzn raz się wyłączy i po chwili włączy Ale zdarza się też, że klima wyłącza się naście razy i przestaje chłodzić. Błędów w kompie brak. Gdzie szukać problemu? Jakiś zawór? Czujnik temperatury?
        RS 190 km / 436 Nm
        CanAm Outlander 1000 XT-P
        Turystyczne wyprawy quadowe
        www.atvmoto.pl

        Komentarz


        • #5
          oolsztyniak jak by to był jakiś czujnik temperatury to raczej byś błędy na kompie miał. Test diagnostyki robiłeś na climatronicu ? Może sprężarka powoli zionie ducha, lub sprzęgło sprężarki ? tego na komputerze niestety nie zobaczysz.
          http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934 - Moja zielona

          Komentarz


          • #6
            A jak zrobić ten test?
            RS 190 km / 436 Nm
            CanAm Outlander 1000 XT-P
            Turystyczne wyprawy quadowe
            www.atvmoto.pl

            Komentarz


            • #7

              Komentarz


              • #8
                Witam. Mam inny problem z klimą. Zauważyłem to jak wracaliśmy z nad morza. Stanęliśmy na Maka na Mopie i zostałem w aucie, reszta wycieczki poszła zamawiać. Żar z nieba i pomyślałem sobie że zapalę silnik i włączę klimę. Po jakiejś minucie auto zgasło. Mówię sobie może przypadek. Odpalam i chwilę chodzi i zgasła. Odpalam bez klimy wszystko chodzi jak z fabryki. Dzisiaj też odpaliłem i włączyłem AUTO i chwila i zdechła. Nie wiem co to może być. Klima nabita. Vag nic nie sugeruje. Może ktoś miał podobnie?

                Komentarz


                • #9
                  nygus81 ale ta chwila jak długo trwa ? może sprężarka zaciera, albo jakieś przebicie idzie? na pewno żadnych błędów nie ma ? Jeśli jakiekolwiek są nawet nie powiązane z klimą to wrzuć tu.
                  http://forum.octaviaclub.pl/node/2558934 - Moja zielona

                  Komentarz


                  • #10
                    Chwila to znaczy minutę może trochę dłużej. Z błędów jest tylko sonda że za bogata mieszanka czy coś takiego związane z sondą. Jeszcze mi się wydaje że jak chodzi na AUTO to się tak dzieje. Jak wczoraj wracałem na klimie nie AUTO to chyba było lepiej bo na długiej zmianie świateł na skrzyżowaniu nie zgasł.

                    Komentarz

                    Pracuję...
                    X