Octavia III i Superb II FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukaszc2
    Rider
    • 2013
    • 376

Zamieszczone przez Seed
    Obejrzalem slawetny test w Automaniaku.
    1. Przede wszystkim testowal Maznas - nie trawię goscia - dla mnie to kompletny dyletant
    2. Zauwazcie, ze w jezdzie na łuku starą octavią - kola zostaly skrecone juz przy wejsciu w łuk. W nowej kola zostaly skrecone w polowie łuku (widok z kamery z tyłu). O3 musiala wypasc. Test niemiarodajny i tendencyjny.
    3. O3 wg testu hamuje o 1,5 metra wczesniej - zaden wlasc O2 nie wspomnial o tym, a to ta sytuacja wystepuje na drodze najczesciej z sytuacji ekstremalnych.
    Też mam podobne zdanie tylko nie chciałem pisać, żeby uniknąć posądzenia o stronniczość, test hamowania powtarzali kilka razy (sam zresztą mówił ten co go robił) i jakoś się tu nie udało wykazać przewagi OII, a test na zakręcie i slalom zrobili raz i od razu "wypadła dziękujemy"...... ciekawe czy mieli wyłączoną kontrolę trakcji?? Oglądałem ten test slalomu kilka razy i wcześniej skręcał kierownicą w OII niż w OIII (wydaje mi się, że gość chciał usilnie udowodnić, że wypadnie wiec wypadła). Panowie i Panie żeby zrobić taki test to należy mieć samochód na tych samych oponach (model, rozmiar, indeks prędkości (ważny ze względu na opasanie opony we wnętrzu) ciśnienie itp) ale chyba najważniejsze kierownicą kręci automat tak samo szybko i w tym samym momencie i o tą samą ilość obrotów (tak jak testuje esp firma ADAC - tam jest automat na kierownicy).
    Na koniec gość testujący prawie reklamuje zakup OII (nawet proponuje się pośpieszyć bo ich jest mało).
    Na koniec napiszę (żebyście mnie nie zakrzyczeli) nie twierdze, że belka jest lepsza od zawieszenia wielowahaczoewgo , po prostu test mało wiarygodny (jak dla mnie).
    Wyniki podane w ikonce poniżej mogą zawierać również zużycie paliwa przez system niezależnego ogrzewania tzw "Webasto" (bierze paliwo z baku samochodu)

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez ruwado
      Zamieszczone przez eaglemirek
      Szczerze mam je w
      mnie też to śmieszy - jak by mnie ktos dał nowa O III - to nawet z boczkami z blachy bym ja brał p- najwyżej wykleił bym je filcem :szeroki_usmiech
      Jak masz to w d..pie to po co mialbys wyklejac filcem? Co to w ogole za pomysl...? Absurd i nonsens.

Widac, ze Skoda idealnie dopasowala produkt do potrzeb niektorych klientow. Szmata sobie można przetrzec i jak nowe... :diabelski_usmiech

ps. a za darmo to tylko w mordę można dostać a nie samochód :P

[ Dodano: Sob 11 Maj, 13 23:16 ]
      Zamieszczone przez Bogol
      skoda.pl siadła, może coś mieszają w O3 i SII FL
      Dziala, nic nie zmienili.
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• eaglemirek
        RS
        • 2010
        • 14115
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez marlej108
        Widac, ze Skoda idealnie dopasowala produkt do potrzeb niektorych klientow
        Możesz rozwinąć bo się zastanawiam czy nie masz zamiaru mnie obrazić swoją wypowiedzią :!: :evil:

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• zecke
          Ambiente
          • 2012
          • 124

Zamieszczone przez Enriquez
          Obrazek

Orzeł wylądował w końcu.
          2.0 TDI DSG Elegance - ma chyba wszystko co możliwe.

Zrobiłem na razie z 50km w mieście - wiem już że DSG nie dla mnie.
          Start-Stop - denerwuje - co chwilę gasi samochód. Wystarczy się zatrzymać na 2 sekundy.
          Asystent pasa ruchu - ciekawa rzecz - puszczamy kierownicę i sam skręca po 300 metrach się jednak buntuje i każe przejąć kontrolę nad autem.
          Automatyczne światła drogowe - są - ale jeszcze nie testowałem

Silnik IMHO trochę mułowaty (vs. mój S2).

