Reaktywacja mechanizmu regulacji lusterek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MQ1977
    Classic
    • 2018
    • 27
    • Octavia I (1U2)
    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • MQ1977
    Ambiente
    • 2014
    • 120
    • Octavia II (1Z3)
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Jestem nowy i nie wiem czy gdzieś tego nie było, ale wstawiam:

Takie rozwiązanie występuje też w innych modelach, ale w mym przypadku sprawa dotyczy konkretnie O I. Zdarzyło mi się ułamać kolanem dżojstik do regulacji lusterek podczas wysiadania przy nie do końca otwartych drzwiach.

Istnieje możliwość reanimacji tego mechanizmu "domowym sposobem" poprzez wtopienie w miejscu złamania małej podłużnej blaszki.

Potrzebny jest kilkucentymetrowy kawałek blaszki z twardej stali o przekroju mniej więcej 1mm x 3mm. Nadaje się do tego np. metalowa listewka występująca w piórach do wycieraczek, ja uciąłem pasek z podkładki do gwoździ do przybijania eternitu i dodatkowo porobiłem w nim zadziory by się lepiej trzymał.

W miejscach które będziemy "stapiać" wywierciłem płytkie (ok 5mm) otwory wiertłem fi 2mm, na wszelki wypadek, aby blaszka lepiej wchodziła i nie uciekała na boki.

Następnie rozgrzałem blaszkę nad kuchenną gazową i wsunąłem w mechanizm, a gdy ostygła to przyciąłem tak by wystawało niecały centymetr jeszcze ją zaostrzyłem

Następnie ponownie rozgrzałem końcówkę blaszki i ostrożnie wcisnąłem zaostrzony koniec w pokrętło. Ustrojstwo działa.

Komentarz

Pracuję...