Portal u¿ytkowników Skoda Octavia

Problemy i usterki - mechaniczne - 1.4tsi G³o¶na praca po uruchomieniu

rlapinski - Nie 10 Sty, 10 09:33
Temat postu: 1.4tsi G³o¶na praca po uruchomieniu
Po d³u¿szym postoju i uruchomieniu auta, silnik 1.4 tsi pracuje g³o¶niej przez oko³o minutê. Czy jest to normalne zachowanie tego silnika? Auto sta³o na dworze, temperatury by³y ujemne.
radik79 - Nie 10 Sty, 10 09:58

Normalne.
rlapinski - Nie 10 Sty, 10 11:24

Czy ta g³o¶niejsza praca silnika pojawia siê zawsze gdy auto ostygnie?
Czy po d³u¿szej eksploatacji auta ta g³o¶na praca nie trwa coraz d³u¿ej?

keraj998 - Nie 10 Sty, 10 11:47

rzecz normalna w wiêkszo¶ci aut stoj±cych na mrozie po chmurkê, be wzglêdu na rodzaj paliwa :)
grzes74 - Pi± 15 Sty, 10 22:53
Temat postu: Re: 1.4tsi G³o¶na praca po uruchomieniu
rlapinski napisa³/a:
Po d³u¿szym postoju i uruchomieniu auta, silnik 1.4 tsi pracuje g³o¶niej przez oko³o minutê. Czy jest to normalne zachowanie tego silnika? Auto sta³o na dworze, temperatury by³y ujemne.

Ma hydruliczne popychacze zaworów - zanim oleum zacznie dobrze smarowaæ i dop³ynie tam gdzie trzeba - chwilê schodzi.

Trusek - Pon 18 Sty, 10 10:38

... spoko spoko - nie stresuj.

Moja Okicia nie byl ruszana kilka dni i tez zwrocilem na to uwage zwazywszy ze stoi w garazu i wszelkie odglosy sa nasilone.

Tak wiec bez stresacji - na samym poczatku po uruchomieniu zawsze jest jakies klekotanie, syczenie, chwarszczenie i chrobotanie.

Ciesz sie z autka i nie nasluchuj zbytnio!

RS - Wto 19 Sty, 10 03:10

Normalne , a na dotarciu wali jak traktor - nic niepokojacego
Je¿dziæ i cieszyæ sie jazd±

rss - Wto 19 Sty, 10 06:45

zalezy jeszcze jaki jest przebieg, ale nie przypuszczam zeby w tym przypadku byl wiekszy niz 60.000 :)
minuta to jednak troche dlugo.
w Malym Oplu mojej Szanownej Malzonki tez byly takie halasy (120.000, ostatnie 20.000 robil 'trasy' po ok 5 km), ale nie chce Ci niczego sugerowac ani niczym straszyc. chyba ze faktycznie masz przebieg >90.000

fan - Wto 19 Sty, 10 06:58
Temat postu: Re: 1.4tsi G³o¶na praca po uruchomieniu
rlapinski napisa³/a:

Co to znaczy g³o¶niej?Czy jest du¿a ró¿nica?Ka¿dy samochód chodzi g³o¶niej na pocz±tku,ale nie jak traktor,du¿ej ró¿nicy nie powinno byæ przy silniku benzynowym.Kopciuchy(diesle :D )pracuj± na pocz±tku g³o¶niej.

2pac - Wto 19 Sty, 10 07:24

sprawdzcie jakie sa temp na zewnatrz

wiadomo ze przy takiej aurze bedzie glosniej pracowac po odpaleniu

rss - Wto 19 Sty, 10 10:42

racja, ale w przypadku benzyniaka nei jest to az tak rzuczajaca sie w 'uszy' roznica.
no i taka glosniejsza praca to kilka sekund, a nie minuta.

translaticus - Wto 19 Sty, 10 23:34

Mój 1.4 TSI (przebieg niespe³na 4 tys. km) przy obecnie nam panuj±cej aurze udaje po uruchomieniu dieselka. I to wcale nie przez kilka sekund, ale nawet parê minut. Z tego, co wyczyta³em tu i ówdzie, to standard :)
orzus - Sro 20 Sty, 10 20:40

nie wiem jak jest w 14 TSI ale w moim 1.8 T jest system napowietrzania spalin i na zimnym silniku w³a¶nie on siê w³±cza daj±c efekt dzwiêkowy jak V6 przez oko³o minutê. Moze u ciebie jest tak samo?? Choæ nowsze rozwi±zanie moze byc inne nie znam sie...
luckyluc - Pi± 22 Sty, 10 00:37

Witam, 2 grudnia odebra³em z salonu now± Octavie II z silnikiem 1.4TSI. Przez miesi±c by³o wszystko piêknie, delikatnie dociera³em silnik, a tu po przekroczeniu 2000 km po uruchomieniu silnika i jak siê zatrzymam np. na ¶wiat³ach s³ychaæ stuki i nierównomiern± pracê silnika. W niektórych przypadkach delikatnie siê telepie i dr¿y. Dodatkowo pracuje zdecydowanie g³o¶niej! Wcze¶niej w ogóle go nie by³o s³ychaæ, a teraz pracuje jak traktor. Fakt, ¿e zaczê³o siê to objawiaæ przy niskich temperaturach, ale samochód jest gara¿owany.

Co to mo¿e byæ? Czy kto¶ mia³ podobny problem. Przed udaniem siê do ASO chcia³bym zdiagnozowaæ jaka jest przyczyna takiej pracy silnika.

Flawek - Pon 25 Sty, 10 12:45

Witam,
Faktycznie praca jest g³o¶niejsza po uruchomieniu zimnego silnika. I jest to normalne, szczególnie przy -25 st. na dworze. Jednak ten klekot podobny do diesla jest trochê wkurzaj±cy. Dodatkowo silnik na biegu ja³owym utrzymuje podwy¿szone obroty na poziomie 950 nawet jak jest ciep³y. Przy okazji pojawi³o siê buczenie co na razie sk³adam na podwy¿szone obroty. No i stuki przy ruszaniu przy mocniejszym obci±¿eniu silnika. Ale tak jest od nowo¶ci i w lecie to samo by³o.
Pozdrawiam,

luckyluc - Pon 25 Sty, 10 17:47

Poni¿ej wklejam link do tematu gdzie wklei³em film jak pracuje moja Octavia.

- http://forum.octaviaclub....p=459725#459725

Czy to jest normalna praca?

winni77 - Pon 25 Sty, 10 17:57

Nie! Jak dla mnie to Ci gar albo dwa nie pala :!:
rkb - Pon 25 Sty, 10 21:37

Tylko ¿e jak gary nie pal± to chyba powinien byæ

1) s³abszy
2) szarpac podczas jazdy
3) zapala sie check

i na koniec jak najprosciej sprawdzic czy pali na wszystkie gary ;)

luckyluc - Pon 25 Sty, 10 22:04

Jak by³em w pi±tek to panowie z ASO stwierdzili, ¿e silnik pracuje normalnie :twisted: Wydaje mi siê, ¿e trochê s³abszy jest, ale telepie i nierówno pracuje tylko na ja³owym biegu.

Jutro pojadê chyba znowu do ASO. Co maj± mi w pierwszej kolejno¶ci sprawdziæ?

rkb - Pon 25 Sty, 10 23:30

Najlepiej pojedz do innego aso, ci panowie jakos nie garna sie do naprawy Twojego auta, wydaje mi sie ze bez diagnozy komputerem lub bez grzebania w silniku nic nie da sie wywnioskowac bo to sa albo popychacze, albo gar ktorys zdechl, albo cewki zaplonowe... silnik jeszcze nie byl dojezdzony a mrozy nie ulatwily sprawy i cos sie wysypalo.

Swoja droga jak maja byc takie zimy to lepiej nowego auta pod koniec roku nie kupowac :(

Enriquez - Sob 12 Lut, 11 20:45

Mo¿e odgrzejê kotleta, ale wpad³a mi dzi¶ w Empiku gazeta Serwis Samochodowy czy jako¶ tak i jest tam napisane, ¿e silniki 1.4 TSI CAXA maj± wadê w postaci g³o¶nej, nienaturalnej pracy rozrz±du zaraz po uruchomieniu. Producent zaleca wymianê mechanizmu zmiennych faz rozrz±du na czê¶æ o numerze 03C 109 088 E. Podobnie rzecz ma siê z wydaj±c± "kocie wycie" pomp± wody, montowan± w tych silnikach do pa¼dziernika 2009. Producent nie og³osi³ akcji naprawczej a wymienia je wed³ug w³asnego widzimisiê.

Zatem warto powalczyæ.
Mo¿e byæ pomocna gazeta - koszta 12.50 PLN - nie kupi³em - przeczyta³em na sêpa :D

Andys - Nie 13 Lut, 11 23:37

Chyba trzeba bêdzie wystosowaæ pismo do SAP, ¿eby nie udawali, i¿ problemu nie ma. Wszyscy, którzy maj± CAXA sprzed maja 2010 powinni byæ zainteresowani, tak przynajmniej sugeruje ETKA :|

Tichy - Pon 14 Lut, 11 08:38

Andys, dorzuæ jeszcze dane napinacza i pompy i filtra paliwa je¶li mo¿esz...
Andys - Sro 16 Lut, 11 08:55

Tichy,
Cytat:
Andys, dorzuæ jeszcze dane napinacza i pompy i filtra paliwa je¶li mo¿esz...

Wysokoci¶nieniowa pompa paliwa, jak widaæ te¿ nowa od 11.2010 :evil:

Napinacz ³añcucha rozrz±du

Filtr paliwa

Cytat:
Przy okazji wizyty w ASO spyta³em czy maj± jak±kolwiek notê serwisow± o konieczno¶ci wymiany mechanizmu zmiennych faz rozrz±du. W odpowiedzi us³ysza³em, ¿e dotyczy to tylko silników ... 1.2 TSI :shock:

Super, super, tylko 1.2 TSI zdaje siê nie ma zmiennych faz rozrz±du, wiêc je¶li siê nie mylê, ASO znów "b³ysnê³o". :|

czto - Czw 17 Lut, 11 22:34

Przy okazji wizyty w ASO spyta³em czy maj± jak±kolwiek notê serwisow± o konieczno¶ci wymiany mechanizmu zmiennych faz rozrz±du. W odpowiedzi us³ysza³em, ¿e dotyczy to tylko silników ... 1.2 TSI :shock:
marcink_1 - Pi± 18 Lut, 11 10:03

Koledzy to w 1,4 TSI te¿ jest wadliwy napinacz ³añcucha rozrz±du. My¶la³em, ¿e dotyczy to tylko 1,8 TSI?
Andys - Pi± 18 Lut, 11 10:08

Z ETKI wynika, ¿e zmienili wysokoci¶nieniow± pompê paliwa i nastawnik wa³ka rozrz±du. Napinacze wymieniali w 1.8TSI.
Krzysiek25 - Sob 19 Lut, 11 03:36

OK, pompa paliwa i nastawnik wa³ka rozrz±du. Fajnie, tylko ¿e w ASO na 99% skoñczy siê na pokazaniu drzwi. Modyfikacje silnika w trakcie produkcji to nie nowo¶æ, a zmiana elementów nie oznacza akcji serwisowej i wymiany starej na now±. G³o¶na praca a niew³a¶ciwa praca to nie to samo. Nie zrozumcie mnie ¼le, ja po prostu us³ysza³em w aso, ¿e auto siê sprawdza jak co¶ jest nie tak, a jak wszystko dzia³a to po co diagnozowaæ silnik poza standardowymi przegl±dami. I to jest w sumie racja, bo inaczej by siê serwisy nie opêdzi³y od ¶wirów :diabelski_usmiech

Czy kto¶ ma jeszcze jakie¶ info w temacie tych "wadliwych" elementów?

Andys - Sob 19 Lut, 11 10:17

Krzysiek25, cieszê siê ¿e masz takie dobre samopoczucie.
Cytat:
Fajnie, tylko ¿e w ASO na 99% skoñczy siê na pokazaniu drzwi.

W wiêkszo¶ci sytuacji chodzi o to, ¿eby¶ wróci³ po gwarancji, wtedy z pewno¶ci± nie poka¿± Ci drzwi.
Cytat:
Modyfikacje silnika w trakcie produkcji to nie nowo¶æ, a zmiana elementów nie oznacza akcji serwisowej i wymiany starej na now±.

Pewnie tak, ale w przypadku nastawnika rozrz±du jest to element, który jednak siê psuje.
Cytat:
[Nie zrozumcie mnie ¼le, ja po prostu us³ysza³em w aso, ¿e auto siê sprawdza jak co¶ jest nie tak, a jak wszystko dzia³a to po co diagnozowaæ silnik poza standardowymi przegl±dami. I to jest w sumie racja, bo inaczej by siê serwisy nie opêdzi³y od ¶wirów

Te¿ nie zrozum mnie ¼le, ale to niestety oczywiste, ¿e je¶li sam nie zadbasz o swoje roszczenia gwarancyjne, to oni zadbaj± o nie po gwarancji. I zak³adam, ¿e nie uwa¿asz wszystkich nas ¶ledz±cych temat za ¶wirów :shock:

zbigniew147 - Sob 19 Lut, 11 21:10

:bigok stawiam skrzynkê wódki je¶li kto¶ mi sprzeda patent co nale¿y powiedzieæ w ASO aby tak poprostu panowie wymienili napinacz ³añcucha i nastawnik wa³ka rozrz±du bez grymaszenia i z u¶miechem na twarzy :!:
marcink_1 - Sob 19 Lut, 11 22:07

Chêtnie bym zmieni³ sobie ten nastawnik czy napinacz na gwarancji je¿eli jest faktycznie wadliwy, ale przejecha³em ju¿ oko³o 16 tys. km przez rok i narazie specjalnie nic nie zauwa¿y³em ¿eby by³o nie tak.
Wydaje mi siê, ¿e w takiej sytuacji ASO nic nie zrobi. Mo¿e mój egzemplarz jest wyj±tkowy albo poprostu nie mam czasu nas³uchiwaæ silnika rano po odpaleniu.

Krzysiek25 - Nie 20 Lut, 11 01:51

Andys, nie spinaj siê ch³opie, wierz mi ze stojê po Twojej stronie :bigok Sam je¼dzi³em do Bednarka, truj±c im o ha³asuj±cej pompie paliwa, ale w koñcu wyliczy³em sobie, ¿e dwukrotny dojazd i powrót do aso (a mieszkam na Olechowie, wiêc na Szczeciñsk± kawa³em mam) w sprawie pompy ze¿ar³ mi tyle paliwa, ¿e kolejne dwie wizyty razem zrównowa¿y³yby jej pogwarancyjny zakup :lol: teraz podchodze lajtowo i dlatego mam zajebi¶cie dobre samopoczucie. Gdzieniegdzie ponarzekam sobie na wybrane ASO, ale generalnie po mnie to ju¿ sp³ywa. W przypadku pompy, jak siê co¶ rozwali, to prze¿yjê wymianê (chyba 119z³ na skodaczesci).

Andys napisa³/a:
Pewnie tak, ale w przypadku nastawnika rozrz±du jest to element, który jednak siê psuje.

Nie jestem mechanikiem, wiec wiedzy na ten temat nie mam. Chêtnie zapytam siê o to w Bednarku, gdy pojadê po odbiór auta (bo stoi do marca w serwisie lak-blach..), ale chcia³bym wiedzieæ O CO ZAHACZYÆ. Je¶li jest to bubel, który na 100% siê POPSUJE, to chêtnie pomêczê ich o wymianê. Natomiast je¶li powoduje on jedynie dyskomfort poprzez.. nie wiem, ha³as? to nie bêdzie o co kruszyæ kopii. Do tej pory s³ysza³em (je¶li siê nie mylê) o hydraulicznych popychaczach zaworów, ha³asuj±cych na rozruchu i wy¿szymi rpm na zimnym silniku, ale tym steruje komputer.
Mój tsi dzia³a jak ma³y traktor od nowo¶ci, ale nie wykazuje patologicznego "ha³asu rozruchowego", jaki mo¿na znale¼æ na yt. Wiêc wiem, ¿e standardowe procedury, polegaj±ce na porównaniu z autem demo mnie zdyskwalifikuj±, a nie wiem czy chcê ¿eby mi grzebali w silniku i sprawdzali np. stopieñ zu¿ycia tego nastawnika. I tak jak wspomina³em, pytanie o "sprawdzenie silnika" poskutkowa³o ripost± w stylu "sprawdzimy, jak siê popsuje". I tu siê zgadzam, bo popadanie w przesadê jest niezdrowe.

