[O2] Lakier w 02 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miras1982
    Drive
    • 2010
    • 72
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

[O2] Lakier w 02 FL

4x4BKF, dzięki, jest to jakaś opcja, zapisałem sobie przepis ;-)
    tylko zastanawiam się czy ta blacha się nie zagnie jak na nią wjadę? czy nie powinno być jakiś poprzeczek z kątownika pod nią powiedzmy co 40-50cm ?

jak na razie w PL koszt to 3000 zł za najazdy alu a w DE znalazłem już za ~400euro, czyli ~1600 + wysyłka więc znacznie taniej ;-) ale wciąż dużo...
  • mariu_sz
    Rider
    • 2009
    • 320

[O2] Lakier w 02 FL

Po ostatnim myciu autka, znowu nazbierało się kilka nowych odprysków lakieru i to dziwne bo nawet pod klamką drzwi najwięcej oczywiście na zderzaku. Czy to możliwe, żeby autko, które ma 5 miesięcy i niespełna 5 kkm wyglądało "gorzej" niż 11 letnia ibiza z przebiegiem 120kkm? Zwraca, ktoś z Was uwagę na lakier podczas mycia autka? Czy obecne lakiery w skodzie są takie słabe czy może to u mnie jakaś wada lakieru się znalazła? Jak to wygląda u Was?
    Mariusz
    --------------------------
    OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• firmek
      Rider
      • 2008
      • 477

Moze akurat miales pecha i przejechales kawalek za kims kto mocno sypal kamieniami. Na przod nic nie poradzisz, na progi, drzwi i tylny zderzak pomoga chlapacze.

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

Zamieszczone przez mariu_sz
        ktoś z Was uwagę na lakier podczas mycia autka?
        :lol:

mariu_sz, możesz okleić część maski i przedni zderzak folią bezbarwną :wink:
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

mariu_sz, ja zwracam zawsze uwage na lakier podczas mycia, niestety prawda jest brutalna nowe lakiery sa do banii Moj 13 letni golf mial lepszy lakier, bardziej twardszy

Komentarz

• fuego_2007
            Ambiente
            • 2009
            • 230
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

firmek, Pod klamką odpryski to zapewnwe brak chlapacza . Natomiast na odpryski na zderzaku i kiepskiej jakości oraz cienko położony lakier bezbarwny nic nie poradzimy. Szkoda tylko że nie jest to lakier ceramiczny.

Komentarz

• firmek
              Rider
              • 2008
              • 477

Jest jeszcze kwestia kolorów lakieru i podkladu. Na bialym gdzie podklad tez jest bialy odpryski az tak bardzo sie nie rzucaja w oczy, chyba, ze sa na prawde duze. Za to na ciemnym lakierze, np z zielonym podkladem nawet najmniejszy odprysk wyglada masakrycznie.
              W kazdym razie kiepska trwalosc lakieru jest kolejnym "osiagnieciem" ekologow :/

Komentarz

• baca10
                RS
                • 2009
                • 6225

Zamieszczone przez firmek
                Jest jeszcze kwestia kolorów lakieru i podkladu. Na bialym gdzie podklad tez jest bialy odpryski az tak bardzo sie nie rzucaja w oczy, chyba, ze sa na prawde duze. Za to na ciemnym lakierze, np z zielonym podkladem nawet najmniejszy odprysk wyglada masakrycznie.
                Jak to mowil moj Tato jak nie chcesz miec odpryskow to trzymaj auto w garazu i go nie nigdy uzywaj

Komentarz

• adamza
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 174

mariu_sz, polecam wizyte w ASO poprzedzoną wizyta u dobrego lakiernika aby uzyskać opinię na temat mechaniki powstania uszkodzeń czy to jest z winy lakieru czy poprostu życie. Przejechałem ponad 30kkm i nie mam żadnych odprysków a poruszanie się po aglomeracji śląskiej nie należy do bez odpryskowych (w poprzednich autach straciłem 4 szyby z odprysków)
                  jest

było

Komentarz

• winni77
                    RS
                    • 2009
                    • 2183
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mariu_sz, widzę, że masz biały kolor, a on nie jest zdajsie metaliczny, więc lakier jest znacznie miększy (choć nie wiem jak się to ma do odprysków). Ja mam srebrny kolor, ponad 7kkm i zero odprysków na lakierze. Mam natomiast dwa maleńkie odpryski na... przedniej szybie pasażera :shock:
                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• Ayu
                      RS
                      • 2009
                      • 4154

Przepraszam ale lakier biały nie jest lakierem tzw. miękkim. Miękkie to większość metalików a szczególnie czarny
                      Porozmawiajcie sobie z jakimś profesjonalistą od lakierów.

