Portal użytkowników Skoda Octavia Strona Główna


FAQFAQSzukajSzukajUżytkownicyUżytkownicyGrupyGrupy Facebook
RejestracjaRejestracjaZalogujZalogujAlbumAlbum
Kalendarz OCP 2015
 Ogłoszenie 

Wpłaty za kalendarz OCP 2015 Kliknij


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Purchawa
Nie 24 Mar, 13 12:12
Jaki kabel do diagnostyki Octavii 1Z- VCDS
Autor Wiadomość
Enriquez 
Donatorr


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 78 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Wrz 2009
Skąd: Łódź - Wieś ELW
  Wysłany: Pią 23 Lis, 12 09:47   Jaki kabel do diagnostyki Octavii 1Z- VCDS

Proponuję przykleić raz na zawsze, żeby nie było wątpliwości i ciągłych pytań o to samo.

Kabel do diagnostyki na bazie VCDS można kupić z legalnego źródła tutaj:

http://store.ross-tech.com/shop/cat/VCDS.html

Jeżeli ktoś się nie boi to jest do tego tańsza alternatywa:
na dhgate.com wpisujemy w wyszukiwarkę VCDS i pojawią nam się interfejsy jakich potrzebujemy.

http://www.dhgate.com/who...catalog=#search

Jeżeli nam się bardzo spieszy i nie możemy czekać 2 tygodni na dostawę, to kupujemy odpowiednik na Allegro.

I to tyle w temacie.


Edit by shado:
A cały wątek matka o VCDS jest tutaj:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37586
_________________
Pozdrawiam
Marcin
Ostatnio zmieniony przez shado Czw 11 Kwi, 13 18:17, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Maicroft 
Administratorr


Auto: Octavia 2 FL Combi
Silnik: 1.6 TDI CR CAYC
Pomógł: 284 razy
Dołączył: 18 Paź 2004
Skąd: Bielsko-Biała (SB)
Wysłany: Pią 23 Lis, 12 11:34   

Warto dodac, ze kazdy kabel ktory dziala z Octavia II bedzie dzialal z Octavia I tzw 1U - bo o to wielu tez pyta.

Jak ktos chce uzywac kabla jedynie do starej Octavi 1U to w zupelnosci wystarcza najczesciej prosty kabelek z viaken, allegro, ebay pod nazwa VAG-COM.xxx
_________________
CAYC DSG '11
->CAR4SALE
 
 
 
kris17009 
Ambiente


Auto: Octavia 2 Tour
Silnik: 1.6 MPI BSE
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Cze 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią 23 Lis, 12 11:55   

Enriquez napisał/a:
Jeżeli ktoś się nie boi to jest do tego tańsza alternatywa

A że tak sie z pytam czemu ma ktoś się bać ? Bo cena jest zdecydowanie inna na tej alternatywnej stronie? Czy są jakieś różnice pomiędzy tymi kablami? bo za ponad 1000zł to przesada ale za te 20 USD to chętnie bym się skusił.
Ps. akurat na allegro nie ma wyboru chyba że coś źle szukam.
_________________


Moja furka:
-------------------------
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516
 
 
Enriquez 
Donatorr


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 78 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Wrz 2009
Skąd: Łódź - Wieś ELW
Wysłany: Pią 23 Lis, 12 12:00   

te z dhgate są bez możliwości uaktualnienia oprogramowania, czyli oprogramowanie do nich dołączone jest bez licencji.
_________________
Pozdrawiam
Marcin
 
 
kris17009 
Ambiente


Auto: Octavia 2 Tour
Silnik: 1.6 MPI BSE
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Cze 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon 26 Lis, 12 12:17   

Czy dla O2T 2012 r. nie ma znaczenia jaką wersję VCDS 11.11.xx będę miał? Teraz z tych stron co podaliście sa wersje 11.11.2 lub 3. Czy każda 11.11 będzie działała ?
_________________


Moja furka:
-------------------------
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516
 
 
Maicroft 
Administratorr


Auto: Octavia 2 FL Combi
Silnik: 1.6 TDI CR CAYC
Pomógł: 284 razy
Dołączył: 18 Paź 2004
Skąd: Bielsko-Biała (SB)
Wysłany: Pon 26 Lis, 12 13:05   

Bez znaczenia, tu chodzi o auta nowo produkowane
_________________
CAYC DSG '11
->CAR4SALE
 
 
 
Enriquez 
Donatorr


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 78 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Wrz 2009
Skąd: Łódź - Wieś ELW
Wysłany: Pon 26 Lis, 12 15:31   

Maicroft napisał/a:
Warto dodac, ze kazdy kabel ktory dziala z Octavia II bedzie dzialal z Octavia I tzw 1U - bo o to wielu tez pyta.