Andys napisa³/a:
I zak³adam, ¿e nie uwa¿asz wszystkich nas ¶ledz±cych temat za ¶wirów

No có¿.... :D Tutaj mia³em akurat bardziej na my¶li siebie, ale nawet je¶li chodzi³oby mi o ¶ledz±cych w±tek, to sam go ¶ledzê - wiêc na jedno by wysz³o :bigok

zbigniew147 napisa³/a:
stawiam skrzynkê wódki je¶li kto¶ mi sprzeda patent co nale¿y powiedzieæ w ASO aby tak poprostu panowie wymienili napinacz ³añcucha i nastawnik wa³ka rozrz±du bez grymaszenia i z u¶miechem na twarzy

Mój typ brzmi: "Czyta³em na OCP, ¿e..." i to powinno otwieraæ wszystkie drzwi w ASO :bigok

Andys - Nie 20 Lut, 11 10:42

Krzysiek25, nie wiesz jak wygl±dam spiêty :twisted: . Co do Twojego przyk³adu z filtrem paliwa, mój zosta³ wymieniony na gwarancji przez Bednarka, przy drugiej w tej sprawie wizycie. Nie mam pojêcia ile kosztuje wymiana nastawnika rozrz±du, ale z pewno¶ci± nie ma co jej porównywaæ z wymian± filtra paliwa. Co do jego wymiany, nawet przez moment nie przypuszcza³em, ¿e ASO wyrazi tak± chêæ na podstawie naszej pro¶by i naszych obaw. Bardziej zastanawiam siê jak wymusiæ od nich stwierdzenie (na pi¶mie), ¿e w naszych silnikach nie wystêpuj± te elementy z wadliwej serii.
Bêd±c w posiadaniu takiego pisma, mogliby¶my jeszcze po okresie gwarancyjnym próbowaæ wywalczyæ jego wymianê na lepszych warunkach.

loyd - Nie 20 Lut, 11 10:46

Kurcze, ale bym chcia³, ¿eby¶cie rozkrêcili z tymi nastawnikami tak± histeriê jak z terkotaniem ...... :shock: :!:

Akurat tego siê bardzo obawiam (w przeciwieñstwie do terkotania które mi zwisa totalnie) i nie chcia³bym, ¿eby po gwarancji mi pad³o co¶ w silniku z kosztami rzêdu ile¶tam tysiêcy plenów .....

Krzysiek25 - Nie 20 Lut, 11 13:21

Cytat z forum autogolf:
Edit: aaaaa... to chyba to: nastawnik te¿ jest nape³niany olejem i jak jest pusty wpada w drganie i VW zastosowa³o w zmodernizowanym bolec, który siê zamyka jak ma ci¶nienie wewn±trz tego nastawnika a jak ci¶nienia brak to bolec powoduje, ¿e nie ma luzu w ¶rodku.
Pozostaje chyba spisaæ nr starego i nowego nastawnika, udaæ siê do ASO i uprzejmie zapytaæ, czym siê ró¿ni± i dlaczego je wymieniono. I ¿eby chocia¿by to w jaki¶ sposób odnotowali w systemie, ¿e takowe zapytanie by³o. Mo¿e op³aca siê zostawiæ jednak samochód na sprawdzenie rozrz±du? Przynajmniej pozostanie ¶lad po zleceniu.

BTW na forum golfa napisano równie¿, ¿e krótkie odcinki na zimnym silniku mog± powodowaæ nadmierne rozci±gniêcie ³añcuszka rozrz±du, do przeskoku o jeden "z±bek" i spustoszeniu w silniku w³±cznie. O tym s³yszeli¶cie? Bo je¶li to prawda, to moje wyd³u¿anie drogi do domu dla rozgrzania silnika ma jednak jaki¶ sens :)

zbigniew147 - Nie 20 Lut, 11 17:24

We wtorek niestety wyje¿d¿am w delegacje na 2.5 tygodnia, niemniej jednak jak wrócê to muszê siê udaæ do ASO - PEHAMOT Szczecin - komputer mi sie kasuje po 19h59min. i zadam im pytanie o ró¿nice w tych nastawnikach oraz o opisanych przez forumowiczów przypadkach ... itd. Ciekaw jestem co uda mi siê wskóraæ.
loyd - Nie 20 Lut, 11 18:04

zbigniew147, a nic Ci siê nie uda wskóraæ.

Bo co niby mieli by zrobiæ ?

Krzysiek25 - Nie 20 Lut, 11 18:20

zbigniew147, fajnie - ja siê wcze¶niej przygotujê merytorycznie i bêd±c w aso Bednarek te¿ siê zapytam o te wymienione czê¶ci.

Zapytaæ nie boli, loyd.

czto - Nie 20 Lut, 11 19:20

Jak bêdziecie mieæ jakie¶ news'y (mam nadzieje, ¿e nie takie jak ja :lol: ), to dajcie znaæ. Spreparuje siê jakie¶ pisemko do SAP.
zbigniew147 - Nie 20 Lut, 11 19:20

loyd napisa³/a:
zbigniew147, a nic Ci siê nie uda wskóraæ.

Bo co niby mieli by zrobiæ ?

te¿ tak my¶lê - niestety.
musia³oby byæ g³o¶no o takich usterkach co by wymusi³o akcje serwisow±, no ale spróbuje.
Przez tydzieñ by³em w Czeskich górach temp. +- 0st i po 5 dniach gdy odpala³em silnik g³o¶niejsza praca by³a standardowa czyli mo¿e 5 sekund czyli tak samo gdy odbiera³em auto a ma ju¿ 11 miesiêcy i 17kkm.
Chyba muszê siê nauczyæ ca³owaæ klamki.
niemniej jednak zapytam co i jak patrzy na ten problem ASU u mnie w mie¶cie.

marcink_1 - Nie 20 Lut, 11 20:34

Dzisiaj przy du¿ym mrozie zaczo³em nas³uchiwaæ tej pompy i mo¿e co¶ tam jêczy. Jednak nie wiem czy na tyle aby ASO to us³ysza³o. Zadzwoniê jutro do Bednarka i umówiê siê profilaktycznie na sobotê. Zapytam te¿ o ten nastawnik wa³ka rozrz±du. Jednak nie wiem czy uda siê co¶ za³atwiæ. Jak jest zimno to wydaje mi siê ¿e mój ca³y czas pracuje g³o¶niej ale to mo¿e tylko takie moje wra¿enie. Mo¿e kto¶ wie ile kosztuje taka pompa i jej wymiana?
Pozdrawiam
Marcin

loyd - Pon 21 Lut, 11 08:19

Kto¶ wie ile kosztuje wymiana tego nastawnika (we w³asnym zakresie) ??
tomkr82 - Czw 14 Lip, 11 21:12

http://www.youtube.com/watch?v=4WpVxxQ3m3w
Tak pracuje po rozruchu moja octavka. Bardzo mnie niepokoj± te dzwiêki. Co jest przyczyn±?

slawek31113 - Czw 14 Lip, 11 21:21

Kolego ja mam podobn± pracê silnika jak wiekszo¶æ z tego forum (hm...chyba wszystkie silniki 1,4 tsi tak pracuj±), ale zawsze mo¿esz podjechaæ do ASO. Ja powoli punktujê wszystkie usterki/niepokoj±ce zachowania i niedoci±gniecia typu; nierówna szczelina w klapie baga¿nika, pofa³dowana podsufitka, odklejaj±ca sie uszczelka przy tylnej szybie baga¿nika, ¶wierszcz w okolicach czujnika nas³onecznienia, skrzypienie w przedniej czê¶ci prawa strona podczas zmiany biegów... i smigam z tym do ASO.
tomkr82 - Czw 14 Lip, 11 21:34

ciekawy link
http://www.autogolf.pl/fo...ic.php?f=5&t=73

straszczaj±c tre¶æ wypowiedzi z forum golfa z naszym silnikiem wynika, ¿e problem tkwi w rozrz±dzie pojazdów sprzed czerwca 2010. Wymieniono wówczas nastawnik i napinacz rozrz±du a tak¿e któr±¶ z pomp, która powoduje "kocie wycie".

jeden z forumowiczów doda³ informacjê któr± za³±czam dotycz±c± problemu

inny z forumowiczów golfa w odpowiedzi na to napisa³ napisa³ cyt
"W zwi±zku powy¿szym (wyci±g z ELSA), zg³osi³em siê do ASO w temacie nierównej pracy silnika na biegu ja³owym oraz warkotem 3s po uruchomieniem silnika opisywanym w w±tkach:

viewtopic.php?f=5&t=177 dla TSI160
oraz
viewtopic.php?f=5&t=73 dla TSI122

W pierwszej kolejno¶ci zosta³ wymieniony nastawnik rozrz±du na nowy typ (nie da³o to ¿adnej poprawy). Kolejnym podej¶ciem by³a wymiana ³añcucha rozrz±du, napinacza oraz czyszczenie smoka olejowego + rura termiczna. Po wymianie tych elementów wibracje ju¿ siê nie pojawiaj±, warkot po uruchomieniu silnika po d³u¿szej przerwie równie¿ znik³.

Podsumowuj±c: TEN TYP TAK NIE MA i mo¿na te usterki naprawiæ. "

Z kilku wpisów wynika, ¿e wymiana nastawnika rozrz±du, napinadza, ³añcucha oraz czyszczenie dmoka olejowego niweluj± ten problem.

Mam pytanie do forumowiczów, którzy posiadaj± auta z naszym silnikiem z bie¿±cego roku produkcji lub koñca poprzedniego. Czy Wasze auta po rozruchu pracuj± inaczej?

slawek31113 - Czw 14 Lip, 11 22:11

tomkr82 napisa³/a:
Mam pytanie do forumowiczów, którzy posiadaj± auta z naszym silnikiem z bie¿±cego roku produkcji lub koñca poprzedniego. Czy Wasze auta po rozruchu pracuj± inaczej?

produkcja 7.12.2010r. - Mój silnik pracuje tak jak na filmiku tomkr82

Andys - Czw 14 Lip, 11 22:20

Moja Octa 38 tydzien 2009r., pracuje tak samo, no mo¿e szybciej ucisza siê ten charakterystyczny diesel'owski stukot (zale¿y to chyba od temperatury otoczenia). Pytanie czy Wasze silniki te¿ maj± (nawet nagrzane) odczuwalne rêk± wibracje? ¯eby¶my siê dobrze zrozumieli, w ¶rodku auta, na dr±¿ku zmiany biegów nie ma najmniejszych wibracji. Chodzi mi o wibracje, które czuæ k³ad±c rêkê na plastikowej obudowie.
Nematode - Czw 14 Lip, 11 22:39

Panowie,

mam podobny problem w moim 1.8 TSI w Superbie. Jedyna ró¿nica, ¿e trwa to ok. 30 sekund a nie prawie minutê. Superb wyprodukowany na prze³omie wrze¶nia/pa¼dziernika 2010r.

Mihau - Czw 14 Lip, 11 22:58

Gdzie¶ s³ysza³em, ¿e TTTM. Podobno na pocz±tku tak pracuje, bo ma zbyt ma³o oleju do smarowania i po tych 30 sek, jak spadn± obroty wszystko jest ok.

Te¿ tak mam. O2FL 1.8 TSI kwiecieñ/maj 2010

sdss - Czw 14 Lip, 11 23:33

1.2 TSI równie¿ terkocze jak postoi, a czsem jak tylko wystygnie.
Nematode - Czw 14 Lip, 11 23:42

Zastanawiaj±ce jest to, ¿e mojemu ziomkowi w³a¶nie taki d¼wiêk pracuj±cego ³añcucha pojawi³ siê przy 170k km w Pasku B5 1.8T i wymienia³ ca³y rozrz±d.
zbigniew147 - Pi± 15 Lip, 11 07:27

No có¿,
jak kto¶ siê nudzi i nie ma co z czasem robiæ polecam je¿d¿enie do ASO i u¿eranie siê - gdy¿ wydaje mi siê, ¿e nie bêd± chetni do takich wymian czê¶ci w silniku.
Ja uwa¿am, ¿e TTTM i mi to nie przeszkadza a w±trobê wolê sobie psuæ alkoholem a nie szukaniem dziury w ca³ym.
Panowie auto s³ó¿y do jazdy a nie do cackania siê z nim jak z kobiecymi piersiami :szeroki_usmiech

tomkr82 - Pi± 15 Lip, 11 08:10

Dobrze, tylko na forum vw mo¿na przeczytaæ, ¿e po wymianie elementów o których napisa³em w poprzednim po¶cie problem ust±pi³. Wiêc nie koniecznie Ten Typ Tak Ma i jest jaka¶ tego przyczyna. W moim przypadku kupowa³em samochód aby nie mieæ z nim problemów w pierwszych latach u¿ytkowania i nie obawiaæ siê o ich wyst±pienia tu¿ po gwarancji. Skoro czê¶æ elementów uk³adu rozrz±du w tym silniku zosta³a zast±piona innymi rodzi siê pytanie dlaczego? Pragnê zaznaczyæ, ¿e w momencie zakupu pojazdu nie s³ysza³em takiej pracy silnika (byæ mo¿e pojazd testowy by³ "rozgrzany"). Nikt te¿ nie informowa³, ¿e po nocy pojazd bêdzie chodzi³ jak diesel. Pytanie co za to odpowiada i czy owa nieprawid³owo¶æ nie spowoduje w nied³ugim czasie kosztownych napraw. Wiêkszo¶æ z nas wie, jakie spustoszenie powoduje awaria rozrz±du. ASO w tej sprawie umywa rêce twiuerdz±c podobnie jak mój przedmówca TTTM. Wypowiedzi u¿ytkowników, materia³y z turbokamery, artykó³ z poprzedniego Auto ¦wiata mówi co innego. Proszê jeszcze o ustosunkowanie siê do problemu w³a¶cicieli aut z tego roku produkji z naszym silnikiem. Dziêki za dyskusjê. Pozdrawiam.
zbigniew147 - Pi± 15 Lip, 11 08:18

TOMKR82
Masz racje - zosta³a wyeliminowana g³o¶na praca przy rozruchu. Mi to wisi bo to niczemu nie przeszkadza i nie grozi.
Ja odpalam swoj± i tak mam przez kilkana¶cie sekund, wisadam i jade.
Jesli ciê to dra¿ni no to ¿ycze powodzenia w walce z ASO.

kris75 - Pi± 15 Lip, 11 11:53

slawek31113 napisa³/a:
tomkr82 napisa³/a:

produkcja 7.12.2010r. - Mój silnik pracuje tak jak na filmiku tomkr82

mój jest ze stycznia 2011 i po rozruchu prawie go nie s³ychaæ, z tym ¿e ja uruchamiam silnik z zamkniêt± mask±, jednak nie s±dzê aby maska a¿ tak wyg³usza³a

tomkr82 - Pi± 15 Lip, 11 14:18

Z zamkniêt± pokryw± silnika jest prawie to samo, film nagrywa³em z otwart±, ¿eby do¶æ dok³adnie by³o wszystko s³ychaæ. Mam w zwi±zku z tym pytanie, czy masz po odpaleniu zimnego podwy¿szone obroty? i jaki masz przebieg kolego ? Dziêki za odp.
idas - Pi± 15 Lip, 11 16:32

A czy ktos tutaj jest juz moze po gwarancji i ma jakies problemy z tego tytulu?
Wydaje mi sie ze troche przesadzacie.
Ja mam Golfa z silnikiem gdzie wszystkie wadliwe czesci sa poprawione. W lato praktycznie po kazdym dluzszym postoju na cieplym dworze po odpaleniu slinik chodzi glosniej i mam zwiekszone obroty. Nadal uwazam ze to normalne.
Przynajmniej ja nie slyszalem, zeby z tego powodu byly jakies problemy :roll:

slawek31113 - Pi± 15 Lip, 11 17:15

kris75 napisa³/a:
mój jest ze stycznia 2011 i po rozruchu prawie go nie s³ychaæ, z tym ¿e ja uruchamiam silnik z zamkniêt± mask±, jednak nie s±dzê aby maska a¿ tak wyg³usza³a

Przyjedz na spota we ¶rodê pod erog arene. porównamy kilka rzeczy.

kris75 - Pi± 15 Lip, 11 22:13

tomkr82 napisa³/a:
Z zamkniêt± pokryw± silnika jest prawie to samo, film nagrywa³em z otwart±, ¿eby do¶æ dok³adnie by³o wszystko s³ychaæ. Mam w zwi±zku z tym pytanie, czy masz po odpaleniu zimnego podwy¿szone obroty? i jaki masz przebieg kolego ? Dziêki za odp.

dzisiaj specjalnie dla Ciebie odpali³em auto z otwart± maska po 2 dniowym staniu, podszed³em szybko do silnika i ¿adnego "terkotu" nie by³o, natomiast by³a g³o¶niejsza praca i na pewno nie jest to taki terkot jak na niektórych filmach z TSI, wed³ug mnie jest ona spowodowana po prostu wysokimi obrotami (tak jest zawsze jak silnik jest zimny) i taki ¶wist nie wiem od czego - byæ mo¿e sprê¿arka - po kilkunastu sekundach silnik zszed³ ju¿ na 800rpm - auto ma 6000km
co do maski i wyg³uszenia to powiem Ci ¿e ze ¶rodka po odpaleniu auta silnika prawie nie s³ychaæ jest taki pomruk, dla mnie oczywi¶cie nic nie s³ychaæ - dla kogo¶ kto je¼dzi jakim bentleyem pewnie bêdzie g³o¶ny...

