webasto dołożenie/montaż

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• koddi
    odpowiedział(a)
    dzięki kolego, zabieram się do czytania.

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Tu masz dużo informacji, trzeba się wczytać, jak podłączyć Telestarta:

Zostaw komentarz:

• koddi
    odpowiedział(a)
    Tak, chciałbym mieć taką możliwość sterowania zdalnego. Nie mam daleko do samochodu, ale chciałbym trochę wygody ) zamiast programować w max-docie czy manualnie wciskając guzik.
    W thermo call podoba mi się możliwość zaprogramowania całego tygodnia i telefon jako urządzenie sterujące.

Kolego masz może jakieś schematy tego webasto ?

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez koddi
    czy można dołożyć sterowanie za pomocną Thermo Call albo pilota T100
    Pewnie, że można, żadnej filozofii w tym nie ma. Tylko, czy jest ci potrzebne aż taki wypas, T100 jest drogim pilotem i rzadko spotykanym w używce, Thermo Call też nie tanie na Allegro od 1000 do 2000 zł. coś takiego kosztuje. W jakich warunkach chcesz to użytkować, daleko masz do samochodu od miejsca zmieszania czy pracy? Pilot T91 w warunkach miejskich działa przy dobrej antenie ok. 400 - 500 m. Potrzebny ci większy zasięg?
    Podłączenie tych wszystkich urządzeń to wyciągnięcie z pieca jednego kabla sygnału W-Bus oraz masa i zasilanie, najlepiej z bezpiecznikiem. No i antena, albo rekin na dachu, albo dodtakowa taka na szybę, ale nie wiem jak z zasięgiem takiej anteny.

Zostaw komentarz:

• koddi
    odpowiedział(a)
    Moja Octavia II FL wyjechała z salonu z zamontowanym Webasto thermo Top V ... pytałem szukałem ale nie znalazłem odpowiedzi czy można dołożyć sterowanie za pomocną Thermo Call albo pilota T100 ?

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    A co za roznica, ja tam bym wolal mimo wszystko na rope najlepiej czerwona i do tego osobny zbiorniczek pod maska na paliwo do ogrzewania.

Tomasz_W-wa, Przy okazji zapytam. Stary piec D4WSC zablokowal sie. Odblokowanie przez zegar modulowy ten na 12 pin, albo serwis czy jeszcze cos go moze obudzic.

Zostaw komentarz:

• Tomasz_W-wa
    odpowiedział(a)
    andrzej111 koszt jest podobny tylko nie każdy Ci zrobi przyłączenie w baku, czyli pompka paliwa do Webasta, czerpak itp. A to dlatego że jednak ropa jest mniej wybuchowa niż benzyna :lol:

Pozdrawiam
    Tomasz_W-wa

Zostaw komentarz:

• andrzej111
    odpowiedział(a)
    Tomasz_W-wa, ile kosztuje taka impreza w benzynie?

Zostaw komentarz:

• Tomasz_W-wa
    odpowiedział(a)
    Zgadza się w Vevo nie do chodzi do zgaszenia płomienia co nie raz zdarza się w V-tce.
    Różnica jest w podawaniu paliwa do komory spalania.

Cytuje:
    "Thermo Top V – wkład palnika z dyszą Venturiego, wtrysk paliwa jest wspomagany ssaniem.
    Thermo Top VEVO – paliwo miesza się z powietrzem w parowniku. Taki sam układ zastosowano w ogrzewaniu postojowym Thermo Top C."

Piece Vevo montowane są przez VW dopiero od 3-4 lat.
    Pozdrawiam
    Tomasz_W-wa

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    TTV i Vevo z zewnątrz niczym się nie różnią, ale w środku, budowa komory spalania i sposób zasilania paliwa jest całkowicie odmienny.

Zostaw komentarz:

• Tomasz_W-wa
    odpowiedział(a)
    Jaki sobie klient zażyczy i ile ma na to przeznaczonych funduszy, czy np. piec ma być używany po pełnym serwisie i czyszczeniu, czy ma być nowy (np. Vevo, zdjęcia takiego pieca w poprzednim moim poście).
    Pozdrawiam
    Tomasz_W-wa

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Tomasz_W-wa Jaki piecyk montujesz Vevo czy TTV?

Zostaw komentarz:

• Tomasz_W-wa
    odpowiedział(a)
    Koszta są dość duże ale żadna grzałka elektryczna nie umywa się do ogrzewania postojowego, doceni to osoba, która używała to chociaż przez jedną zimę, albo wyjechała zimą na narty w góry.
    Wejść do rozgrzanego samochodu i nie musieć marznąc i odśnieżać auto rano - bezcenne.
    Do tego podwyższa cenę auta przy sprzedaży.

Kolega we wcześniejszym poście przybliżył co potrzebne do założenia, ja dodam że to 2 dni roboty.