Komentarz

• winni77
                        RS
                        • 2009
                        • 2183
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

hotrain, nie wiem jak teraz, ale pamiętam, że jakiś czas temu tak było z Focusami w których to w maskę wtapiały się owady (kolor np. granatowy nie-metalik), więc stąd mój komentarz. Metaliki powinny być twardsze ze względu na zwarte opiłki metali w nich, ale tu niestety nie znam się na technologii więc mogę się mylić. W każdym razie inny znajomy miał srebrnego Focusa i nie miał takich problemów, a wolno nie jeździł..
                        Mój "Batmobil"

Komentarz

• Piotr AMP
                          Rider
                          • 2009
                          • 250

Zamieszczone przez hotrain
                          Przepraszam ale lakier biały nie jest lakierem tzw. miękkim. Miękkie to większość metalików a szczególnie czarny
                          Porozmawiajcie sobie z jakimś profesjonalistą od lakierów.
                          Lakier czarna perła jest faktycznie miękki jak cholera.
                          Pozdrawiam
                          Piotr

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez mariu_sz
                            Czy obecne lakiery w skodzie są takie słabe czy może to u mnie jakaś wada lakieru się znalazła? Jak to wygląda u Was?
                            mam biały i wygląda bardzo dobrze, a jażdżę po różnych drogach i nie zawsze wolno.
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• winni77
                              RS
                              • 2009
                              • 2183
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

szkoda, może w FLkach stosują już inną "technologię"?
                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• kecaj
                                RS
                                • 2009
                                • 1511
                                • Superb II (3T4)

Lakier na nowym aucie "twardnieje" przez okres około pół roku od pomalowania. Przez ten czas nie należy stawiać anten magnesowych od CB na karoserii naklejać naklejek reklamowych itp.
                                Widać to na autach flotowych jak w momencie sprzedazy zdejmują nalejki to slady sa o wiele wieksze niż na autach, które zostały później oklejone.
                                Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• fuego_2007
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 230
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie nie ma lakierów miekkich, kolor czarny srebrny czy inny ma identyczną twardośc. To że widać odpryski jest winą cienko położonego lakieru bezbarwnego i to też nie dokońca, ponieważ wiemy jaki mamy stan dróg. To że je widać jest winą podkładu na nowych elementach które trafiają do fabryki i nie łudzcie się że jak ktoś ma kolor czarny auta to ma specjalny podkład tego samego koloru. Z reguły kolorem tradycyjnym podkładu jest kolor ciemno żółty. A biały kolor nie jest metalikiem jak ktoś napisał tylko kolorem akrylowym.

Komentarz

• SS
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 16209
                                    • Superb III (3V3)

Witam wszystkich to mój pierwszy post.
                                    Od 14 czerwca 2010 posiadam O2FL w kolorze białym. Potwierdzam, że nawet niewielkie kamyczki wylatujące spod kół auta poprzedzającego potrafią spowodować odpryski (u mnie ślady na lusterkach, niewielkie ale czarne zagląda). Na razie nie zauważyłem odprysków lakieru na elementach stalowych. Zastanawiają mnie czarne ślady pozostawione przez uszczelki drzwi tylnych. Jak będę miał trochę czasu to oglądnę auto dokładniej. Aha auto posiada chlapacze a myjnia bezdotykowa.
                                    Pisał Sebastian

Komentarz

• paysker
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 264

witam ja posiadam o2 rs z 08r kolor czarna perła i autko wyglada tragicznie jak bym uczestniczyl w wyscigach Paryż-Dakar
                                      http://www.youtube.com/watch?v=bp80iyr2HeU

Nasze Auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26038

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

Powiem Wam, że zgadzam się ze wszystkim co piszecie :lol:
                                        Jest bardzo różnie: moje doświadczenia - czarna perła OII - widać ślady użytkowania, Opel - biała Astra - zero kłoptów, Primera P12 - czarny metalik - słaby lakier IMO, E46 - szary metalik - slabizna także, E350 CDI (półroczny) i widać już po ręcznej myjni lekkie ślady, elementy niby chromowane właśnie idą do reklamacji

Komentarz

• Skłodi
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 186
                                          • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ja mam półrocznego Szarego Antracyta i rzeczywiście rys jest tyle, nie wiem skąd się biorą czasami :/
                                          To fakt używam ten samochód, a nie go pieszcze, ale jestem w szoku
                                          BLUELIGHT.PL
                                          ledy, zestawy i palniki xenonowe D2S, H1, H4, H7 .... 4k,5k,6k,8k,10k,12k

Komentarz

• theOne
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 177

Niestety, dzisiejsze lakiery to g*wno. Mam czarną perłę i jest ciężko, trzeba samemu myć jeśli chce się zmniejszyć liczbę rys. Po ręcznej myjni nie własnymi rękami, będzie przybywać sporo rys.
                                            Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• baca10
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 6225

Zamieszczone przez theOne
                                              Niestety, dzisiejsze lakiery to g*wno.
                                              Zapomniales dodac ekologiczne :twisted:

Komentarz

• firmek
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 477

Zamieszczone przez baca10
                                                Niestety, dzisiejsze lakiery to g*wno. Mam czarną perłę i jest ciężko, trzeba samemu myć jeśli chce się zmniejszyć liczbę rys. Po ręcznej myjni nie własnymi rękami, będzie przybywać sporo rys.
                                                Pomijajac to czy lakier jest twarty czy miekki, to problemem jest bardziej to czym i jak myja auta na myjni recznej - stare szmaty, brudna woda z piachem po myciu kilku aut, szorowanie zapiaszczona gabka, do tego czarny lakier na ktorym bardzo latwo widac jakiekolwiek uszkodzenia i masakra gotowa.
                                                Zamieszczone przez baca10
                                                Zapomniales dodac ekologiczne :twisted:
                                                Nawet mycie auta jest juz nieekologiczne i myjac auto na swojej posesji czy na dzialce lamie sie prawo :evil:

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

firmek, jak masz kratke sciekowa na placu to nic ci nie zrobia

Komentarz

Pracuję...