slawek31113 - Pi± 15 Lip, 11 22:17

kris75 napisa³/a:
byæ mo¿e spre¿arka

jaka sprê¿arka?

kris75 - Pi± 15 Lip, 11 22:25

slawek31113 napisa³/a:
kris75 napisa³/a:
byæ mo¿e spre¿arka

jaka sprê¿arka?
oj pó¼no ju¿ nie my¶le :oops: turbina oczywi¶cie
Eidos71 - Pi± 15 Lip, 11 22:35

Moja Octa - 24 tydzieñ 2011 r. produkcji, 870 km przebiegu - na zimnym silniku, po odpaleniu chodzi g³o¶niej, ale jest to spowodowane wy¿szymi obrotami silnika, które po ok. 10 sek. spadaj± do normalnego poziomu. Uwa¿am to za normalne i mam nadziejê, ¿e siê nie zmieni :-)
tomkr82 - Sob 16 Lip, 11 06:40

Czyli mo¿na za³o¿yæ, ¿e tegoroczne "sztuki" pozbawione s± przypad³o¶ci "dieslowskiego terkotania" po odpaleniu na zimno. Zwiêszkone obroty to inna sprawa (któr± mo¿na przyj±æ za naturaln±). Mam pytanie do u¿ytkowników starszych egzemplarzy. Czy komus wymienili nastawnik, napinacz b±d¼ ³añcuch i czy po tej operacji rzeczywiscie jak pisz± na forum VW panuje cisza? Czy ktos z Was wie, jakie zmiany zastosowano w nowszych podzespo³ach? Co w starych by³o nie tak? Czy wi±¿e siê to z ryzykiem "rozsypania" rozrz±du bo niezbyt d³ugiej eksploatacji? Kto z Was zg³asza³ ten problem do Aso i jak siê do niego ustosunkowuj± (sprawdzaj± czy udaj± ¿e problemu nie ma TTTM? Je¶li w jakim¶ Aso solidnie podchodz± do sprawy i jest osoba, z któr± mo¿na o tym spokojnie porozmawiaæ to proszê o namiary. Proszê jeszcze o relacje w³a¶cicieli zarówno nowszych (2011 i koniec 2010) jak i starszych egzemplarzy o pracy motorów na zimno. Je¶li macie filmiki jak to odbywa sie w "nowszych" silnikach to wrzuæcie proszê na Youtube. Pozdrawiam.
kris75 - Sob 16 Lip, 11 12:20

tomkr82 bez bezpo¶redniego porównania to nie mo¿esz tak zak³adaæ, ¿eby mieæ pewno¶æ to musia³by¶ dwa auta odpaliæ obok siebie. Filmików nie mam, ale mogê nagraæ z tym ¿e te nagrania to nie sa miarodajne
grzes74 - Sob 16 Lip, 11 15:10

tomkr82 napisa³/a:
Czyli mo¿na za³o¿yæ, ¿e tegoroczne "sztuki" pozbawione s± przypad³o¶ci "dieslowskiego terkotania" po odpaleniu na zimno. Zwiêszkone obroty to inna sprawa (któr± mo¿na przyj±æ za naturaln±). Mam pytanie do u¿ytkowników starszych egzemplarzy. Czy komus wymienili nastawnik, napinacz b±d¼ ³añcuch i czy po tej operacji rzeczywiscie jak pisz± na forum VW panuje cisza? Czy ktos z Was wie, jakie zmiany zastosowano w nowszych podzespo³ach? Co w starych by³o nie tak? Czy wi±¿e siê to z ryzykiem "rozsypania" rozrz±du bo niezbyt d³ugiej eksploatacji? Kto z Was zg³asza³ ten problem do Aso i jak siê do niego ustosunkowuj± (sprawdzaj± czy udaj± ¿e problemu nie ma TTTM? Je¶li w jakim¶ Aso solidnie podchodz± do sprawy i jest osoba, z któr± mo¿na o tym spokojnie porozmawiaæ to proszê o namiary. Proszê jeszcze o relacje w³a¶cicieli zarówno nowszych (2011 i koniec 2010) jak i starszych egzemplarzy o pracy motorów na zimno. Je¶li macie filmiki jak to odbywa sie w "nowszych" silnikach to wrzuæcie proszê na Youtube. Pozdrawiam.

Moja te¿ trochê poklepie "na zimno" ale:
- najczê¶ciej jest to po d³u¿szym postoju (dzieñ, 2 dni bez jazdy)
i/lub
- na klepanko ma wp³yw to czy auto stoi na prostym czy pochy³ym

Moim zdaniem napinacz hydrauliczny ³añcuch, popychacze zaworów musz± mieæ chwilê zanim zaczn± pracowaæ na odpowiednim ci¶nieniu oleju - czyli wycisz± ca³y mechanizm.

W ASO pyta³em kilka razy czy jest jaka¶ akcja: odpowied¼ brzmia³a: DLA 1.4 TSI z manualn± skrzyni± nie ma ¿adnej akcji. By³a jaka¶ dla DSG - ale dotyczy³a skrzyñ, szczegó³ów nie znam.

W specyfikacji przegl±dów jak± uda³o mi siê dostaæ - jest wspomniane o kontroli napinacza ³añcucha, uwaga przy przebiegu 190 tys km. Rozumiem ¿e producent przewidzia³ ¿e po tych 190 tys km taki napinacz mo¿e byæ wymieniony, z takich czy innych powodów...

Pytanie czy nie jest tak jak to by³o z paskami rozrz±du:
W po³owie lat 90-tych, po wprowdzeniu silników 16v (kolizyjnych) producenci zalecali wymiany po 120 tys km. Mechanicy w ASO skracali ten czas do 60 tys.... Bo przebieg przebiegiem a silnik "w korkach" swoje i tak przeklepie.

Najd³u¿sze interwa³y z jakimi siê spotka³em to 150-200 tys km a i tak sie zaleca wymianê max co 5 czy ile¶ tam lat, nawet je¶li przebieg jest ni¿szy.

Podsumowuj±c pewnie nie bêdzie tak optymistycznie jak chcia³ VW i do 190 tys to ma³o kto sie dotoczy z fabrycznym napinaczem.
To czy wymieni go wcze¶niej czy pó¼niej bêdzie zale¿a³o g³ównie od sposobu eksploatacji samochodu (miasto/ trasa), oleju u¿ywanego i czêstotliwo¶ci wymian (tu uwa¿am ¿e trzymanie siê ekologicznych 5w30 i wymiany co 30 tys - pewnie bardziej skracaj± t± trwa³o¶æ ni¿ przed³u¿aj±)

ASO nie og³asza akcji - bo nie stwierdzono by w okresie gwarancji dosz³o do przeskoczenia ³añcucha i demolki w silniku (tak jak to bywa³o w 1.8 TSI). Wiêc jak dla nich jest jak najbardziej ok. A jak siê komu¶ rozpieprzy pó¼niej - to poprosi o naprawê z "dobrej woli"...

Przez x lat je¼dzi³em autami innej marki gdzie równie¿ hydraulika zaworów g³o¶no klepa³a na zimno - ale te silniki z takim klepaniem robi³y po 200-300 tys km i nikomu to nie przeszkadza³o, wszyscy akceptowali ¿e TTTM.

Co ciekawe kolega z pracy je¼dzi Superbem 2 1.8 TSI z niby wadliwym napinaczem (ma chyba oznaczenie N ) - i jak by³ na przegl±dzie to mu tylko sprawdzili napinacz, bez wymiany.

tomkr82 - Sob 16 Lip, 11 16:54

Kris 75
jak mo¿esz to nagraj filmik rozruchu "po nocy"
nie wiem czy ogl±dali¶cie
http://vod.onet.pl/turbo-...48,odcinek.html
tu jest Golf z naszym 1.4 TSI 122 km
Pzdr

zbigniew147 - Sob 16 Lip, 11 19:54

tomkr82 napisa³/a:
nie wiem czy ogl±dali¶cie http://vod.onet.pl/turbo-...48,odcinek.html
tu jest Golf z naszym 1.4 TSI 122 km Pzdr

przecierz nikomu nic siê nie rozsypa³o, dzia³a i przy 190 ty¶ mu wymieni± napinacz.
S³ychaæ ¿e silnik nagrzany ³adnie pracuje.
Ponadto to jest jeden z pierwszych golfów a wiadomo ¿e po jakim¶ czasie silniki zosta³y poprawione.
dodatkowo w tym golfie te stuki s± o wiele g³osniejsze ni¿ te w naszych - pozatym twierdze ¿e tak jak diler powiedzia³ ¿e mo¿e to byc losowy przypadek.
Gdyby te usterki by³y by czêste to ju¿ dawno by³y by akcje serwisowe.
panowie wyluzujmy i przestañmy bic bez sensu piane.
Cieszcie siê z jazdy waszymy szkodnikami

tomkr82 - Sob 16 Lip, 11 21:10

przy 190 tys wymieni± ? a to co slyszysz na filmie wg ciebie nie kwalifikuje sie do wymiany? wg ciebie nie ma nic niepokojacego, ze przy 30 tys km silnik tak pracuje? sory, ale czy pracujesz w Aso skody lub VW? Wychodzac z takich zalozen to wszystko niech stuka wali puka, skoro sie nie rozsypuje to jest ok? Jak doczeka 190 tys to owszem wymienia, tyle ze na twoj koszt. A jesli masz gwarancje i symptomy ze dzieje sie cos zlego to element za to odpowiadajacy nie powinien byc wymieniony? Akcji serwisowej nie ma bo do maja 2010 rok uzapewne tych silnikow wyprodukowano krocie. Jestes bardzo wyrozumialy, jesli nie widzisz nic dziwnego w tym filmie i liczylbys ze ten silnik dotrwa do 190 tys i wowczas wymienisz wadliwy elemenet placac z wlasnej kieszeni za b³êdy konstruktorow. Pzdr
slawek31113 - Sob 16 Lip, 11 21:50

kris75 napisa³/a:
¿eby mieæ pewno¶æ to musia³by¶ dwa auta odpaliæ obok siebie.

kris75 dawaj we ¶rodê na spota, porównamy prace naszych szkodników.

grzes74 - Sob 16 Lip, 11 22:07

zbigniew147, tomkr82 i wszyscy inni narzekaj±cy.

Ja napisa³em swój punkt widzenia nt napinacza.

Nie ka¿ê nikomu czekaæ do 190 tys. km. przelotu.

Nie ma co "trzepaæ kapucyna" kolejnymi filmikami i skargami ¿e mój te¿ chodzi g³o¶no. Zorganizujmy akcjê - poprzez turbo kamerê, pozew zbiorowy lub co¶ w tym rodzaju. Jak sprawa nabierze masowego rozg³osu i zagrozi super statystykom sprzeda¿y Kulczyk Tradex czy pó¼niej Volkswagen Polska - to mo¿e kto¶ ruszy dupsko i co¶ z tym zrobi±.

Jak ka¿dy z nas sobie po cichu podjedzie do ASO i zapyta czy mo¿e by tak pan pos³ucha³ - to na pewno ka¿de ASO "chêtnie" wywali z w³asnej kieszeniu te 1500-2000 PLN na czê¶ci + robociznê zwi±zan± z wymian± napinacza, pewnie razem ³añcuchem.

Jak jest tu jaki¶ prawnik to mo¿e pomo¿e co i jak je¶li chodzi o wyst±pienie na drogê prawn±. Ja znam jeszcze kilku userów TSI , niezrzeszonych.

Moim zdaniem - albo siê godzimy z g³o¶n± prac± po rozruchu i siê poddajemy, albo robimy jakis solidarny masowy, nag³o¶niony medialnie ruch wzglêdem Centrali z Poznania.

Aczkolwiek decyzja musi byæ przemy¶lana - bo ekipa z mojasportege.pl - zrobi³a tak± akcjê w zwi±zku z opó¼nieniami w dostawie (po¶lizgi po kilka miesiêcy, a ludzie pod koniec 2010 walczyli o VAT). Jedni dostali auta inni jeszcze czekaj±............

Moim zdaniem ci±gniêcie tego w±tku dalej ma ¶redni sens co z tego ¿e w ciagu nastêpnych kilku miesiêcy zaloguje siê paru "ziutków" i pochwali siê ¿e im te¿ klepie na zimno. Nic.

BTW.
Moja opinia co do silnika po 38500 km siê nie zmieni³a. Uwa¿am ¿e 1.4 TSI 122/125 KM - jest najlepsz± alternatyw± dla diesla, cichy oszczêdny, dynamiczny. Mo¿e w swej b³ogiej nie¶wiadomo¶ci nie wiem co tam go toczy w ¶rodku, ale có¿ pocz±æ?
Koledze z pracy "super niezawodne" 1.9 TDI, salon polska, 2 lata z hakiem, ok. 80-90 tys km przelotu - urkêci³o panewki na wale. ¯aden chip srip strit rejsink, normalny user, który chcia³ se kupiæ oszczêdnego dizla i t³uc siê przez 5-6 lat salo-nówk±.

A to, ¿e 1.4 TSI praktycznie siê nie gazuje mi nie przeszkadza.

MG - Nie 17 Lip, 11 00:48

grzes74 napisa³/a:
....
W ASO pyta³em kilka razy czy jest jaka¶ akcja: odpowied¼ brzmia³a: DLA 1.4 TSI z manualn± skrzyni± nie ma ¿adnej akcji. By³a jaka¶ dla DSG - ale dotyczy³a skrzyñ, szczegó³ów nie znam.
.....

W kwietniu tego roku dosta³em z ASO potwierdzenie, ¿e dla 7-biegowej DSG w 1.4 TSI nie by³o ¿adnej akcji serwisowej.
Zgodnie z informacjami na tej stronie http://moto.money.pl/wiad...6,0,552810.html akcja dotyczy³a skrzyñ DSG 6-biegowych, które z silnikami 1.4 TSI nie s± montowane.

grzes74 - Nie 17 Lip, 11 13:37

MG napisa³/a:
grzes74 napisa³/a:
....
.....

W kwietniu tego roku dosta³em z ASO potwierdzenie, ¿e dla 7-biegowej DSG w 1.4 TSI nie by³o ¿adnej akcji serwisowej.
Zgodnie z informacjami na tej stronie http://moto.money.pl/wiad...6,0,552810.html akcja dotyczy³a skrzyñ DSG 6-biegowych, które z silnikami 1.4 TSI nie s± montowane.

mo¿e zle sie wyrazilem - cos podobno sprawdzali. Faktycznie nie powiuedziano mi ze by³y jakie¶ naprawy czy wymiany.

zbigniew147 - Nie 17 Lip, 11 19:50

tomkr82 napisa³/a:
przy 190 tys wymieni± ? a to co slyszysz na filmie wg ciebie nie kwalifikuje sie do wymiany? wg ciebie nie ma nic niepokojacego, ze przy 30 tys km silnik tak pracuje? sory, ale czy pracujesz w Aso skody lub VW? Wychodzac z takich zalozen to wszystko niech stuka wali puka, skoro sie nie rozsypuje to jest ok? Jak doczeka 190 tys to owszem wymienia, tyle ze na twoj koszt. A jesli masz gwarancje i symptomy ze dzieje sie cos zlego to element za to odpowiadajacy nie powinien byc wymieniony? Akcji serwisowej nie ma bo do maja 2010 rok uzapewne tych silnikow wyprodukowano krocie. Jestes bardzo wyrozumialy, jesli nie widzisz nic dziwnego w tym filmie i liczylbys ze ten silnik dotrwa do 190 tys i wowczas wymienisz wadliwy elemenet placac z wlasnej kieszeni za b³êdy konstruktorow. Pzdr

Nie jestem w ¿aden sposób zwi±zany zawodowo z przemys³em motoryzacyjnym. Jednak mam do¶wiadczenie oraz wiedzê z zakresu mechaniki - w tym o silnikach.
Wiem co to znaczy napinacz czy popychacz hydrauliczny i z tego co ten subiektywny film z TVN Turbo pokazuje to to ¿e silnik pracuje przez kilka pierwszych sekund g³osniej niz mój czy Twój a do rozsypania sie czegokolwiek w tej motorowni jeszcze d³uga droga. Jak bym by³ kierownikiem ASO napewno nie wymienia³bym go¶ciowi czegokolwiek.
Gdyby niezale¿ni mechanicy - nie tylko pokazani przez TVN Turbo - byli pewni, ¿e co¶ wymaga wymiany poleciliby zrobienie ekspertyzy z niezale¿nym rzeczoznawc± i za³o¿enie procesu s±dowego. Najprawdopodobniej jest to pojedyñczy przypadek nie ¶wiadcz±cy o tym, ¿e wszystkie motory wymagaj± akcji serwisowej.
Zamiast skupiaæ siê na napinaczu rozrz±du mo¿e siê okazaæ ¿e to tylko zawory klekocz±.
Tym autem go¶c bêdzie je¼dziæ d³ugo - z takim klekotaniem - ale o tym TVN Turbo nas nie poinformuje bo to nie jest medialne.

