Zamknięty przez: szkoda Pią 30 Lip, 10 08:39 |
Chcesz mieć diesla przeczytaj ... |
| Autor |
Wiadomość |
Morgoth
Elegance

Auto: Octavia 2 FL
Silnik: 1.4 TSI CAXA
|
Wysłany: Sro 28 Lip, 10 13:51 Chcesz mieć diesla przeczytaj ...
|
|
|
Chcesz mieć diesla? Przeczytaj ...
(za Auto Świat Poradnik nr 7/2010) |
_________________ Morgoth
"Wybaczam ludziom, gdy nie podzielają moich opinii, lecz nie wybaczam, gdy nie mają własnych" - Talleyrand |
|
|
|
 |
cool_torun
Drive
Auto: Octavia 2
Silnik: 1.9TDI BXE
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 08:58
|
|
|
Od dłuższego czasu było o tym wiadomo. W TVN Turbo, w programie którym są sprawy ludzi użerających się ze sprzedawcami samochodów, był przypadek taksówkarza, który zakupił chevroleta z dieslem i DPF-em. Miał ten sam problem i niestety ochrona środowiska wyklucza autka z dieslem i DPF-em z użytkowania miejskiego
Czy to jest logiczne? Lepiej kupić do miasta samochód z benzyną, który więcej spala i więcej truje? Dla mnie to chore, no ale cóż - technika |
_________________  |
|
|
|
 |
rkb
Donatorr BiGi

Silnik: 1.6MPI BSE
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 08:59
|
|
|
| Njabardziej debilne jest to ze VW z uporem maniaka pakuje diesle z DPF do aut typowo miejsckich takich jak POLO FABIA I IBIZA |
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
|
|
|
 |
marbab
Elegance

Auto: Octavia 2 Scout
Silnik: 2.0TDI 8V BMM
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 09:28
|
|
|
Jest na to sposob. Nie mozna jezdzic emerycko w miescie. Ja jezdze w miare dynamicznie i zadnych problemow. Nawet ani razu nie zapalila mi sie kontrolka od DPFa. Oczyszcza sie wlocie |
_________________ Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver |
|
|
|
 |
szkoda
Moderatorr antikrist

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 09:39
|
|
|
| marbab napisał/a: | Jest na to sposob. Nie mozna jezdzic emerycko w miescie. Ja jezdze w miare dynamicznie i zadnych problemow. Nawet ani razu nie zapalila mi sie kontrolka od DPFa. Oczyszcza sie wlocie |
no i o to sie właśnie rozchodzi |
_________________ UnholyNajtFukinPatrol North-West prałdli member
saport techniczny baj dobrygrzeswawa
WhitePride
MICHELIN PRIMACY ALPIN 17" NOWA LEPSZA CENA - klik!
 |
|
|
|
 |
sesik
Ambiente

Silnik: 2.0TDI 170 BMN
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 10:36
|
|
|
| marbab napisał/a: | Jest na to sposob. Nie mozna jezdzic emerycko w miescie. Ja jezdze w miare dynamicznie i zadnych problemow. Nawet ani razu nie zapalila mi sie kontrolka od DPFa. Oczyszcza sie wlocie |
Też generalnie z dpfem problemów nie miałem, ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić taksiarza który nie będzie jeździł nie jak emeryt |
_________________ Gdy noc ze snu się przebudzi i oko słońca zimnym ostrzem zrani w mrok wieczności dusza ma odejdzie samotności drogą kroczyć wśród martwych wspomnień
 |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 11:03
|
|
|
| sesik napisał/a: | ciężko mi sobie wyobrazić taksiarza który nie będzie jeździł nie jak emeryt |
Podwójne zaprzeczenie? Czyli będzie jeździł jak emeryt, czy nie?
Nie każdy taksiarz ma diesla (mają gaz), ale jeszcze parę miesięcy i nowego auta z dieslem bez DPF, czy innego podobnego rozwiązania, nie uświadczysz. Koszt postępu psia ich mać. |
"Wybaczam ludziom, gdy nie podzielają moich opinii, lecz nie wybaczam, gdy nie mają własnych" - Talleyrand |
|
|
|
 |
sesik
Ambiente

