Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Aku padł po podłączeniu Bolero

Zwiń
X
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Aku padł po podłączeniu Bolero

    Panowie potrzebna pomoc,
    kupiłem Bolero dotykowe i chyba mi aku rozładowało przez weekend.
    Nie gaśnie w nim podświetlenie, nie włącza i nie wyłącza się z kluczyka, tylko z przycisku i nie pokazuje czujników parkowania.
    Czy to się jakoś koduje tym całym VCDS-em?
    Jak tak, to potrzebuję kogoś w Poznaniu i okolicach, bo do pracy jeżdżę codziennie i nie chcę codziennie na kablach odpalać (dobrze, że auto żony było i miałem kable, bo bym do roboty nie dojechał).

  • #2
    Masz OII przed FL czy po FL?
    Prawdopodobnie będzie moduł CAN Gateway do wymiany na nowszy.
    Najlepiej znajdź kogoś z VCDS-em w okolicy i wstaw autoscan.

    Komentarz


    • #3
      Przed FL.Wcześniej nie było w nim radia fabrycznego, tylko zwykłe sony. Teraz założyłem Bolero i mam klopsa... :/
      Zamieszczone przez kowaltom99 Zobacz posta
      Najlepiej znajdź kogoś z VCDS-em w okolicy i wstaw autoscan.
      no właśnie szukam... zaczynam od forum, bo wiem, że są tu osoby z olbrzymią wiedzą, bo sam kabelek i program to może mieć każdy, ale jak się tym posługiwać, to już jest mniej osób...
      Ostatnio edytowany przez michumal; [ARG:4 UNDEFINED].

      Komentarz


      • #4
        Dobra, wiem trochę więcej, coś jest nie tak z radiem, Gateway nie komunikuje się z nim. Z tego co widzę płyta główna była grzebana, poza tym w menu ukrytym nie mam pozycji Version info.
        I teraz pytanie znacie jakiegoś elektronika od radeł? Może coś z oprogramowaniem radia... nie wiem, trza to zdiagnozować.

        Komentarz


        • #5
          Radia nie ruszalbym bo winny bedzie raczej gateway ale to mozna ustalic Vcds nr bramki oraz powinien byc blad zwiazany z komunikacją. Jak nie masz Vcdsa to mozesz wygrzebac go recznie jest nad pedalem gazu dosc gleboko spróbuj telefonem cyknac fote to bedziesz znal numery Cana.

          Komentarz


          • #6
            Gateway mam 7N0 907 530M wiec powinien smigac z tym radiem. W gateway jest blad komunikacji z radiem pomimo zaznaczenia modulu radia 56 w gatewayu. Chyba ze cos jeszcze trzeba zrobic. Mam w pracy kabel i vcds i dzis po raz pierwszy tam grzebalem, wiec moze nie wszystko zrobilem jak trzeba. Co ciekawr w dlugim kodowaniu sa tylko 3 bity...

            Komentarz


            • #7
              Ato fotki:
              ]"]Grafika na iFotos.pl
              i info, że gateway ma tylko 3 bajty (czy to nie za mało?)
              ]"]Grafika na iFotos.pl

              Komentarz


              • #8
                Zdjęcia się nie otwierają - rób raczej Print screen.
                Can Gateway masz dobry. Ale kodowanie modułów w tym canGW jest w instalation List. Tu masz filmik. Jest zaznaczone 56 Radio?


                Sprawdź jeszcze kostkę radia czy są wpięte przewodu od CAN. Może jak było montowane zwykłe radio - ktoś w kostce namieszał.

