|
Polski rynek motoryzacyjny |
| Autor |
Wiadomość |
Morgoth
Elegance

Auto: Octavia 2 FL
Silnik: 1.4 TSI CAXA
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:29 Polski rynek motoryzacyjny
|
|
|
Podsumowanie pierwszego półrocza 2010 r.
Sprzedaż wg. marek
Sprzedaż wg. modeli
Sprzedaż wg. innych kategorii
Czas oczekiwania na auto wg. wybranych modeli
(źródło : Samar i Auto Świat nr 31/2010) |
_________________ Morgoth
"Wybaczam ludziom, gdy nie podzielają moich opinii, lecz nie wybaczam, gdy nie mają własnych" - Talleyrand |
| |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

Auto: Octavia 2
Silnik: 1.9TDI BXE
|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:49
|
|
|
| nie pamiętam jak było, ale chyba Toyota nieźle spadła a Ford do góry... |
_________________ UnholyNajtFukinPatrol North-West prałdli member
saport techniczny baj dobrygrzeswawa
WhitePride
MICHELIN PRIMACY ALPIN 17" NOWA LEPSZA CENA - klik!
 |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:53
|
|
|
| Kiedy "jak było" bo nie rozumiem?? |
"Wybaczam ludziom, gdy nie podzielają moich opinii, lecz nie wybaczam, gdy nie mają własnych" - Talleyrand |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 17:11
|
|
|
Aha, bo już myślałem że w ubiegłym kwartale, albo roku. Rynek dość mocno się zmienia, w PL nie ma reguły, ani silnej kilkuletniej dominacji. No może Skoda Octavia jest w czubie, nawet pojawił się tu wątek o 6-letniej dominacji tego modelu w swojej klasie, ale to tylko wyjątek. Polacy mają swoje preferencje i faworytów - raz jest to Fiat, innym razem Toyka czy Skoda - ale jakie to ma znaczenie, gdy bodaj w 2008 czy 2009, niestety już nie pomnę, ponad 50% nowych aut kupowały firmy, a te jak wiadomo mają swoje preferencje, rabaty, układy i polityki. Obecnie jest prawie połowa dla firm.
Co do Toyki, faktycznie ostatnio dostała po tyłku, ale to tendencja na każdym niemal rynku. Niemal, bo w rodzimej Japonii i tak sprzedają ponad 50% nowych aut Powodów jest kilka, problemy z usterkami i pogorszeniem wizerunku to jedno, a wydłużenie okresów istnienia modeli na rynku to drugie - nie mają ciekawej oferty i wstrzymują zaprojektowane już nowości (FT-86 na przykład). |
| Ostatnio zmieniony przez Morgoth Pon 26 Lip, 10 17:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 17:12
|
|
|
| zakodował mi się obraz ze skodą i toyotą na 2 pierwszych miejscach, w różnej konfiguracji. |
WhitePride
 |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 21:45
|
|
|
Wygrzebałem jeszcze z innego źródła info o czasie oczekiwania na auta. Tutaj cytat dotyczący Skód :
„Na wszystkie modele trzeba czekać około 12 tygodni” – powiedział nam sprzedawca w warszawskim salonie Skody Auto Wimar. Dlaczego tak długo? Fabryka ma przerwę technologiczną, a poza tym trzeba się liczyć z dużym zainteresowaniem samochodami czeskiej marki. To oficjalna wersja
Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 22:06
|
|
|
| Morgoth napisał/a: | Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku |
tak, ale zawsze zamawiałem samochody idące do produkcji (oprócz jednego) i 8 tygodni to był maks, więc coś się zmieniło nie mającego nic wspólnego z trzymaniem na placu |
WhitePride
 |
| |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 22:26
|
|
|
Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej, a jeszcze "bezczele" przesunęli mi odbiór o ponad tydzień później. Niby z mojej winy, bo po ok. 3 tygodniach od zamówienia dołożyłem w aucie sportową kierownicę, co już uważam za jawną próbę zrobienia mnie w konia. Dzwoniłem do dilera co jakiś czas i praktycznie do ostatniego tygodnia przed pierwotnie ustaloną datą odbioru słyszałem, że auto jeszcze nie trafiło do produkcji i ciągle mogę coś tam zmienić w zamówieniu, a tu nagle moja wina że im się w ostatniej chwili przesunęło
Za to mają u mnie krechę i nie dziwię się, że sporo osób dowiedziawszy się jakie są czasy realizacji zamówień w grupie VAG idzie tam gdzie auta praktycznie stoją na placu lub są dostarczane bardzo szybko (Kia). |
| |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 22:48
|
|
|
| Morgoth napisał/a: | | Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej |
ale ja mam większą próbę skód
to oczekiwanie rzeczywiście wydłużyło się jakoś ostatnio - w ciągu ostatniego roku mniej więcej...
jak usłyszałem o oczekiwaniu na superba ~8 miesięcy to... chyba bym nie czekał |
WhitePride
 |
| |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:01
|
|
|
[Superb] Zależy co byś chciał osiągnąć takim zakupem
Jak wybierzesz wersję z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby (żeby nie było navi w cenie, czy foteli z masażem to istny skandal ) to może warto poczekać, a w międzyczasie powozić się ze sprzedażą obecnego awaryjnego BMW, Merca czy Audi |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:12
|
|
|
| Morgoth napisał/a: | | z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby |
dobry temat do conjointa
ja w tym przypadku chyba jednak mimo wszystko zmieniam markę |
WhitePride
 |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:39
|
|
|
A widzisz. Kolega toykowy mi opowiadał, jak jakiś businessman z rodziny kupił Superba z najmocniejszym dieslem i wypasem ... żonie i jeszcze wykłócił się w ASO, żeby Skoda była obuty w koła 16" ... bo tańsze oponki są na zimę i na naszych drogach lepiej się sprawują. Co kto lubi, nie? Ile czekał nie wiem, IMO fabryka powinna go szczególnie zniechęcić odległym czasem odbioru, żeby wizerunku im 16-tkami nie psuł
BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu. I czasy oczekiwania wcale nie są krótsze, kumpel z pracy brał BMW 530xd w kombiaku i czekał chyba jeszcze dłużej niż ja na Octę. |
| |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:52
|
|
|
| Morgoth napisał/a: | | Co kto lubi, nie? |
tylko cholera wie czy żona lubiła
| Morgoth napisał/a: | | BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu. |
moje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względem
poza tym ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.
a chciałoby się jeszcze czymś naprawdę mocnym pojeździć chociaż trochę.
300C...
albo zajeżdżę Białą na śmierć i tyle |
WhitePride
 |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Wto 27 Lip, 10 13:50
|
|
|
| szkoda napisał/a: | moje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względem |
Tym bardziej dziwię się, że jeździsz czym jeździsz Po co tak przepłacać hi hi.
| szkoda napisał/a: | | ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można. |
Podejdź do tego jak normalny Europejczyk, zmień auto po gwarancji i tyle |
|
|
|
 |
|
|