Konfiguracja jak tu:

http://cc.skoda.pl/6/40983771
          Dopiero teraz zaglądnąłem na OCP i widze że dostałeś "moją" O3 ja system start-stop cały czas miałem na wył. :P

Komentarz

• marlej108
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 4976
            • Octavia III (5E3)
            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez eaglemirek
            Widac, ze Skoda idealnie dopasowala produkt do potrzeb niektorych klientow
            Możesz rozwinąć bo się zastanawiam czy nie masz zamiaru mnie obrazić swoją wypowiedzią :!: :evil:
            A co tu rozwijac?

kazda rzecz to produkt. Producent dostosowuje swoj produkt do klientow, do ich oczekiwan. W interesie producenta jest zarobic na swoim produkcie jak najwiecej. Jesli wiec zmniejsza mu sie koszt wytwarzania danej rzeczy, a cena zostaje bez zmian, to wiecej na niej zarabia. Jesli klienci zaczynaja narzekac na niektore rzeczy zwiazane z tym obnizeniem kosztow produkcji poprzez obnizenie jakosci niektorych elementow, co przelozy sie na sprzedaz, a wiec na zysk, to producent wprowada zmiany aby zaspokoic potrzeby konsumpcyjne klienta. Ale jesli klient bez szemrania akceptuje pewne przejawy oszczednosci producenta, to znaczy ze jak napisalem: "Skoda idealnie dopasowala produkt do potrzeb niektorych klientow". Nie napisalem "wszystkich klientow" bo w tym watku o dziwo i na szczescie wiecej jednak osob owe nieszczesne plastikowe polacie drzwi w miejscu gdzie normalnie jest material zaliczylo do minusow nowego modelu, oczywiscie nie na tyle duzych zeby go nie kupic, ale jednak do minusow i dziwacznych oszczednosci robionych nie tam, gdzie potrzeba. A osob, ktore maja owe boczki w d..pie jak same o tym pisza jest mniej. Przynajemniej w tym mega juz dlugim watku.

Nie wydaje mi sie, zeby to bylo obrazliwe, ale z drugiej strony sa osoby o roznej wrazliwosci, niektore sie obrazaja kiedy mowisz im "dzien dobry" bez usmiechu.

W kazdym razie moge Cie uspokoic - moim zamiarem nie jest obrazanie. Ja rozumiem, ze jeden lubi wino, drugi piwo, a trzeci wode mineralna. Ani milosnik piwa nie jest lepszy od pozostalych, ani milosnik wody, ani ten ktory preferuje wino. Co nie znaczy, ze wszyscy musza lubic to samo i sie we wszystkim zgadzac. Ale to tez nie znaczy, ze ludzie tacy musza sobie skakac do gardel - moim zdaniem skoro wszyscy lubia cos pic - niech napija sie razem - kazdy tego co lubi. I takim miejscem wspolnej konsumpcji ale roznych napojow mowiac obrazowo jest nasze forum.

ps. ja mam zreszta pewne podejrzenia, ze owe dziwaczne oszczednosci na kawalku materialu na boczku drzwi nie tyle sa "genialnym" pomyslem samej Skody co specow od marketingu z koncerny VAG. Dzieki tego typu drobnym roznicom produkty sie roznicuje, z jednej strony maja byc podobne, zeby je tanio wytwarzac, a z drugiej maja sie na tyle roznic, zeby osoby, ktore przykladaja wage do pewnych szczegolow, z czegos zrezygnowaly na rzecz innego produktu danego wytworcy. Przeciez ciagnaca sie dyskusja w tym watku na temat wlasnie owych demonicznych juz boczkow to woda na mlyn specow od marketingu...
            Kiedy kilka dni temu zobaczylem Seata Exeo kolegi - a wiec model ktory niby jest dokladna kopia Audi A4 poprzedniej generacji, to on sam mi zaczal jako milosnik Audi pokazywac te drobne roznice w stosunku do A4 - a wiec inna, gorsza tapicerke, i cale plastikowe boczki drzwi... A wiec prawie to samo co Audi, ale wlasnie jest to "prawie". Specjalisci od pozycjonowania produktow w VAG znaja sie widac na rzeczy.
            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ketivv
              L&K
              • 2011
              • 1155