Niestety nie każdy zadziała. Nie będzie działał na O1, Fabiach itp. oryginalny kabelek microCAN firmy Ross-Tech.
_________________
Pozdrawiam
Marcin
 
 
Maicroft 
Administratorr


Auto: Octavia 2 FL Combi
Silnik: 1.6 TDI CR CAYC
Pomógł: 284 razy
Dołączył: 18 Paź 2004
Skąd: Bielsko-Biała (SB)
Wysłany: Pon 26 Lis, 12 15:43   

A zapomnialem o tym dziwnym kabelku, ale kto to kupuje ;)
_________________
CAYC DSG '11
->CAR4SALE
 
 
 
Enriquez 
Donatorr


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 78 razy
Wiek: 40
Dołączył: 07 Wrz 2009
Skąd: Łódź - Wieś ELW
Wysłany: Pon 26 Lis, 12 21:37   

hehe, ja taki właśnie mam
ale jak tylko się pojawi coś takiego to od razu zmieniam:

http://www.ross-tech.com/vcds-mobile/index.html
_________________
Pozdrawiam
Marcin
 
 
kris17009 
Ambiente


Auto: Octavia 2 Tour
Silnik: 1.6 MPI BSE
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Cze 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 12 Gru, 12 19:24   

Podpowiedzcie bo mam problem z VCDS a dokladnie z traceniem licencji. Odkupiłem od jednego forumowicza VCDS 11.11.0 i wszystko było ok dopóki od jakiegoś czasu często prawie po każdym podłączeniu (w różnych momentach) traci mi licencję i pokazuje że nie zarejestrowany. Wcześniej pomagało odinstalowanie programu i ponowna instalacja ale dziś próbowałem tak kilka razy i nie udało się zarejestrować. Czym jest spowodowany ten problem? Ogólnie podobno nie mogę aktualizować vcds bo się wysypie - no i tego nie robiłem. komunikaty były i nadal są że jest nowa wersja ale ja to anuluje. Czy coś się rozwalił ten interfejs ? PS. nie było tak od razu. Na początku kilka razy się podłączałem i było ok. Zaczęło się po jakimś (niedługim ) czasie.
_________________


Moja furka:
-------------------------
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516
 
 
dato 
Celebrate


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 04 Mar 2012
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: Sro 12 Gru, 12 19:35   

Najprawdopodobniej masz kabelek symbol VAG002 przystosowany do "wsadu" 11.3.0 beta i z reguły wystarczającym do aut do 2011. Wersja 11.11.0 jest wersją "dziwną", bardzo możliwe, że wypuszczoną specjalnie w celu masowego uwalania nielicencjonowanych (klonowanych) kabelków.
Do MY2012 warto VAG003 tylko bez grzebania w wersjach - używać wyłącznie tej 11.11.3 dedykowanej do kabla, bo jest "nienaprawialny".
Od VAG002 masz ładnie opisaną procedurę przywracania, która działa w 99% przypadków i jest to wersja kabla wręcz dedykowana dla domorosłych "dłubaczy" bo w pewien sposób zabezpieczona przed uwaleniem chipa na amen...

Wujek google na hasła VAG002 i VAG003 wypluwa bardzo skutecznie właściwe odnośniki dla wszystkich zainteresowanych :diabelski_usmiech
 
 
kris17009 
Ambiente


Auto: Octavia 2 Tour
Silnik: 1.6 MPI BSE
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Cze 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 12 Gru, 12 19:52   

A jak mogę to sprawdzić że mam VAG002? Bo na samym kablu nic takiego nie mam napisane poza nadrukiem VAG11.11 ? Nie bardzo Cię zrozumiałem czyli muszę kombinować z jego przerobieniem bo inaczej będzie na śmietnik ?
_________________


Moja furka:
-------------------------
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516
 
 
dato 
Celebrate


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 04 Mar 2012
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: Sro 12 Gru, 12 20:31   

Jak masz nadruk 11.11 to nie jest ten kabel, o którym pisałem i musisz szukać dalej. Te dwa znam i mogę polecić.
 
 
kris17009 
Ambiente


Auto: Octavia 2 Tour
Silnik: 1.6 MPI BSE
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Cze 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sro 12 Gru, 12 20:42   

nie wiem juz sam. znów mi zadziałał i jest zarejestrowany. Odinstalowałem VCDS z podłączonym kablem, wywaliłem z menedżera sterownik kabla ręcznie. potem odnowa instalka, najpierw start bez podłączenia do auta a potem podpięcie.
Nie wiem może coś chrzani to że podmieniałem od jednego z forumowiczy polską wersję długiego kodowania wraz z LCode.exe.
narazie będę korzystał bez podmianek z wyłączoną aktualizacją. zobaczymy jak długo pożyje.
Jeżeli tak będzie to chyba będzie trzeba zakupić ponownie ten VAG003 od nich....
_________________


