Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Reaktywacja mechanizmu regulacji lusterek
Zwiń
X
-
Reaktywacja mechanizmu regulacji lusterek
Jestem nowy i nie wiem czy gdzieś tego nie było, ale wstawiam:
Takie rozwiązanie występuje też w innych modelach, ale w mym przypadku sprawa dotyczy konkretnie O I. Zdarzyło mi się ułamać kolanem dżojstik do regulacji lusterek podczas wysiadania przy nie do końca otwartych drzwiach.
Istnieje możliwość reanimacji tego mechanizmu "domowym sposobem" poprzez wtopienie w miejscu złamania małej podłużnej blaszki.
Potrzebny jest kilkucentymetrowy kawałek blaszki z twardej stali o przekroju mniej więcej 1mm x 3mm. Nadaje się do tego np. metalowa listewka występująca w piórach do wycieraczek, ja uciąłem pasek z podkładki do gwoździ do przybijania eternitu i dodatkowo porobiłem w nim zadziory by się lepiej trzymał.
W miejscach które będziemy "stapiać" wywierciłem płytkie (ok 5mm) otwory wiertłem fi 2mm, na wszelki wypadek, aby blaszka lepiej wchodziła i nie uciekała na boki.
Następnie rozgrzałem blaszkę nad kuchenną gazową i wsunąłem w mechanizm, a gdy ostygła to przyciąłem tak by wystawało niecały centymetr jeszcze ją zaostrzyłem
Następnie ponownie rozgrzałem końcówkę blaszki i ostrożnie wcisnąłem zaostrzony koniec w pokrętło. Ustrojstwo działa.
-
Komentarz