Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andriu21tg
    L&K
    S_OCP Member
    • 2008
    • 1499

co do turbiny zaraz po zgaszeniu słuchać jak cichutko brzęczy sobie pod maską "coś" dziś sprawdzałem .

Komentarz

• leohar
      Classic
      • 2013
      • 23

na czeskiej stonie jest juz nowy cennik czeski modeli od 23 tygodnia
      OCT 3 1.4 TSI CHPA ,DSG, ELEGANCE

Komentarz

• Flame
        Elegance
        • 2010
        • 898

Panowie,

nie mogę znaleźć informacji kiedy ma wejść do sprzedaży Kombi RS?
        ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Mihau
          RS
          • 2009
          • 7460
          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Flame, lipiec/sierpień 2013 jeżeli dobrze pamiętam.
          Debiut ma być 11 lipca na festiwalu prędkości w Goodwood.
          O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• yogi_at_pozen
            Rider
            • 2011
            • 418

A kiedy w koncu pojawia sie cenniki+konfigurator kombi O3 na polskiej stronie?

Komentarz

• Mihau
              RS
              • 2009
              • 7460
              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

O3 RS na Ringu.
              [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oU5G0hMCgK4&feature=player_embedded[/youtube]

Ciekawe co to za czarne koła, bo w ruchu prezentują się spoko.
              O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Rok z Bagien
                L&K
                • 2010
                • 1172

Zamieszczone przez raffaluus
                Kolego większej bzdury nie słyszałem...
                Kolegami to my nie jesteśmy, krów razem nie pasaliśmy....

Twoim tokiem rozumowania Superb jest w ogóle niepotrzebnym modelem,przecież Octavia to jest prawie to samo...
                Nie wiem, gdzie Ty to między wierszami wyczytałeś ? :?
                Dla mnie (dla mnie) Superb jest za duży. I tyle.

Jeśli 508 4x4 nie jest dla Ciebie pełnoprawnym napędem na 4 koła to Haldex również nim nie może być
                Jak nie widzisz różnicy pomiędzy Haldexem a rozwiązaniami z RXH to trudno. Do żadnego SAWD, czy qutro ani jednego, ani drugiego nie przyrównywałem. Inna bajka.

I jeszcze jedno jak wyczujesz różnicę pomiędzy obecną O III a Passatem (2 cm. różnicy w rozstawie osi) to jesteś the beściak...

Komentarz

• raffaluus
                  Drive
                  • 2012
                  • 40

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                  Kolego większej bzdury nie słyszałem...
                  Kolegami to my nie jesteśmy, krów razem nie pasaliśmy....

Jeśli 508 4x4 nie jest dla Ciebie pełnoprawnym napędem na 4 koła to Haldex również nim nie może być
                  Jak nie widzisz różnicy pomiędzy Haldexem a rozwiązaniami z RXH to trudno. Do żadnego SAWD, czy qutro ani jednego, ani drugiego nie przyrównywałem. Inna bajka.

I jeszcze jedno jak wyczujesz różnicę pomiędzy obecną O III a Passatem (2 cm. różnicy w rozstawie osi) to jesteś the beściak...
                  ...ze wspólnego koryta nie żarliśmy.

Różnica jest zasadnicza...silnik diesla napędza przód,elektryczny napędza tył ( do pewnej prędkości ).
                  Rozumiem że nie wyczuwasz różnicy pomiędzy Octavią a klasą średnią...skoro wystarczy założyć Ci opaskę na oczy...i już jeździsz czeskim Passatem równie komfortowym,przestronnym jak niemiecki oryginał.