Moja furka:
-------------------------
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516
 
 
gomar 
Rider

Auto: Octavia 2 Combi
Silnik: 1.9 TDI BXE
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 16 Paź 2012
Skąd: Gliwice
Wysłany: Czw 13 Gru, 12 15:18   

kris17009, też mi się tak działo. Ogólnie pomagało ponowne podłączenie kabla, reset kompa i programu. Musisz bardzo powoli wszystko robić. Włożyć kabel i czekać z minute przekręcić kluczyki i znów czekac minutę. Ogólnie na spokojnie i powinno działać:)
_________________
SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
http://forum.octaviaclub....1046007#1046007
 
 
1 6 D 
Elegance

Auto: Volkswagen
Silnik: Inny
Pomógł: 9 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Kwi 2011
Skąd: Szczecin

Wysłany: Czw 13 Gru, 12 15:33   

bat21 napisał/a:
dato napisał/a:
Wersja 11.11.0 jest wersją "dziwną", bardzo możliwe, że wypuszczoną specjalnie w celu masowego uwalania nielicencjonowanych (klonowanych) kabelków.
Do MY2012 warto VAG003 tylko bez grzebania w wersjach - używać wyłącznie tej 11.11.3 dedykowanej do kabla, bo jest "nienaprawialny"


bzdury piszesz kolego z tą wersją 11.11.0 a vag 003 jest jak najbardziej naprawialny,
powiem więcej po naprawie chodzi nawet na windows8 :)
Przy "nienaprawialności" chodziło raczej o to że nie jest za darmo udostępniany plik do atmegi by ożywić kabel w wersji 11.11.3.
_________________
http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
 
 
 
dato 
Celebrate


Auto: Superb 2 Combi
Silnik: 2.0 TDI 170 CR
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 04 Mar 2012
Skąd: Mazowieckie
Wysłany: Czw 13 Gru, 12 15:48   

bat21 napisał/a:
dato napisał/a:
Wersja 11.11.0 jest wersją "dziwną", bardzo możliwe, że wypuszczoną specjalnie w celu masowego uwalania nielicencjonowanych (klonowanych) kabelków.
Do MY2012 warto VAG003 tylko bez grzebania w wersjach - używać wyłącznie tej 11.11.3 dedykowanej do kabla, bo jest "nienaprawialny"


bzdury piszesz kolego z tą wersją 11.11.0 a vag 003 jest jak najbardziej naprawialny,
powiem więcej po naprawie chodzi nawet na windows8 :)

Więc wyraziłem się nieprecyzyjnie - jest nienaprawialny dla laików i bez rozbierania - teraz pasi ? Cudzysłów zauważyłeś ?
Za info o Win8 dzięki, przyda się, od 2-3 miesięcy się niespecjalnie tym interesowałem, czas wrócić do tematu.

A tak BTW: i Ty mnie też ;)
 
 
kowaltom99 
Rider

Auto: Octavia 2 FL
Silnik: 1.9 TDI BXE
Pomógł: 8 razy
Wiek: 40
Dołączył: 09 Wrz 2009
Skąd: Toruń
Wysłany: Czw 13 Gru, 12 16:04   

kris17009 napisał/a:
nie wiem juz sam. znów mi zadziałał i jest zarejestrowany. Odinstalowałem VCDS z podłączonym kablem, wywaliłem z menedżera sterownik kabla ręcznie. potem odnowa instalka, najpierw start bez podłączenia do auta a potem podpięcie.
Nie wiem może coś chrzani to że podmieniałem od jednego z forumowiczy polską wersję długiego kodowania wraz z LCode.exe.
narazie będę korzystał bez podmianek z wyłączoną aktualizacją. zobaczymy jak długo pożyje.
Jeżeli tak będzie to chyba będzie trzeba zakupić ponownie ten VAG003 od nich....


Sprawdź czy w windowsie - start/programy/autostart nie zagnieździł się przypadkiem program RT-upd (lub podobna nazwa). To coś łączy się z netem nawet jak nie masz uruchomionego VCDS-a i zmienia coś w plikach konfiguracyjnych VCDS-a. Potem podłączasz kabelek (klon) i już masz po licencji.
Teraz musisz zaprogramować ATMEGĘ, zainstalować VCDS-a od nowa (i wywalić ten programik z autostartu)
 
 
1 6 D 
Elegance

Auto: Volkswagen
Silnik: Inny
Pomógł: 9 razy
Wiek: 27
Dołączył: 21 Kwi 2011
Skąd: Szczecin

Wysłany: Czw 13 Gru, 12 16:09   

kowaltom99 napisał/a:
kris17009 napisał/a:
nie wiem juz sam. znów mi zadziałał i jest zarejestrowany. Odinstalowałem VCDS z podłączonym kablem, wywaliłem z menedżera sterownik kabla ręcznie. potem odnowa instalka, najpierw start bez podłączenia do auta a potem podpięcie.
Nie wiem może coś chrzani to że podmieniałem od jednego z forumowiczy polską wersję długiego kodowania wraz z LCode.exe.
narazie będę korzystał bez podmianek z wyłączoną aktualizacją. zobaczymy jak długo pożyje.
Jeżeli tak będzie to chyba będzie trzeba zakupić ponownie ten VAG003 od nich....


