Portal użytkowników Skoda Octavia Strona Główna

FAQFAQSzukajSzukajUżytkownicyUżytkownicyGrupyGrupy
RejestracjaRejestracjaZalogujZalogujAlbumAlbum

Polecamy:

Poprzedni temat «» Następny temat
Polski rynek motoryzacyjny
Autor Wiadomość
Morgoth 
Elegance

Auto: Octavia 2 FL
Silnik: 1.4 TSI CAXA
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:29   Polski rynek motoryzacyjny

Podsumowanie pierwszego półrocza 2010 r.

Sprzedaż wg. marek

Sprzedaż wg. modeli

Sprzedaż wg. innych kategorii

Czas oczekiwania na auto wg. wybranych modeli

(źródło : Samar i Auto Świat nr 31/2010)

"Wybaczam ludziom, gdy nie podzielają moich opinii, lecz nie wybaczam, gdy nie mają własnych" - Talleyrand

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Auto: Octavia 2
Silnik: 1.9TDI BXE
Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:49   

nie pamiętam jak było, ale chyba Toyota nieźle spadła a Ford do góry...

MICHELIN PRIMACY ALPIN 17" NOWA LEPSZA CENA :) - klik!

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:53   

Kiedy "jak było" bo nie rozumiem??

"Wybaczam ludziom, gdy nie podzielają moich opinii, lecz nie wybaczam, gdy nie mają własnych" - Talleyrand

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 16:59   

jeszcze 3-4 lata temu

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 17:11   

Aha, bo już myślałem że w ubiegłym kwartale, albo roku. Rynek dość mocno się zmienia, w PL nie ma reguły, ani silnej kilkuletniej dominacji. No może Skoda Octavia jest w czubie, nawet pojawił się tu wątek o 6-letniej dominacji tego modelu w swojej klasie, ale to tylko wyjątek. Polacy mają swoje preferencje i faworytów - raz jest to Fiat, innym razem Toyka czy Skoda - ale jakie to ma znaczenie, gdy bodaj w 2008 czy 2009, niestety już nie pomnę, ponad 50% nowych aut kupowały firmy, a te jak wiadomo mają swoje preferencje, rabaty, układy i polityki. Obecnie jest prawie połowa dla firm.

Co do Toyki, faktycznie ostatnio dostała po tyłku, ale to tendencja na każdym niemal rynku. Niemal, bo w rodzimej Japonii i tak sprzedają ponad 50% nowych aut :D Powodów jest kilka, problemy z usterkami i pogorszeniem wizerunku to jedno, a wydłużenie okresów istnienia modeli na rynku to drugie - nie mają ciekawej oferty i wstrzymują zaprojektowane już nowości (FT-86 na przykład).

Ostatnio zmieniony przez Morgoth Pon 26 Lip, 10 17:14, w całości zmieniany 1 raz  

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 17:12   

zakodował mi się obraz ze skodą i toyotą na 2 pierwszych miejscach, w różnej konfiguracji.

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 21:45   

Wygrzebałem jeszcze z innego źródła info o czasie oczekiwania na auta. Tutaj cytat dotyczący Skód :

„Na wszystkie modele trzeba czekać około 12 tygodni” – powiedział nam sprzedawca w warszawskim salonie Skody Auto Wimar. Dlaczego tak długo? Fabryka ma przerwę technologiczną, a poza tym trzeba się liczyć z dużym zainteresowaniem samochodami czeskiej marki. To oficjalna wersja :wink:
Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku :gwm :zastrzelic :klnie:

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 22:06   

Morgoth napisał/a:
Prawda jest taka, że oszczędny importer nie chce gromadzić pojazdów na stoku :gwm :zastrzelic :klnie:

tak, ale zawsze zamawiałem samochody idące do produkcji (oprócz jednego) i 8 tygodni to był maks, więc coś się zmieniło nie mającego nic wspólnego z trzymaniem na placu :?

