Zamieszczone przez Psycho Dad
1.8 TSI
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez MihauZamieszczone przez Psycho Dadoj tam przestańcie takie smuty pisać ... bańka oleju 4-5l ... 150-200 zł na rok lub pół ... przy cenach benzyny żaden koszt.
Po prostu przejść na tryb wymiany wg. wskazań lub przy dużym zużyciu co 30.000km i na jedno wyjdzie ... może 5w40 ? lżejsza noga ?
mi castrol też znikał ... ale motul przestał nawet przy 4000 obr na trasie wyjdzie z 0.5l na 10.000km
Bardziej boli mnie znikający bieżnik na oponie niż olej na bagnecie ...Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
leff, proponuje poczekać co będzie po pierwszym przeglądzie i wymianie oleju, ja co prawda w klekocie do pierwszego przeglądu (15 tys. km) wlałem praktycznie 0,8 l. Teraz prawie 7 tys. km od przeglądu nie dolałem ani kropli (odpukać) a olej na miarce jest milimetr poniżej maksa.
Co do dolewek to podobny numer był w mondku III do pierwszego przeglądu czyli do 20 000 km 2.0 TDCi żarły standardowo 1l oleju, potem już nie.Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SkfarekCo do dolewek to podobny numer był w mondku III do pierwszego przeglądu czyli do 20 000 km 2.0 TDCi żarły standardowo 1l oleju, potem już nieCała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
U mnie 11k i dolane w sumie 1,75 litra. Jeżdżę spokojnie i praktycznie 90% po mieście. Zaraz jadę do Holandii więc w tą i z powrotem 2500 km. Kupuję litr żeby miec w zapasie, bo praktycznie tylko 160km z Warszawy do Strykowa zamuła, a później autostrada nonstop. Zobaczę jak mi zjara na autobanieZastanawiam się czy nie zrobić trasy do Holandi na D, natomiast powrót na S i zobaczyć czy ma to wpływ na pobór oleju. W listopadzie mija mi rok i pewnie będzie około 15k będę więc robił przesiadkę z Castrola na coś innego. Zastanawiam się nad LM, Fuchs i Valvoline.
Komentarz
-
-
U ojca w służbowym bierze 0,9 na 2000 km. Troche się denerwuje że musi co chwile dolewać. Były wymieniane pierścienie i chyba tłoki i nic nie dało, auto ma chyba przejechane 70 tys i od nowości tak jest. Niestety nie pamiętam oznaczenia silnika, ale to jest 1,8 tsi i wlewany jest castrol 5w40.
PozdrawiamSprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.
Komentarz
-
-
Ja pierwszy raz dolałam 600ml po około 5tyś km. Tłumaczyłam sobie że silnik się docierał itp. Potem okazało się przy około 8tyś km że trzeba dolać. Weszło mniej bo jakieś 300ml. Przez chwilę był spokój. Kolejna dolewka przy około 15tyś km.
Zdziwiło mnie zapalenie kontrolki przy 18 tyś km. Bo starałam się zaglądać na bagnet i sprawdzać, a tu niespodzianka. O dziwo jak w wakacje robiłam trasy gdańsk-kraków i z powrotem kilka razy to nie musiałam dolewać, a spodziewałam się dużych ubytków i litr zawsze był w bagażniku na dolewkę.
Olej wymieniłam po niespełna 24tyś km. i teraz to nie wiem bo od wymiany to auto więcej w serwisie niż na drodze.
Dodam że ja raczej jeżdżę po mieście a olej LL, po wymianie Shell Hellix Ultra Extra
Fabryka się zabezpieczyła podając taką normę zużycia. Osobiście uważam, że jak na nowe auta to za dużo. Moja poprzednia skoda (benzyna bez turbo) od wymiany do wymiany nic nie brała.AniaM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
leff, jeden problem masz z głowy, nie musisz więcej wymieniać oleju w samochodzie :diabelski_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctavianosTurbo pije, turbo żyje :lol:
Tak czytam ten wątek i tak się zastanawiam bo przecież CAXA (nie wspominając 1.2 TSI) aż tak nie piją oleju a są słabsze i przynajmniej z tego względu mają gorsze zadanie aby praktycznie tą samą masę rozpędzić. To co podaje producent o normach spalania oleju to i owszem ale jak pełne obciążenie, przyczepa i Alpy. 2 bańka na dolewki miedzy przeglądami to moim zdaniem gruba przesada :shock: .
