1.8 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7461
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Psycho Dad
    oj tam przestańcie takie smuty pisać ... bańka oleju 4-5l ... 150-200 zł na rok lub pół ... przy cenach benzyny żaden koszt.
    Oczywiście, że to żaden koszt ale kupiliśmy w końcu samochód co spala PB95/PB98, a nie olej silnikowy :twisted:
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• cool_torun
      Ambiente
      • 2008
      • 162

Mi na przeglądzie w ASO powiedzieli że silnik więcej bierze oleju na trasie niż jeżdżąc po mieście. I to jest fakt. Jak jeżdżę po mieście to nic nie dolewam. Podczas wyjazdu do Hiszpanii - gdzie cały czas jazda z wysokimi obrotami - dolewałem olej

Komentarz

• Psycho Dad
        Rider
        • 2009
        • 629

Zamieszczone przez Mihau
        oj tam przestańcie takie smuty pisać ... bańka oleju 4-5l ... 150-200 zł na rok lub pół ... przy cenach benzyny żaden koszt.
        Oczywiście, że to żaden koszt ale kupiliśmy w końcu samochód co spala PB95/PB98, a nie olej silnikowy :twisted:
        Standardowy koszt tak jak klocki , tarcze , wycieraczki, sprzęgło .... itp
        Po prostu przejść na tryb wymiany wg. wskazań lub przy dużym zużyciu co 30.000km i na jedno wyjdzie ... może 5w40 ? lżejsza noga ?
        mi castrol też znikał ... ale motul przestał nawet przy 4000 obr na trasie wyjdzie z 0.5l na 10.000km

Bardziej boli mnie znikający bieżnik na oponie niż olej na bagnecie ...
        Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Skfarek
          RS
          • 2010
          • 4795
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

leff, proponuje poczekać co będzie po pierwszym przeglądzie i wymianie oleju, ja co prawda w klekocie do pierwszego przeglądu (15 tys. km) wlałem praktycznie 0,8 l. Teraz prawie 7 tys. km od przeglądu nie dolałem ani kropli (odpukać) a olej na miarce jest milimetr poniżej maksa.

Co do dolewek to podobny numer był w mondku III do pierwszego przeglądu czyli do 20 000 km 2.0 TDCi żarły standardowo 1l oleju, potem już nie.
          Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
          6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
          Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• paweł2
            L&K
            • 2010
            • 1405

Zamieszczone przez Skfarek
            Co do dolewek to podobny numer był w mondku III do pierwszego przeglądu czyli do 20 000 km 2.0 TDCi żarły standardowo 1l oleju, potem już nie
            wlasnie i moze tu jest pies pogzebany motory TSI ukladaja sie nawet przez pierwsze 20-30kkm wiec moze i tu problem zniknie?
            Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Nematode
              Ambiente
              • 2010
              • 139

U mnie 11k i dolane w sumie 1,75 litra. Jeżdżę spokojnie i praktycznie 90% po mieście. Zaraz jadę do Holandii więc w tą i z powrotem 2500 km. Kupuję litr żeby miec w zapasie, bo praktycznie tylko 160km z Warszawy do Strykowa zamuła, a później autostrada nonstop. Zobaczę jak mi zjara na autobanie Zastanawiam się czy nie zrobić trasy do Holandi na D, natomiast powrót na S i zobaczyć czy ma to wpływ na pobór oleju. W listopadzie mija mi rok i pewnie będzie około 15k będę więc robił przesiadkę z Castrola na coś innego. Zastanawiam się nad LM, Fuchs i Valvoline.

Komentarz

• pascal
                Rider
                • 2009
                • 510
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nematode, dobrze dopinguj :szeroki_usmiech

Komentarz

• smug
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 160

U ojca w służbowym bierze 0,9 na 2000 km. Troche się denerwuje że musi co chwile dolewać. Były wymieniane pierścienie i chyba tłoki i nic nie dało, auto ma chyba przejechane 70 tys i od nowości tak jest. Niestety nie pamiętam oznaczenia silnika, ale to jest 1,8 tsi i wlewany jest castrol 5w40.

Pozdrawiam
                  Sprzedam głowicę do 1.9 TDI ASV. Info na priv.

Komentarz

• leff
                    Elegance
                    • 2004
                    • 862

dorzucamy ....

