[Inne] Sonda lambda ? Oryginał VW czy Bosch ? a moze cos inn

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomasz_uć
    Classic
    • 2009
    • 4

W-wa dzisiaj godz.4,30 temp minus 20. Grzanie świec 2x i pali za pierwszym razem .ON supra Statoil. Po 6-7km stała temp 90stC i nie spada na wolnych , nawet przy dłuższym postoju .
  • bruneros
    Classic
    • 2008
    • 7

VW Bora 2.0 APK '99 Automat
    Bede wymienial w swoim autku sonde lambda - auto strasznie duzo spala Pb na rozruchy do LPG (okolo 2,5 litra na 100km), czasami mam wrazenie ze muli, na zimno silnik jakby nierowno pracowal.... jezeli to ma znaczenie to mam instalacje brc 24 sequent

zczytalem z vaga bledy i wyszlo:

Control Module Part Number: 06A 906 018 EF
    Component and/or Version: 2.0l R4/2V MOTR AT V04
    Software Coding: 00033
    Work Shop Code: WSC 12345
    2 Faults Found:
    16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1
    P0172 - 35-10 - - - Intermittent
    16518 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S1: No Activity
    P0134 - 35-10 - - - Intermittent

sonda lambda wyskakuje po raz ktorys... kasuje bledy ale po jakims czasie blad powraca.
    moja diagnoza jest prosta - siada sonda lub jej grzałka, daje zle odczyty i na zimno silnik jest zalewany paliwem stad zwiekoszne spalanie i jego nierówna praca.

z tego co wiem wymienic musze sonde pierwsza w kolektorze przed katalizatorem.
    i wyczytalem sonda jest szerokopasmowa i stosowac nalezy tylko oryginał lub bosch, zadnych innych zamiennikow czy tez sond uniwersalnych...

poszukalem po necie i najtaniej co znalazlem to:
    BOSCH 0 258 006 245 - 310 zł brutto
    VW - NR KAT 06A906262Q - 370 zł brutto

czy warto brac oryginał VW czy tanszego boscha ? podejrzewam ze sonde i tak dla VW robi bosch... no ale wole sie upewnic - moze macie jakies doswiadczenia czy warto przeplacic za oryginal ?

Michal

Komentarz

• piotras74
      Rider
      • 2008
      • 738

Ostatnio wymieniałem u siebie sondę za katalizatorem. Finalnie założyłem Boscha - koszt 360 zeta po rabatach. Za "oryginał" w serwisie chcieli prawie 9 stówek tak więc wyboru za wielkiego nie było. Rozmawiałem z paroma osobami znającymi sie na rzeczy i mówili mi, że oryginały (montowane na linii produkcyjnej) robi Bosch z tym, że zamiast swojego logo biją na sondach logo VW.

Decyzja, którą sondę wybrać należy do Ciebie. Różnica w cenie nie jest jakaś powalająca w przeciwieństwie do sytauacji jaką miałem ja.

Komentarz

• bruneros
        Classic
        • 2008
        • 7

ceny ktore podalem to najtansze znalezione w sklepach internetowych... na poczatku nastawialem sie na wydatek od okolo 650 zl (serwis skody elcar we wrocku) do 500 w volswagenie (motorpol wrocław) wychodzi na to, ze kuriozalnie serwis volksa jest tanszy niz skoda ??? az znalazlem najtaniej w cenach jakie podaje :-) No ale potwierdzasz moje podejrzenia :-) ad dostawcy sond przez boscha dla VAG'a wiec chyba wybiore wariant tanszy...

Komentarz

• piotras74
          Rider
          • 2008
          • 738

sprawdź jeszcze ceny w Inter Cars, ja tam kupiłem swoją

Komentarz

• bruneros
            Classic
            • 2008
            • 7

w intercars od 450 za boscha do 650 za NGK, wiec nie tanio... pewnei taniej po jakis rabatch dla hurtowni itd.

Komentarz

• piotras74
              Rider
              • 2008
              • 738

ja załatwiałem na firmę i pewnie stąd ta cena

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

mi wszyscy polecali boscha i tą też założyłem i auto śmiga jak należy żadnych problemów i błędów :wink:
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

Pracuję...