Widac, ze Skoda idealnie dopasowala produkt do potrzeb niektorych klientow.
              VAG dostosował produkt pod marką Skoda, tak jak dostosował też swój produkt pod marką Bentley tam "plastikowych boczków"
              Skoda to nie jest niezależny producent tylko marka w całości zależna od VAG

Szmata sobie można przetrzec i jak nowe...
              pewnie właśnie o taką przewagę praktyczności nad komfortem chodziło

[ Dodano: Nie 12 Maj, 13 07:49 ]
              Dzieki tego typu drobnym roznicom produkty sie roznicuje, z jednej strony maja byc podobne, zeby je tanio wytwarzac, a z drugiej maja sie na tyle roznic, zeby osoby, ktore przykladaja wage do pewnych szczegolow, z czegos zrezygnowaly na rzecz innego produktu danego wytworcy.
              wielkość (długość auta) oraz wielkość bagażnika i przestrzeni pasażerskiej to nie są drobne różnice ;-) a na tym opiera się główny atut oferty VAG pod marką Skoda
              nie na jakości materiałów, skutecznym wygłuszeniu itp.

jako Polacy mamy możliwości wydawać na auta coraz więcej to nasze wymagania rosną i jak widać dla części z nas Skoda już nie jest wystarczająca

Komentarz

• loru
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4286
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Seed
                3. O3 wg testu hamuje o 1,5 metra wczesniej - zaden wlasc O2 nie wspomnial o tym, a to ta sytuacja wystepuje na drodze najczesciej z sytuacji ekstremalnych.
                było wspominane w innym wątku, jak dla mnie to jednak jesteś stronniczy, zapomniałeś dodać, że O3 stoi na felgach 17" i do tego ma założone jakieś Dunlop Sport...., zaś O2 stoi na 16" i ma Uniroyal Rainexpert a ta różnica w parametrach spokojnie wystarczy aby zdobyć 1,5m przewagi.
                O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• yogi_at_pozen
                  Rider
                  • 2011
                  • 418

Zamieszczone przez loru
                  Zamieszczone przez Seed
                  było wspominane w innym wątku, jak dla mnie to jednak jesteś stronniczy, zapomniałeś dodać, że O3 stoi na felgach 17" i do tego ma założone jakieś Dunlop Sport...., zaś O2 stoi na 16" i ma Uniroyal Rainexpert a ta różnica w parametrach spokojnie wystarczy aby zdobyć 1,5m przewagi.
                  co tylko dobitnie pokazuje o fachowości tego, pożal się, "testu".

Komentarz

• PAOLO ESCO
                    RS
                    • 2009
                    • 6626
                    • Volkswagen
                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez loru
                    O3 stoi na felgach 17" i do tego ma założone jakieś Dunlop Sport...., zaś O2 stoi na 16" i ma Uniroyal Rainexpert a ta różnica w parametrach spokojnie wystarczy aby zdobyć 1,5m przewagi.
                    dobra i trafna uwaga!
                    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• loru
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4286
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez yogi_at_pozen
                      rozumiem, że już zamówiłeś O3 :szeroki_usmiech , może i test słaby ale bierze pod uwagę różnica w wyposażeniu i błędy jakie ludzie popełniana na ulicach podczas normalnej jazdy, wybacz ale nie kręcę idealnie kierownicą w slalomie i zdarz mi się czasami za późno skręcić kierownice w zakręcie przez co moja rodzina ląduje twarzą na bocznej szybie, jest tylko jedno ale, moje auto wybacza mi te drobne błędy a O3 nie.

Komentarz

• Rok z Bagien
                        L&K
                        • 2010
                        • 1172

Zamieszczone przez loru
                        zdarz mi się czasami za późno skręcić kierownice w zakręcie przez co moja rodzina ląduje twarzą na bocznej szybie, jest tylko jedno ale, moje auto wybacza mi te drobne błędy a O3 nie.
                        No teraz, to Ty upraszczasz. Jakbyś napisał, że O III może mi nie wybaczyć to bym się zgodził. Za dużo zmiennych, by stawiać tak kategoryczne stwierdzenia.

