LPG do 2.0 AZJ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    W książce GW mam 630mm, czyli 650 by spokojnie weszła i by nic nie wystawało?

Zostaw komentarz:

• zwonko
    odpowiedział(a)
    Mam 52L, ale chyba jeszcze większa wchodzi z tego co kojarze.
    Znalezione:
    nadwozie liftback, 650 bez pierdnięcia, 230 na równo, 630 jest sporo tańsze niż 650 dlatego takie montują

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Jeszcze mam takie pytanie, jaką dużą butlę macie w kombi?
    Mnie założyli podobno 48L i wydaje mi się, ze większa weszła by spokojnie, zęby nie wystawało.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Alek_M Zobacz wpis
    Gdzie kupowałeś?
    W pobliskim sklepie motoryzacyjnym.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez slawento Zobacz wpis
    Jak pisałem kilka postów wyżej- cewka NGK 225 zł, wymiana bardzo prosta- wystarczy zdemontować pompę SAI i cewka jak na dłoni.
    Gdzie kupowałeś?

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Wczoraj wymieniłem cewkę i objawy wypadania zapłonów ustąpiły jak ręką odjął, zresztą nic dziwnego jak stara miała pęknięcie w miejscu na 2 i 3 cylinder.
    Standardowy objaw Vagowskich cewek.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Jak pisałem kilka postów wyżej- cewka NGK 225 zł, wymiana bardzo prosta- wystarczy zdemontować pompę SAI i cewka jak na dłoni.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Jaka cewkę kupiłeś?

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Wczoraj wymieniłem cewkę i objawy wypadania zapłonów ustąpiły jak ręką odjął, zresztą nic dziwnego jak stara miała pęknięcie w miejscu na 2 i 3 cylinder.

Zostaw komentarz:

• Bambek1
    odpowiedział(a)
    Z mojej zasłyszanej od kilku użytkowników vw bora i golf wiedzy to motory 2.0 MPI lubią się z cewkami beru ewentualnie bosch. Nie kupować innych firm bo są problemy z wypadaniem zapłonów no ale jak mówię ja nie miałem okazji u siebie wymieniać więc własnych doświadczeń tu nie przekazuję.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Tak, niestety przed chwila poszła.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez yunior81 Zobacz wpis
    Trzeba bylo sie odezwać, ze kupujesz cewkę to bym ci podesłał Beru - nową, na próbę.
    Czy Twoja cewka tak wygląda?

Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Dla mnie jest wszystko jasne. Dwie osoby maja podobny problem i pisza w tym samym temacie.

Ja zamówiłem na jutro cewkę NGK za 325 zł.

Trzeba bylo sie odezwać, ze kupujesz cewkę to bym ci podesłał Beru - nową, na próbę.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Gwoli ścisłości, to jeśli piszecie, odnoście się do konkretnej osoby, bo ja podpiąłem się niejako pod post kolegi Alek_M mając podobne do niego problemy i teraz tak śledzę rozwój wątku i trochę chaos widzę, bo nie wiem czy niektórzy piszą odpowiedzi do mnie, czy do kolegi...

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Ja zamówiłem na jutro cewkę NGK za 325 zł. Z oględzin tej, która jest w aucie to widzę po dacie produkcji, że jest jeszcze to co założyła fabryka, jakiejś firmy Eldor. Dzisiaj rano zrobiłem jeszcze raz test- po odpaleniu po nocy parkowania pod chmurką próbowałem na zimnym silniku gwałtownego przyśpieszania z wolnych obrotów zarówno na LPG i PB i tym razem to już szarpie i check miga na każdym z paliw, błąd ten sam, czyli wypadanie zapłonów na 2 cylindrze. Na wolnych obrotach jest co kilka sekund "czkawka", czyli coś jakby wypadał pojedynczy zapłon. Jak wymienię cewkę jutro, lub pojutrze to zobaczymy, czy objawy ustąpią.
    Dzieje się coś dziwnego, po zapaleniu CHECK spada temperatura silnika i dodatkowo znowu pojawia się błąd wypadania zapłonu.
    Alek_M Z tego, co wyczytałem, to może takie rzeczy, jak opisałeś powodować czujnik temperatury silnika.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez utek Zobacz wpis

Za 100zł byłaby ok.