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 22:26   

Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej, a jeszcze "bezczele" przesunęli mi odbiór o ponad tydzień później. Niby z mojej winy, bo po ok. 3 tygodniach od zamówienia dołożyłem w aucie sportową kierownicę, co już uważam za jawną próbę zrobienia mnie w konia. Dzwoniłem do dilera co jakiś czas i praktycznie do ostatniego tygodnia przed pierwotnie ustaloną datą odbioru słyszałem, że auto jeszcze nie trafiło do produkcji i ciągle mogę coś tam zmienić w zamówieniu, a tu nagle moja wina że im się w ostatniej chwili przesunęło :evil:

Za to mają u mnie krechę i nie dziwię się, że sporo osób dowiedziawszy się jakie są czasy realizacji zamówień w grupie VAG idzie tam gdzie auta praktycznie stoją na placu lub są dostarczane bardzo szybko (Kia).

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 22:48   

Morgoth napisał/a:
Ja też zawsze zamawiałem auta do produkcji i na Skodę czekałem najdłużej

ale ja mam większą próbę skód ;)
to oczekiwanie rzeczywiście wydłużyło się jakoś ostatnio - w ciągu ostatniego roku mniej więcej...
jak usłyszałem o oczekiwaniu na superba ~8 miesięcy to... chyba bym nie czekał :lol:

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:01   

[Superb] Zależy co byś chciał osiągnąć takim zakupem ;)
Jak wybierzesz wersję z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby (żeby nie było navi w cenie, czy foteli z masażem to istny skandal ;) ) to może warto poczekać, a w międzyczasie powozić się ze sprzedażą obecnego awaryjnego BMW, Merca czy Audi :lol:

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:12   

Morgoth napisał/a:
z sensownym V6, doposażysz tę biedniutką wersję Platinum pod własne sybarydzkie potrzeby

dobry temat do conjointa :lol:
ja w tym przypadku chyba jednak mimo wszystko zmieniam markę :)

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:39   

A widzisz. Kolega toykowy mi opowiadał, jak jakiś businessman z rodziny kupił Superba z najmocniejszym dieslem i wypasem ... żonie i jeszcze wykłócił się w ASO, żeby Skoda była obuty w koła 16" ... bo tańsze oponki są na zimę i na naszych drogach lepiej się sprawują. Co kto lubi, nie? Ile czekał nie wiem, IMO fabryka powinna go szczególnie zniechęcić odległym czasem odbioru, żeby wizerunku im 16-tkami nie psuł ;)

BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu. I czasy oczekiwania wcale nie są krótsze, kumpel z pracy brał BMW 530xd w kombiaku i czekał chyba jeszcze dłużej niż ja na Octę.

szkoda 
Moderatorr
antikrist

Wysłany: Pon 26 Lip, 10 23:52   

Morgoth napisał/a:
Co kto lubi, nie?

tylko cholera wie czy żona lubiła :)

Morgoth napisał/a:
BTW przy takich cenach nie bardzo masz na co zmienić, bo te najtańsze Audi A6, BMW 5, czy E klasy są golutkie jak ... no poniżej oczekiwań po prostu.

moje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względem :)

poza tym ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.
a chciałoby się jeszcze czymś naprawdę mocnym pojeździć chociaż trochę.

300C... :food

albo zajeżdżę Białą na śmierć i tyle :szeroki_usmiech

Morgoth 
Elegance

Wysłany: Wto 27 Lip, 10 13:50   

szkoda napisał/a:
moje oczekiwania to klimatyzacja (jakakolwiek), elektryczne szyby (z przodu) i central, tak więc jestem wyluzowany pod tym względem :)

Tym bardziej dziwię się, że jeździsz czym jeździsz ;) Po co tak przepłacać hi hi.

szkoda napisał/a:
ostatnio nachodzą mnie myśli czy nie wrócę do samochodów używanych, jakoś w ogóle mi się to nie opłaca i jednak dłuży, kiedyś zmieniało się samochód co 2 lata albo co rok i było fajnie, owszem nowy jest oczywiście lepszy i tu nie ma dyskusji, ale ile można.

Podejdź do tego jak normalny Europejczyk, zmień auto po gwarancji i tyle :D

Odpowiedz do tematu