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 11:41
|
|
|
| Morgoth napisał/a: | | sesik napisał/a: | ciężko mi sobie wyobrazić taksiarza który nie będzie jeździł nie jak emeryt |
Podwójne zaprzeczenie? Czyli będzie jeździł jak emeryt, czy nie?
|
Czepiasz się Miało być "ciężko mi sobie wyobrazić taksiarza który nie będzie jeździł jak emeryt " ale 3h snu dziennie robią swoje
| Morgoth napisał/a: | | Nie każdy taksiarz ma diesla (mają gaz), ale jeszcze parę miesięcy i nowego auta z dieslem bez DPF, czy innego podobnego rozwiązania, nie uświadczysz. Koszt postępu psia ich mać. |
Na szczęście koszt usunięcia DPFa jest znacznie mniejszy niż jego wymiana czy naprawa. A na przeglądach w naszym kraju na szczęście jeszcze tego nie sprawdzają i oby tak zostało. |
_________________ Gdy noc ze snu się przebudzi i oko słońca zimnym ostrzem zrani w mrok wieczności dusza ma odejdzie samotności drogą kroczyć wśród martwych wspomnień
 |
|
|
|
 |
AdamB
Donatorr

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 11:43
|
|
|
| sesik napisał/a: | Na szczęście koszt usunięcia DPFa jest znacznie mniejszy niż jego wymiana czy naprawa. A na przeglądach w naszym kraju na szczęście jeszcze tego nie sprawdzają i oby tak zostało. |
Ale może się okazać w krótkim czasie , że będą sprawdzać i co wtedy? Pójdziesz kupić DPF za 10000zł do ASO? Przypominam Ci że mieszkasz w Polsce i bardzo szybko mogą być wprowdzone obostrzenia. |
_________________ Octavia II 1.9 TDI BXE Ambiente
CB ERMES Lafayette + SIRIO TRIFLEX
 |
| |
|
|
|
 |
sesik
Ambiente

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 11:55
|
|
|
| AdamB napisał/a: | | sesik napisał/a: | Na szczęście koszt usunięcia DPFa jest znacznie mniejszy niż jego wymiana czy naprawa. A na przeglądach w naszym kraju na szczęście jeszcze tego nie sprawdzają i oby tak zostało. |
Ale może się okazać w krótkim czasie , że będą sprawdzać i co wtedy? Pójdziesz kupić DPF za 10000zł do ASO? Przypominam Ci że mieszkasz w Polsce i bardzo szybko mogą być wprowdzone obostrzenia. |
W moim przypadku wali mnie to. Rozmawiałem z diagnostą (jakieś pół roku temu) i normy spalin/hałasu dla aut z dpfem są inne bardziej rygorystyczne ale dopiero dla tych wyprodukowanych po 2008 roku, więc moje auto się nie łapie
A tak na marginesie to on nawet nie wiedział które auta mają dpfa a które nie |
 |
|
|
|
 |
AdamB
Donatorr

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 11:56
|
|
|
sesik, niedawno też nie rozróżniali xenonów od HIDów, a teraz skrupulatnie to sprawdzają |
_________________ Octavia II 1.9 TDI BXE Ambiente
CB ERMES Lafayette + SIRIO TRIFLEX
 |
|
|
|
 |
Morgoth
Elegance

|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 12:07
|
|
|
| sesik napisał/a: | Na szczęście koszt usunięcia DPFa jest znacznie mniejszy niż jego wymiana czy naprawa. A na przeglądach w naszym kraju na szczęście jeszcze tego nie sprawdzają i oby tak zostało. |
Po pierwsze to IMHO jest chora sytuacja, żeby płacić za diesla DUŻO więcej niż za porównywalną (mocą, czasami na trasie i do 100 km/h) benzynę, a potem jeszcze dawać zarobić tunerowi. Po drugie Z czasem przeglądy techniczne przestaną być formalnością i transakcją łapowniczo-kumoterską, bo mam nadzieję, że PL z czasem znormalnieje.
| sesik napisał/a: | A tak na marginesie to on nawet nie wiedział które auta mają dpfa a które nie |
A po co taka wiedza diagnoście? Wystarczy, że włoży czujnik w rurę i na wyświetlaczu odczyta ile g/m3 jakiego specyfiku wylatuje ze spalinami i ... uwali auto na przeglądzie/badaniu. |
|
|
|
 |
tomek
Elegance
Auto: Inne
Silnik: Inny
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 16:13
|
|
|
tu nie chodzi o ekologię, tylko o ekopieniądze |
_________________ było O1
jest Mondeo i czasami Fabia2 i Superb2 |
|
|
|
 |
Kmab
Ambiente

Auto: Octavia 1
Silnik: 1.9TDI AHF
|
Wysłany: Czw 29 Lip, 10 16:51
|
|
|
Drugi obrazek się nie odpala niestety.
Co do Subaru - faktycznie jest problem. Goście się skarżą że np. jazda Foresterem dieslem z dopiętą przyczepą pod górkę jest praktycznie niemożliwa.
Sam mam Outbacka w dieslu (Octe też mam ) i muszę powiedzieć, że nie jestem zachwycony tym silnikiem. |
_________________ limitowana seria,....do 190 km/h |
|
|
|
 |
|
|