lu5asz jaka masz wersje kabla moze potrafie pomoc .
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Jaki kabel do diagnostyki Octavii 1Z- VCDS
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Niedawno zakupiłem kabelek:
VAG COM 18.2.1 VAGCOM 18.9.0 VCDS HEX CAN USB Interface FOR VW AUDI Skoda Seat VAG 18.9 Polish/English ATMEGA162+16V8+FT232RQ
od 7x24 UtopOBD ELECTRONIC CO. LTD
Na początku był drobny problem z uruchomieniem, gdyż stary laptop nie chciał czytać płytki, ale przerzuciłem na innym kompie oprogramowanie na pendrive i po zainstalowaniu kabelek działa bez zarzutów.
Komentarz
-
Korzystałem wcześniej z VCDS 12.12.3 od 7x24 UtopOBD ELECTRONIC CO. LTD z Octavia II, wszystko działało jak trzeba. Pojawiły się jednak nowsze samochody do połączenia więc zamówiłem nowszą wersję: VAG COM 18.9 VAGCOM 18.9.0 VCDS HEX CAN USB do VW Audi Skoda Seat VAG 18.9 ATMEGA162 + 16V8 + FT232RQ angielski wersja także od 7x24 UtopOBD ELECTRONIC CO. LTD i pojawiły się problemy. Odinstalowałem starą wersje, zainstalowałem nową zgodnie z instrukcją, później reinstalowałem cały system i na świeży zainstalowałem VCDS zgodnie z instrukcją i efekt wciąż jest taki sam:
1. Losowo pojawia się gotowość CAN
82792c324bdb5e7f.jpg
2. Pojawia się problem przy wejściu do modułów. Po kliknięciu kilku razy ok w końcu przechodzi do następnego menu.
9a21100edd95b1c9gen.png
3. I też losowo pojawia się dostęp do modułów (ilość modułów):
c93d9bb3ff8ff090.jpg
4. I jeszcze jest taki komunikat:
c48023ae3b54e0a5gen.png
Spotkał się ktoś z takimi problemami? Ustawienia programu mogą mieć jakieś znaczenie?
10c0cc6188cab5bdgen.png
- 1 polubienie
Komentarz
-
Zamieszczone przez Przemm81 Zobacz wpisMam pytanko. Kupiłem kabelek vcds z vcds akp 18.2. Odczytuje błędy, kasuje, ale nie mogę wyłączyć świateł skandynawskich. Odznaczam ptaszek, klikam zeby zakodować, wyświetla się komunikat, że zaprogramował ale nic się nie dzieje. Po ponownym wejściu w kodowanie ptaszek jest nadal
Komentarz
-
Witam, jestem dość nowym użytkownikiem Skody 2 1.6 MPI (BSE) Kombi i tego forum. Chciałbym Was prości o polecenie mi jakiegoś dobrego kabla z oprogramowaniem w niewygórowanej cenie do podłączenia się nim między Skoda a VCDS na komputerze. Czytałem ten wątek ale linki w nim zawarte bardzo szybko tracą ważność i żadna z aukcji się nie otwiera. Kabel może być z Polski lub też z Aliexpress. Liczę na Waszą pomoc.
- 1 polubienie
Komentarz
-
Zamieszczone przez master557 Zobacz wpisWitam, jestem dość nowym użytkownikiem Skody 2 1.6 MPI (BSE) Kombi i tego forum. Chciałbym Was prości o polecenie mi jakiegoś dobrego kabla z oprogramowaniem w niewygórowanej cenie do podłączenia się nim między Skoda a VCDS na komputerze. Czytałem ten wątek ale linki w nim zawarte bardzo szybko tracą ważność i żadna z aukcji się nie otwiera. Kabel może być z Polski lub też z Aliexpress. Liczę na Waszą pomoc.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Ozdar Zobacz wpisPrzy pracy z kablem antywirus cały czas był wyłączony, po reinstalacji systemu nawet go nie instalowałem.
Skończyło się na kontakcie ze sprzedawcą z Aliexpress: dostałem pliki plus instrukcję jak aktualizować firmware kabla i problem zniknął.
Początkowo wszystko było ok – łączyło i grało. Po jakimś czasie zaczęły się problemy ze zrywaniem połączenia. Komunikaty takie jak u kolegi powyżej. Obecnie połączenie nie jest możliwe. Wygląda to tak, że gdy interfejs nie jest podłączony do samochodu, a jedynie do komputera, to podczas wykonywania opcji TEST, komputer go wykrywa – pojawia się komunikat „Interfejs: wykryto”.
niepodłączony mały.jpg
Natomiast po podpięciu interfejsu do auta pojawia się komunikat „Interfejs: nie wykryto” i nie ma szans na połączenie.
podłączony mały.jpg
Podpowiedzcie, w jaki sposób mogę uzdrowić ten kabel. Po forach wyczytałem, że to może być kwestia pamięci wewnętrznej. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Kolego podesłałbyś te pliki i instrukcję o których piszesz? Jeśli trzeba to mogę wysłać kabel, jeśli ktoś go może usprawnić.
Z góry dzięki.
Komentarz
-
Zamieszczone przez ffolkes Zobacz wpis
Mam podobny problem jak opisany powyżej.
Początkowo wszystko było ok – łączyło i grało. Po jakimś czasie zaczęły się problemy ze zrywaniem połączenia. Komunikaty takie jak u kolegi powyżej. Obecnie połączenie nie jest możliwe. Wygląda to tak, że gdy interfejs nie jest podłączony do samochodu, a jedynie do komputera, to podczas wykonywania opcji TEST, komputer go wykrywa – pojawia się komunikat „Interfejs: wykryto”.
niepodłączony mały.jpg
Natomiast po podpięciu interfejsu do auta pojawia się komunikat „Interfejs: nie wykryto” i nie ma szans na połączenie.
podłączony mały.jpg
Podpowiedzcie, w jaki sposób mogę uzdrowić ten kabel. Po forach wyczytałem, że to może być kwestia pamięci wewnętrznej. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Kolego podesłałbyś te pliki i instrukcję o których piszesz? Jeśli trzeba to mogę wysłać kabel, jeśli ktoś go może usprawnić.
Z góry dzięki.
Komentarz
-
kupiłem zgodnie z sugestiami kabelek od Auto-UtopOBD Store
dokładnie z aukcji, z tego linku
Car OBD Cable 20.4.2 USB OBD2 Diagnostic Interface 19.6.2 for Kline and CAN BUS Pro 20.4 ATMEGA162+16V8+FT232RL Multi Languages|Electrical Testers & Test Leads| - AliExpress
i w końcu mam działający interfejs!
dzięki bardzo za poradę!
wersja 19.6.1, działa poprawnie z VCDS, samochód Octavia II 2005 1.6 MPI przed liftem
Komentarz
-
Jeżeli ktoś ma uwalony kabel to polecam kolegę DJ MŁODY kabel naprawiony i hula jak nigdySkoda Octavia II FL
Motul 8100 X-Cess 5W40, Filtry Knecht, Świece Beru
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/2sDZh/
Komentarz
-
Witam serdecznie klubowiczów, stałem się szczęśliwym posiadaczem octavia 2 fl z 2011
W związku z tym że chciałbym samodzielnie diagnozować błędy, moja prośba do was poradę jaki kabelek jest godny polecenia, który nie będzie miał problemu z łącznością, no i oczywiście jaki program z góry dziękuję za pomoc
Komentarz
Komentarz