Abs/Esp - kodowanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• maszynistapawel
    odpowiedział(a)
    Powycinałem co możliwe bo nie chciało mi wkleić - za duży rozmiar. Po walkach i grzebania na forach pompa CC przyjęła kodowanie 143B401C0A250003281402EC50190042A10C0033
    kontrolka ESP zgasła. Nie odpinam akumulatora, ale po jakimś czasie pompa gubi kodowanie i znowu są same zera. W autoscanie nie pokazuje numeru vin - może to dlatego gubi? Do sterownika silnika były przypisane poliftowe zegary z IMMO u VAG Serwis W&K Kolasińscy. Dodam, że ze starej skody zostało tylko nadwozie
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez maszynistapawel Zobacz wpis
    Pięknie. Jeśli możesz pomóż mi zakodować. Moje auto powstaje z proszku. W kodowaniu mam same zera i nie przyjmuje żadnego kodowania mimo dodania vin-u Error31. Może zabieram się od d.... strony. Silnik poskładany jeszcze nie odpalany i jeszcze trochę poczekam z odpaleniem. Czujniki niezaprogramowane bo auto nie jeździ. Czy musze poczekać z kodowaniem jak auto będzie na chodzie?
    daj vcds autoscan

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    nie, kodowanie powinien łyknąć bez problemu, jak jest poprawne oczywiście

Zostaw komentarz:

• maszynistapawel
    odpowiedział(a)
    Pięknie. Jeśli możesz pomóż mi zakodować. Moje auto powstaje z proszku. W kodowaniu mam same zera i nie przyjmuje żadnego kodowania mimo dodania vin-u Error31. Może zabieram się od d.... strony. Silnik poskładany jeszcze nie odpalany i jeszcze trochę poczekam z odpaleniem. Czujniki niezaprogramowane bo auto nie jeździ. Czy musze poczekać z kodowaniem jak auto będzie na chodzie?

Zostaw komentarz:

• tompow
    odpowiedział(a)
    Tak, mam taką pompę w O2 przed FL.

Zostaw komentarz:

• maszynistapawel
    odpowiedział(a)
    Witam, czy jest możliwe zgranie pompy ABS MK60EC1 1K0907379CC z O2 Fl? Piszą że jest to podobno możliwe.

Zostaw komentarz:

• Palinogo
    odpowiedział(a)
    Cześć. proszę o pomoc w kodowaniu Octavii III abs. Po wymianie jednostki sterującej pozostał błąd U112100
    TMBAB7NE3F0074887
    5Q0907379K

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Witam, dzisiaj auto odwiedziło Aso i dopiero tutaj udało się rozwiązać problem. Całe kodowanie systemu Abs/Esp zostało wgrane, wraz z nastawami podstawowymi, które zostały wykonane.
    Koszt takiej usługi to ponad 1000zl, więc lepiej bądźcie ostrożni

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Screenshot_20200110_115048_com.android.gallery3d.jpg

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Udało się usunąć ten jeden problem, poprzez wgranie poprzedniego kodowania, które miałem zapisane, natomiast problem abs/esp i błędu 00003 pozostał nadal

80579770_941428529586660_4951471133300883456_n.jpg

80031525_2170048206431333_6921352639456215040_n.jpg

Jak widać nie mogę wykonać nastaw podstawowych, ponieważ brak jakichkolwiek parametrów w tej grupie.

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Witam, oddałem auto do mechanika w celu wykonania nastaw podstawowych co niestety zakończyło się niepowodzeniem.
    dodatkowo wyskoczył kolejny błąd, a na desce miga kontrolka hamulca ręcznego i widnieje komunikat "ausfall bremskraftverstärkung".
    Jakieś pomysły?
    Mechanik twierdzi, że kodowanie jest niepoprawne. Mówi, że najpierw musi wykonać poprawne kodowanie, a następnie będzie mógł dokonać nastaw podstawowych, bo w tym momencie jest to niemożliwe.
    Dodam, że auto jeździ, skręca, hamuje. W ostateczności chyba udam się do ASO i zobaczymy, czy tam uda się im cokolwiek zdziałać.

image_49519.jpg

image_49520.jpg
    Ostatnio edytowany przez kujol; 49896.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    ale wymiana pompy nic nie da, bo będzie to samo z kodowaniem

Zostaw komentarz:

• MurekMan
    odpowiedział(a)
    Niestety, nie przujmuje takiego kodowania. Chyba czeka mnie wymiana pompy ABS .....