Twój motor chodzi o wiele ciszej niz ten który zosta³ przedstawiony pozatym masz ju¿ zmodyfikowane pewne komponenty w odniesieniu do tego przedstawionego. Dlatego proponuje aby¶ siê uspokoi³. Eksloatuj swoj± jednostke z rozumem i napewno nie bêdziesz na ni± narzeka³. W³±cz silnik, daj mu pare chwil i nie butuj go na poczatku a bêdziesz nim je¼dzi³ baaaaardzo d³ugo.

Zna³em go¶ci, którzy mieli klekocz±ce zawory w silnikach z hydraulicznymi popychaczami, tylko oni od razu po w³±czeniu motorowni katowali go ruszaniem z piskiem.

grzes74 napisa³/a:
zbigniew147, tomkr82 i wszyscy inni narzekaj±cy.

ja nie narzekam. :bigok

Tichy - Nie 17 Lip, 11 20:30

Jak ju¿ pisa³em, ja mam auto z 9-tygodnia 2011 i po uruchomieniu te¿ g³o¶niej i na wy¿szych obrotach pracuje. Potem cichnie. W gara¿u otoczenie ¶cianami ten efekt potêguje :) Autko ma przebieg 3tys. km.

Ostatnio odpala³em Seata Altea z 1.2TSI i te¿ ha³asowa³. Przebieg 4tys. km.

Chyba jednak taka uroda tych ³añcuchowych rozrz±dów.

kris75 - Nie 17 Lip, 11 21:44

tomkr82 napisa³/a:
Kris 75
nie wiem czy ogl±dali¶cie
http://vod.onet.pl/turbo-...48,odcinek.html
tu jest Golf z naszym 1.4 TSI 122 km
Pzdr

proszê bardzo nagra³em tak jak chcia³e¶ : rozruch na zimno http://www.youtube.com/watch?v=IvncOKo-JaY

krzysn - Nie 17 Lip, 11 22:21

Zupe³nie tak samo jak w mojej z kwietnia tego roku. Moim zdaniem ok.
zbigniew147 - Pon 18 Lip, 11 07:23

kris75
na bardzo pieknie chodzi Twoja motorownia. Moja tak samo startuje :szeroki_usmiech

lukaszz - Czw 21 Lip, 11 09:07

tomkr82 napisa³/a:

u mnie wymieniali nastawnik przy przebiegu 39ty¶ km (octavia 2009 rok modelowy 2010, produkcja sierpieñ 2009), pierwszy raz zg³osi³em objawy g³o¶nej pracy przy przegl±dzie przy 30 ty¶ km, wtedy objawy nie by³y takie g³o¶ne jak ostatnio i nie za ka¿dym razem siê zdarza³y.
od przebiegu 35-36 ty¶ silnik przy odpaleniu na zimnym mia³ obroty 1200 - 1400 i przez minutê chodzi³a jak traktor, zdarza³a siê g³o¶na praca tak¿e na ponownym odpaleniu nagrzanego silnika. po wymianie jest cicho, zobaczymy jak bêdzie po przejechaniu kilku ty¶ km

Z informacji jakie dosta³em od doradcy jak odbiera³em samochód - proponowana zmiana okresu przegl±dów co 15 ty¶ oraz olej który jest gêstszy.

zbigniew147 - Czw 21 Lip, 11 09:13

lukaszz napisa³/a:

u mnie wymieniali nastawnik przy przebiegu 39ty¶ km (octavia 2009 rok modelowy 2010, produkcja sierpieñ 2009), pierwszy raz zg³osi³em objawy g³o¶nej pracy przy przegl±dzie przy 30 ty¶ km, wtedy objawy nie by³y takie g³o¶ne jak ostatnio i nie za ka¿dym razem siê zdarza³y.

no a wiosn± 2010 nastawnik ju¿ jest zmieniony wiêc reszta mo¿e spaæ spokojnie.
ja mam auto z lutego 2010 wiec jeszcze nie wszystko jest zmienione ale motor ¶miga dobrze (25 ty¶ km)

idas - Czw 21 Lip, 11 10:11

Ostatnie dni przyniosly ochlodzenie i praktycznie nie mam wyzszych obrotow po odpaleniu auta :)
tomkr82 - Czw 21 Lip, 11 10:41

Lukaszz, w jakim serwisie miales naprawione auto? Widac, ze w niektorych miejscach podchadza rzetelnie do klientow i gwarancji. Pozdro
lukaszz - Czw 21 Lip, 11 12:06

pol-mot bielany
szkoda - Czw 21 Lip, 11 12:14

lukaszz napisa³/a:
pol-mot bielany

szokuj±ce :shock:
ale jak co¶ siê zmienia na + to tylko :bigok

zbigniew147 - Czw 21 Lip, 11 16:16

dzi¶ s³ysza³em jak s±siadka odpali³a VW Golfa 1.4 TSI 125 koni z 2007 roku. przebieg oko³o 50kkm. Zimny silnik niesamowicie cha³asuje - przez oko³o 2 minuty s³ysza³em taki sam cha³as jak w filmie TVN Turbo (kilka pierwszych sekund tamtego golfa). Co ciekawe s±siadki golf tak g³o¶no chodzi od wyjechania z salonu.
wampajer - Wto 02 Sie, 11 20:07

[quote="kris75"]
tomkr82 napisa³/a:
Kris 75

Moja Octavia z jest marca 2009r. Przebieg ok. 57000 km.

Coraz czê¶ciej niestety rozruch przebiega podobnie jak na tym filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=359L_NW3nyM

Samochód jest po gwarancji i w zwi±zku z tym pytania:
1) Czy kto¶ mo¿e poleciæ fachowców na ¶l±sku, którzy w razie konieczno¶ci wsadziliby swoje PEWNE rêce pod maskê?
2) Czy kto¶ zna dobre ¼ród³o niezbêdnych czê¶ci zamiennych?

I dodatkowe pytania - do wró¿ki:
3) Jakie jest ryzyko nie wykonywania naprawy?
4) Jakie jest prawdopodobieñstwo, ¿e po wymianie kompletu rozrz±du problem zostanie defiintywnie rozwi±zany?

Pozdrawiam,

piociel - Czw 04 Sie, 11 11:40

Panowie proszê o pomoc w znalezieniu w±tku, w którym jeden z forumowiczów mia³ problem z szarpaniem przy przyspieszaniu (nierównym przyspieszaniu) od 2k do 3k w 1,4tsi. Zaczyna mnie to dra¿niæ. Z tego co pamiêtam wymienili mu ostatecznie turbo i problem ust±pi³,
Wojtas_Poznañ - Czw 04 Sie, 11 11:56

piociel, podejrzewam ¿e chodzi Tobie o ten temat: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25329
bohen - Czw 04 Sie, 11 12:11

piociel, to chyba chodzi o ten samochód
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711

a problem jest opisany w w±tku podanym przez kolegê Wojtas_Poznañ

piociel - Czw 04 Sie, 11 12:34

bohen napisa³/a:
piociel, to chyba chodzi o ten samochód
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39711

a problem jest opisany w w±tku podanym przez kolegê Wojtas_Poznañ

Cytat:
piociel, podejrzewam ¿e chodzi Tobie o ten temat: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=25329

Dziêki Panowie, zapoznam siê z tymi w±tkami i jak bêdê mia³ chwilê to uderzê do ASO.

sezamek1 - Pi± 16 Wrz, 11 21:51

Kolega Tomkr82 dnia 16 lipca 2011 napisa³:

Czyli mo¿na za³o¿yæ, ¿e tegoroczne "sztuki" pozbawione s± przypad³o¶ci "dieslowskiego terkotania" po odpaleniu na zimno. Zwiêszkone obroty to inna sprawa (któr± mo¿na przyj±æ za naturaln±). Mam pytanie do u¿ytkowników starszych egzemplarzy. Czy komus wymienili nastawnik, napinacz b±d¼ ³añcuch i czy po tej operacji rzeczywiscie jak pisz± na forum VW panuje cisza? Czy ktos z Was wie, jakie zmiany zastosowano w nowszych podzespo³ach? Co w starych by³o nie tak? Czy wi±¿e siê to z ryzykiem "rozsypania" rozrz±du bo niezbyt d³ugiej eksploatacji? Kto z Was zg³asza³ ten problem do Aso i jak siê do niego ustosunkowuj± (sprawdzaj± czy udaj± ¿e problemu nie ma TTTM? Je¶li w jakim¶ Aso solidnie podchodz± do sprawy i jest osoba, z któr± mo¿na o tym spokojnie porozmawiaæ to proszê o namiary. PROSZÊ JESZCZE O RELACJE W£A¦CICIELI ZARÓWNO NOWSZYCH (2011 I KONIEC 2010) JAK I STARSZYCH EGZEMPLARZY O PRACY MOTORÓW NA ZIMNO. Je¶li macie filmiki jak to odbywa sie w "nowszych" silnikach to wrzuæcie proszê na Youtube. Pozdrawiam.

Jestem u¿ytkownikiem Octavii II FL 1,4 TSI CAXA MINT – wyprodukowana w kwietniu 2009 r. Obecny przebieg 31000 km. Do lipca 2011 r. by³ spokój. Niepokoj±ce terkotanie pojawi³o siê podczas wyjazdu do Chorwacji w lipcu 2011 r., niestety gwarancja ju¿ siê skoñczy³a. To terkotanie pojawia siê raz na jakie¶ piêæ startów i raczej podczas odpalania ciep³ego silnika, lecz kilka razy po robocie tj. co najmniej po 8 godzinach te¿ by³o s³ychaæ to terkotanie. Samo terkotanie trwa jakie¶ 2-3 sekundy. Poza terkotaniem nie mam podniesionych nienaturalnie obrotów czy innych niepokoj±cych objawów.

Podajê link do strony z naszego forum, gdzie jest pokazany start silnika 1,4 TSI w Golfie. Jest to post z filmikiem 27 stycznia 2011r. Mój silnik mniej wiêcej tak samo ha³asuje przy starcie, tak jak wspomnia³em powy¿ej przez 2-3 sekundy.

[ Dodano: Pi± 16 Wrz, 11 21:55 ]
sorry zapomnia³em podaæ link - oto on:

http://forum.octaviaclub....pinacz&start=30

sdss - Pi± 16 Wrz, 11 22:32

U mnie terkota³o i ASO zamontowa³o nowy ³añcuch oraz napinacz podobno pozmianow. Sprawa dotyczy 1.2TSI.
sezamek1 - Pi± 16 Wrz, 11 23:12

Kolega lukaszz dnia 21 lipca 2011 r. napisa³:

od przebiegu 35-36 ty¶ silnik przy odpaleniu na zimnym mia³ obroty 1200 - 1400 i przez minutê chodzi³a jak traktor, zdarza³a siê g³o¶na praca tak¿e na ponownym odpaleniu nagrzanego silnika. po wymianie jest cicho, zobaczymy jak bêdzie po przejechaniu kilku ty¶ km

Z informacji jakie dosta³em od doradcy jak odbiera³em samochód - proponowana zmiana okresu przegl±dów co 15 ty¶ oraz olej który jest gêstszy.

Witam!

Mam do kolegi kilka pytañ, a mianowicie:

1. Czy w momencie wymiany nastawnika twoje auto by³o jeszcze na gwarancji?
2. Czy serwis w którym wymieniono Ci przedmiotowy nastawnik tj. Polmot Bielany jest kompetentny – czy jeste¶ zadowolony z us³ugi tj. jednym s³owem czy nic Ci nie spieprzyli podczas roboty?
3. Jakie by³y przes³anki wymiany nastawnika? Czy by³o to terkotanie?
4. Czy twój silnik to 1,4 TSI – pytam bo problemy terkotania dotycz± te¿ 1,2 TSI.
5. O co chodzi z tym olejem - jakim olejem masz obecnie zalany silnik?

lukaszz - Sob 17 Wrz, 11 14:54

sezamek1 napisa³/a:
Kolega lukaszz dnia 21 lipca 2011 r. napisa³:

Witam!

Mam do kolegi kilka pytañ, a mianowicie:

1. Czy w momencie wymiany nastawnika twoje auto by³o jeszcze na gwarancji?
2. Czy serwis w którym wymieniono Ci przedmiotowy nastawnik tj. Polmot Bielany jest kompetentny – czy jeste¶ zadowolony z us³ugi tj. jednym s³owem czy nic Ci nie spieprzyli podczas roboty?
3. Jakie by³y przes³anki wymiany nastawnika? Czy by³o to terkotanie?
4. Czy twój silnik to 1,4 TSI – pytam bo problemy terkotania dotycz± te¿ 1,2 TSI.
5. O co chodzi z tym olejem - jakim olejem masz obecnie zalany silnik?

1. samochód by³ na gwarancji
2. silnik chodzi cicho po odpaleniu, porysowali mi b³otnik ale to zauwa¿y³em pó¼niej i nie by³o o co toczyæ piany z nimi
3. silnik pracowa³ g³o¶no po odpaleniu
4. 1,4 tsi
5. obecnie mam przebieg prawie 44 tys i olej shell typu long, za 1 tys jadê na przegl±d i bêdê zmiana na przegl±dy co 15 ty¶ i odpowiedni olej do norm przy takich przegl±dach pewnie jaki¶ shell

sezamek1 - Wto 20 Wrz, 11 17:48

wampajer napisa³/a:
tomkr82 napisa³/a:
Kris 75

1) Czy kto¶ mo¿e poleciæ fachowców na ¶l±sku, którzy w razie konieczno¶ci wsadziliby swoje PEWNE rêce pod maskê?

4) Jakie jest prawdopodobieñstwo, ¿e po wymianie kompletu rozrz±du problem zostanie defiintywnie rozwi±zany?

Pozdrawiam,

Witam

Mam kilka pytañ do kolegi wampajer, a mianowicie:
1. Czy w dalszym ci±gu w twoim silniku w czasie rozruchu s³ychaæ terkotanie?
2. Czy zdiagnozowa³e¶ usterkê powoduj±c± to terkotanie?
3. Czy znalaz³e¶ fachowca, który zaj±³ siê tym terkotaniem?
4. Czy znalaz³e¶ ¼ród³o niezbêdnych czê¶ci zamiennych?
5. Czy znany Ci jest koszt naprawy tej usterki?

W moim 1,4 TSI w Octavii, tak¿e raz na kilka odpaleñ s³ychaæ TO NIESZCZÊSNE TERKOTANIE. Jednak¿e terkocze raczej na ciep³ym silniku. Na zimnym terkocze sporadycznie.

wampajer - Wto 20 Wrz, 11 18:46

sezamek1 napisa³/a:
wampajer napisa³/a:
tomkr82 napisa³/a:
Kris 75

Pozdrawiam,

Witam

W moim 1,4 TSI w Octavii, tak¿e raz na kilka odpaleñ s³ychaæ TO NIESZCZÊSNE TERKOTANIE. Jednak¿e terkocze raczej na ciep³ym silniku. Na zimnym terkocze sporadycznie.

1. TAK. W dalszym ci±gu czê¶ciej na zimnym silniku. Ciep³y uruchamiam w sumie do¶æ rzadko (zwykle postój trwa ok. 9h).

2. NIE. W ASO wiedz± jedynie o problemach z napinaczem w 1.4 TSI. Twierdz± natomiast, ¿e w przypadku wady napinacza wystêpuj± równie¿ inne objawy, typu du¿a 'turbodziura' a w zasadzie niechêæ silnika do wkrêcania siê na obroty i zapalaj±ca siê lampka check engine. Ja takich objawów nie mam (poza opisywanym na forum lekk± nierównomierno¶ci± ci±gu podczas przyspieszania).

3. NIE. Byæ mo¿e zlecê ASO diagnostykê napinacza. W pa¼dzierniku bêdê mia³ przegl±d. Podobno maj± nawet procedurê. Wtedy napiszê co¶ wiêcej. Nie ³udzê siê natomiast, ¿e poza ASO jest z³ota r±czka, która ma rozpracowany/ogarnia problem silników TSI. Dlatego te¿ dop³acê parê PLN za przegl±d po gwarancji w³a¶nie w ASO.

4. Nie szuka³em. Bo nie wiem, jakie czê¶ci bêd± potrzebne. Sam napinacz nie kosztuje maj±tku.

5. Jak wy¿ej.

Pozdrawiam,

sezamek1 - Sro 21 Wrz, 11 19:06

Witam!

Dziêkuje Wam za odpowiedzi.

Czy kto¶ po zakoñczeniu gwarancji dokona³ naprawy, która wyeliminowa³a to upierdliwe terkotanie?

Je¶li tak:
1. Jaki by³ powód terkotania?
2. Gdzie zosta³a dokonana naprawa (serwis, niezale¿ny zak³ad mechaniczny)?
3. Jaki by³ koszt naprawy?

pozdro

elektronik - Czw 22 Wrz, 11 15:43

Kto ma co¶ takiego jak u mnie?

