Poszarpywanie po ostrym przegonieniu + błąd 17608

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MemQ
    Classic
    • 2015
    • 15
    • Octavia I combi (1U5)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Poszarpywanie po ostrym przegonieniu + błąd 17608

Hej,

Pacjent 1.8T AUM 190KM.

Dziś wracając S8 zdarzyło mi się ostro przegonić octavię (bardzo ostro - vmax). Pod sam koniec gonitwy zauważyłem, że po dodaniu gazu autko poszarpywało więc zwolniłem do prędkości przepisowej i jechałem tak dłuższy czas aby furze odpocząć. Potem problem zniknął - znowu normalnie* jechała i przyspieszała. Z ciekawości w domu podpiąłem się vagiem i miałem takie błędy:

16712 - Knock Sensor 1 (G61): Signal too High
    P0328 - 35-10 - - - Intermittent
    17608 - Boost Pressure Control Valve (N249): Mechanical Malfunction
    P1200 - 35-10 - - - Intermittent
    18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too Low
    P1602 - 35-10 - - - Intermittent

Knock Sensor pojawia się bardzo rzadko, podejrzewam że czasami podczas przełączania się na LPG lub w drugą stronę, gdy zaczyna go brakować i zrzuca na benzynę. Power Supply - aku szykuje mi się do wymiany zapewne. Jednak ten środkowy z N249 to nowość.

*Od jakiegoś czasu zauważyłem, że jak mocno zbutuję moją klementynę np. z dwójki (ale potrafi też na każdym innym biegu), to słyszę jak włącza się turbina, zaczyna ładnie syczeć, ale nagle jakby powietrze gdzieś uciekało i znowu zaczyna pompować. Słychać to na tym filmiku w 4 sekundzie: https://www.youtube.com/watch?v=UfU13YR ... e=youtu.be

Akurat w środę oddaję autko do turbiniarza z polecenia, bo oględziny zaworu N75 czy przewodów podciśnienia nic nie pokazały.
    Może to być powiązane?
    W sensie, że cały czas problemem był zawór N249 a dzisiejsze pociśnięcie chwilowo wzmocniło objawy?
    No i czy nie powinien zapalić się check engine?
    Ostatnio edytowany przez MemQ; 39414.

Moja Swawolna Klementyna
Pracuję...