Szukaj raczej Beru.

Beru, to już w ogóle kosmos, jedyna na serwisie za 380 z wysyłka.
    To już NGK tańsza.

Zostaw komentarz:

• utek
    odpowiedział(a)
    Znalazłem cewkę SKV (250 zł z wysyłką), to chyba dobra firma?
    Za 100zł byłaby ok.

NGK są za ponad 300, więc odpada.
    Szukaj raczej Beru.

Zostaw komentarz:

• zwonko
    odpowiedział(a)
    U mnie też nie było. Szarpał sporadycznie na LPG, najczęściej przy przyspieszaniu z wolnych. Przerzucam na Pb i spokój. Dopiero gdy na LPG zaczeło szarpać częsciej, pojawiło się też na Pb. Też strzelałem na cewkę. Ale stwierdziłem, że okej, najpierw świece bo w dzisiejszych czasach róznie bywa. Wtedy przy rozbieraniu mechanik znalazl pekniety kabel.
    Prawda jest taka że drobną niesprawność układu zapłonowego nie będzie widoczna na Pb a na LPG będzie i to od razu.
    Co do cewki nie wypowiadam się. Z tego co się orientuje VAGi nie lubią zamienników w tych kwestiach.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Znalazłem cewkę SKV (250 zł z wysyłką), to chyba dobra firma?
    NGK są za ponad 300, więc odpada.
    Kable i świece mają 2 miechy i na benzynie do tej pory nie było problemów.

Zostaw komentarz:

• zwonko
    odpowiedział(a)
    E no powinieneś dać radę, z tego co kojarzę, trzeba zdjąc SAI, czyli właściwie 3 śruby, cofnąć tą pompę, można odpiąć od niej wężyki (naciska się takie kółeczko) i odkręca cewkę... Kup to co jest.
    Ale sam bym sprawdził np, kable zapłonowe. U mnie też były nowe, czytaj jakieś roczne. Ktoś źle zamontował, przez co obijały o blok silnika i sie przetarł na drugim cylindrze z tego co kojarze..

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    OK, to jakiej firmy cewkę mam kupić, na portalu jest tego kilka modeli?
    Musze zobaczyć jakej firmy mam zamontowaną.
    Czy sam sobie ją wymienię, czy trzeba mechanika?

Zostaw komentarz:

• zwonko
    odpowiedział(a)
    porządne strojenie z sonda AFR.
    Oczywiście warto przy tym skorzystać z tej w która wyposazony jest silnik AZJ.
    Ostatnio edytowany przez zwonko; 41249.

Zostaw komentarz:

• yunior81
    odpowiedział(a)
    Ze swojego skromnego doświadczenia polecam doprowadzić układ zapłonowy do porządku. To, że masz przewody zapłonowe nowe o niczym nie świadczy. Źle zrobiłeś, że nie wymieniłeś cewki tylko przeczyscileś zasniedziale miejsca - to się kiepsko sprawdza i niestety lubi się mścic. Cewka cala czy pęknięta ? Jeżeli układ zapłonowy będzie ok to kłania się porządne strojenie z sonda AFR. Nie da się bez niej dobrze wystroic instalacji a jeśli ktoś tak twierdzi to niech się doksztalci w tym temacie.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Co do wypadania zapłonów w AZJ, to też ostatnio mam ten sam problem, ale dzieje się to zawsze z rana na zimnym silniku- po przełączeniu na LPG i próbie gwałtownego przyśpieszenia z niskich obrotów, szarpanie, miganie check i błąd 16684- wypadanie zapłonów w jednym lub wielu cylindrach i 16686- cylinder 2 wypadanie zapłonów, sporadyczny. Sprawdzałem na benzynie w analogicznych warunkach i niby jakieś delikatne poszarpywanie jest, ale prawie nieodczuwalne i nie wyrzuca check. Po rozgrzaniu silnika i ponownym odpaleniu jest wszystko ok na LPG i benzynie, tak samo nie ma problemów nawet jak silnik ostygnie i odpalę go później. Świece nowe, kable też, być może cewka stwarza problemy, po nocy łapie wilgoć.

Zostaw komentarz:

Pracuję...