Póki co po dwóch postojach w serwisie i dalej jest tak samo, bez zmian.
Za pierwszym razem wymieniono nastawnik wa³ka rozrz±du i napinacz ³añcucha.
Za drugim wymieniono ³añcuch rozrz±du i sprawdzano wtryskiwacze.
Teraz zaczyna siê kampania ¿e to tak ma byæ. hmmm

Czy kto¶ z forumowiczów ma auto wyprodukowane po Lipiec 2010 z takimi objawami (oczywi¶cie w 1.4 TSI)?

pascal - Czw 22 Wrz, 11 16:41

elektronik, mam identyko. samochód produkcja 01.2010 - to chyba faktycznie ma tek byæ :niewiem
loyd - Czw 22 Wrz, 11 16:49

Ja mam tak samo .....
Carolco - Czw 22 Wrz, 11 16:52

U mnie 04.2010 i te¿ podobnie to wygl±da. A podobno od 05.2010 jakie¶ nowsze czê¶ci wstawiali (nastawniki , czy jak to tam siê zowie) i mia³o byæ bez wad. A skoro po maju i przed jest tak samo, to... TTTM.
elektronik - Czw 22 Wrz, 11 17:16

Od 01.07.2010 nastawnik wycofany (zast±piony).
Próbujê znale¼æ zale¿no¶ci.

T³umaczenie ¿e tak ma byæ bo olej ma s³abe ci¶nienie albo ¿e jest zimny i go musi podgrzaæ.. za bardzo w to nie wierzê.
Za to wiem jedno, w takiej sytuacji w zimnym silniku cylindry s± p³ukane benzyn± (w tym czasie zu¿ycie do ok. 5 l/h na wy¶wietlaczu) a to na pewno nie wyd³u¿a ¿ywotno¶ci wspó³pracuj±cych czê¶ci.

Poza tym te objawy pojawiaj± siê w ró¿nych przebiegach, u mnie chyba co¶ ko³o 500km od nowo¶ci. A u Was?

Dzida - Czw 22 Wrz, 11 17:43

elektronik napisa³/a:

A co u Ciebie jest nie tak, bo wg mnie jest wszystko w porz±dku.

elektronik - Czw 22 Wrz, 11 17:58

Jak w tytule.
Nienormalna i g³o¶na praca silnika po uruchomieniu.

Piotr AMP - Czw 22 Wrz, 11 18:33

elektronik mam tak samo od zawsze, produkcja lipiec 2009, wydaje mi siê, ¿e to nic z³ego, raz jest raz nie ma
Dzida - Czw 22 Wrz, 11 19:19

elektronik napisa³/a:
Nienormalna i g³o¶na praca silnika po uruchomieniu.
Nic takiego u Ciebie nie wystêpuje, tym bardziej ¿e jak piszesz mia³e¶ ju¿ wymieniane na gwarancji newralgiczne elementy powoduje g³o¶n± pracê zaraz po uruchomieniu.

Je¿eli chcesz zobaczyæ jak wygl±da G£O¦NA praca silnika TSI po uruchomieniu to zapraszam poni¿ej:

http://youtu.be/S6L3fF49OT8

http://youtu.be/a3tBTDoWqSQ

elektronik - Czw 22 Wrz, 11 19:31

Moim zdaniem na przyk³adach tych filmików to s³abe smarowanie pewnych elementów rozrz±du (np: popychacze) na starcie.
W moim przypadku zrozumiem podwy¿szone obroty silnika, nawet przez kilka minut, ale zdecydowanie g³o¶niejsza praca i zu¿ycie paliwa ok. 5 l/h (w normalnym stanie 0,7-0,9 l/h).
Na co idzie to paliwo? Na pokonanie jaki¶ wewnêtrznych oporów, z³e ustawienie wa³ka rozrz±du w tym momencie?

szakunec - Czw 22 Wrz, 11 19:32

elektronik ja te¿ mam tak samo, auto 04.2010. Ostatnio nawet pojawi³o siê do¶æ g³o¶ne "cykanie", ale zanim dojecha³em do ASO usta³o. Oni jak zwykle sprawê olali, tak ma byæ ¿adnych, ¿adnych usterek nie widz±.
sezamek1 - Czw 22 Wrz, 11 20:14

elektronik napisa³/a:

Póki co po dwóch postojach w serwisie i dalej jest tak samo, bez zmian.
Za pierwszym razem wymieniono nastawnik wa³ka rozrz±du i napinacz ³añcucha.
Za drugim wymieniono ³añcuch rozrz±du i sprawdzano wtryskiwacze.
Teraz zaczyna siê kampania ¿e to tak ma byæ. hmmm

Czy kto¶ z forumowiczów ma auto wyprodukowane po Lipiec 2010 z takimi objawami (oczywi¶cie w 1.4 TSI)?

Witam

Kolego elektronik napisz proszê czy powodem wymiany nastawnika wa³ka rozrz±du i napinacza ³añcucha, a nastêpnie samego ³añcucha by³y te widoczne na twoim filmie podwy¿szone obroty czy te¿ to s³ynne terkotanie trwaj±ce kilka sekund po uruchomieniu?

Ja na przyk³ad podwy¿szonych obrotów nie mam, natomiast u mnie raz na kilka - kilkana¶cie startów wystêpuje g³o¶ne metaliczne terkotanie jak w poni¿szym linku:

http://www.youtube.com/wa...feature=related

elektronik - Czw 22 Wrz, 11 20:22

sezamek1 powodem by³o to co s³ychaæ na filmie umieszczonym przeze mnie.
Do tego ekstremalnego terkotania nie dochodzi (jeszcze).

winni77 - Pi± 23 Wrz, 11 02:48

Piotr AMP napisa³/a:
elektronik mam tak samo od zawsze, produkcja lipiec 2009, wydaje mi siê, ¿e to nic z³ego, raz jest raz nie ma
Równie¿ produkcja lipiec 2009 i jest bardzo podobnie. Jednak zauwa¿y³em, ¿e dzieje siê tak tylko powy¿ej 17°C. Co do wy¿szego chwilowego zu¿ycia to przez przypadek nie nazywa siê to automatyczne ssanie?
Tichy - Pi± 23 Wrz, 11 09:31

winni77 napisa³/a:
Co do wy¿szego chwilowego zu¿ycia to przez przypadek nie nazywa siê to automatyczne ssanie?

Mi te¿ siê tak wydaje. W poprzednim aucie te¿ by³o du¿o wiêksze zu¿ycie przez chwilê.

Poza automatycznym ssaniem, czy czasami nie chodzi te¿ o szybsze dogrzanie katalizatora - co¶ takiego nawet przeb±kuj± w instrukcji...

Carolco - Pi± 23 Wrz, 11 10:18

Czy ju¿ jak uruchomi siê Wam silnik z podwy¿szonymi obrotami, to czekacie a¿ obroty lec± do ok. 800, czy od razu jedziecie?
Piotr AMP - Pi± 23 Wrz, 11 10:20

Carolco napisa³/a:
Czy ju¿ jak uruchomi siê Wam silnik z podwy¿szonymi obrotami, to czekacie a¿ obroty lec± do ok. 800, czy od razu jedziecie?

ró¿nie, ale zazwyczaj staram siê poczekaæ a¿ spadn± obroty

Zorr - Pi± 23 Wrz, 11 10:27

Carolco napisa³/a:

jadê od razu (no chyba ¿e trzeba od¶nie¿yæ)

PS Ja przy obrotach ~1100, s³yszê taki metaliczny rezonans, jakby siê co¶ poluzowa³o i brzêcza³o sobie. ASO nic nie znalaz³o.

zibibyd - Pi± 23 Wrz, 11 13:00

Je¶li na zimnym silniku, to u mnie w 1.2 TSI jest podobnie. Jak siê rozgrzeje to ju¿ nic "lu¼nego" nie dzwoni. Ostatnio sprawdza³em, ¿e ten d¼wiêk przy zimnym silniku dochodzi z okolic turbiny/os³ony turbiny.
winni77 - Pi± 23 Wrz, 11 13:59

Carolco napisa³/a:
Ja czekam mo¿e z 10 sekund, czasem odrobinê d³u¿ej, ale ruszam bardzo delikatnie.

[ Dodano: Pi± 23 Wrz, 11 12:59 ]
Zorr napisa³/a:
PS Ja przy obrotach ~1100, s³yszê taki metaliczny rezonans, jakby siê co¶ poluzowa³o i brzêcza³o sobie. ASO nic nie znalaz³o.
A sk±d ten d¼wiêk s³ychaæ?
Tichy - Pi± 23 Wrz, 11 14:51

Zauwa¿cie, ¿e jak ruszycie, to obroty ja³owe du¿o szybciej spadaj±. Poza tym nie ma chyba powodu, ¿eby czekaæ...
elektronik - Pi± 23 Wrz, 11 15:44

Ja zazwyczaj czekam ok minuty (bo tyle trwa to nazwijmy dopalanie).
Jak w tym czasie jednak ruszê to muszê ostro¿nie bo wtedy auto nie ma mocy.
Z braku sensownych wyt³umaczeñ tak sobie równie¿ t³umaczê ¿e to dla rozgrzania katalizatora (choæ te¿ nie mam pewno¶ci czy to dla niego taki start to dobrze).

Ponawiam swoje pytanie
Cytat:

Co do uwagi winni77 to zjawisko wystêpuje u mnie po d³u¿szym postoju auta w temperaturze otoczenia od 15°C do 30°C. Zim± praktycznie nie wystêpowa³o.

winni77 - Pi± 23 Wrz, 11 17:37

Cytat:
Co do uwagi winni77 to zjawisko wystêpuje u mnie po d³u¿szym postoju auta w temperaturze otoczenia od 15°C do 30°C. Zim± praktycznie nie wystêpowa³o.
U mnie czas nie ma znaczenia. Jaki¶ czas temu auto sta³o 3 tygodnie nie ruszane i przy temp 15°C odpali³ bez podwy¿szonych obrotów.
Zorr - Pi± 23 Wrz, 11 18:54

winni77 napisa³/a:

[ Dodano: Pi± 23 Wrz, 11 12:59 ]
Zorr napisa³/a:
A sk±d ten d¼wiêk s³ychaæ?

od spodu i tylko z otwartymi drzwiami jak stoj± obok mnie inne auta (chodzi o odbicie d¼wiêku)

sezamek1 - Pi± 23 Wrz, 11 21:11

tomkr82 napisa³/a:
http://www.youtube.com/watch?v=4WpVxxQ3m3w
Tak pracuje po rozruchu moja octavka. Bardzo mnie niepokoj± te dzwiêki. Co jest przyczyn±?

Witam

Tak¿e jestem u¿ytkownikiem Octavii II FL 1,4 TSI CAXA MINT – produkcja kwiecieñ 2009 r. Obecny przebieg 31000 km. Do lipca 2011 r. by³ spokój. Niepokoj±ce terkotanie pojawi³o siê podczas wyjazdu do Chorwacji w lipcu 2011 r., niestety gwarancja ju¿ siê skoñczy³a. To terkotanie pojawia siê raz na jakie¶ piêæ startów i raczej podczas odpalania ciep³ego silnika, lecz kilka razy po robocie tj. co najmniej po 8 godzinach te¿ by³o s³ychaæ to terkotanie. Samo terkotanie trwa jakie¶ 2-3 sekundy. Poza terkotaniem nie mam podniesionych nienaturalnie obrotów czy innych niepokoj±cych objawów.

Podajê link do strony z naszego forum, gdzie jest pokazany start silnika 1,4 TSI w Golfie. Jest to post z filmikiem 27 stycznia 2011r. Mój silnik mniej wiêcej tak samo ha³asuje przy starcie, tak jak wspomnia³em powy¿ej przez 2-3 sekundy.

Oto link: http://www.youtube.com/wa...1&v=a3tBTDoWqSQ

W zwi±zku z powy¿szym mam kilka pytañ do kolegi tomkr82, a mianowicie:
6. Czy twój samochód jest jeszcze na gwarancji?
7. Co powiedzieli na temat rozruchu twojego silnika oraz terkotania w Carsedzie (ASO Skoda Siedlce)?

tomkr82 - Pi± 23 Wrz, 11 21:34

- U mnie wygl±da to ca³y czas jak na filmie zamieszczonym wcze¶niej - mam gwarancje do konca listopada - do tej pory nie bylem z tym w serwisie, w ciagu 2 tygodni pojade tam zglosic wieksza liczbe usterek, w zwuazku z tym redaguje takze pismo z opisem moich przypadlosci, oczywiscie nagraniami ze startow na plycie cd oraz artykulami opisujacymi przypadlosci tych silnikow celem unikniecia stwierdzen, ze jestem pierwszym, ktory zglasza podobne sprawy itp. Jak bede po wszystkim to dam znac jak sie zkaonczylo. Bede zglaszal m.in powaldowany boczek oparcia oraz dziwne zachowania radia swinga. Pozdro
zibibyd - Pi± 23 Wrz, 11 21:35

Zorr napisa³/a:

od spodu i tylko z otwartymi drzwiami jak stoj± obok mnie inne auta (chodzi o odbicie d¼wiêku)

Mi te¿ siê wydawa³o, ¿e z okolic wydechu, gdzie¶ na wysoko¶ci dr±¿ka zmiany biegów, ale warto otworzyæ maskê i pos³uchaæ. Najlepiej jakby¶ kto¶ jeszcze w ¶rodku lekko
przygazowa³ w okolicach 900 - 1400 rpm.
sezamek1 napisa³/a:

Rozmawia³em z go¶ciem od gwarancji w SAP i powiedzia³, ¿e w przypadku awarii w trzecim roku u¿ytkowania (samochód serwisowany do koñca w ASO), Skoda pokrywa cze¶æ kosztów naprawy. Tak zrozumia³em, ¿e jak to jest znany problem to mo¿e byæ to do 100%. Jeszcze jeden warunek - jak samochód ma powy¿ej 100 000 przebiegu, to ASO musi zadaæ pytanie, czy bêdzie partycypacja w kosztach, do tego przebiegu jest tylko kwestia jaki to bêdzie %.

elektronik - Sob 24 Wrz, 11 21:28

Sprawd¼cie w swoich silnikach czy oleju nie przybywa.
szakunec - Nie 25 Wrz, 11 00:56

elektronik u mnie przybywa i to ca³kiem sporo, co to mo¿e oznaczaæ? W ASO kazali siê przygl±daæ czy dalej bêdzie przybywaæ, teraz mam ju¿ ponad 1 cm poza skale na bagnecie.
Eidos71 - Nie 25 Wrz, 11 07:50

Najprawdopodobniej to nie przybywa oleju, tylko do oleju przedostaje siê paliwo - st±d rosn±cy poziom na bagnecie. A je¿eli to faktycznie paliwo - wtedy mo¿e to oznaczaæ kilka rzeczy. Mo¿e byæ tak, ¿e paliwo nie ulega do koñca spaleniu i jego resztki sp³ywaj± do miski, lub co¶ jest nie tak z wtryskami, lub....
elektronik - Nie 25 Wrz, 11 09:40

Je¶li bêdzie przybywaæ oleju (a u mnie przyby³o) to sprawdzi siê moja teoria ¿e w czasie rozruchu silnika z tymi objawami benzyna (nadmiar) sp³ukuje cylindry i sp³ywa do miski olejowej, i tak jak pisze Eidos71 rozrzedza olej.
Olej + paliwo = nie jest dobre.

Andys - Nie 25 Wrz, 11 19:06

Hmm, u mnie co prawda nie przybywa oleju na bagnecie, ale po 5tys. nie zauwa¿y³em nawet minimalnego spadku. Poniewa¿ wymieniam olej co rok, czyli oko³o 12tys. km zastanawiam siê czy nie by³oby zdrowiej przej¶æ z 5W-30 na 5W-40. Mo¿e lepiej przej¶æ na odrobinê tañszy olej (5W-40 na ogó³ s± tañsze ni¿ te z LL) i wymieniaæ go co 5tys. :roll:
loyd - Pon 26 Wrz, 11 08:21

Andys napisa³/a:
i wymieniaæ go co 5tys

:shock: :wow :chory

Andys - Pon 26 Wrz, 11 08:40

loyd, powstrzymaj siê proszê od inwektyw wyra¿anych pod moim kierunkiem. Ja nikogo nie namawiam do czêstszej wymiany oleju. Poniewa¿ je¿d¿ê praktycznie tylko po mie¶cie na krótkich dystansach, wolê wymieniaæ olej znacznie czê¶ciej ni¿ naprawiaæ nastawnik wa³ka rozrz±du lub sam rozrz±d.
sezamek1 - Pon 26 Wrz, 11 18:56

zibibyd napisa³/a:
Zorr napisa³/a:

Mi te¿ siê wydawa³o, ¿e z okolic wydechu, gdzie¶ na wysoko¶ci dr±¿ka zmiany biegów, ale warto otworzyæ maskê i pos³uchaæ. Najlepiej jakby¶ kto¶ jeszcze w ¶rodku lekko
sezamek1 napisa³/a:

Rozmawia³em z go¶ciem od gwarancji w SAP i powiedzia³, ¿e w przypadku awarii w trzecim roku u¿ytkowania (samochód serwisowany do koñca w ASO), Skoda pokrywa cze¶æ kosztów naprawy. Tak zrozumia³em, ¿e jak to jest znany problem to mo¿e byæ to do 100%. Jeszcze jeden warunek - jak samochód ma powy¿ej 100 000 przebiegu, to ASO musi zadaæ pytanie, czy bêdzie partycypacja w kosztach, do tego przebiegu jest tylko kwestia jaki to bêdzie %.