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez piramida

Tak więc jak ktoś ma kase to niech nawet kupi sobie A klasę w wersji AMG i wyda te 230kzł :wink: a to że auto będzie mniejsze niż octa to kogo to obchodzi :szeroki_usmiech
                    Na marginesie:
                    Cena katalogowa A45 AMG - 184tys. automat 7g speedshift, 4x4, bixenony itp, 0-100 4,6s.... :twisted:

Sprzedawcom EvoX i Imprezy Sti widmo bezrobocia zagląda w oczy...
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Eidos71
                      RS
                      • 2011
                      • 2050
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ok Panowie. Konczymy kolejną sprzeczkę :diabelski_usmiech i wracamy do tematu.
                      Siedzę akurat w ASO, gdzie trafiłem z niedziałającą klimą. Oczywiście nie mogłem sobie odmówić (jako jeden z ostatnich na Forum) obejrzeć dokładnie O3 w dwóch wersjach: Ambition z pakietem chrom i dodatkowym pakietem wyposażenia (m.in. Bolero), w czarnym lakierze, z czarnym wnętrzem, na kołach 16" alu, oraz Elegance bez pakietu chrom, w brązowym lakierze, z jasnym wnętrzem, na kołach 17" alu - oba egzemplarze z silnikiem 1.4 TSI. No i.... Nie jeżdżąc, a tylko podziwiając muszę przyznać, że przygarnąłbym czarną Elegance z pakietem chrom, na 16" alu (to z powodu przyszłych wydatków i realnego spojrzenia na nasze drogi, na których - wg mnie - 16" to optimum). Wnętrze O3 podoba mi się - zwłaszcza w wydaniu jasnym. Jest wygodnie i przestronnie - myślę, że jest ciut więcej miejsca, niż w O2FL. Skaj na boczkach nie przeszkadza mi zupełnie, podłokietnik pokryty materiałem, kierownica obszyta podobnie kiepską skórą, co w O2FL... Generalnie zamieniłbym się "ręka w rękę" za swoją "elegantkę", ale gdybym miał teraz sprzedawać swoje autko, dołożyć 30.000 i kupić nową O3... Never !!! Nie odczuwam aż tak dużego skoku technologicznego i optycznego (zwłaszcza wewnątrz) w O3, aby dla niej spisywać "na straty" O2FL. I myślę, że O3 kombi również nie będzie aż tak wspaniała, aby wtarła w ziemię O2FL kombi. Teraz pewnie narażę się niektórym forumowiczom (nie napiszę "kolegom", bo jeszcze usłyszę coś o wspólnym wypasie i korycie) - tył O2FL podoba mi się bardziej, niż O3...
                      Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                      MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• krzy111
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 122

Mimo uważanego przeczytania wszystkich linkowanych tu pdfow nt. silników w O3 nie mogę namierzyć tego 1.8 tsi. W dokumentach o EA888 go nie ma, chyba, że to już 4 generacja tegoż a dokumenty wyraźnie z końca 2011 kończą się na generacji 3. W dokumentach o EA211 też go nie ma (i być nie powinno bo wg nich ta seria obejmuje silniki 1.2 - 1.6). Z drugiej strony angielska Wiki twierdzi, że to jednak EA211 ..... :?
                        o3 1.8 tsi dsg Elegance kolor niebieski "milicyjny" niemetalik

Komentarz

• Rok z Bagien
                          L&K
                          • 2010
                          • 1172

czeskim Passatem równie komfortowym,przestronnym jak niemiecki oryginał.
                          Parafrazując: Kolego większej bzdury nie słyszałem

Komentarz

• raffaluus
                            Drive
                            • 2012
                            • 40

Octavia 3 kombi w Aś nr 20/2013

Wracając do tematu w najnowszym Aś krótka prezentacja ( jazda testowa ) O3 kombi w wersji 1.8 tsi ( spalanie wg prod. 6,1/100 ) oraz 1.6 tdi. Chwalona za przestrzeń w kabinie jak i bagażnik. Jedyne zastrzeżenia do twardości zawieszenia ( nie ma punktu odniesienia w stosunku do liftbacka ). Różnica w cenie - 4000 zł.

