ESP i Octavia I?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ametyst1973
    Drive
    • 2012
    • 42

ESP i Octavia I?

Mam OII FL combi. Dziś wymieniłem w serwisie klocki i płyn hamulcowy. Po wymianie auto wyraźnie słabiej hamuje. Przez kilkanaście kilometrów pedał schodził bardzo nisko i przy gwałtownym hamowaniu nie wyzwalał się ABS - skuteczność była marna. Pi kilkunastu km jest lepiej, ABS się już udaje wyzwolić i zahamować z piskiem, ale nadal pedał schodzi głębiej niż poprzednio i jakby "łapie później", skuteczność hamowania jest nadal słabsza niż przed wymianą.

Czy to normalny objaw i klocki muszą się dotrzeć, czy może układ został nieprawidłowo odpowietrzony?
  • aro333
    Ambiente
    • 2011
    • 167
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

ESP i Octavia I?

Czytając tutaj wątki, wychodzi na to ze jak jest przycisk wyłaczajacy ASR to nie ma w samochodzie ESP. Jednak mam pytanko a raczej czy ja dobrze interpretuje te systemy.
    1. ABS wiadomo przyhamowywuje kola tak aby samochod byl sterowny, czyuc i slychac to dosc wyraznie
    2. ASR gdy jest wlaczone to czuje jak pomimo dodawania gazu auto trzyma obroty , na liczniku zapala sie kontrolka zoltego/pomaranczowego trojkata
    3. No i wlasnie to ESP, podobno to w zakretach przyhamowywuje kolo.No i tu mam pytanie wlasnie.
    Mam teraz takie momenty , że np przy ruszaniu ze skreconymi kolami , pomimo ze nie mam nogi na hamulcu, slysze jak strzelają centralki w kolach, tzn zawsze w jednym.Czyli tak jakby samoistnie kolo zostawalo przyhamowane.W tych momentach raczej nie nastepuje zapalanie sie tej kontrolki. Nieraz jest ze dziala ewidentnie ASR no i dodatkowo slychac to przyhamowywanie. Jak narazie to tylko zaobserwowalem to przy ruszaniu na sniegu. Czy to nie jest wlasnie funkcja ESP, czy moze ASR oprocz tego ze reguluje przepustnica to jeszcze przyhamowywuje kolami?Aha samochod to Tour I w wersji Business z dosc bogatym wyposazeniem, z przycikiem ASR

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przy ruszaniu działa ASR i EDS czyli taka blokada mechanizmu a dzieje się to właśnie przez hamulce
      O OII z ASR nie ma tego, dopiero z ESP a w OI EDS był z ASR
      tu jest wszystko wyjaśnione

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez aro333
        Czy to nie jest wlasnie funkcja ESP
        ESP czyli Electrinic Stability Program to system który działa tylko podczas jazdy. Przy ruszaniu działa ci ASR i EDS.
        ESP dziala w nastepujący sposób - gdy np. podczas jazdy po łuku czujniki wykryją pod lub nad sterwonośc auta, przyhamowywane zostają odpowiednie koła, Działanie takie umożliwia powrót auta na obrany przez kierowcę tor jazdy. ESP działa przy pomocy czujek systemu ABS.
        Czarny Elegance

Komentarz

• aro333
          Ambiente
          • 2011
          • 167
          • Octavia III (5E3)
          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ok dzieki- mam ABS/ASR/EDL tak tez wychodzi z naklejki. Wstukalem to w dekoder i tak tez jest

Komentarz

Pracuję...