Witam!

Pytanie do kolegi zibibyd oraz pozosta³ych Szanownych Forumowiczy:

Czy przerabiali¶cie w praktyce koncepcje finansowania przez Skodê Auto Poland usuniêcia usterki w trzecim roku u¿ytkowania, czyli po zakoñczeniu gwarancji? Mi siê ju¿ skoñczy³a gwarancja i chêtnie skorzysta³bym z tego rozwi±zania, m. in. w celu usuniêcia tego cholernego terkotania podczas uruchamiania silnika.

szakunec - Pon 26 Wrz, 11 21:04

Andys napisa³/a:
...zastanawiam siê czy nie by³oby zdrowiej przej¶æ z 5W-30 na 5W-40...
Równie¿ o tym pomy¶la³em. Nie skraca³bym co prawda tak mocno przebiegów miêdzy wymianami, dalej wymiana co 15kkm. Dla mnie olej 5W-30 to jaki¶ "eko-wynalazek".
zibibyd - Pon 26 Wrz, 11 22:53

sezamek1 napisa³/a:

Czy przerabiali¶cie w praktyce koncepcje finansowania przez Skodê Auto Poland usuniêcia usterki w trzecim roku u¿ytkowania, czyli po zakoñczeniu gwarancji? Mi siê ju¿ skoñczy³a gwarancja i chêtnie skorzysta³bym z tego rozwi±zania, m. in. w celu usuniêcia tego cholernego terkotania podczas uruchamiania silnika.

Dopiero mam pó³ roku Skodê, tak¿e nie przerabia³em tego w praktyce. Najlepiej zadzwoñ do SAP i popro¶ kogo¶ od gwarancji, tak¿e bêdziesz mia³ podk³adkê ;-) Mam znajomego, który pracuje w ASO i te¿ mi o tym kiedy¶ mówi³.

zbigniew147 - Wto 27 Wrz, 11 14:40

moja jest z marca 2010 i ma 30 ty¶. Auto od zawsze pracuje jak na za³±czonym filmie ELEKTRONIKA. olej zmieniam co 15ty¶ w my¶l zasady starych mechaników - je¼dzisz po mie¶cie olej zmieñ co po³owe dystansu. Do koñca gwaracni mam jeszcze 6 miesiêcy.
Olej mi ubywa oko³o 0,2-0,3l na 15ty¶.

Ciekaw jestem czy te wasze uwagi s± w wielu autach czy mamy tu doczynienia z kilkoma na ca³± polskê.

grzes74 - Wto 27 Wrz, 11 22:09

sezamek1 napisa³/a:
zibibyd napisa³/a:
Zorr napisa³/a:

sezamek1 napisa³/a:

Witam!

Pytanie do kolegi zibibyd oraz pozosta³ych Szanownych Forumowiczy:

Koledze z pracy rozwali³ siê w O2 1.9 TDI (panewki) w 3-cim roku u¿ytkowania (ok. 80-90 tys km) . P³aci³ albo za sam± robociznê albo za same czê¶ci... nie pamiêtam dok³adnie.
Auto by³o regularnie serwisowane - i przed napraw± ASO kontaktowa³o siê z SAP jak mu mog± pomóc.

zibibyd - Sro 28 Wrz, 11 08:48

Tutaj jest konkretny przyk³ad, jak go¶ciowi pad³o turbo w TDI po gwarancji i p³aci³ za sam± robociznê: http://forum.superbclub.pl...urbo-t8146.html

Co¶ nie mogê wkleiæ tego linku. Generalnie skodaklub, roomster i w±tek 60000km i padniête turbo.

lukaszz - Sro 28 Wrz, 11 11:11

Andys napisa³/a:
Hmm, u mnie co prawda nie przybywa oleju na bagnecie, ale po 5tys. nie zauwa¿y³em nawet minimalnego spadku. Poniewa¿ wymieniam olej co rok, czyli oko³o 12tys. km zastanawiam siê czy nie by³oby zdrowiej przej¶æ z 5W-30 na 5W-40. Mo¿e lepiej przej¶æ na odrobinê tañszy olej (5W-40 na ogó³ s± tañsze ni¿ te z LL) i wymieniaæ go co 5tys. :roll:

mi w³a¶nie zalecili gêstszy olej do tsi - 5W-40 i wymieniaæ co 15 ty¶, nie sp³ywa tak szybko ja 5w-30 i pozostaje cienki film smaru. ja bêdê jecha³ na przegl±d na dniach zosta³o co¶ 700 km, przegl±d po 45 ty¶, olej by³ zmieniany na shell LL przy 30 ty¶ km, by³o go trochê powy¿ej po³owy bagnetu, po prawie 15 ty¶ jest minimalnie poni¿ej po³owy bagnetu. Zaobserwowa³em raz taki dziwny objaw na autostradzie A1 ¿e samochód nie chcia³ przyspieszaæ na 4 biegu tak jak by brakowa³o mu mocy.
jakie paliwo lejecie 95 czy 98?

zbigniew147 - Sro 28 Wrz, 11 12:22

lukaszz napisa³/a:

95
kilka razy zala³êm 98 i nie widzia³em ró¿nicy

krzysn - Sro 28 Wrz, 11 14:06

A ja lejê od pocz±tku 98, raz zatankowa³em 95 i autko trochê wiêcej mi pali³o. Zreszt± na klapce wlewu mam 98/95
Tichy - Sro 28 Wrz, 11 16:10

utworzy³em osobny w±tek, ale nikt nie odpowiedzia³,
czy u Was równie¿ czuæ skokowe przyspieszanie poni¿ej 2tys. rpm?

Marcinooo - Sro 28 Wrz, 11 16:15

Tichy napisa³/a:

Ja poni¿ej 2 tys rpm staram siê bardzo delikatnie przyspieszaæ i nic takiego nie odczuwam.

Tichy - Czw 29 Wrz, 11 17:03

Marcinooo, czuæ przy ostrym przygazowaniu. Czasem siê zapominam...
zbigniew147 - Czw 29 Wrz, 11 21:30

ja zauwa¿y³em przy obci±onym aucie (zapakowany i jazda pod wzniesienie) przy biegu 4, 5, 6 - prêdko¶æ obrotowa 1800 - 2200.
Z drugiej strony zbytnio siê tym nie przejmuje gdy¿:
1. turbina ma³a
2. silnik bez dwumasy
3. pe³na moc jest osiagalna w wy¿szym zakresie obrotów
4. ¿aden silnik nie lubi je¼dzic na niskich obrotach

grzes74 - Czw 29 Wrz, 11 21:39

Tichy napisa³/a:
utworzy³em osobny w±tek, ale nikt nie odpowiedzia³,

Nie ma kopa takiego jak diesel z do³u - bo i momentu mniej.
Przyspiesza raczej p³ynnie:
III b - od 1400
IV/V - od 1800
VI - pow 1800 / od 2000 - w zale¿no¶ci od obci±¿enia i ukszta³towania trasy...

Ni¿ej nie eksperymentujê.

sezamek1 - Nie 09 Pa¼, 11 18:57

lukaszz napisa³/a:
Andys napisa³/a:

mi w³a¶nie zalecili gêstszy olej do tsi - 5W-40 i wymieniaæ co 15 ty¶, nie sp³ywa tak szybko ja 5w-30 i pozostaje cienki film smaru. ja bêdê jecha³ na przegl±d na dniach zosta³o co¶ 700 km, przegl±d po 45 ty¶, olej by³ zmieniany na shell LL przy 30 ty¶ km, by³o go trochê powy¿ej po³owy bagnetu, po prawie 15 ty¶ jest minimalnie poni¿ej po³owy bagnetu. Zaobserwowa³em raz taki dziwny objaw na autostradzie A1 ¿e samochód nie chcia³ przyspieszaæ na 4 biegu tak jak by brakowa³o mu mocy.

Witam

Pytanie do Kolegi lukaszz:

We wcze¶niejszych postach pisa³e¶, i¿ przy 39 000 km w ASO W-wa Bielany wymieniono Ci nastawnik wa³ka rozrz±du z powodu terkotania.
1. Jaki masz przebieg obecnie?
2. Czy dziêki wymianie nastawnika pozby³e¶ siê terkotania podczas rozruchu silnika.
3. Jak d³ugo trwa³a wymiana nastawnika?
4. Czy wymieni³e¶ ju¿ olej na 5W-40?
5. Czy zmianê oleju na 5W-40 zasugrowa³o ASO W-wa Bielany?

Mnie tak¿e czeka prawdopodobnie wymiana nastawnika i zastanawiam siê czy wymiana da poprawê na sta³e.

koz - Pon 10 Pa¼, 11 14:12

lukaszz napisa³/a:
Zaobserwowa³em raz taki dziwny objaw na autostradzie A1 ¿e samochód nie chcia³ przyspieszaæ na 4 biegu tak jak by brakowa³o mu mocy.

Tichy napisa³/a:

Tichy napisa³/a:
czuæ przy ostrym przygazowaniu.

zbigniew147 napisa³/a:
ja zauwa¿y³em przy obci±onym aucie (zapakowany i jazda pod wzniesienie) przy biegu 4, 5, 6 - prêdko¶æ obrotowa 1800 - 2200.

Panowie, przerabia³em t± dolegliwo¶æ przez ok 20 tys. km. Zgadam sie z "Tichy" czuæ tylko przy ostrym przygazowaniu i to nie zawsze. "lukaszz" te¿ kilka razy nie chcia³ mi przyspieszaæ na 4 biegu. "zbigniew147" te¿ potwierdzam, dolegliwo¶æ nasila siê przy du¿ym obci±¿eniu auta, na podjazdach no i na wysokich biegach.

Pierwszy raz dolegliwo¶æ pojawia³a siê przy 17tys. km, ale generalnie pojawia³a siê bardzo rzadko wiêc zwala³em to na jako¶æ paliwa, próbowa³em wszystkich mo¿liwych paliw na BP, ORLEN, SHELL i STATOIL ale nie zauwa¿y³em wp³ywu. Z czasem dolegliwo¶æ siê nasila³a (dalej by³o to jednak rzadko). Naczyta³em siê na forach o problemach z turbin± i przypadkach wymiany turbiny po których podobne dolegliwo¶ci ustêpuj±. Na serwisie przy 27 tys. zg³osi³em ten temat, sprawdzili b³êdy z komputera (nic nie by³o) wiêc poprosi³em o aktualizacjê sterowników (by³a nowsza wersja sterowników, moja skoda jest z maja 2009). Po aktualizacji sterowników odczu³em, ¿e silnik nieco bardziej równomiernie rozwija moc i lepiej ci±gnie pomiêdzy 4-5tys.rpm. Po aktualizacji zauwa¿y³em, ¿e zdecydowanie najlepiej je¼dzi na PB95 Shell V-power. Natchnê³o mnie na urlopie, zrobi³em 5 baków na paliwie z austrii i w³och i szok, silnik ci±gn±³ jak szalony, z niskich obrotów, wysokich, obci±¿ony, czêste podjazdy w Alpach. Po powrocie pierwsze tankowanie polskiego paliwa i od razu pojawi³y siê znane dolegliwo¶ci.

Poczyta³em trochê na forach i wla³em do baku preparat STP Complete Fuel System Cleaner i co¶ pomog³o ale w innym temacie, opisywane dolegliwo¶ci pozosta³y ale ust±pi³o delikatne szarpanie przy zimnym silniku, na ssaniu. Przedtem (tak od przebiegu 25tys. wyczuwa³em bardzo delikatne szarpania przy delikatnym dodawaniu gazu na zimnym silniku, przez ok. 30 sek. od ruszenia). Po preparacie STP prawdopodobnie odczy¶ci³ siê jaki¶ syf na wtryskach i teraz idealnie miêkko i p³ynnie przyspiesza na zimnym silniku.

Ale kontynuuj±c w temacie nierównomiernej pracy przy ostrym przyspieszaniu to doszed³em do wniosku, ¿e skoro jako¶æ paliwa ma takie znaczenie dla pracy przy maksymalnym obci±¿eniu paliwa to co¶ jest na rzeczy z uk³adem paliwowym. Przy 38 tys. wymieni³em filtr paliwa i to by³o to – teraz ci±gnie równo w ka¿dej najdziwniejszej nawet mo¿liwej sytuacji (z niskich obrotów, wysokich, redukcja biegu).

Generalnie po tych do¶wiadczeniach bêdê wymienia³ filtr paliwa (i filtr powietrza przy okazji) co 20 tys. km (doszed³em do wniosku ¿e zalecane przez producenta 60 tys. na filtr paliwa i 30 tys. na filtr powietrza to zdecydowanie za du¿o jak na Polskie paliwo/warunki, pewnie np. na Niemcy to odpowiedni okres ale co do Polskich warunków mam teraz inne zdanie). Bêdê tankowa³ PB95 V-power Shell (zauwa¿y³em poza tym, ¿e na tym paliwie robiê po oko³o 100 km wiêcej na jednym baku). Naczyta³em siê te¿ na ró¿nych forach o jako¶ci paliwa i ich wp³ywie na nagary i inne syfy osadzaj±ce siê na t³okach i w komorze spalania w nowoczesnych jednostkach z wtryskiem bezpo¶rednim i stwierdzi³em ¿e bêdê dolewa³ co jaki¶ czas dodatek czyszcz±cy STP.

Co do g³o¶nej pracy po odpaleniu to zdarza siê raz na kilka odpaleñ, nie wa¿ne czy jest zimny czy ciep³y. Uznaje to za normaln± rzecz, w ASO tez to potwierdzali, a do tego w instrukcji na str. 109 jest zapis „Po uruchomieniu zimnego silnika mo¿e on przez krótki czas g³o¶niej pracowaæ, poniewa¿ w elementach napêdu rozrz±du z hydraulicznym kasowaniem luzu zaworowego najpierw musi siê wytworzyæ ci¶nienie. jest to normalny efekt i nie nale¿y siê nim przejmowaæ.”

Co do terkotania przy odpalaniu to z tego co pamiêtam zdarzy³o siê tylko kilka razy po d³ugich postojach (min 10h) i jak jest zimno (poni¿ej 8 stopni). Od oko³o pó³ roku ani razu, ale teraz jak jest zimniej to zdarzy³o siê dwa razy. Cos tam zaterkocze przez 1-2 sek. (muszê mieæ drzwi otwarte ¿eby dobrze to us³yszeæ). Nie wiem do koñca czy nale¿y to zaliczyæ do normalnego stanu rzeczy zwi±zanego z kasowaniem luzu zaworowego czy mo¿e jednak nale¿y co¶ z tym zrobiæ. Gwarancji ju¿ nie mam… bêdê ¶ledzi³ dalsze posty w tym w±tku.

Co do oleju to je¿d¿ê na oleju Shell LongLife 5W30, wymienia³em przy 27 tys. i w tym pierwszym okresie tylko raz dola³em ok. 0,2l (na wska¼niku by³a po³owa skali ale dola³em na wszelki wypadek przed wyjazdem za granicê). Teraz mam 40tys., ¿adnego ubytku i nic te¿ nie przyby³o.

Tichy - Pon 10 Pa¼, 11 15:36

koz, ja mam trochê powy¿ej 5tys. km. To trochê za wcze¶nie na filtr paliwa.

By³em w ASO, zg³osi³em to szarpane przyspieszanie, serwisant siê przejecha³ z kompem, zczyta³ b³êdy i nic nieprawid³owego nie stwierdzi³. Mo¿e i faktycznie tak ma byæ (lub to kwestia naszego s³abego paliwa).

Jakby co, mam pisemne potwierdzenie wizyty (wraz ze zg³oszonymi uwagami)...

zbigniew147 - Pon 10 Pa¼, 11 21:40

koz napisa³/a:

Generalnie po tych do¶wiadczeniach bêdê wymienia³ filtr paliwa (i filtr powietrza przy okazji) co 20 tys. km

Dlatego ja zmieniam olej wraz z filtrami powietrza i oleju co 15 kkm.
niedawno robi³em przegl±d 30kkm i niestety da³em siê przekonac sugestiom ASO i filtra paliwa nie rusza³em.