[ Dodano: Pon 13 Maj, 13 19:03 ]
                            czeskim Passatem równie komfortowym,przestronnym jak niemiecki oryginał.
                            Parafrazując: Kolego większej bzdury nie słyszałem
                            Oczywiście,ja to napisałem:

"Jeszcze jedno, gwarantuję że każdy wsadzony z czarną opaską na oczach do Accorda, 6, i40, Optimy, Puga czy innego "przedstawiciela klasy D" i do O III nie poczułby różnicy podczas jazdy, w komforcie czy w przestronności.
                            Dopiero po zdjęciu opaski by było" "łeee to skoda" :? :wink:"

Z mojej strony ...koniec dyskusji.

Komentarz

• Rok z Bagien
                              L&K
                              • 2010
                              • 1172

( spalanie wg prof. 6,1/100 )

wg producenta....

Jedyne zastrzeżenia do twardości zawieszenia ( nie ma punktu odniesienia w stosunku do liftbacka )
                              Jest.
                              A dokładnie: "Choć technicznie auto nie różni się prawie od limuzyny, kilka zmian jednak wprowadzono, np. na nierównościach zauważyliśmy, że tylne zawieszenie zostało nieco usztywnione. Skoda nie oferuje na razie regulowanego adaptatywnego układu, więc pojazd należało przygotować na ładowność 650 kg"

I dalej, odnośnie przywołanego Passata:
                              "Ze swoją długością auto weszło do klasy średniej i zbliżyło się do Passata. Rozstaw osi Skody zwiększył się do 2,69 m - Passat oferuje zaledwie 2 cm. więcej.

Bez względu na idiotyczny podział na klasy, w pełni podtrzymuję tą tezę:

Jeszcze jedno, gwarantuję że każdy wsadzony z czarną opaską na do Accorda, 6, i40, Optimy, Puga czy innego "przedstawiciela klasy D" i do O III nie poczułby różnicy podczas jazdy, w komforcie czy w przestronności.
                              Dopiero po zdjęciu opaski by było" "łeee to skoda" :? :wink:

Z ostatnim emotikonem włącznie.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez perfex

Tak więc jak ktoś ma kase to niech nawet kupi sobie A klasę w wersji AMG i wyda te 230kzł :wink: a to że auto będzie mniejsze niż octa to kogo to obchodzi :szeroki_usmiech
                                Na marginesie:
                                Cena katalogowa A45 AMG - 184tys. automat 7g speedshift, 4x4, bixenony itp, 0-100 4,6s.... :twisted:

Sprzedawcom EvoX i Imprezy Sti widmo bezrobocia zagląda w oczy...
                                widziałeś żeby ktoś kupował auto w najtańszej wersji bez żadnych dodatków, bawiąc sie konfiguratorem łatwo dobić do kilkudziesięciu tysięcy więcej :szeroki_usmiech

Tak więc 184kzł to cena nie realna :P

Ale nie róbmy większego śmietnika niż jest :szeroki_usmiech
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• raffaluus
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 40

α
                                  ( spalanie wg prof. 6,1/100 )

wg producenta....

Jedyne zastrzeżenia do twardości zawieszenia ( nie ma punktu odniesienia w stosunku do liftbacka )
                                  Jest.
                                  A dokładnie: "Choć technicznie auto nie różni się prawie od limuzyny, kilka zmian jednak wprowadzono, np. na nierównościach zauważyliśmy, że tylne zawieszenie zostało nieco usztywnione. Skoda nie oferuje na razie regulowanego adaptatywnego układu, więc pojazd należało przygotować na ładowność 650 kg"

I dalej, odnośnie przywołanego Passata:
                                  "Ze swoją długością auto weszło do klasy średniej i zbliżyło się do Passata. Rozstaw osi Skody zwiększył się do 2,69 m - Passat oferuje zaledwie 2 cm. więcej.

Bez względu na idiotyczny podział na klasy, w pełni podtrzymuję tą tezę:

Jeszcze jedno, gwarantuję że każdy wsadzony z czarną opaską na do Accorda, 6, i40, Optimy, Puga czy innego "przedstawiciela klasy D" i do O III nie poczułby różnicy podczas jazdy, w komforcie czy w przestronności.
                                  Dopiero po zdjęciu opaski by było" "łeee to skoda" :? :wink:

Z ostatnim emotikonem włącznie.

poprawiłem literówkę...jest
                                  D.
                                  wsadzić na ...( konia,minę ? )
                                  Jeśli chodzi o zawieszenie miałem na myśli porównanie belki z układem wielowahaczowym.Jeżdżono zarówno wersją 1.8 tsi jak również 1.6 tdi.