Dodam kilka zdjęć żebyście widzieli mniej więcej jak wyglądają poszczególne części:

Montaż wszystkiego w VW Passat B7, dało radę ogarnąć w jeden dzień, ale od wczesnego rana do świtu. Auto wyszło z fabryki bez Webasta (czyli montaż identyczny co w Octavii):

Przepraszam za ilość zdjęć ale ograniczałem się do minimum.
    Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to śmiało.
    Pozdrawiam
    Tomasz_W-wa

Zostaw komentarz:

• siemi1
    odpowiedział(a)
    Gadalem z gosciem z TKP zerknol na Autoscan i wydzlo mu ze cala instalascje trzebka klasc z wydechami pomokami itd (w touranch instalacja podstawowa jest zawsze z fabryki) i wycenil na porzadnych czescich. Ze ok wk trzeba liczyc.
    Ponizej przykladowa wycena:

przesyłam wycenę jaką robiłem dla golfiarzy jakie koszta są czego bo u Ciebie będzie tak samo.
    tylko mogą się różnić nr części ale cenowo podobnie

Orientacyjne ceny potrzebnych części:
    1. Zbiornik spryskiwaczy - ok 100-200 zł
    2. wąż z pieca 1K0819374A - 46 zł (ASO)
    3. wąż podwójny 1K0819350B- 118 zł (ASO)
    4. węże stalowe 03G121151AE(AF) ok 150 zł (ASO)
    5. Instalacja paliwowa 1T0201418C i 1T0201418D ok 150 zł
    6. blachy montażowe 1K0819471K i 1t0955195B ok 50-100 zł
    7. Panel climatronic/ climatic -200-400 zł zależy od wersji

Przedmioty które zazwyczaj mam na stanie bieżącym:
    8. Pompa wody V55 -200 zł Nowa
    9. Pompa paliwa V54- 160-180 Nowa (zależy jaki model pieca)
    10. Tłumik - nowy 60 zł rura wydechu 1K0819508D - 50 zł
    11. Instalacja el. 100 zł
    12. Telestart T91R -250 zł
    13. Pilot do telestart -170 zł Nowy
    14. Piec Webasto Thermo Top V - 500 zł ( po przeglądzie czyszczeniu i z gwarancją) lub Piec VEVO -600 zł po przeglądzie czyszczeniu i z gwarancją)

Ogólnie dość spory koszt za same części wychodzi ponad 2 tyś ( jakby tylko na używkach czego nie polecam to można koszty obniżyć)

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem. Te rzeczy przy których napisałem "nowe" polecam takie zakładać bo używki często wysiadają. Niektóre elementy jak blachy montażowe i węże można kupić z piecem ale też kosztują.

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Czy ktoś na forum zamontował samodzielnie ogrzewanie postojowe jak fabryka w Octavii II? Podzieli się ktoś wiedzą nie tylko czysto teoretyczną?

Zostaw komentarz:

• hans860
    odpowiedział(a)
    Wiesz co całą kalkulację zrobię jak skończę. Ja liczę w 1000zł się zamknąć ale bardzo prawdopodobne że przekroczę te kwotę.

[ Dodano: Sob 11 Kwi, 15 23:19 ]
    a więc wszystkie graty są już u mnie więc kosztowo wyszło to tak:

- panel climatronic 60zł (musiałem go troszkę przerobić bo nie było podgrzewania stołków)
    - kompletny piec z pompką paliwa i metalowymi przewodami wodnymi oraz kompletnym długim wydechem 350zł
    - antena dachowa 100zł
    - moduł telestart t91r razem z pilotem 280zł
    -zbiornik spryskiwaczy 100zł
    - elektrozawór wraz z przewodami 130zł

całość wyszła 1020zł ale te ceny udało mi się osiągnąć częstym przeglądaniem ofert i wyszukiwanie tych najtańszych. Jeśli ktoś chciałby kupić wszystko na już bez czekania to trzeba się liczyć z kosztem 1500-1700zł.

Teraz powoli nadszedł czas to wszystko zamontować i testować

A, koszt końcowy w moim wypadku mógłby być niższy gdym zastosował zwykłą antenę pod deskę a nie dachową(ok 50zł) oraz elektrozawór też nie był potrzebny, wiec 130 w kieszeni

Zostaw komentarz:

• siemi1
    odpowiedział(a)
    Kusicie, na TKP sporo ludzi widze ma webasto, hans860, jak kosztowo to u ciebie wyszlo?

Zostaw komentarz:

• hans860
    odpowiedział(a)
    tak wiem ale chce wymienić całą antenę żeby było jak w ori. Ale samego telestarta 91 bida dostać w rozsądnej kasie

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    Antena do telestratu to zwykly kabel z wtykcza fakra. Licznik z pełnym MFA i bedzie webasto na zegarach

Zostaw komentarz:

• hans860
    odpowiedział(a)
    tylko wymiana panelu climatronika i zamiana pinów. Zakodować jedynie trzeba całe webasto

Zostaw komentarz:

• siemi1
    odpowiedział(a)
    hans860, brzmi ciekawie. Do obslugi klimatronoka z webasto trzeba miec jakies konkretne zegary czy wymiana panelu i kodowanie?

Zostaw komentarz:

• hans860
    odpowiedział(a)
    puki co kompletuję resztę gratów...kompletny piec i pompę paliwa już mam. Jeszcze antena, kompletny telestart i klimatronic z obsługą webasto. do końca grudnia planuję wszystko mieć i montować ale wiadomo plany to jedno a realia to drugie

Choć mam nadzieję że uda mi się wsio ogarnąć bo od świąt mam 2 tyg urlopu i czeka mnie przeróbka reflektorów, montaż zderzaka po lifcie(zostając przy pre lift lampach) no i webasto

Zostaw komentarz:

• spacewalker
    odpowiedział(a)
    jak tam instalacja pieca idzie ?

Zostaw komentarz:

• D2mian
    odpowiedział(a)
    mrfazi, jak i Twoje wypowiedzi...

Zostaw komentarz:

• mrfazi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez D2mian