Starzy mechanicy twierdz± aby zmieniaæ co po³owê dystansu filtry olej - zw³aszcza jak sie je¼dzi po mie¶cie - a Polska jak widac na przyk³adzie paliw z innych pañstw nie jest normalnym krajem i niezale¿nie czy PO czy PIS to normalno¶æ zale¿y od uczciwo¶ci kazdego z nas a w przysz³o¶ci od tego czego nauczymy nasze dzieciaki.

KOZ bardzo dobra relaacja :bigok

mishenka - Wto 11 Pa¼, 11 20:13

Na wstepie chcislbym sie przywitac jsko nowy :-)

Od miesiac jestem wlascicielem octavi 1.4 tsi, ktora przejechala okolo 700 km i powien szczerze, ze jak slucham silnika to mam wrazenie, ze to moj stary ( moze przesadzam ) diesel w fabii
a mianowicie posluchajcie :

http://w822.wrzuta.pl/fil...R1/tsi_na_zimno
http://w822.wrzuta.pl/fil...x/tsi_na_cieplo

czy to tak ma chodzic?

Poza tym zauwazylem, ze jak odpale samochod po nocy (a stal w garazu) przez jakas minute mam podwyzszone obroty ( i to fakt ogolnie znany na tym forum) ale co ciekawe gdy samochod stoi "pod chmurka" w temp zdecydowanie nizszej niz w garazu to czesto po odpaleniu obroty sa od raz ponizej 1000/min

czy to tez normalne ?
Gdzies tutaj czytalem, ze to funkcja automatycznego ssania no ale ....

winni77 - Wto 11 Pa¼, 11 20:32

mishenka napisa³/a:
czy to tak ma chodzic?
Tak :) IMO ca³kiem normalnie.
Vojtek1,9tdi - Wto 11 Pa¼, 11 20:46

To¶ pokozo³, bezto¿ to robi larmo jak stary ursus. Sprzedej to pieruñstwo i kup sie diesla, larmo mosz to samo, a poliæ bydzie myni! :D
wampajer - Wto 11 Pa¼, 11 21:09

sezamek1 napisa³/a:
wampajer napisa³/a:
tomkr82 napisa³/a:
Kris 75

Pozdrawiam,

Witam

Aktualizacja. Samochód jest ju¿ po pa¼dziernikowym przegl±dzie (60.000km).
Ad. 1. Przez ponad tydzieñ eksploatacji ilo¶æ uruchomieñ silnika, przy których s³ychaæ by³o terkotanie: jedno uruchomienie, czyli spadek o ok. 90%. Olej to Motul Specific 507.00. Jest lepiej ni¿ po poprzednim przegl±dzie przy 30.000 km (wtedy zalany by³ Castrol Edge 5W30).
Ad. 2. ASO wykona³o test wg ich wewn. procedury testowania uk³adu rozrz±du. Wysz³o im, ¿e napinacz jest w porz±dku.
Ad. 5. Mimo, ¿e gwarancja siê skoñczy³a ASO jest sk³onne partycypowaæ w kosztach czê¶ci (udzia³ > 50%). Z tym, ¿e najpierw test musi wykazaæ problem z uk³adem rozrz±du.

Pozdrawiam,

Vojtek1,9tdi - Wto 11 Pa¼, 11 21:16

Nowe auto a takie ciulstwo chyba ci to zle poskladali.Wspolczuja.
tomkr82 - Sro 12 Pa¼, 11 06:24

ja juz ze 100 % ustalilem, ze moj pojaz uruchamia sie z wysokimi obrotami i wyciem gdy : 1) silnik jest zimny (np po nocy) i samochod stoi w temperaturze otoczenia > 17 stopni Celsjusza. Gdy temperatura przewyzsza 17 stopni (co pokazuje mi komputer po przekreceniu kluczyka) to jestem 100% pewny, ¿e samochod uruchomi sie jak na zalaczonym wczesniej filmie. Natomiast gdy temperatura otoczenia jest nizsza, pojazd uruchamia sie na niskich obrotach (byc moze przez 2-3 sekundy slychac go glosniej). Samochod zostawiony przedwczoraj po poludniu do ogledzin i testow w ASO Skody w Siedlcach. Zglosilem kilka usterek w tym terkaczacy filtr paliwa, wadliwy boczek podprcia drzwi kierowcy - pofalowanie materialu, problem z radiem SWIGN, ktore w okresie letnim kilkakrotnie potrafilo sie wlaczyc i wylaczyc samoczynnie kilkanascie razy oraz slyszalny cicho odglos pukniêcia przy puszczaniu sprzegla na biegu ja³owym. Jestem ciekaw jaka bedzie diagnoza serwisu i czy usterki zostana usuniete. Oczywiscie napisze jak ekipa z Carsed-u podesz³a do problemu.
zbigniew147 - Sro 12 Pa¼, 11 07:31

Vojtek1,9tdi napisa³/a:

co ty ch³opie opowiadasz? Ten motor tak chodzi i nie jest oznaka ¿adnego ciulstwa.
Mój ma 31kkm przez 1,5 roku i pracuje tak samo od momentu jak wyjecha³em nim z salony.
S³ysza³em kilkainnych i te¿ tak pracuj±.

mishenka on tak terkocze i szeroko¶ci ¿yczê.

winni77 - Sro 12 Pa¼, 11 15:45

tomkr82 napisa³/a:
ja juz ze 100 % ustalilem, ze moj pojaz uruchamia sie z wysokimi obrotami i wyciem gdy : 1) silnik jest zimny (np po nocy) i samochod stoi w temperaturze otoczenia > 17 stopni Celsjusza. Gdy temperatura przewyzsza 17 stopni (co pokazuje mi komputer po przekreceniu kluczyka) to jestem 100% pewny, ¿e samochod uruchomi sie jak na zalaczonym wczesniej filmie. Natomiast gdy temperatura otoczenia jest nizsza, pojazd uruchamia sie na niskich obrotach (byc moze przez 2-3 sekundy slychac go glosniej).
Mia³em identyczn± teoriê, a¿ do momentu kiedy silnik odpali³ siê na podwy¿szonych przy 15°C...
Vojtek1,9tdi - Sob 15 Pa¼, 11 14:31

zbigniew147 napisa³/a:
Vojtek1,9tdi napisa³/a:

co ty ch³opie opowiadasz? Ten motor tak chodzi i nie jest oznaka ¿adnego ciulstwa.
Mój ma 31kkm przez 1,5 roku i pracuje tak samo od momentu jak wyjecha³em nim z salony.

A to chyba,¿e tak

pkleszcz - Pon 07 Lis, 11 13:25

Witam,

Mo¿e od¶wie¿ê trochê temat gdy¿ mam podobny problem. W yeti mam silnik 1.4 TSI, który pracuje do¶æ g³o¶no jak siê rozgrzeje. Miêdzy 2500 - 4000 pracuje jak traktor. Praca taka nie wystêpowa³a zawsze podczas docierania silnika, pracowa³ on naprawdê cicho teraz zrobi³o siê znaczeni g³o¶niej. Dodam, ¿e samochód mam 2 miesi±c a przejechane mam 2tys. km.

W ASO us³ysza³em, ¿e samochód jest rzeczywi¶cie g³o¶ny ale nic niepokoj±cego siê nie dzieje. Moje pytanie jest takie czy mogê sprawdziæ co¶ jeszcze by dowiedzieæ siê czy wszystko z nim w porz±dku.

Sprawdza³em na razie poziom oleju i jest w normie.

Dziêkujê za wszelkie wskazówki.

zbigniew147 - Pon 07 Lis, 11 13:39

pkleszcz
wszystko jest kwestia o ile g³osniej motor pracuje - chocia¿ nie powinno nic siê zmieniaæ.
moze odwied¼ inne ASO w okolicy.

winni77 - Pon 07 Lis, 11 16:01

zbigniew147 napisa³/a:
wszystko jest kwestia o ile g³osniej motor pracuje
Niby tak, ale dla przyk³adu w Octavii ten silnik po rozgrzaniu, na biegu ja³owym, wy³±czony nawiew i radio, zamkniête szyby jest nies³yszalny. Nie wiem na ile podobnie jest wyciszone Yeti, ale na pewno powinno to byæ powodem do niepokoju.
zbigniew147 - Pon 07 Lis, 11 16:28

winni77 napisa³/a:
zbigniew147 napisa³/a:
wszystko jest kwestia o ile g³osniej motor pracuje
Niby tak, ale dla przyk³adu w Octavii ten silnik po rozgrzaniu, na biegu ja³owym, wy³±czony nawiew i radio, zamkniête szyby jest nies³yszalny. Nie wiem na ile podobnie jest wyciszone Yeti, ale na pewno powinno to byæ powodem do niepokoju.

no masz racje - mo¿e ja siê ¼le wys³owi³em - nie powinien g³osno pracowac i tyle zw³asza pa kilku minutach

Wojtas_Poznañ - Pon 07 Lis, 11 17:04

znowu siê zamota³em ? :lol: to w koñcu to Yeti ha³asuje na biegu ja³owym czy podczas jazdy ? bo Kolega co¶ tam wspomina o:
pkleszcz napisa³/a:
Miêdzy 2500 - 4000 pracuje jak traktor

to chyba podczas jazdy ? czy Kolega sobie stoi na luzie i gazuje ot tak, ¿eby pos³uchaæ jak silnik pracuje ? ;)
zreszt± kto za tym trafi :diabelski_usmiech

pkleszcz - Wto 08 Lis, 11 07:38

Oczywi¶cie chodzi³o mi, ¿e podczas jazdy ha³asuje. Tak jak napisa³em miêdzy 2500 - 4000 jest bardzo g³o¶no. Jak je¼dzi³em octavi± by³o du¿o ciszej. Dlatego pytam co mo¿na sprawdziæ, ¿eby siê dowiedzieæ czy to jaki¶ problem silnika.
Tichy - Wto 08 Lis, 11 08:13

Mo¿e to kwestia kszta³tu nadwozia i szumów powietrza. Je¼dzi³em na jazdach próbnych Yeti i by³o g³o¶niej, w³a¶nie poprzez szumy powietrza.

Ogólnie 1.4TSI na biegu ja³owym jest nies³yszalny, ale po przygazowaniu lubi zamruczeæ ;)

krzysn - Wto 08 Lis, 11 10:08

zbigniew147 napisa³/a:
Vojtek1,9tdi napisa³/a:

Do³±czam siê do opinii. Mój odpalony pod salonem, jeszcze oklejony foli± wystartowa³ z podwy¿szonymi obrotami, ha³as jak w dieslu.

Panowie, dostajecie histerii. 1.4 tsi to ¶wietny silnik, trzeba je¼dziæ i nie s³uchaæ za bardzo.
Te¿ mam czasem takiego pierdolca ¿e nas³uchujê d¼wiêków w samochodzie. By³y stuki zawieszenia, stuki przy zmianie biegów w dsg. Pewnie s± nadal, ale jako¶ mi przesz³o ;-) Pompê paliwa (lub filtr) te¿ mi ha³asuje.

Nie zawsze sam stosujê siê do tej rady, ale czy nie lepiej pos³uchaæ radia ?

Na forum superbclub.pl koledzy chwal± siê przebiegami ponad 100 tys w 1.8 tsi.

loyd - Wto 08 Lis, 11 10:14

krzysn, przesadzasz. Problem z wariatorem rozrz±du jest realny a nie wydumany .....
krzysn - Wto 08 Lis, 11 10:29

loyd, zgadzam siê, to realny problem na naszym forum ;-)
Morgoth - Wto 08 Lis, 11 10:35

krzysn napisa³/a:
Do³±czam siê do opinii. Mój odpalony pod salonem, jeszcze oklejony foli± wystartowa³ z podwy¿szonymi obrotami, ha³as jak w dieslu.

Panowie, dostajecie histerii. 1.4 tsi to ¶wietny silnik, trzeba je¼dziæ i nie s³uchaæ za bardzo.

Te¿ zauwa¿y³em podobny objaw w mojej Okcie i podobnie jak Ty staram siê o tym nie my¶leæ. Odpalam, ruszam, jadê i silnik cichnie. Uzna³em ¿e ten typ tak ma i tyle ... najwy¿ej nastêpne auto bêdzie od innego producenta ;)

loyd - Wto 08 Lis, 11 10:38

Chodzi mi o to, ¿e wszytskie te terkotania pomp paliwa czy stuki w zawieszeniu to "piku¶" - w najgorszym wypadku po gwarancji wy³o¿ysz 200 - 500 pln i problem z g³owy.

Jak po gwartancji padnie "wariator" to w najlepszym wypadku wydasz 2000 pln (wariator + robocizna), w gorszym wypadku 4000 pln (wariator + rozrz±d + robocizna) a w najgorszym wypadku ca 15.000 (wymiana silnika po zerwaniu ³añcucha).

jamesbondzio - Wto 08 Lis, 11 10:43

loyd napisa³/a:
Chodzi mi o to, ¿e wszytskie te terkotania pomp paliwa czy stuki w zawieszeniu to "piku¶" - w najgorszym wypadku po gwarancji wy³o¿ysz 200 - 500 pln i problem z g³owy.

Jak po gwartancji padnie "wariator" to w najlepszym wypadku wydasz 2000 pln (wariator + robocizna), w gorszym wypadku 4000 pln (wariator + rozrz±d + robocizna) a w najgorszym wypadku ca 15.000 (wymiana silnika po zerwaniu ³añcucha).

http://allegro.pl/silnik-...1919950419.html
mozna taniej ;-)

loyd - Wto 08 Lis, 11 10:55

jamesbondzio, nie po to kupowa³em nowe auto, ¿eby do niego ³adowaæ silnik niewiadomego pochodzenia (który równie¿ mo¿e byæ po przygodzie z zerwanym ³añcuchem) .....

Jakbym kupi³ "funkiel-nówkê" tdi od ¿ony prezesa banku w Niemczech w skórze banan, w klimie, w kombi i w dsg to mia³bym w dupie jaki tam jest silnik w ¶rodku .....

zbigniew147 - Wto 08 Lis, 11 10:57

rozmawia³em z koleg± który jeszcze niedawno pracowa³ w ASO skody w Szczecinie i mówi³ mi ¿e zdarzaj± siê skody w których by³y wymieniane napinacze. Nie we wszystkich ale faktycznie by³o to problem. Poradzi³ mi ¿e jak zauwa¿e ¿e co¶ jest nie teges aby jechac jak w dym i jak tylko zdiagnozuj± to wymieni± - ale wspomnia³ ¿e nie we wszystkich zg³aszanych zdjagnozowali to - czasami to by³a nadwra¿liwo¶æ uzytkowników ni¿ rzeczywista usterka - moja narazie pracuje tak jak przy odbiorze wiec mi nie wymieni±.
jamesbondzio - Wto 08 Lis, 11 11:31

loyd napisa³/a:
jamesbondzio, nie po to kupowa³em nowe auto, ¿eby do niego ³adowaæ silnik niewiadomego pochodzenia (który równie¿ mo¿e byæ po przygodzie z zerwanym ³añcuchem) .....

Jakbym kupi³ "funkiel-nówkê" tdi od ¿ony prezesa banku w Niemczech w skórze banan, w klimie, w kombi i w dsg to mia³bym w dupie jaki tam jest silnik w ¶rodku .....

spoko spoko..
tez mam 1.4 TSI i ¶ledze watek ..w sumie dwa w±ttki równolegle..

bohen - Wto 08 Lis, 11 11:39

krzysn napisa³/a:
loyd, zgadzam siê, to realny problem na naszym forum ;-)

To co ty na to, ¿e ASO Emida Kraków z powodu wadliwego wariatora rozrz±du wymieni³o ju¿ dwa silniki 1.4 TSI na gwarancji :!:

Morgoth - Wto 08 Lis, 11 16:31

Czyli 100% wszystkich wymienionych w PL?
sezamek1 - Wto 08 Lis, 11 18:39

tomkr82 napisa³/a:
ja juz ze 100 % ustalilem, ze moj pojaz uruchamia sie z wysokimi obrotami i wyciem gdy : 1) silnik jest zimny (np po nocy) i samochod stoi w temperaturze otoczenia > 17 stopni Celsjusza. Gdy temperatura przewyzsza 17 stopni (co pokazuje mi komputer po przekreceniu kluczyka) to jestem 100% pewny, ¿e samochod uruchomi sie jak na zalaczonym wczesniej filmie. Natomiast gdy temperatura otoczenia jest nizsza, pojazd uruchamia sie na niskich obrotach (byc moze przez 2-3 sekundy slychac go glosniej). Samochod zostawiony przedwczoraj po poludniu do ogledzin i testow w ASO Skody w Siedlcach. Zglosilem kilka usterek w tym terkaczacy filtr paliwa, wadliwy boczek podprcia drzwi kierowcy - pofalowanie materialu, problem z radiem SWIGN, ktore w okresie letnim kilkakrotnie potrafilo sie wlaczyc i wylaczyc samoczynnie kilkanascie razy oraz slyszalny cicho odglos pukniêcia przy puszczaniu sprzegla na biegu ja³owym. Jestem ciekaw jaka bedzie diagnoza serwisu i czy usterki zostana usuniete. Oczywiscie napisze jak ekipa z Carsed-u podesz³a do problemu.

