Witajcie. Czy ktoś z Was myślał aby w tym aucie wymienić olej po dotarciu silnika (-+3tyś km) widziałem jakieś filmy gdzie zlewali olej i było mnóstwo opiłków ale to nie dotyczyło skody. Mam wykupiony pakiet serwisowy ale tam pierwsza wymiana po 25tyś (szok!!) Jeśli tak to jaki olej - parametry - 0w30?
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Wymiana oleju po dotarciu auta
Zwiń
X
-
Ja zawsze w nowym po 2000 - 3000 km wymieniam. Skoda, nie Skoda.... Nie zaszkodzi to autku.
Skoro silnik się dociera - bo po 2000 - 3000 km zaczyna mniej palić itp. - to coś to oznacza. tak samo zalecenie jest jazdy dość spokojnej do tego przebiegu. Z czegoś to wynika.
A docieranie na taśmie tego nie zmieniło.
- 1 polubienie
Komentarz
-
Specjalnie wysłałem zapytanie do serwisu z prośbą o wycenę wymiany. Znajdował się w nim min. Olej Castrol 5w30 normy 504/507. Z racji że chciałem swój olej to kupiłem również 5w30 504/507 ale Millersa przy odbieraniu auta przez serwisanta pytał się mnie jaki olej i mówił że właśnie bardzo często tego Millersa klienci przywożą jak również Motula
Komentarz
-
Zamieszczone przez Bllady Zobacz wpisSpecjalnie wysłałem zapytanie do serwisu z prośbą o wycenę wymiany. Znajdował się w nim min. Olej Castrol 5w30 normy 504/507. Z racji że chciałem swój olej to kupiłem również 5w30 504/507 ale Millersa przy odbieraniu auta przez serwisanta pytał się mnie jaki olej i mówił że właśnie bardzo często tego Millersa klienci przywożą jak również Motula
Komentarz
-
jmors44, Producent zawsze wyznacza normę, a nie spotkałem się z tym żeby producent wyznaczał lepkość, a jeśli producent dopuszcza normę 504/507 to w tej normie znajdziesz i 0w30, i 5w30
Z kolei w normie 508/509 znajdziesz tylko oleje o lepkości 0w20Ostatnio edytowany przez klarus; [ARG:4 UNDEFINED].
Komentarz
-
klarus ok, moja Skoda z X 2019 była zalana przez serwis olejem 0W30 a na forum doradzali abym podczas dodatkowego serwisu olejowego ( po 15 tys. km ) wlał nawet 0W20 oczywiście zachowując cały czas wymaganą normę i dlatego trochę się zdziwiłem, że O4 przy zachowaniu wymaganej normy był zalany 5W30 i tylko tylejmors44
Komentarz
-
Witam,
29-ego (czyli za 2 dni) jadę na przegląd i będę m.in. wymieniał olej.
W instrukcji podali normy VW 502, 504, 508 (poniżej dla benzyny)
olejVW.JPG
Czy wiecie co ASO może mi zaoferować?
Będzie to pierwsza wymiana.
Którą normę wybrać?
A w ramach normy jakie parametry?
Komentarz
-
Zamieszczone przez abrymarz Zobacz wpisWitam,
29-ego (czyli za 2 dni) jadę na przegląd i będę m.in. wymieniał olej.
W instrukcji podali normy VW 502, 504, 508 (poniżej dla benzyny)
olejVW.JPG
Czy wiecie co ASO może mi zaoferować?
Będzie to pierwsza wymiana.
Którą normę wybrać?
A w ramach normy jakie parametry?
Komentarz
-
Zamieszczone przez paryzanin Zobacz wpismi 1.5 TSI w pazdzierniku ASO wlało 0w30.
Komentarz
-
Zadałem pytanie skoda polska co do normy oleju jaki mamy zalać do 1.5 TSI.Serwis w mojej okolicy podaje jak wcześniej pisałem olej normy VW 508.00 -(0W20)
Natomiast skoda odpowiedziała ,że można zalewać olejem o normie VW 504.00 (0W30,5W30) lub norma VW 508.00 (0W20) tutaj dokładny cytat z maila skody
Szanowny Panie,
dziękujemy za wiadomość. Obie normy oleju są dopuszczone przez producenta i można ich z powodzeniem używać.
Komentarz
-
Zamieszczone przez goly Zobacz wpissłyszałem, że vw już tylko zalewa 0w30, nawet w autach co miały wcześniej 5w30
na pytanie co mi wleją odpowiedzieli że 0W30
i wlali mi 0W30 (w 2.0tsi w O3)
Komentarz
-
Zamieszczone przez ogorek76 Zobacz wpisObie normy oleju są dopuszczone przez producenta i można ich z powodzeniem używać.
Ekologia.
Komentarz
Komentarz