Tylko ciepły nawiew z dmuchawy i z klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragunov
    Classic
    • 2012
    • 4

bzyq_74, I masz pewność że Ci woda dupska nie ochlapie :P
  • grzesiek01
    Classic
    • 2011
    • 17

Witam!
    Jaka może być przyczyna tylko gorącego powietrza z nadmuchu przy wyłączonej klimatyzacji oraz ciepłego powietrza przy włączonej klimatyzacji?

Wymieniłem wentylator klimatyzacji bo się mi stopił, teraz po włączeniu przycisku AC (klima manualna) oba wiatraki ruszają.
    Czy czynnik chłodzący może mieć wpływ na gorące powietrze przy wyłączonej klimatyzacji?
    Rozebrałem panel środkowy i dostałem się tak po części do pokręteł od ogrzewania (bo nie idzie tego wyjąć, nie mieści się w otworze i przeszkadzają plastiki w wyjęciu na zewnątrz) i linka jest , z tej strony się nie zerwała. Ewentualnie jak sprawdzić drugi koniec linki?

Bo innego pomysłu na razie nie mam, do serwisu klimy zamierzam pojechać po uporaniu się z zimnym nawiewem.

pozdrawiam
    LPG - STAG 4

Komentarz

• cox9
      Classic
      • 2010
      • 14

Witam..
      może uszkodzony czujnik temperatury nawiewu ???
      kiedyś miałem taki problem tylko odwrotny cały czas leciało zimne bo czujnik nawiewu pokazywał 84 stopnie C.. Ale może być odwrotnie..

Komentarz

• grzesiek01
        Classic
        • 2011
        • 17

A gdzie go szukać ? I czy na pewno występuje w mojej Octavii przy manualnej klimie?
        LPG - STAG 4

Komentarz

• Radoslav
          Drive
          • 2011
          • 61

Jeśli powietrze jest naprawdę gorące a na zewnątrz jeszcze upałów nie ma to raczej mogła się przyciąć klapa regulująca nawiew ciepłego / zimnego powietrza. Jak możesz sprawdź VAGiem.
          POTRZEBNA NOWA, ORYGINALNA TURBOSPRĘŻARKA DO AUTA Grupy VW (Audi Skoda Seat) i innych?
          Zapraszam WEJDŹ i SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ

Komentarz

• grzesiek01
            Classic
            • 2011
            • 17

No mam Vaga nawet podpiąłem dzisiaj, a jakim programem go sprawdzić? Bo PolskiVag 4.9 nie pokazuje żadnego błędu związanego z tymi usterkami, natomiast jak wybiorę opcję Klimatyzacja to nie chce nawiązać połączenia. A jak to ewentualne przycięcie można by zlikwidować? Co trzeba rozebrać?
            LPG - STAG 4

Komentarz

• Radoslav
              Drive
              • 2011
              • 61

Istotnie przy klimie manualnej raczej nie będzie komunikacji z klapami (dopiero teraz zauważyłem że to nie climatronic ). Bo tak można by jeszcze zrobić ręczną diagnostykę z poziomu panelu.

A w twoim wypadku jeśli nic nie pomaga "rozruszanie" raz max. ciepło później max. zimno i tak kilkanaście razy to pewnie czeka cię dostanie się do "serca problemu" przy nagrzewnicy. A to znowu będzie oznaczało wywalenie całej deski...chyba że może w Octavii jest inne / dogodniejsze dojście, ale to już muszą się wypowiedzieć fachowcy od OI?
              POTRZEBNA NOWA, ORYGINALNA TURBOSPRĘŻARKA DO AUTA Grupy VW (Audi Skoda Seat) i innych?
              Zapraszam WEJDŹ i SPRAWDŹ NASZĄ OFERTĘ

Komentarz

• grzesiek01
                Classic
                • 2011
                • 17

Ewidentnie z nawiewu leci powietrze o takim samym cieple bez względu na to jak kręcę gałką, czy to przy nawiewie czy przy klimatyzacji , jednakże czuję trochę oporu jak kręcę tą gałką ...

Dziś wykręciłem wentylator nadmuchu, przy okazji przesmarowałem profilaktycznie panewki, żeby się dostać do cięgna od temperatury to trzeba chyba i te plastiki przy kierownicy pościągać ?, bo w szparze przy kierownicy udaje mi się zobaczyć cięgno z zieloną izolacją, ale to cięgno jest od kierunku nawiewu i porusza się elegancko natomiast końcówki cięgna od temperatury nie mogę dojrzeć.

A właśnie jak odłączę radio to mi się rozkoduje, a nie mam kodu i co wtedy?
                LPG - STAG 4

Komentarz

• pleban
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 580

jak u mnie leciało gorące (a przynajmniej ciepłe) powietrze przy załaczonej klimie okazało się, że padła sprężarka klimy - czego Ci nie życzę :?
                  była O1 1,6 102 KM
                  była O1 1,9 TDI 90 KM
                  była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
                  był Citroen Berlingo 1,6 HDI
                  jest Ford Tourneo Courier

Komentarz

• grzesiek01
                    Classic
                    • 2011
                    • 17

problem rozwiązany , wypadł mi taki króciec od sterowania temperaturą
                    LPG - STAG 4

Komentarz

• piotr1963_2013
                      Classic
                      • 2014
                      • 1

grzesiek01,
                      mam ten sam problem, jaki króciec wypadł, czy przy panelu sterowaniem ogrzewaniem?

Komentarz

• grzesiek01
                        Classic
                        • 2011
                        • 17

Musisz się położyć na podłodze od strony pasażera i poruszać przełącznikiem raz na maksa ciepłe powietrze raz na maksa zimne (jeżeli robisz to bez odczuwalnego wcześniej oporu - na pewno i to jest problemem i u Ciebie) to zobaczysz że rusza się taki jak to nazwałem króciec, od czasu do czasu przeważnie po przejażdżce po jakichś dołach po prostu wypada z takiego gniazda , trzeba go wsadzić z powrotem i tyle.
                        pozdro
                        LPG - STAG 4

Komentarz

• Qstachu
                          Ambiente
                          • 2013
                          • 131

Mam podobny problem tyle że w climatronicu, w tamtym roku robiony cały przegląd klimy, a gdy temp wzrosła do prawie 30st nic nie chłodzi, po sprawdzeniu błędów 4fA i 4f9, - o klapie obiegu wewnętrznego wiedziałem bo już wcześniej vag wskazywał ale z wentylatorem dziwne bo działa prawidłowo póki co.Więc szukałem dalej i dziś zajrzałem do zaworu rozprężnego i co zobaczyłem

i chyba to będzie winowajca całego zamieszania, jutro pojadę do fachowców na sprawdzenie bo mam nadzieje że to tylko uszczelnienia poszły a nie cały zawór.
                          Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
                          Peugeot 306 1.9 D
                          Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
                          VW Polo 1.4 PB
                          Daewoo Nexia 1.5 LPG

Jest: Fiat Panda 1.1 PB
                          Skoda Octavia I 1.8T LPG

Komentarz

Pracuję...