10815 - dolewka 0,6 czyli wzial 0,6 na <700 km

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• Ayu
                      RS
                      • 2009
                      • 4154

leff, nie przejmuj się. Szkoda nerwów. Mój, odpukać od ponad 1,5 kkm nie łyknął nic lub prawie nic. Zostało mi 400 ml oleju i 6,5 kkm do przeglądu i mam zamiar nie kupować kolejnego litra na dolewkę (... tu się trochę rozmarzyłem ale co tam :wink: )

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7461
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Od wymiany 5kkm i dolane ok. 300ml
                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Zorr
                          RS
                          • 2011
                          • 2110

Ja jeszcze nic nie dolewałem a mam już 11400km, czy powinienem zacząć się martwić?

PS Co jakiś czas sprawdzam, ale może i dzisiaj sprawdzę.
                          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• leff
                            Elegance
                            • 2004
                            • 862

Zorr, sam sie upomni o dolewke

Komentarz

• aniam111
                              Rider
                              • 2009
                              • 436

Ja pierwszy raz dolałam 600ml po około 5tyś km. Tłumaczyłam sobie że silnik się docierał itp. Potem okazało się przy około 8tyś km że trzeba dolać. Weszło mniej bo jakieś 300ml. Przez chwilę był spokój. Kolejna dolewka przy około 15tyś km.
                              Zdziwiło mnie zapalenie kontrolki przy 18 tyś km. Bo starałam się zaglądać na bagnet i sprawdzać, a tu niespodzianka. O dziwo jak w wakacje robiłam trasy gdańsk-kraków i z powrotem kilka razy to nie musiałam dolewać, a spodziewałam się dużych ubytków i litr zawsze był w bagażniku na dolewkę.
                              Olej wymieniłam po niespełna 24tyś km. i teraz to nie wiem bo od wymiany to auto więcej w serwisie niż na drodze.

Dodam że ja raczej jeżdżę po mieście a olej LL, po wymianie Shell Hellix Ultra Extra

Fabryka się zabezpieczyła podając taką normę zużycia. Osobiście uważam, że jak na nowe auta to za dużo. Moja poprzednia skoda (benzyna bez turbo) od wymiany do wymiany nic nie brała.
                              AniaM
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
                              O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Octavianos
                                L&K
                                • 2010
                                • 1130

Turbo pije, turbo żyje :lol:
                                SIMPLY CLEVER
                                Wiesz co dobre :-)

Moja Maszyna
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53846

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

leff, jeden problem masz z głowy, nie musisz więcej wymieniać oleju w samochodzie :diabelski_usmiech
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• eaglemirek
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 14145
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Octavianos
                                    Ja bym jednak tego nie odnosił do spożywania oleju :!:
                                    Tak czytam ten wątek i tak się zastanawiam bo przecież CAXA (nie wspominając 1.2 TSI) aż tak nie piją oleju a są słabsze i przynajmniej z tego względu mają gorsze zadanie aby praktycznie tą samą masę rozpędzić. To co podaje producent o normach spalania oleju to i owszem ale jak pełne obciążenie, przyczepa i Alpy. 2 bańka na dolewki miedzy przeglądami to moim zdaniem gruba przesada :shock: .

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Psycho Dad
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 629

Kuźwa ... tylko sprzedać auto będzie trudniej przez takie wasze problemy.
                                      A bieżnik z opon wam nie znika ?

Zamieszczone przez aniam111
                                      Potem okazało się przy około 8tyś km że trzeba dolać. Weszło mniej bo jakieś 300ml.
                                      To powinno starczyć na 15.000 czyli od wymiany do wymiany.
                                      Zamieszczone przez aniam111
                                      Fabryka się zabezpieczyła podając taką normę zużycia.
                                      każdy producent ma taką norme.

