Turbina w 1.4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• loyd
    odpowiedział(a)
    A co to za znaczenie czy to jest kosiarka czy nie ??

Patrzeć trzeba na parametry (osiągi) silnika a nie pojemność.

No chyba, że panieeeeeee kiedyś to jeździły auta po 152 milionów kilomentrów .... a teraz panieeeeeeeee to lipa .......

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez szkoda
    czym jeździłeś poprzednio?
    1. Fiat punto 1.1 (LPG) - 3 lata
    2. Ford Mondeo MKII 1.8 TD - 1 rok
    3. Opel Vectra B 2.0 DTI - 1 rok
    4. Deawo Lanos 1.6 - 2 miesiące
    5. Ocvtavia I - 1.9 TDI (ASV) - 3 lata
    6. Renault Clio II - 1.4 - 2 miesiące

Zamieszczone przez gebek
    A ja wolalbym konkretny wysokoobrotowy benzynowy wolnossacy V8 niz 1.4 kosiarke z turbina
    wielkosci jadra po wyjsciu z zimnej wody :diabelski_usmiech ...oczywiscie jesli byloby
    mnie stac na 20l benzyny na 100 km
    Niema co porównywać V8 z "kosiarką". Ale można porównać całą gamę silników różnych marek. 1.6 miało około 100 - 110 koni a oplowskie 1.6 Turbo z 180 końmi, 1.8 miało około 120 -130 koni, 1.8 TSI jest o niebo lepszy. Tak mozna by mnożyć przykłady.

To co mam to może i kosiarka ale o niebo lepsza od wolnossących 1.4.
    Niestać mnie na 20 litrowe zuzycie paliwa na 100km, a gdyby mnie było stać to na pewno bym jeździł czym dużym i szybkim. Póki co wstawienie turbawki to małych silników i przerobienie na kosiarki to jest bardzo dobry krok do przodu.

Generalnie narodził się ciekawy temat co wybrać kosiarkę czy np 1.8 wolnossące.
    (a nowego paska w benzynie już się nie kupi w wersji wolnossącej golf ma tylko 1.4 wolnossące)

Zostaw komentarz:

• loyd
    odpowiedział(a)
    And here go again ... :diabelski_usmiech

Zostaw komentarz:

• gebek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez zbigniew147
    Może jak będe miał 95 lat to się przesiąde na jednostkę wolnossącą,
    A ja wolalbym konkretny wysokoobrotowy benzynowy wolnossacy V8 niz 1.4 kosiarke z turbina
    wielkosci jadra po wyjsciu z zimnej wody :diabelski_usmiech ...oczywiscie jesli byloby
    mnie stac na 20l benzyny na 100 km

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    to już nie chodzi o małą, tyle że turbo w każdym motorze poprostu go orzywia
    oŻywia jak pragnę podskoczyć :!:

silniki bez doładowania ożywia kręcenia na wyższych obrotach, trochę mnie dziwią takie opinie, bo owszem sprężarka pozwala na jeżdżenie na niższych, ale co to za jazda, jak chcesz jakoś się sensownie odpychać to i tak kręcisz powyżej 3tys i tak, tyle, że podobnie jak w dieslu może Ci się wydawać, że coś się dzieje mimo, że nie dzieje się nic
    czym jeździłeś poprzednio?

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pascal
    az tak jestes zajarany tą małą turbinką ?
    to już nie chodzi o małą, tyle że turbo w każdym motorze poprostu go orzywia.
    1.8 czy 2.0 bez turbo to zupełnia inne motory. A w Dieselu?
    Gdyby nie turbo to nikt by na ropie nie jeździł.
    Dla mnie 1.4 TSI jest idealny na miasto, gdyby nie turbina w tym motorze trzeba by mieć dużo dłuższe kijki do Justyny żeby się odpychać.

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    tak czy siak nie wyobrażam sobię auta bez turbo,
    NO RISK NO FUN.
    ja tam sobie wyobrażam
    chyba, że MUSI być risk

Zostaw komentarz:

• pascal
    odpowiedział(a)
    az tak jestes zajarany tą małą turbinką ?

