psssyk
Likwidacja szkody z OC sprawcy z zagranicy czy AC z regresem
Zwiń
X
-
Likwidacja szkody z OC sprawcy z zagranicy czy AC z regresem
Witam,
Z góry dziękuję za przeczytanie mojego postu i wszelkie rady oraz pomoc.
Niestety mój urlop i odpoczynek rozpoczął się niezbyt przyjemnie. W drodze na wakacje na terenie Węgier miałem kolizję. W mój samochód uderzył kierowca ze Słowacji, który mnie wyprzedał na linii ciągłej oraz przy znakach zakazu wyprzedzania (jak skręcałem w lewo na fragmencie przerywanej linii do skrętu). Na miejsce zdarzenia wezwana została przeze mnie policja i dodatkowo spisane zostało oświadczenie, w którym słowacki kierowca przyznał się do winy (chociaż bardzo mocno kręcił), a ja jestem osobą poszkodowaną. Ponieważ nie miałem formularza w języku polsko-angielskim oświadczenie zostało spisane na formularzu angielsko-niemiecko-włoskim z czego wersję angielską wziął Słowak a ja mam dwie pozostałe. Mój samochód został z holowany do Polski z mojego Assistance.
Szczerze nikomu podobnej sytuacji nie życzę – policja Węgierska nie mówiła po angielsku (brat coś gadał z nimi po niemiecku, ale oni raczej bardzo, bardzo słabo), Słowak bez problemu mówił po Węgiersku, upał jak w piekle, jeden pas ruchu zamknięty przez policję.. nie wiem co policja pisze w protokole.. całość trwała kilka godzin z uwagi na pomiary policji i spisywane oświadczenie.. marzyłem aby wreszcie stamtąd pojechać..
Teraz pytanie do Was.
Wiem, że szkodzę mogę likwidować zarówno z OC sprawcy kolizji (Słowaka), jak również skorzystać z opcji likwidacji szkody z mojego AC z regresem, które mam w PZU. Jak zgłaszałem szkodę po z holowaniu do PZU to namawiano mnie na likwidację szkody z AC z regresem u nich. Słowak ma ubezpieczenie w firmie Kooperativa Poistova as Vienna Insurance Group, której korespondentem w Polsce jest COMPENSA.
Tu pojawiają się moje wątpliwości którą opcję wybrać? Boję się, że z OC sprawcy z zagranicy mogę mieć problemy w Polsce. Z AC z kolei boję się celowego zawyżenia szkody powyżej 70% wartości pojazdu przez likwidatora, aby wyszła "szkoda całkowita". Od razu piszę, że planowałem skorzystać na razie z opcji "wycena"
Czy ktoś może doradzić, którą opcję likwidacji szkody wybrać?
Jakie są różnice przy likwidacji szkody z OC sprawcy a AC z regresem?
Czy jeśli likwidator szkody z AC z regresem stwierdzi „szkodę całkowitą”, a ja przedstawię PZU kosztorys z ASO lub innego warsztatu wykazujący że samochód da się naprawić w kwocie poniżej szkody całkowitej, czy będę mógł naprawiać samochód do tej kwoty?
Muszę zacząć likwidować szkodę a nie wiem w którą stronę bezpieczniej jest pójść..
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
[ Dodano: Pon 19 Sie, 13 11:12 ]
Tyle osób na forum.. nikt nic nie doradzi..?BORA aka xbora
Spalanie 3.7l/100km na dystansie 185km Skoda Octavia Combi I 1.9TDI (ASV) 110kM (81kW)
||Octavia 1 Combi 1.9 TDI ASV (110KM)|| => ||Octavia 2 RS Combi 2.0 TDI BMN 170KM (@204KM)||
-
Komentarz