Wymiana zegarów w OI przed liftem na pół fis z passat

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • droizo
    Classic
    • 2012
    • 15

Witam serdecznie

Ostatnio po myciu auta zauważyłem przeciekanie wody do środka kabiny w, nie powiem, sporych ilościach.
    Woda wydostaje się gdzieś koło pedałów.

Macie może jakieś pomysły, którędy woda może się dostawać? Jak można temu zradzić?

Kolega podpowiedział, że może przez uszczelkę przy szybie. Nie wiem tylko jak powinna wyglądać? Ma być podklejona? Zamieszczam zdjęcie mojej.

O1 2004 1,9 Tdi

• pablokinah
    Rider
    • 2010
    • 574

Wymiana zegarów w OI przed liftem bez can na pół fis z passata z can działa

JESTEM NA 99% pewien ŻE jak zielona wtyczka licznika ma podciągnięte przewody do pinu 19 i 20 to jest sygnał can silnika i jak w innych też to będzie działać (ja tak mam)

Trochę zabawy ale wygląd ąż miło ,podobno nie bedzie działać we wszystkich silnikach ale ja nie wiem w których poprostu zaryzykowałem kupiłem licznik odpaliłem auto na starym liczniku wyciągnołem na odpalonym silniku i wstawiłem nowe wszystko działało obroty ,fis tylko się swieciło immo i poduszki no to do roboty
    tu jest jak wymontować zegary http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1212 a tu jak ktoś chce podwietlenie zmienić niebieskie słabo swiecą http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1393
    ja nie zczytywałem wsadu ze starych
    potrzebny
    kabel vag tacho do wgrania wsadu i vag com do kodowania i wgrania kluczyków czystą pastylkę immo(transponder Megamos Crypto 48)
    wsady od liczników golfa IV 1j0 920 820 b i 1j0920822C ( do diesla wyskalowanego do 260 km/h) dlaczego taki wsad gdyż nie idzie wyłączyć czujnika poziomu oleju w orginalnym wsadzie .
    Trzeba wcześniej sobie zapisać kodowanie starego licznika przy pomocy vag com
    potem założyć nowe zegary(ja kupiłem takie za 45 zł z passata 3B0 920 922 A anglik )
    na wszelki wypadek zgrać i zapamiętac wsad tych zegarów vag tacho
    potem trzeba skojarzyć (na przykład win hex )dwa wsady do wsadu 1j0 920 820 b (to główny wsad) trzeba wgrać komórki od adresu 1C4 do 233 z wsadu 1j0920822C( z tego wyciągamy tylko Predkość obroty i coś tam , TĄ informacje uzyskałem dzięki`` Buli.31 ``) i taki wgrywamy do licznika vag tacho ( przekręcona stacyjka) , po wgraniu jak na dole ekranu vag tacho pokaże się done albo odpinamy na pół minuty aku lub odpinamy licznik , po tym czasie podpinamy i może się pojawić deff na liczniku ale to nic , podpinamy vag com (Przekręcamy stacyjke ale nie odpalamy)wchodzimy w instruments - codowanie i kodujemy jak ten stary wychodzimy wyłączamy zapłon zaraz włączamy i powinno już być bez deff. Teraz trzeba by było za pomocą vag taco zaczytać pin z zegarów i wyciągnąć pastylkę z kluczyków wstawić nową ( tamtą starą nie da się dopasować jest inna(Megamos 13)) i dopasować kluczyki za pomocą vag com lub vag tacho ja wybrałem ten pierwszy
    . na koniec dopasować obudowe tył zegarów zostawiłem od passata ale przud od spodu trzeba było dociąć aby poskładać bo tam idzie taśma od fisa jak się składa to widać ile trzeba wyciąć i jak głęboko uwaga nie łamać delikatny plastik ja użyłem wiertła i delikatnie ciołem potem poskładałem do kupy i się cieszę pół fisem.

lub lepszy film

jeszce jedna sprawa trzeba zakodować can getaway odpowiedzialny za poduszki i abs jeżeli wcześniej był w starym liczniku to trzeba zaczytać kodowanie i spisać potem wpisać w nowy a jeżeli nie było can getawy to w nowym tzreba kodowanie wyzerować lub jak u mnie wpisałem 00002 gdyż abs u mnie się komunikuje po can.
    jakbym coś pominoł to proszę pytać jak wiem to odpowiem .
    Dużo w tym temacie pomogło mnie czytanie forum passata
    Pomyślałem, że napiszę tego manuala, ponieważ na naszym forum jest dużo zapytań odnośnie wymiany licznika czy to na duży FIS czy mały, więc myślę że może to przynajmniej części z tych osób ułatwić zadanie i dodatkowo przekonać do wymiany, ponieważ wbrew pozorom nie jest to trudny zabieg. Miałem t...

Jeszcze na forum passata wyczytałem że da się zrobić Komunikat ostrzega o otwartym bagażniku, dodatkowo raz zapiszczy buzzer.
    Żeby to uaktywnić trzeba puścić kabel od modułu komfortu do licznika.
    Opcja jest sterowana masą.
    W liczniku kostka niebieska, pin nr 16, w module komfortu kostka niebieska (u mnie)23 lub 26-pinowa, pin nr 15, kolor kabla brązowo-czarny.Działa tylko przy włączonym zapłonie.
    Kabla wystarczy jakieś dziesięć centymetrów gdyż moduł znajduje się pod licznikiem
    jak ktoś ma gietkie ręce to wyciągnie kostke niebieską z modułu jak nie to trzeba bedzie odkręcić plastik spod kierownicy
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=9393 jak w tym temacie punkty od jeden do pięć
    potem trzeba by rozłożyć kostke licznika niebieską opaskę białą odciąć założy się nową fioletowy plastik wysuwa się w dół delikatnie rozchylić plastik niebieski tam gdzie był fioletowy klin i wyciągamy piny u mnie w kostce były wsówki tylko wystarczyło ją wyciągnąć (piny są zablokowane trzeba malutkim śrubokrętem jego blaszke odchylić aby wyszedł zarobić w niej kabel wsunąć na miejsce i poskładać odwrotnie potem naciąć osłonkę kabla brązowo- czarnego i wpleść nasz kabel ja jeszcze zalutowałem i izolacja. składamy wszystko otwieramy klapę działa na włączonym zapłonie i powinno być tak
    Załączone pliki
    jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

Pracuję...