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    tak czy siak nie wyobrażam sobię auta bez turbo,
    NO RISK NO FUN.
    Może jak będe miał 95 lat to się przesiąde na jednostkę wolnossącą, ale za 60 lat to pewnie będą silniki na uran.

Zostaw komentarz:

• kris75
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez plicha
    No i stało się. Lek w postaci nowej turbinki zadziałał. Po wymianie wszystko jest jak powinno. Żadnego szarpania, płynnie przyspiesza. Na chwilę obecną usterka ustąpiła - mam nadzieję, że już nigdy nie wróci.
    oby teraz smigała ładnie

Zamieszczone przez astw
    Czyli lepiej wybrać silnik bez turbo.
    no,
    ja następny biore na dwa konie = dyliżans czy dorożka, tylko nie wiem gdzie kupić owies dla tych koni.
    postep czasami ma pod gorke a co do koni, to kiedys tez mowiono ze auta sie nie przyjma bo dla czlowieka predkosc ponad 30km/h jest smiertelna

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    No i stało się. Lek w postaci nowej turbinki zadziałał. Po wymianie wszystko jest jak powinno. Żadnego szarpania, płynnie przyspiesza. Na chwilę obecną usterka ustąpiła - mam nadzieję, że już nigdy nie wróci.
    oby teraz smigała ładnie

Zamieszczone przez astw
    no,
    ja następny biore na dwa konie = dyliżans czy dorożka, tylko nie wiem gdzie kupić owies dla tych koni.

Zostaw komentarz:

• eaglemirek
    odpowiedział(a)
    astw, eeeeeeee tam lepiej wybrać samochód bez silnika :twisted:

Zostaw komentarz:

• astw
    odpowiedział(a)
    U mnie nic takiego jeszcze nie wykryli. W poniedziałek jadę do serwisu to zasugeruję im to. Sam nie wiem co się dzieje. Ręce mi opadają jak widzę jak serwis rozkłada ręce.

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• kris75
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Jac_ek
    Zamieszczone przez mirek_p11
    dokładnie, zalecne paliwko Pb 95 zobacz na klapce wlewu paliwa co jest napisane
    no właśnie, zobacz sam :P, nie zalecane tylko minimalna liczba oktanów 95, dokładnie to tak wygląda
    Obrazek

ja po 10K przerzuciłem się na 98 i jak na razie, lepiej mi się na niej jeździ. Silnik (szczególnie tuz po odpaleniu) pracuje ciszej no i lekko spadło spalanie, narazie za mało przejechałem żeby jednoznacznie ocenić i powiedzieć ze dużym prawdopodobieństwem któreś paliwo jest wyraźnie lepsze w 1.4TSI ale prawdopodobnie na to wyjdzie i ja się pewnie przestawię na 98
    Twoje obserwacje są pewnie właściwe, bo na benzynie 98 powinienes miej spalić i mieć nieco większą moc - według producenta. Natomiast jeśli pod korkiem jest 95-91 wlanie 98 nic nie da

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Mam nadzieje, że to pomoże.
    powodzenia

Zostaw komentarz:

• Wojtas_Poznań
    odpowiedział(a)
    Prowadzę skodzinę do serwisu po niedzieli.
    czekamy zatem na dobre wieści

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    Mam najnowsze wieści. Wreszcie chyba mnie posłuchali. SAP zdecydowała się na wymianie turbiny na nową. Prowadzę skodzinę do serwisu po niedzieli. Mam nadzieje, że to pomoże.

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kmicio
    Czy Ci spece z ASO - potrafią zrobić logi dynamiczne silnika z T i je odpowiednio zinterpretować?
    mam kolesia, który jest pracownikiem ASO. Miałem notlaufy w 1.9 TDI i zrobili mi próbę dynamiczną - pozostało mi płakać lub śmiać się.
    Podłączyli interfejs i patrzyli na pojedyńcze wskazania i nie porównywali ich do innych wskazań.
    Wyszło że trzeba oczywiście wymienić N75 tylko to nic nie dało bo kierownica na turbo była zapieczona (co się okazało po oddaniu auta do specjalisty nie w ASO)
    Od tamtej pory nie przyznaje się już do mojego kolegi w ASO.

