[O2] Klimatyzacja - bezpieczniki ok. wentylator nie chodzi .

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • apko
    Drive
    • 2013
    • 44

Link do wcześniejszego tematu w którym stało mi się to kilka mies temu : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Powtórka z rozrywki stała mi się tym razem nie koło domu a 100km od domu. Skoda zaczęła kopcić na biało słyszałem szumy w okolicach turbiny zjechałem zdjąłem wężyk podciśnieniowy na chwilę auto przestało kopcić po czym strzał do 3 tys obr i samozapłon.

Głowica w górę i co się okazało ? olej na tłokach ale korbowody proste. Wystają ponad blok około 1mm równo co do jednego.

Zadusiła się olejem ?

O turbawce nie mówię bo wirnik mało z niej nie wyleci...

Panowie co może być przyczyną, że stało się to po raz drugi po niespełna 2 tys km.
    Zawór podciśnieniowy ( N75 ) ciągle daje ciśnienie na turbo i ono się otwiera ? przez co szybko traci żywotność ?

Na biegu jałowym przed tym zdarzeniem z wydechu było słychać gwizd turba tak jak by pracowało od początku obrotomierza.
    PW
  • zoyan
    Classic
    • 2012
    • 2

Witam ,

jak w temacie ,ani jeden z 2 wentylatorów nie rusza. Bezpieczniki sprawdzone w aucie i przy aku. Klima nabita 2 tygodnie temu tydzień po na postoju gdy chodziła , nagle buch ciepłe powietrze.
    Jestem totalnym laikiem. pomocy!

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

tzn totalny laik powinien użyć szukajki :idea: :idea: :idea: :diabelski_usmiech

miłej lektury

Komentarz

Pracuję...