Zostaw komentarz:

• MurekMan
    odpowiedział(a)
    Dziękuję serdecznie. Jutro wrzucę kodowanie w auto, mam nadzieję że będzie OK.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Spróbuj tego :

143B801C09240001881301E5901C8041AD00

Auto dla ruchu prawostronnego LHD ,Octavia II FL z DSG hamulce 345 przód i 310 tył , kodowanie dla VIN zgodne z podanym numerem VIN , napęd AWD 4x4 ,silnik 2.0 TFSI , aktywny HHC i TPMS na guzik , bez XDS , bez start-stop .
    Ostatnio edytowany przez Wojtenio; 23729.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    To ja tu kolejnego koleżkę ściągnąłem z tym kodowaniem MK60EC1
    wydaje mi się, że kodowanie jest ogólnie poprawne, tylko to 4x4 trzeba w którymś bajcie poprawić

Zostaw komentarz:

• MurekMan
    odpowiedział(a)
    Witam. Podłącze się pod temat. Jestem po swapie Haldex do mojej Octaviii RS 2009 silnik TSI 2.0 CCZA. Samochód ukończony mechanicznie, wykonana instalacja. Mam problem z poprawnym zakodowaniem pompy ABS, próbuję zakodować AWD. Uruchomiłem AWD w geateway, VCDS łączy się bez problemów z sterownikiem Haldex. Próbowałem różnych kalkulatorów, przeczytałem sporo na ross-tech i nie mam już pomysłu jak prawidłowo zakodować to ustrojstwo. Pompa ma numer 1K0907379 AP obecne kodowanie 143B801C09240001281301E5901C0041AD00, samochód ma skrzynię DQ250, hamulce przód 345, tył 310, pozostałe rzeczy w samochodzie są fabryczne. VIN samochodu TMBEF61Z6A2027813.

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    Tu masz wszystko:

Nie rób kalibracji zaworów, bo raczej nie będzie trzeba.

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Krzycho-63 Zobacz wpis
    Wydaje mi się,że sam namieszałeś.Prawdopodobnie chciałeś wykonać testy wyjściowe i przerwałeś procedurę.Potwierdź jeżeli tak było.Łatwiej będzie pomóc.
    Chciałem usunąć błąd czujników ciśnienia i kiedy podłączyłem się ze sterownikiem zaczęły mrugać kontrolki abs/esp, następnie pojawił się błąd i tak już zostało.

Do wykonania nastaw chyba będę potrzebował vcds, bo maxiecu jest strasznie okrojony.
    Czy możecie mnie jakoś poinstruowac jak wykonać takie nastawy podstawowe tego modułu w vcds?

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kujol Zobacz wpis
    Świecą mi kontrolki Abs/Esp i Tpms, a błąd jaki mi wyświetla to: 00003 - Sterownik nieprawidłowość lub brak podstawowych ustawień / korekt.
    Mam Maxiecu i nie zrobię tym autoscanu, w warsztacie podłaczali mi komputer i odrazu przenosilo ich do kodowania.
    Czy ktoś wie co to może być?
    W takim razie musisz zrobić nastawy podstawowe czujników w pompie ABS.

Zostaw komentarz:

• Krzycho-63
    odpowiedział(a)
    Wydaje mi się,że sam namieszałeś.Prawdopodobnie chciałeś wykonać testy wyjściowe i przerwałeś procedurę.Potwierdź jeżeli tak było.Łatwiej będzie pomóc.

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Jakieś nastawy podstawowe próbowałem wykonać w tym programie, ale bez skutku.

Zostaw komentarz:

• kujol
    odpowiedział(a)
    Świecą mi kontrolki Abs/Esp i Tpms, a błąd jaki mi wyświetla to: 00003 - Sterownik nieprawidłowość lub brak podstawowych ustawień / korekt.
    Mam Maxiecu i nie zrobię tym autoscanu, w warsztacie podłaczali mi komputer i odrazu przenosilo ich do kodowania.
    Czy ktoś wie co to może być?

Zostaw komentarz:

• majonezz
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kujol Zobacz wpis
    I aktualne kodowanie sterownika ABS/ESP:
    113B401C092300FA880F02ED901C0042340000
    Skoro sterownik ma takie kodowanie, to znaczy że je musiał przyjąć. Inaczej byłyby same zera. W czym jest dokładnie problem? Wrzuć pełny autoscan.
    P.S. Ten temat powinien być w dziale O2.

Zostaw komentarz:

• Wojtenio
    odpowiedział(a)
    Jeżeli chodzi o vin kodowanie poprawne cyfry vin-u od 13 do 17 zgodne , z aktywnym TPMS na guzik do kasowania i tarczami przód 288 tył 253 , dla ruchu prawostronnego , auto octavia 1Z i bez PLA . typ silnika 2.0 TDI bez systemu start stop .( LHD) , bez hill Hold .

Te kodowanie które podałeś powinno działać .
    Ostatnio edytowany przez Wojtenio; 23729.

Zostaw komentarz:

Pracuję...