Zostaw komentarz:

• kmicio
    odpowiedział(a)
    Tak, w 1.8T to typowa usterka. Przepraszam za off-topic ale jak się naczytam o problemach tych nowatorskich rozwiązań to zastanawiam się czym będzie się jeździło w przyszłości .
    Aż mi się coś dzieje przez tych posranych na łeb ekologów. Trzeba to głośno powiedzieć w końcu, że te zasrane nowinki z downsizingiem, dpfem, greenpower itd. to pochodna spektakularnych osiągnięć oszołomów zwanych ekologami. A jedno pierdnięcie wulkanu zrobi swoje na kolejne 100 lat. Wg. mnie to samochód powinien być wyposażony tylko w katalizator i po sondzie jednej za drugiej przed nim.

A tak w temacie.
    Czy Ci spece z ASO - potrafią zrobić logi dynamiczne silnika z T i je odpowiednio zinterpretować?
    Nie wiem jak w 1.4T, ale dla 1.8T są kluczowe grupy w które trzeba popatrzeć. Bo to śmierdzi troche sterowaniem sprężarką przez zawory wykonawcze.

/pzdr.

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    No właśnie, że nie. Wcześniej jeździłem z moją Fabią do Plichty w Gdańsku. Myślałem o nich. BTW to gość z serwisu w Elblągu powiedział, że w każdym innym serwisie będzie tak samo. Bo jak nie będą wiedzieli co robić to i tak będą pytać SAP co z tym jajem robić. Zobaczę co zrobią mi w poniedziałek i będę rozmyślał co dalej robić.

Zostaw komentarz:

• Wojtas_Poznań
    odpowiedział(a)
    Ręce mi opadają jak widzę jak serwis rozkłada ręce.
    a próbowałeś w innym serwisie ? :idea: może ktoś bardziej ogarnięty będzie ?

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    U mnie nic takiego jeszcze nie wykryli. W poniedziałek jadę do serwisu to zasugeruję im to. Sam nie wiem co się dzieje. Ręce mi opadają jak widzę jak serwis rozkłada ręce.

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Jestem już po 5-tej wymianie oprogramowania sterownika, i jak na razie nic nie skutkuje. Jak silnik się dławił tak dalej się dławi. Pojeździłem nim ostatnio więcej i niestety żadne modyfikacje oprogramowania nic nie dają. Jedyne moje odczucie to chwilowa poprawa, po której wszystko wraca do stanu poprzedniego. W serwisie czeka na mnie najnowsze oprogramowanie ale nie wiążę z nim żadnej nadziei. Generalnie mam juz nerwa na całą sytuację.
    Koleszka ma 1.8T. U niego też występowało dławienie. Po podłączniu do kompa nie było żadnych błędów. Przyczyną była pęknieta i sparciała guma otaczająca czujnik ciśnienia za turbiną (chyba) i powietrze ulatywało.
    Po wymianie czujnika problemu też uleciały bezpowrotnie.

A jak u ciebie sytuacja wygląda?

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    Nie mam koncepcji jak to zrobić. Nie mam kamery, jedynie w telefonie. Postaram się coś wykombinować. Generalnie mnie drażni te dławienie i nie równa praca turbiny.

[ Dodano: Czw 03 Lut, 11 09:18 ]
    Jestem już po 5-tej wymianie oprogramowania sterownika, i jak na razie nic nie skutkuje. Jak silnik się dławił tak dalej się dławi. Pojeździłem nim ostatnio więcej i niestety żadne modyfikacje oprogramowania nic nie dają. Jedyne moje odczucie to chwilowa poprawa, po której wszystko wraca do stanu poprzedniego. W serwisie czeka na mnie najnowsze oprogramowanie ale nie wiążę z nim żadnej nadziei. Generalnie mam juz nerwa na całą sytuację.

Zostaw komentarz:

Pracuję...