Komentarz

• loru
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 4286
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Rok z Bagien
                          No teraz, to Ty upraszczasz. Jakbyś napisał, że O III może mi nie wybaczyć to bym się zgodził. Za dużo zmiennych, by stawiać tak kategoryczne stwierdzenia.
                          fakt uprościłem, "O3 może mi tych drobnych błędów nie wybaczyć", lepiej

Komentarz

• Rok z Bagien
                            L&K
                            • 2010
                            • 1172

Zamieszczone przez loru
                            fakt uprościłem, "O3 może mi tych drobnych błędów nie wybaczyć", lepiej
                            Mów mi "wuju" :wink:

Generalnie:
                            - belka do słabszych wersji OK
                            - do mocniejszych silników (1.4 Tsi, 2.0 Tdi) powinna być chociaż "opcja na wielowahacz"

Komentarz

• Seed
                              Elegance
                              • 2010
                              • 875
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zamieszczone przez loru
                              Zamieszczone przez Seed
                              dokladnie - caly automaniak to jakas parodia.
                              KLIK -> O3 1.4 TSI EL

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                Rider
                                • 2011
                                • 418

Zamieszczone przez loru
                                rozumiem, że już zamówiłeś O3 :szeroki_usmiech , może i test słaby ale bierze pod uwagę różnica w wyposażeniu i błędy jakie ludzie popełniana na ulicach podczas normalnej jazdy, wybacz ale nie kręcę idealnie kierownicą w slalomie i zdarz mi się czasami za późno skręcić kierownice w zakręcie przez co moja rodzina ląduje twarzą na bocznej szybie, jest tylko jedno ale, moje auto wybacza mi te drobne błędy a O3 nie.
                                nie zamowilem, czekam na kombi :P ja natomiast jeżdżę na tyle spokojnie że nie doprowadzam do takich sytuacji więc dla mnie "gorszosc" belki nie jest aż tak bardzo istotna.

jezdze autem 13 lat i nie miałem żadnego wypadku, kolizji czy "spierdalania" na pobocze przed czołówką, oczywiście nie będzie tak zawsze (oby jednak tak pozostalo) ale ponieważ raczej zwalniam przed zakrętem niż przyspieszania więc niedogodności belki mi raczej nie grożą

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

yogi_at_pozen, widzę że belka najbardziej przeszkadza osobą które na co dzień jeżdżą spokojnie, dziwne to trochę, chyba muszę podjechać do salonu i przejechać się po swojemu octą z belką, zobaczę czy ta belka to rzeczywiście tak niebezpieczna konstrukcja co by się szybciej niż 120km/h nie dało jechać :lol:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 418

Zamieszczone przez piramida
                                    yogi_at_pozen, widzę że belka najbardziej przeszkadza osobą które na co dzień jeżdżą spokojnie, dziwne to trochę, chyba muszę podjechać do salonu i przejechać się po swojemu octą z belką, zobaczę czy ta belka to rzeczywiście tak niebezpieczna konstrukcja co by się szybciej niż 120km/h nie dało jechać :lol:
                                    mam wrażenie że nie zostałem dobrze zrozumiany.
                                    właśnie dlatego że nie zapiera...am jak pajac jest mi obojętne czy belka jest czy nie

Komentarz

• grzesk
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 296

Zamieszczone przez Bogol
                                      Jest kosmetyczna zmiana w cenniku O3.
                                      W Rapidzie też coś zmienili ale jeszcze nie zlokalizowałem.

W O3 z cennika znikła pozycja "Dodatkowa osłona podwozia" a przy pozycji "Pakiet "Chrom"" pojawił się indeks Nr 35 z dopiskiem - "opcja dostępna w późniejszym terminie", wcześniej tego indeksu nie było.
                                      SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez grzesk
                                        Zamieszczone przez Bogol
                                        Jest kosmetyczna zmiana w cenniku O3.
                                        W Rapidzie też coś zmienili ale jeszcze nie zlokalizowałem.

