Problemy z DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majka
    Classic
    • 2006
    • 7

Problemy z DSG

MiKruS, ja wiem o co wam chodzi aby nie robić grup i podgrup podgurp ale odzdzielenie wątków o tematyce audio od tuningu według mnie było dobre bo zrobiło przejrzystość, ale pamietaj to jest moje prywatne zdanie wiec wyluzujcie w stosunku do mnie
    Ludzie ja nie chce z wami sie kłócić tylko żyć w pokoju (bez zwad) a wy namnie wszyscy hura

dla wszystkich w tym topicu

P.S. Co jak co ale ja cos robie dla forum i jego użytkowników a nie tylko pisze i czytam.
  • Grzes
    Classic
    • 2005
    • 27

Problemy z DSG

Witam
    mam pytanie do posiadaczy II z dsg, czy nie zauwazyliscie dziwnego problemu ze skrzynia i przeniesienim napedu ?
    ja mam 1.9 TDI, i po 1000km w korku zauwazylem dziwne (metaliczne) stukanie przy podjezdzaniu, (przy dodawaniu , i odejmowaniu gazu = podjazdy)
    w starym autko (tez automat) byl to objaw problemow z dyfrem lub przegubami.
    ale to za "mlode" autko
    Aso mowi ze juz 2 osoby oprocz mnie zglosily im ten objaw.
    czekam na info, bo troche niepokoji mnie ten objaw. ;(

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: Problemy z DSG

Zamieszczone przez Grzes
      Aso mowi ze juz 2 osoby oprocz mnie zglosily im ten objaw.
      no ale co oni na to? (zebym wiedzial na przyszlosc )

bo z moich jeszcze przedsprzedazowych kontaktow z ASO skody wynikaloby, ze tego DSG to oni w ogole nie maja zielonego pojecia jak ugryzc, skoro nie wiedza co to wskaznik doladowania na przyklad :szeroki_usmiech
      pzdr!
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Grzes
        Classic
        • 2005
        • 27

Witam
        oni na to jak na lato.
        Skoda PL ponoc mowi , jezdzic i obserwowac, tylko ze "wali" coraz mocniej.
        i mam wrazenie jak by przy wrzucaniu 2 dobijalo sprzeglo.
        pierwsze 1000 bez problemow, ale to i 1 dsg ;( stad moze niuansy odkrywam powoli
        czy Tez masz podoby problem.

co do ASO to nie wiedza kiedy olej wymienic, boje sie ze nie wiedza gdzie jest skrzynia :evil:

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ze skrzynia DSG bedzie tak samo jak z xenonami. Niby sa montowane, ale nie maja zielonego pojecia z czym to sie je.
          Przy przejsciu z 1 na 2 skrzynia zmienia sprzeglo, ktore bedzie przenosic naped, a przy ruszaniu zazebia to pierwsze. Nie ma takiego problemu przy dodawaniu odejmowania gazu na 3 i 5 biegu :?: Czy przy ustawieniu sekwencyjnej zmiany biegow tez tak sie dzieje, czy nie :?:
          Spritmonitor.de

Komentarz

• Master's
            Ambiente
            • 2004
            • 100

Te skrzynie DSG to super nowość. Jeszcze długo beda wychodziły choroby wieku dziecięcego. Może to i wygoda....ale osobiście nigdy bym nie kupił auta z tą skrzynią.
            Pogromca mitów...o pieknych koniach

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez Grzes
              czy Tez masz podoby problem
              nie, nie, ja jeszcze na ten problem oczekuje
              w kazdym razie daj jakies info czy i jak uda sie ten problem rozwiazac.
              zastanawiam sie czy w VW, audi czy seacie tez sa tacy beznadziejni???
              pzdr!
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Na forum jest w tej chwili kolo 5-6 osob, ktore maja DSG wiec moze ktos cos napisze.

szkoda, U nas problem z xenonem rozwiazywal koles z serwisu Audi/VW ktory jest za sciana Skody, bo elektryk w Skodzie odrazu przyznal sie, ze nie ma o tym pojecia i nie bedzie dotykal.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                  ...U nas problem z xenonem rozwiazywal koles z serwisu Audi/VW ktory jest za sciana Skody, bo elektryk w Skodzie odrazu przyznal sie, ze nie ma o tym pojecia i nie bedzie dotykal.
                  no wlasnie, ja tylko licze na to ze ktos musi miec zawsze jakies tam pojecie, bo ta cala gwarancja to i tak raczej mnie chrzani, fura ma byc sprawna, a jak sie spieprzy - sprawnie naprawiona
                  no nic, ktos musi w koncu przetestowac te skrzynie, no nie? :diabelski_usmiech
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zlyptak
                    Classic
                    • 2005
                    • 7

Na forum jest w tej chwili kolo 5-6 osob, ktore maja DSG wiec moze ktos cos napisze.
                    Ja mam... ale nic mi nie stuka niestety :-(

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez zlyptak
                      Ja mam... ale nic mi nie stuka niestety :-(
                      k
                      ile juz zrobiles na tej skrzyni?
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Grzes
                        Classic
                        • 2005
                        • 27