Teraz zapytam całkiem poważnie.Którymi przedstawicielami klasy średniej jeździleś?wymienione przez Ciebie i40/Optima mają wiecej przestrzeni w środku niż Skoda ( obojętnie z przodu czy z tyłu ), Passat ma lepszą pozycję za kierownicą i wygodniej wyprofilowaną tylną kanapę.Avensis oprócz typowo "japońskich” plastików jest samochodem niesamowicie dokładnie wykonanym i wyciszonym.Accord jest mniejszy,ciaśniejszy ale super się prowadzi.Peugeot ma fajne diesle i wykonanie wykraczające poza ramy klasy, C5 to inna bajka...fotele,zawieszenie- wsiądź ,przejedź się naprawdę warto.

Komentarz

• dontak
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 586
                                    • Octavia III combi (5E5)
                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jutro godzina 16.30 godzina W! Już nie mogę się doczekać! Jak dziecko
                                    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dontak
                                      tylko nie sikaj w nocy :diabelski_usmiech

Gratulacje, dobrze ją tylko oblej co by się za chwile nie zepsuła 8)
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Tippo
                                        L&K
                                        • 2009
                                        • 1349
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Wszedlem na Czeski konfigurator dla Combi, widze, ze mozna w koncu nabyc taka bude bez relingow :diabelski_usmiech

Komentarz

• dontak
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 586
                                          • Octavia III combi (5E5)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez dontak
                                          tylko nie sikaj w nocy :diabelski_usmiech

Gratulacje, dobrze ją tylko oblej co by się za chwile nie zepsuła 8)
                                          No chyba pożyczę pampersa od córki
                                          Ma się rozumieć że musi być oblana! Flaszka już się chłodzi :szeroki_usmiech
                                          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Rok z Bagien
                                            L&K
                                            • 2010
                                            • 1172

Teraz zapytam całkiem poważnie.Którymi przedstawicielami klasy średniej jeździleś?
                                            Nie uznaję podziału na klasy. Mit i szufladkowanie na potrzeby dziennikarzy motoryzacyjnych.
                                            Jeździłem i Passatem i Superbem i Alfą 159 i A6 i wieloma innymi samochodami. I40/Optimą nie jeździłem. Podobnie Avensisem.
                                            Puga miałem jak dla Ciebie wykonanie 508 wykracza poza ramy klasy, to ja się pytam jakiej ?
                                            Miałeś kiedyś Peugeota ? Pytam serio ? Tak przez kilka lat ? Tak jak ja. Czytałeś test AMiS na dystansie 50.000 km 508 ? Wiesz ile kosztuje sprężarka (jeśli dobrze pamiętam) klimy ? Bo na dystansie 50.000 min. to się wysypało ? Że o uje...nym zaczepie rolety nie wspomnę. (u mnie w 307 dokładnie to samo). Duperela ? Tak, ale świadczy nadal o jakości montażu.

Wiesz ile razy wymienia się żarówki w Pugu ?

Funkcjonalnością ani Octavia II ani O III nie ustępuje żadnemu - jak to nazywasz - przedstawicielowi klasy D. To, że O II jest głośniejsza, mniej komfortowa, ma mniejszy rozstaw osi ? Bez znaczenia. Widziały gały co brały.

Jechałeś O III ? Masz/miałeś O II ?
                                            Postęp jest wyraźny.

Masz życzenie kupuj sobie C5. Niech Ci daje komfort. Jak przyjdzie do sprzedaży to pogadamy nad wartością rezydualną. A ta znikąd się nie bierze.