Sprawdź czy w windowsie - start/programy/autostart nie zagnieździł się przypadkiem program RT-upd (lub podobna nazwa). To coś łączy się z netem nawet jak nie masz uruchomionego VCDS-a i zmienia coś w plikach konfiguracyjnych VCDS-a. Potem podłączasz kabelek (klon) i już masz po licencji.
Teraz musisz zaprogramować ATMEGĘ, zainstalować VCDS-a od nowa (i wywalić ten programik z autostartu)

Moje polskie pliki lbl razem z Lcode nie mają jak uwalić kabla, musiał się VCDS połączyć przez internet z serwerami Ross-Techa
_________________
http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
 
 
 
kris17009 
Ambiente


Auto: Octavia 2 Tour
Silnik: 1.6 MPI BSE
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 12 Cze 2012
Skąd: Warszawa
Wysłany: Czw 13 Gru, 12 20:39   

Ogólnie to po reinstalce znów jest OK. Jak narazie zwrócę uwagę bo już wcześniej wywalałem z autostartu to automatyczne aktualizacje, wyłączyłem też w ustawieniach VCDS, a także mam zamiar pamiętać wyłączać wszelkie połączenia z netam podczas podłączenia do auta.
gomar napisał/a:
Ogólnie pomagało ponowne podłączenie kabla, reset kompa i programu. Musisz bardzo powoli wszystko robić. Włożyć kabel i czekać z minute przekręcić kluczyki i znów czekac minutę. Ogólnie na spokojnie i powinno działać:)
no własnie nie wiem czy ma znaczenie kroki podłączania i czas ogólnie robiłem to szybko, ale może warto i popróbowac tak jak piszesz...
_________________


Moja furka:
-------------------------
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=60516
 
 
kabanos 
RS


Auto: Octavia 1 Combi
Silnik: 1.9 TDI ASV
Pomógł: 37 razy
Wiek: 34
Dołączył: 12 Sty 2011
Skąd: Kraków
Wysłany: Sob 12 Sty, 13 12:19   

Mam kabel VAG 912 Dual-K &CAN <->USB. Obsługuję go przez VSDS BETA 912. Jakie inne wersje programów VCDS lub VAG obsłuży kabelek?
_________________

>>>moja srebrna kombi strzała<<<
 
 
 
byh81 
Classic

Auto: Octavia 1 Combi
Silnik: 1.9 TDI ASV
Wiek: 33
Dołączył: 29 Cze 2012
Skąd: Bielawa
Wysłany: Czw 17 Sty, 13 14:07   

Witam. A na co pozwolić sobie można tym kabelkiem? Tam pisze że działa tylko do vagcom 409-1
http://www.viaken.pl/skle...at=5&prodid=103
 
 
kabanos 
RS


Auto: Octavia 1 Combi
Silnik: 1.9 TDI ASV
Pomógł: 37 razy
Wiek: 34
Dołączył: 12 Sty 2011
Skąd: Kraków
Wysłany: Czw 17 Sty, 13 14:24   

byh81, wszystko, tyle, że auta do roku 2004.
_________________

>>>moja srebrna kombi strzała<<<
 
 
 
byh81 
Classic

Auto: Octavia 1 Combi
Silnik: 1.9 TDI ASV
Wiek: 33
Dołączył: 29 Cze 2012
Skąd: Bielawa
Wysłany: Czw 17 Sty, 13 14:55   

Dzięki za szybką odpowiedź. Więc nie mam problemu bo moja jest z 2003, a wcześniej kupiłem jakieś tanie paści na allegro które tylko z polskim vagiem się połączyło i to nie bez problemów. Może ktoś władny dodał by ten kabelek na pierwszą stronę z opisem co nim można i do jakiego rocznika bo temat uważam za bardzo trafiony mimo że już kilka podobnych istnieje ale konkretne dane są na nich rozsypane i ciężko złożyć coś sensownego do kupy.
 
 
alxxx 
L&K

Auto: Octavia 1
Silnik: 1.9 TDI ASZ
Pomógł: 49 razy
Wiek: 24
Dołączył: 16 Paź 2010
Skąd: Gorlice
Wysłany: Czw 17 Sty, 13 15:01   

byh81, wszystko masz w opisach interfejsów - nie ma nic w tym dziwnego, chyba że źle przeczytasz to kupisz paści.
_________________
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Pozostało 4 kubeczki OCP
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group