Ze skrzynia DSG bedzie tak samo jak z xenonami. Niby sa montowane, ale nie maja zielonego pojecia z czym to sie je.
                        Przy przejsciu z 1 na 2 skrzynia zmienia sprzeglo, ktore bedzie przenosic naped, a przy ruszaniu zazebia to pierwsze. Nie ma takiego problemu przy dodawaniu odejmowania gazu na 3 i 5 biegu :?: Czy przy ustawieniu sekwencyjnej zmiany biegow tez tak sie dzieje, czy nie :?:
                        Maicroft , a wiec problem jest miedzy 2 i 3
                        ciezko stwierdzic 3 i 5 bo sa nie pokolei ;( ale tu nie chdzi tyle o zmiane biegu co przeniesienie samegi napedu juz na biegu.
                        1,2,3 tu zaobserwowalem, jak sie doda ujmie gaz wtedy slychac lekkie stukanie, ( to cos na wzor kol zebatych i luzu miedzy nimi, najpier obroci sie kolo napedowe, a jak dojdzie do napedzanego jest "stukniecie"=spotkanie sie zebow i dopiero przeniesienie napedu.)
                        jak sie zdejmie gaz to wtedy napedzane kreci wie szybcej on napedzanego i znowu stuk.
                        czy teraz rozumiesz ? bo nie wiem jak to innaczej wytlumaczyc. k

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Czyli cos jest przy wysprzeglaniu, albo zaczynaja mielic sie kola zebate :x

No nic, tak jak Master's napisal, to jest nowosc na rynku i trzeba czekac na rozwoj sytuacji. Puki co jest gwarancja na dwa lata plus Assistance do tego, wiec jak sie wysypie w polu, to trzeba miec naladowana komorke zawsze ze soba :diabelski_usmiech
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• slavi
                            Rider
                            • 2004
                            • 422

to jest nowosc na rynku i trzeba czekac na rozwoj sytuacji. Puki co jest gwarancja na dwa lata
                            ja bym skatował tą skrzynię i niech wymienią na nową puki jest gwarancja.
                            delkatne traktowanie dowiezie co najwyżej do końca gwarancji i jak znam życie skrzynia odda ducha tuż po

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez slavi
                              to jest nowosc na rynku i trzeba czekac na rozwoj sytuacji. Puki co jest gwarancja na dwa lata
                              ja bym skatował tą skrzynię i niech wymienią na nową puki jest gwarancja.
                              delkatne traktowanie dowiezie co najwyżej do końca gwarancji i jak znam życie skrzynia odda ducha tuż po
                              Moze i tak, ale mi osobiscie jest ciezko na duchu cos skatowac a szczegolnie skrzynie biegow czy sprzeglo. Jakos tak nauczylem sie jezdzic i nie niszczyc tych podzespolow.
                              A co do DSG jezdzic bo tam nie ma jak zepsuc, mozna co najwyzej zmeczyc ja i nie tylko wrzucajac wsteczny w ruchu lub bieg jak sie toczy do tylu. Bez wcisnietego hamulca tez nam ta drzwignia nie pozwoli sie przestawic na postoju.
                              BTW. Znajac zlosliwosc takich rzeczy zepsuje sie to w szczerym polu podczas ulewy jak nam sie gdzies bedzie spieszylo :evil:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Minal troche ponad miesiac, mamy co najmniej dwie nowe osoby z DSG a moze sam autor postu cos nowego interesujacego juz wie :?:
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• ADAM64
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 10

Problemy z DSG

Mam Octavie II 2,0 TDI DSG przejechane 85tys km i od jakiegos czasu skrzynia po prosu wyje jak opetana.nikt nie wie czym to jest spowodowane.bede sie starał o wymiane skrzyni na nowa,jezeli to bedzie wina skrzyni.bo objawy mam nastepujace:kiedy dociskam gaz i w zakresie obrotów 2500 a 3500 mam przeciagłe wycie jak w kominie.ale jest to metaliczy dzwiek.czy ktos tak ma?????

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

ADAM64, Czy olej byl wymieniany na przegladzie przy 60kkm?? Jesli tak, to na jaki??

Czy nie wyje przypadkiem sprezarka, bo z tego co sie slyszy, one sa jakies dychawiczne.

Auto jest seria, czy po chipie :?:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez Grzes
                                      Witam
                                      oni na to jak na lato.
                                      Skoda PL ponoc mowi , jezdzic i obserwowac, tylko ze "wali" coraz mocniej.
                                      Na wszelki wypadek zgłoś im ten problem (ASO) na pismie... dokładnie opisująć co i jak się ma. To taka "dupochronka".... żeby się nie okazało, że jak cos padnie to serwis stwierdzi "wina uzytkownika".

Nic to nie kosztuje a ASO też da do myślenia....

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

bezduszny, Post, ktory cytujesz, ma juz troche czasu i juz albo siedzi nowa skrzynia, albo stara sie rozpadla :twisted:

Za to pierwszy post na drugiej stronie tego tematu jest bardzo interesujący
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

Maicroft, kurcze.... nie spojrzałem na datę :P

Komentarz

Pracuję...