Komentarz

• lukaszc2
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 376

Zamieszczone przez Enriquez
                                              schowek przed pasażerem nie domyka się na raz - trzeba dobić ręcznie drugi zatrzask,
                                              To mogę potwierdzić u mnie się też tak działo, po około 2000 km (nie wiem po ilu jego zamykaniach) ale się schowek wyrobił i teraz zamyka się prawidłowo.
                                              Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

"Moja" O3 już wyglancowana i czeka w garażu na jutro na godzinę W, czyli Good Bye...
                                                ... ale mi się teraz dziwnie manualem jechało do domu... :?
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• raffaluus
                                                  Drive
                                                  • 2012
                                                  • 40

Teraz zapytam całkiem poważnie.Którymi przedstawicielami klasy średniej jeździleś?
                                                  Nie uznaję podziału na klasy. Mit i szufladkowanie na potrzeby dziennikarzy motoryzacyjnych.
                                                  Jeździłem i Passatem i Superbem i Alfą 159 i A6 i wieloma innymi samochodami. I40/Optimą nie jeździłem. Podobnie Avensisem.
                                                  Puga miałem jak dla Ciebie wykonanie 508 wykracza poza ramy klasy, to ja się pytam jakiej ?
                                                  Miałeś kiedyś Peugeota ? Pytam serio ? Tak przez kilka lat ? Tak jak ja. Czytałeś test AMiS na dystansie 50.000 km 508 ? Wiesz ile kosztuje sprężarka (jeśli dobrze pamiętam) klimy ? Bo na dystansie 50.000 min. to się wysypało ? Że o uje...nym zaczepie rolety nie wspomnę. (u mnie w 307 dokładnie to samo). Duperela ? Tak, ale świadczy nadal o jakości montażu.

Wiesz ile razy wymienia się żarówki w Pugu ?

Funkcjonalnością ani Octavia II ani O III nie ustępuje żadnemu - jak to nazywasz - przedstawicielowi klasy D. To, że O II jest głośniejsza, mniej komfortowa, ma mniejszy rozstaw osi ? Bez znaczenia. Widziały gały co brały.

Jechałeś O III ? Masz/miałeś O II ?
                                                  Postęp jest wyraźny.

Masz życzenie kupuj sobie C5. Niech Ci daje komfort. Jak przyjdzie do sprzedaży to pogadamy nad wartością rezydualną. A ta znikąd się nie bierze.
                                                  Miałem 406 parę lat temu, fajny samochód.Nie był bez wad ( problemy z elektryką i osprzętem silnika ) ale miło wspominam ten samochód. Skodą Octavią miałem przyjemność jeździć- najmilej wspominam 01 tour z dieslem 1.9tdi,później 02 2.0 tdi ( problemy z wtryskami i sprzęgłem ok 150000 km - ciężko było odsprzedać) ,na koniec krótka jazda 1.6 po liftingu.Wartość rezydualna mnie nie przeraża, w okresie leasingu 3 letniego strata na samochodzie klasy kompakt bądź średniej to ok. 5000-7500zł ( względem lidera w klasie ).Przy niższej cenie zakupu ( np. C5, 508,inne francuskie bądź włoskie ) zmniejsza się do akceptowalnych dla mnie 3000-4000 zł. Z racji zawodu jeździłem paroma samochodami w życiu- podział na klasy ma sens, bo są wyczuwalne różnice pomiędzy autami,chociaż dziesiejsza przejażdżka Aurisem Hybrid pozytywnie mnie zaskoczyła- 100 km/h bloga cisza,nawet lepiej niż ujeżdżanym ostatnio nowym A6 2.0 tdi Jestem świadom tych zmian i dlatego tu jestem.Osobiście uważam,że 03 1.8 tsi jest najlepszym wyborem do ok.85 tysięcy złotych. Powyżej tej kwoty jest już zbyt bogaty wybór większych i bardziej "dojrzałych" samochodów.

Komentarz

• michalek1912
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 113

Ktoś wie ile trzeba czekać od zamówienia do odbioru na nowego Golfa VII?
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70887

Komentarz

Pracuję...