Witam,

Kolego mia³e¶ napisaæ jak ekipa z siedleckiego Carsedu podesz³a do twojego problemu. Czy wymienili Ci mo¿e jakie¶ czê¶ci tj. nastawnik wa³ka rozrz±du czy napinacz. Napisz proszê co Ci siê uda³o wywalczyæ z nimi.

bohen - Wto 08 Lis, 11 22:19

Morgoth napisa³/a:
Czyli 100% wszystkich wymienionych w PL?

Tego nie wiem. Przekazuje na forum to co us³ysza³em od pracownika Emidy.

tomkr82 - Sro 09 Lis, 11 06:11

Sezamek 1 napisa³ :

Witam,

Kolego mia³e¶ napisaæ jak ekipa z siedleckiego Carsedu podesz³a do twojego problemu. Czy wymienili Ci mo¿e jakie¶ czê¶ci tj. nastawnik wa³ka rozrz±du czy napinacz. Napisz proszê co Ci siê uda³o wywalczyæ z nimi.

Przez tydzieñ czasu pojazd sta³ i nie mogli zdiagnozowaæ "podwy¿szonych obrotów" w nakre¶lonych warunkach. Nieprawid³owo¶ci w uk³adzie rozrz±du pracownicy serwisu siê nie dopatrzyli. Kierownik serwisu potwierdzi³, ¿e nie s³yszy nic niepokoj±cego. Jednak¿e dopatrzyli siê czego¶ w turbosprê¿arce i zosta³a wymieniona. Ponadto wymienili mi wy¶ció³kê oparcia fotela kierowcy. U mnie narazie odpukaæ nie wystêpuje to 1-3 sekundowe cha³a¶liwe uderzanie, natomiast obawiam siê, aby nie wysz³o to za kilka lub kilkanascie tys km. W chwili obecnej mam 17 400 km, turbo zmienione przy 17 000. Kierownik serwisu zapewni³ mnie, ze problem z rozrz±dem tj to terkotanie 1-3 sekundowe, o ktorym glosno na forum nie dotyczy roku modelowego octavii 2010 ani marki Skoda (mam to na pi¶mie), jednak¿e jak tu koledzy piszecie chyba siê myli, skoro piszecie o potwierdzonych rpzypadkach napraw rozrz±du a nawet wymiany silnika. Osobi¶cie w pracy turbo nie widzia³em nieprawid³owo¶ci i wolalbym, zeby ozstaly mi na gwarancji wymienione elementy rozrz±du (przezorny zawsze ubezpieczony) jednak¿e stwierdzono, ¿e wszystko jest ok. Tak¿e co do za³atwienia sprawy oceniam podej¶cie serwisu ¶rednio dobrze (jak rozrz±d sie nie odezwie do 100 000 km to zweryfikuje to na bardzo dobrze), natomiast na pochwa³ê sa³uguje podej¶cie kierownika serwisu, który zainteresowa³ siê t± spraw±. I jeszcze jedno. Je¶li chodzi o same podwy¿szone obroty przy uruchamianiu silnika na zimno przy temp otoczenia >17 stopni. Efekt ten wyst±pi³ w aucie z b.r. produkcji stpj±cym w salonie (poprosi³em o porównanie sposobu odpalania i obszarze salonu uda³o siê w te warunki zewnetrzne wprowadziæ oba auta - tj moje i nówke - uruchomi³y siê w zbli¿ony sposób. 24 litopada konczy mi sie gwaranjca. Mam nadzieje, ¿e wariaator sie nie posypie. ¦ledz±c ten w±tek tylko sie zastanawiam, ze SAP ukrêca g³owe problemowi czy naprawde wiêkszo¶æ ASO nie potrafi zdiagnozowaæ i usun±æ problemu? Ale jak nie wiadomo o co chodzi to ...
pozdro

kasper64 - Sro 09 Lis, 11 08:44

Witam. Moje 1,4 TSI te¿ tak ma, wy¿sze obroty ok 1.200 obrotów przez kilkadziesi±t sekund - g³o¶niejszy klekot na pocz±tku i to równie¿ przy ni¿szej temperaturze ni¿ 10 C, oraz jak mam szczê¶cie to wy¿sze obroty po starcie 2-3 s. i g³o¶niejszy klekot. Przebieg 18000 km. Oj trzeba pogadaæ w serwisie. Gwarancja do koñca stycznia 2012. Dodatkowa informacja: nie wymienia³em jeszcze oleju, robi³em tylko ma³e dolewki ok 0,75 l.
loyd - Sro 09 Lis, 11 08:56

kasper64, podwy¿szone obroty i g³o¶niejsza praca przy uruchomieniu s± naturalne dla tego silnika.

Problem jest jak zaczyna byæ takie klekotanie metaliczne przy uruchamieniu - w bli¼niaczym w±tku wrzuci³em nagranie. Wtedy do wymiany masz nastawnik rozrz±du.

zbigniew147 - Sro 09 Lis, 11 08:57

kasper64 spokojnie - nie wszystko z³oto co siê ¶wieci. G³o¶na praca przy starcie wraz z podwy¿szonymi obrotami to normalna praca tego motoru. Niepokojace sa inne zachowania.
http://forum.octaviaclub....r=asc&start=135
tu odszukaj kolegi loyd'a filmiki i tam s³ychac wyra¼nie inne ni¿ zazwyczaj zachowanie motoru - to kwalifikuje do naprawy.
u mnie gwarancja koñczy siê za 5 miesiêcy i mam 32kkm i narazie nie zaobserwowa³em nic niepokoj±cego.

loyd - Sro 09 Lis, 11 09:09

zbigniew147, chocia¿ swoj± drog± to ja bym do serwisu jednak usterkê zg³osi³.

U mnie serwisanci stwierdzili, ¿e ta g³o¶na praca z nagrania to jest ekstremum i przy normalnym uruchomieniu przy podniesionej masce te¿ s³ysz± stuki (choæ ja nic nie s³ysza³em).

Tak czy siak, usterka jest opisana w jakim¶ ich serwisowym programie komputerowym i nawet jest tam nagrany ten dzwiêk.

Masz auto na gwarancji, z felernym nastawnikiem (jak s±dzê), wiêc ja bym nie odpuszcza³.

zbigniew147 - Sro 09 Lis, 11 09:15

na pocz±tku roku bêde ich nêka³
póki co za ka¿dym razem motor startuje tak jak przy odbiorze w salonie - wiêc nie ma siê do czego przyczepiæ.
Jesli bêd± objawy bêde ich cisno³ a jak nie bêdzie objawów to bêde odka³ada³ na nowy nastawnik + robocizna i bêdê robi³ kieeeeeeeeeeeedy¶ a jak nie zrobie bo go sprzedam to siê za t± kase nie¼le napije z kolesiami :bigok

Wojtas_Poznañ - Sro 09 Lis, 11 10:45

zbigniew147 napisa³/a:
a jak nie zrobie bo go sprzedam to siê za t± kase nie¼le napije z kolesiami

oooooo, i tego siê trzymajmy :bigok :diabelski_usmiech

sezamek1 - Sro 09 Lis, 11 16:07

wampajer napisa³/a:

Aktualizacja. Samochód jest ju¿ po pa¼dziernikowym przegl±dzie (60.000km).
Ad. 1. Przez ponad tydzieñ eksploatacji ilo¶æ uruchomieñ silnika, przy których s³ychaæ by³o terkotanie: jedno uruchomienie, czyli spadek o ok. 90%. Olej to Motul Specific 507.00. Jest lepiej ni¿ po poprzednim przegl±dzie przy 30.000 km (wtedy zalany by³ Castrol Edge 5W30).
Ad. 2. ASO wykona³o test wg ich wewn. procedury testowania uk³adu rozrz±du. Wysz³o im, ¿e napinacz jest w porz±dku.
Ad. 5. Mimo, ¿e gwarancja siê skoñczy³a ASO jest sk³onne partycypowaæ w kosztach czê¶ci (udzia³ > 50%). Z tym, ¿e najpierw test musi wykazaæ problem z uk³adem rozrz±du.
Pozdrawiam,

Witam,

Odno¶nie Ad. 1 - Czy w dalszym ci±gu jest namierzalna poprawa ilo¶ci uruchomieñ silnika bez terkotania?
Napisz tak¿e proszê pe³n± nazwê oleju, którym masz zalany silnik.

Odno¶nie Ad. 5 - Napisa³e¶, ¿e ASO pomimo zakoñczonej gwarancji jest sk³onne partycypowaæ w kosztach czê¶ci (udzia³ 50 %), a co z robocizn±?

Marcinooo - Czw 16 Lut, 12 22:03

Tak sobie czytam forum i pojawi³ siê temat dotycz±cy 1.8 TSI, a mianowicie g³o¶nej pracy silnika przy uruchamianiu w mróz.
W zwi±zku z tym mam pytanie: czy u was przy mrozach rzêdu -20, kiedy uruchamiali¶cie zimny silnik 1.4 TSI wystêpowa³a bardzo g³o¶na praca az do jego rozgrznia?
U mnie silnik pracowa³ jak strary diesel...a¿ w uszach dudni³o...

elektronik - Czw 16 Lut, 12 22:25

Przy podobnych mrozach faktycznie chodzi zdecydowanie g³o¶niej jak diesel, ale nie a¿ tak strasznie.
Jak siê rozgrzeje to cichnie.
Obroty przy takich temperaturach utrzymywa³y siê (nie zale¿nie od rozgrzania silnika) lekko poni¿ej 1000 (950).
To chyba norma.
Zesz³ej zimy by³o podobnie, dobrze pamiêtam.

Tichy - Pi± 17 Lut, 12 08:59

Potwierdzam, na zimno jest g³o¶niejszy i charakterystyk± ha³asu mo¿e przypominaæ diesla - niekoniecznie starego.

Tak na marginesie nowe diesle na zimno te¿ s± g³o¶ne (o ile w ogóle odpal±) ;)

zbigniew147 - Pi± 17 Lut, 12 09:43

Tichy napisa³/a:
Potwierdzam, na zimno jest g³o¶niejszy i charakterystyk± ha³asu mo¿e przypominaæ diesla - niekoniecznie starego.

te¿ potwierdzam

Marcinooo - Pi± 17 Lut, 12 19:45

OK dziêki, to jestem spokojny :wink:
zbigniew147 - Sob 18 Lut, 12 16:22

No to przy okazji zg³oszenia cha³asuj±cych przewodów paliwowych stwierdzono w ASO ¿e wymieni± mi przestawnik wa³ka rozrz±du ( nieprecyzyjnie siê wypowiadam bo tak mi zda³a relacje ¿ona, która tym tematem siê zaje³a).
A na pocz±tku lutego jak mrozy by³y du¿o wieksze nic nie stierdzono - nadmienie tylko ¿e teraz by³a inna zmiana pracowników w ASO ni¿ ostatnio.

kasper64 - Sob 18 Lut, 12 21:07

Tak sami z siebie? Jeszcze na gwarancji?
czto - Sob 18 Lut, 12 21:22

zbigniew147 napisa³/a:
A na pocz±tku lutego jak mrozy by³y du¿o wieksze nic nie stierdzono - nadmienie tylko ¿e teraz by³a inna zmiana pracowników w ASO ni¿ ostatnio.

Mia³em analogicznie w Krakowie.
W grudniu jestem w ASO na skrzypienie w zawieszeniu. Przy okazji wrzucam temat g³o¶nego rozruchu. Trafiam na zmianê, powiedzmy A. Szkrzypienie zlikwidowane, g³o¶ny rozruch wg. fachowców to normalne!
Styczeñ, jestem w ASO z powodu dziwnych odg³osów z wentylatora nawiewu. Jak zwykle wrzucam temat rozruchu i stuki w tylnym zawieszeniu. Oczywi¶cie trafi³em na zmianê A. W wentylatorze by³y li¶cie, a rozruch bez zmian, czyli jest ok. Nikt nic nie s³yszy w zawieszeniu!
Luty, szodnik pad³ z powodu aku. W... na maksa dorzucam g³o¶ny rozruch i stuki w tylnym zawieszeniu. Trafiam na zmianê B. Po o¶miu dniach w ASO:
- aku wymieniony
- nastawnik rozrz±du wymieniony,
- tylne wahacze wymienione + zbie¿no¶æ

kasper64 - Sob 18 Lut, 12 21:40

A mnie siê w styczniu skoñczy³a gwarancja na szczê¶cie na razie nic nie terkocze i oby tak dalej ale dopiero 20.000 km za mn± i pewnie trzeba bêdzie siê skusiæ za jaki¶ czas na wymianê profilaktyczn±.
zbigniew147 - Nie 04 Mar, 12 09:19

w ubieg³ym tygodniu wymienili mi nastawnik wa³ka rozrz±du - nie wydaje mi siê ¿eby trzeba by³o. Jedna zmiana w ASO niezakwalifikowa³, kilka dni pó¿niej przy okazji terkocz±cych przewodów paliwowych inna zmiana mi zakwalifikowa³a.
Czy auto inaczej odpala? tak. Jest niewielka ró¿nica w cha³asie - chociaz u mnie on chyba "normalnie" odpala³.
No i dosta³em ma³ego gratisa - ASO ¼le zamontow±³o uszczelniacz wa³u korbowego i olej mi ciek³. musia³em jeszcze raz ich odwiedzaæ. :evil:

maselek2 - Nie 04 Mar, 12 09:56

zbigniew147 napisa³/a:
No i dosta³em ma³ego gratisa - ASO ¼le zamontow±³o uszczelniacz wa³u korbowego i olej mi ciek³. musia³em jeszcze raz ich odwiedzaæ.

ASO tak ma, u mnie po wymianie nastawnika nie podpiêli przewodów od spryskiwaczy i wlewaj±c p³yn wszystko wyciek³o pod auto :bigok

mazen - Nie 04 Mar, 12 12:08

no to mo¿e ja siê pod³±cze do tematu .Jestem w³a¶nie ¶wie¿o po wymianie nastawnika , auto mam ju¿ niestety po gwarancji , skoda zrefundowa³a 70 % warto¶ci czê¶ci , niestety robocizna w serwisie 100 % i to najbardziej boli , ca³y koszt zamkn± siê suma 1800 z³ i powiem tak : jest zdecydowanie lepiej , to ¿e silnik ciut ciszej odpala to jedno choæ ró¿nica nie jest tak wielka jakbym siê spodziewa³ ale jest jednak lepiej to druga sprawa ¿e w czasie jazdy silnik jest o wiele cichszy i to ju¿ jest ró¿nica wyra¼na , przede wszystkim lepiej ci±gnie z "do³u" w wcze¶niej potrafi³ siê zamuliæ wyra¼nie widaæ ¿e stuki to jedno ale i sama praca nastawnika (w koñcu odpowiada za odpowiednie otwarcie zaworów ) jest zupe³nie inna , przed wymian± wydawa³o siê ¿e jest ok dopiero po widaæ ró¿nicê .sama naprawa zrobiona bardzo fajnie i czysto bez ¿adnych wpadek typu niepod³±czone przewody spryskiwacza czy ¼le osadzony uszczelniacz . , dla ciekawo¶ci podam ¿e sam nastawnik kosztuje 2000 z³ w serwisie a o jakimkolwiek zamienniku mo¿na zapomnieæ tylko orygina³ , widzia³em równie¿ ca³± instrukcjê serwisow± tej wymiany i osobi¶cie nie radzê bez wiedzy siê zabieraæ do takiej wymiany , nie jest to takie proste , odpowiednie ustawienie rozrz±du to nie to samo co w tradycyjnym pasku i napinaczach (odpowiednie narzêdzia potrzebne ) poza tym mamy gwarancjê na czê¶æ 2 lata i 6 miesiêcy na robociznê
pozdrawiam

Maicroft - Pon 05 Mar, 12 09:04

To teraz trzeba miec nadzieje, ze nowe napinacze nie beda sie psuc, bo inaczej ta taniosc za chwile odbije sie czkawka. Napinacz co kilka lat 2x tyle co rozrz±d w TDI :shock:
piotrek_os - Pon 05 Mar, 12 09:11

mazen napisa³/a:
dla ciekawo¶ci podam ¿e sam nastawnik kosztuje 2000 z³
no to niezle.....a turbina pewnie 2x tyle........
zbigniew147 - Pon 05 Mar, 12 19:09

Maicroft napisa³/a:
To teraz trzeba miec nadzieje, ze nowe napinacze nie beda sie psuc, bo inaczej ta taniosc za chwile odbije sie czkawka. Napinacz co kilka lat 2x tyle co rozrz±d w TDI :shock:

Ja by³em na 3 tygodniowej delegacji jak ca³a ta przygoda spotka³a moje auto. Jak mi ¿ona referowa³a to przyjmowa³em to z przymró¿eniem oka. U mnie nie wymielini napinacza tylko nastawnik wa³ka rozrz±du - tak mam napisane w ksi±¿ce.