Co to jest ta czarna kropka na tylnym zderzaku?
Swist ze sprezarki ? najczesciej zaraz po uruchomieniu silni
Zwiń
X
-
Swist ze sprezarki ? najczesciej zaraz po uruchomieniu silni
Witam,
Znalazlem stary watek podobny, ale ten byl z 2008 wiec go apdejtuje.
Otoz kolega mial podobny problem jak ja.....
wydaje mi sie że odgłos podobny do piszczącego paska klinowego - po kilku sekundach przestaje - po kolejnym włączeniu klimy jest już ok.
proszę o pomoc w diagnozie - może trzeba wymienic jakiś pasek/napinacz/rolkę - raczej zielony jestem w tym temacie
i tu odpowiedz :
...zalaczajaca sie sprezarka klimatyzacji stawia znaczy opor wiec jesli pasek przenoszacy naped na kolo pasowe sprezarki jest jest wzlym stanie lub napinacz paska nie naciaga go nalezycie to taki poslizg moze miec miejsce.
Ogladnij napinacz i sprawdzij soobie naciag paska.
U mnie serwis stwierdzil podnieta sprezarke. Dzis , jak auto bylo zimne odpalilem na wylaczonej AC i swist powtorzyl sie. Czyl irozumiem, ze swist jest skutkiem slizgania sie paska po kole pasowym sprezarki- poniewaz jest napedzany zawsze, obojetnie, czy klima chodzi czy nie ?
Moje pyt. czy mozna tak jezdzic? Czy nalezy zdjac pasek napedzajacy sprezarke? CO moze sie stac przy czestych poslzgach tego paska? Spalenie? Pekniecie/ zerwanie go? Inne szkody?
Jesli zdejme pasek od sprezarki to czy bedzie dzialal zwykly nadmuch cieplego powietrza w zimie? Sorry, ale to moje pierwsze auto z klima, i nie za bardzo wiem jak to wsytko wyglada....
[ Dodano: Sob 24 Sie, 13 15:38 ]
zapomnialem dodac, ze w chwilach, kiedy swiszczy / turkocze to chwilami zapala sie lampa sygnalizujaca brak ladowania.... czyzy uszkodzona sprezarka hamowalaby altennator?
-
Komentarz