Komentarz
-
-
Kuźwa ... tylko sprzedać auto będzie trudniej przez takie wasze problemy.
A bieżnik z opon wam nie znika ?
Zamieszczone przez aniam111Potem okazało się przy około 8tyś km że trzeba dolać. Weszło mniej bo jakieś 300ml.
Zamieszczone przez aniam111Fabryka się zabezpieczyła podając taką normę zużycia.
Mi panda przestała brać olej po 40.000km .... po 5 latachNie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
leff, może niepotrzebnie wogole ruszałes fabryczny olej w silniku?? Do ASO możesz jechac ale jak masz nienalany olej zalecany przez producenta to możesz nic nie załatwic. Dziwi mnie to troche , zawsze norma było że Diesel troche bierze oleju, a ja i znajomy co ma Passata 2.0 TDI ja z DPF on bez nic a nic od przegladu do przegladu nie dolewamy, ja mam nalatane koło 30 tyś on ponad 120 tyś , ja wymieniam coprawda co 30 tys on co 15 tyś, wiec nie wiem czy udało by ci sie cokolwiek załatwic, ale samo to że zmieniałes olej zaraz po kupnie i znajac życie jeszcze poza ASO to mozesz zapomniec o ich "dobrym sercu" achhh.. . Nikt tak naprawde nie wie jaki jest skład oleju lanego w fabryce, można sobie gdybac, jedni mowia że ma jakies dodatki inni że nie, nieskonczona dyskusja, ty widocznie sie mogłes ich szybko pozbyc z silnika i może cos z dotarciem poszło nie tak.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho Daduźwa ... tylko sprzedać auto będzie trudniej przez takie wasze problemy.
Nie róbmy też wpisów z napraw w książkach bo trudniej będzie sprzedać - to akurat cytowanie pana z aso po jednej z napraw gwarancyjnych w mojej skodzie.
Ja jestem za tym żeby otwarcie mówić o rzeczywistości - a u mnie jest taka jak opisałam.AniaM
O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho DadMi panda przestała brać olej po 40.000km .... po 5 latach
Rekin Chlebojad jeśli chodzi o diesla z DPFem to tam często oleju przybywa, wyniku mieszania się z niespalonym dieslem z filtra.
w temacie, wczoraj sprawdziłem i mam olej w normie, aczkolwiek mam wrażenie, że jest ciut mniej (autosugestia?), czyli bez dolewki mam 11 400km.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin Chlebojadleff, może niepotrzebnie wogole ruszałes fabryczny olej w silniku?? Do ASO możesz jechac ale jak masz nienalany olej zalecany przez producenta to możesz nic nie załatwic. Dziwi mnie to troche , zawsze norma było że Diesel troche bierze oleju, a ja i znajomy co ma Passata 2.0 TDI ja z DPF on bez nic a nic od przegladu do przegladu nie dolewamy, ja mam nalatane koło 30 tyś on ponad 120 tyś , ja wymieniam coprawda co 30 tys on co 15 tyś, wiec nie wiem czy udało by ci sie cokolwiek załatwic, ale samo to że zmieniałes olej zaraz po kupnie i znajac życie jeszcze poza ASO to mozesz zapomniec o ich "dobrym sercu" achhh.. . Nikt tak naprawde nie wie jaki jest skład oleju lanego w fabryce, można sobie gdybac, jedni mowia że ma jakies dodatki inni że nie, nieskonczona dyskusja, ty widocznie sie mogłes ich szybko pozbyc z silnika i może cos z dotarciem poszło nie tak.
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Rekin ChlebojadZamieszczone przez ZorrRekin Chlebojad jeśli chodzi o diesla z DPFem to tam często oleju przybywa, wyniku mieszania się z niespalonym dieslem z filtra.i oleju nie przybywa ani grama, a ubywa MAX 200 ml na 20 tyś km.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
Komentarz