Mi panda przestała brać olej po 40.000km .... po 5 latach
                                      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 474

leff, może niepotrzebnie wogole ruszałes fabryczny olej w silniku?? Do ASO możesz jechac ale jak masz nienalany olej zalecany przez producenta to możesz nic nie załatwic. Dziwi mnie to troche , zawsze norma było że Diesel troche bierze oleju, a ja i znajomy co ma Passata 2.0 TDI ja z DPF on bez nic a nic od przegladu do przegladu nie dolewamy, ja mam nalatane koło 30 tyś on ponad 120 tyś , ja wymieniam coprawda co 30 tys on co 15 tyś, wiec nie wiem czy udało by ci sie cokolwiek załatwic, ale samo to że zmieniałes olej zaraz po kupnie i znajac życie jeszcze poza ASO to mozesz zapomniec o ich "dobrym sercu" achhh.. . Nikt tak naprawde nie wie jaki jest skład oleju lanego w fabryce, można sobie gdybac, jedni mowia że ma jakies dodatki inni że nie, nieskonczona dyskusja, ty widocznie sie mogłes ich szybko pozbyc z silnika i może cos z dotarciem poszło nie tak.
                                        [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• aniam111
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 436

uźwa ... tylko sprzedać auto będzie trudniej przez takie wasze problemy.
                                          Psycho Dad, skoro wszystko w normie to czemu ma być trudniej sprzedać :szeroki_usmiech

Nie róbmy też wpisów z napraw w książkach bo trudniej będzie sprzedać - to akurat cytowanie pana z aso po jednej z napraw gwarancyjnych w mojej skodzie.

Ja jestem za tym żeby otwarcie mówić o rzeczywistości - a u mnie jest taka jak opisałam.
                                          AniaM
                                          O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Mi panda przestała brać olej po 40.000km .... po 5 latach
                                            w tej fabryce to ją strasznie głodzili, że się w końcu po 5 latach najadła ...

Rekin Chlebojad jeśli chodzi o diesla z DPFem to tam często oleju przybywa, wyniku mieszania się z niespalonym dieslem z filtra.

w temacie, wczoraj sprawdziłem i mam olej w normie, aczkolwiek mam wrażenie, że jest ciut mniej (autosugestia?), czyli bez dolewki mam 11 400km.

Komentarz

• Northeusz
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 1677
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Octavianos
                                              W kontekście zużycia oleju trochę dziwna teoria
                                              Pozdrawiam
                                              Northeusz

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 474

Zamieszczone przez Zorr
                                                Rekin Chlebojad jeśli chodzi o diesla z DPFem to tam często oleju przybywa, wyniku mieszania się z niespalonym dieslem z filtra.
                                                tyle że mi sie DPF wypala prawidłowo i oleju nie przybywa ani grama, a ubywa MAX 200 ml na 20 tyś km.
                                                [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• leff
                                                  Elegance
                                                  • 2004
                                                  • 862

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                                  leff, może niepotrzebnie wogole ruszałes fabryczny olej w silniku?? Do ASO możesz jechac ale jak masz nienalany olej zalecany przez producenta to możesz nic nie załatwic. Dziwi mnie to troche , zawsze norma było że Diesel troche bierze oleju, a ja i znajomy co ma Passata 2.0 TDI ja z DPF on bez nic a nic od przegladu do przegladu nie dolewamy, ja mam nalatane koło 30 tyś on ponad 120 tyś , ja wymieniam coprawda co 30 tys on co 15 tyś, wiec nie wiem czy udało by ci sie cokolwiek załatwic, ale samo to że zmieniałes olej zaraz po kupnie i znajac życie jeszcze poza ASO to mozesz zapomniec o ich "dobrym sercu" achhh.. . Nikt tak naprawde nie wie jaki jest skład oleju lanego w fabryce, można sobie gdybac, jedni mowia że ma jakies dodatki inni że nie, nieskonczona dyskusja, ty widocznie sie mogłes ich szybko pozbyc z silnika i może cos z dotarciem poszło nie tak.
                                                  olej byl wymieniony w ASO i oni zatwierdzili ten, ktory dalem do wymiany

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                                                    Zamieszczone przez Zorr
                                                    tyle że mi sie DPF wypala prawidłowo i oleju nie przybywa ani grama, a ubywa MAX 200 ml na 20 tyś km.
                                                    Tak dla pewności, tu nie chodzi o fakt czy DPF jest w stanie się wypalić tylko czy każdorazowo uruchomiona procedura wypalania DPF'a w Twoim aucie zakończyła się sukcesem. jeżeli tak to pewnie Ci nie przybywa oleju.

Komentarz

Pracuję...