                Komentarz


                • #9
                  Tak, wczoraj zaznaczyłem 56 radio i po tej operacji usunąłem błąd komunikacji z radiem, po czym wyskoczył on ponownie.
                  Wygląda on tak:

                  01305 - Magistrala danych inforozrywki (Infotainment)
                  004 - Brak sygnału / brak komunikacji
                  Ramka zamrożona:
                  Stan błędu: 01100100
                  Priorytet błędu: 1
                  Częstość błędu: 1
                  Wew. licznik błędów: 95
                  Przebieg: 143978 km
                  Wskaźnik czasu: 0
                  Data: 2005.14.14
                  Czas: 12:20:27

                  Kabelki od radia są ok. W kostce mam dwa grube plusy, minus i dwa cienkie od CAN.
                  Nie znam się na tym, ale śmierdzi mi, że ktoś nagrzebał w radiu, mam fizyczne zmiany na płycie głównej (wlutowane dwa cienkie druciki) i nie wiem, czy ktoś w sofcie radia czegoś nie pozmieniał nieumiejętnie.
                  Teraz pytanie, czy te druciki są żeby coś obejść, jakieś zabezpiecenie? Może jak kod wyciągali z radia...?
                  Po drugie, może w sofcie radia jest nagrzebane, co by potwierdzało, że w ukrytym menu nie wyświetla mi się pozycja version info.
                  Do tego nie wiem, jak powinno być, ale podświetlenie radia świeci się cały czas.

                  Tak sobie myślę, że najprościej, to by było może podpiąć jakieś inne fabryczne radio i sprawdzić, czy się komunikuje z gatewayem.

                  Jest jeszcze jeden trop - uszkodzenie gatewaya. Kabelki od przejściówki z kostki radia na iso były częśiowo wyjęte i przypieczone i pytanie, czy one nie uszkodziły w jakiś sposób gatewaya? To możliwe?
                  Ostatnio edytowany przez michumal; [ARG:4 UNDEFINED].

                  Komentarz


                  • #10
                    Na moje w radiu jest uszkodzony moduł CAN i ktoś zrobił druciarstwo. Te dwa kabelki to może być podłączenie na stałe podświetlenia oraz +12V po stacyjce.
                    Oryginalnie te radio jest zasilane tylko jednym, napięciem +12V na stałe. Dopiero po przekręceniu stacyjki radio dostaje info po CAN, że ma się uruchomić. Tak samo podświetlenie jest włączane poprzez CAN po przekręceniu włącznika świateł.

                    Może spróbuj odlutować te 2 kabelki i zobaczyć co będzie.
                    Pytanie skąd te radio? Najlepiej oddać jako uszkodzone.

                    Komentarz


                    • #11
                      Radyjko kupiłem tanio na olx, jako uszkodzone ale tylko CD, a że nie słucham CD, tylko głównie radia, do tego jest SD, więc było ok, ale jak się okazało, nie tylko CD jest walnięte. Ze zwrotem to się mogę pożegnać. A że wyznaję zasadę, że w życiu wszystko wraca, to sam nie wystawię tego radia, żeby podać dalej... No cóż brałem takie ryzyko pod uwagę...
                      Pytanie, czy dałoby radę je naprawić? I pytanie ważniejsze, czy opłaca się je naprawiać?

                      Mam rozwiązanie awaryjne w razie czego. Zasilanie w kostce zmienie ze stałego na po stacyjce i radio będzie się wyłączać i nie będzie mi zżerać akumulatora. Minus jest taki, że czujników parkowania już w nim nie zobaczę...

                      Ale że lubię, jak coś działa tak jak powinno, to na razie się nie poddaje i drąże temat, może komuś się przyda...

                      No mi śmierdzi tym padniętym CAN w radiu jak piszesz, czy to można jakoś wymienić?

                      Odlutować to się boję, bo to jest naprawdę mikro... a efekt będzie pewnie głuche radio. IMAG2414.jpgIMAG2415.jpg

                      Komentarz


                      • #12
                        Jak podłączysz tylko +12V po stacyjce, to po każdym wyłączeniu będą się kasować ustawienia radia: kanały + ustawienia dźwięku.
                        Raczej spróbuj wykodować radio z CAN. Wtedy Can gateway nie będzie próbował się komunikować z radiem i teoretycznie aku nie powinien się rozładowywać.

                        Co do naprawy - poszukaj jakiegoś dobrego elektronika.

                        Komentarz


                        • #13
                          No wlasnie znalezc elektronika i to dobrego, to bede musial miec niezlego farta... :-)

                          Komentarz

                          Pracuję...
                          X