Zauważyłem ostatnio stuki podczas cofania. Podniosłem przód samochodu i kręcąc koło do przodu nic sie nie dzieje. Ale gdy krecę do tyłu to po paru ruchach nagle blokuje koło mocniejszym ruchem przeskakuje i kreci znowu i zarz po obrocie moze dwóch znowu blokuje koło. Co to może być? skrzynia?? Prosze o jak najszybszą odpowiedź.
[ Dodano: Czw 31 Sty, 13 11:11 ]
Można by było o szybka odp ponieważ samochód jest w ciągłej eksploatacji i nie wiem czy moge jeździć dalej czy to bezpieczne czy nie.
Ale co ma do tego tarcza? Jka by była krzywa czy coś w tym stylu to by biła. A poza tym kręcac do przodu nic sie nie dzieje. A jak krece do tyłu to po chwili nagle zablokuje koło a później puszcza i znowu kreci i nagle trach i znowu.
Było świeżo co robione. Zauważałem często że np po myciu samochodu jak cofałem to tak sie działo. Przed i po wymianie łożyska. Bardziej mi to łapie jak by w skrzyni?
Myślisz że to mógł by być przegub?? To raczej jak bym kręcił do przodu to też by tak sie działo? Ostatnio ktoś mi powiedział że to łożysko jakiegoś wałka atakującego w skrzyni może być problemem?
A figa tarcza tez może blokować jeżeli ma zadziora w tył wywiniętego więc raczej bym sie przyglądnoł.
Przeguby pełny skręt niech ktoś złapie za przegub a Ty jedź powolutku powinno być czuć.
Tu tez można by przegub zdemontować lub wypiąć z piasty ( lepsze to niż od razu wymiana skrzyni) i też będzie wiadomo.
Klocki może łapią za rant tarczy tez należy sprzwdzić.
A ostatnie co mi do głowy przychodzi to koła w góre i wsteczny i obserwowac co bedzie sie działo...delikatnie łapać za drugie koło i jeżeli coś faktycznie łapie to będzie czuć...
Noto super. Jak będzie troche bardziej ciepło to biore sie za sprawdzanie. Jeszcze szybkie pytanie. Co może być spowodowane tym że w prawych drzwiach nie działa lusterko i centralny a szyba chodzi normalnie? Sprawdzić przewody pomiedzy drzwiami a słupkiem A?
no jest taka sznsa że gdzieś kable sa uwalone, mało tego lusterko to z modułu komfortu ale jeżeli działa od kierowcy to raczej odpada.
Pasowało by dopaść schemat instalacji
To poszukam. Posiadam książkę serwisową do Octavi. Powiedz mi jeszcze. Czy łatwo można usunąć tą szybke od zegarów?? Chciałbym troszke przerobić zegary.
Komentarz