W O3 z cennika znikła pozycja "Dodatkowa osłona podwozia" a przy pozycji "Pakiet "Chrom"" pojawił się indeks Nr 35 z dopiskiem - "opcja dostępna w późniejszym terminie", wcześniej tego indeksu nie było.
                                        No Grzesk, gratuluje spostrzegawczosci!

Zawsze na gorze cennika jest data od kiedy obowiazuje... i na tym od O3 jest ciagle marzec 2013... Wiec jak Ci sie udalo wypatrzec ze nie ma tej oslony podwozia to nie wiem :-)

ps. szkoda ze cos sie dziwnego dzieje z tym pakietem chrom... dla mnie O3 z pakietem chrom (co za idiotyczna nazwa - w liftbacku to jest jedna dolna linia, co innego w kombi gdzie miala byc dookola szyb i dzieki temu to auto wygladaloby lepiej nawet niz Superb bo imho bardziej proporcjonalnie). Moze z chromem wyglada za ladnie... a moze cos sie z tymi listwami dzieje, jak w Superbie na poczatku (o czym jest troche na forum Superba, ale teraz juz chyba wad te chromy nie maja??? nie wiem...).
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• padero
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 369
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Odnośnie pakietu chrom, czy ktoś miał do czynienia z pseudo pakietem chrom, czyli taśmami samoprzylepnymi z allegro są w różnych grubościach i kształtach, czy jest to straszny badziew? Czy może jakby przykleił w miejsce oryginału to jakoś by to wyglądało, nie mówie oczywiście o chamskim oklejaniu wszystkiego, od progów, grilla, klapy bagażnika na progach kończąc bo to już siara totalna
                                          Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Bogol
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 99

Nie wiem czy to juz było w poprzedniej wersji cennika, ale podgrzewana szybka tylko z 1.8 TSi i 1.6 2.0 TDI
                                            Jest- O3 2.0 TDI Elegance- nabity w belke...
                                            Była- O2 FL 1.6 TDI CR SERIA
                                            Była- O2 1.9 TDI PD BXE MOD

Komentarz

• grzesk
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 296

Zawsze na gorze cennika jest data od kiedy obowiazuje... i na tym od O3 jest ciagle marzec 2013... Wiec jak Ci sie udalo wypatrzec ze nie ma tej oslony podwozia to nie wiem :-)
                                              Jako obserwator, który ogląda co się dzieje w terenie przed zakupem auta mam kilka cenników wstecz Fabii, Rapida i Octavii właśnie dla porównania co się zmieniło.
                                              Fakt data na górze cennika się nie zmieniła ale przy poszczególnych zmianach zmieniane są nazwy plików. Poprzedni miał D w nazwie, nowy ma E.
                                              Dlatego zacząłem szukać zmian

Zamieszczone przez Bogol
                                              Nie wiem czy to juz było w poprzedniej wersji cennika, ale podgrzewana szybka tylko z 1.8 TSi i 1.6 2.0 TDI
                                              W poprzednim cenniku jest identyczny opis indeksu przy tej pozycji jak w obecnym.

Pozdrawiam
                                              SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• Bogol
                                                Drive
                                                • 2010
                                                • 99

Co do tego pakietu chrom, to te listy występują jako czesc zamienia, więc zapewne mozna je zamontować jeśli sie ich nie posiada.

Jak bedą dostępne to sie zamówi i zamontować w ASÓW.

Komentarz

• padero
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 369
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Bogol, Jeśli tak będzie to OK, tylko pytanie czy bedzie je można zamontować w każdej wersji czy tylko tam gdzie były oryginalnie? Bo może jeśli z fabryki wyjdzie bez pakietu chrom to pózniej już nie da się tego dołożyć inne uszczelki itd.
                                                  Moja OIII: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69729

Komentarz

• Bogol
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 99

Przygladalem sie w salonie O3, zarówno z pakietem jak i bez, w pakiecie chrom, uszczelki jest wykończona taśma chromowana, i tyle różnic.

Zreszta kazałem zbadać mojemu dealerowi czy sie da, i twierdzi ze sie da, jak tylko bedą na magazynie dostępne te uszczelki, to zamówi - acha o cena oscyluje koło 500zl

Komentarz

Pracuję...