Turbina w 1.4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• grzes74
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez plicha
    No i chyba coś nie tak jest z moim TSI. W zeszłym tygodniu dostałem nowe oprogramowanie do sterownika - niestety nic to nie dało. Jak silnik się dławił tak dławi się dalej. Dziś byłem znowu w serwisie. SAP zdecydowała, że należy wymienić wtryskiwacze. Niestety ta naprawa też nie pomogła. Nawet te dziwne zachowanie silnika jest dobitniej odczuwalne. Już zaczyna mnie ten silnik denerwować. Nie wiem co dalej SAP wykombinuje. Czekam cierpliwie na dalszy rozwój sytuacji.
    Może kolega by nagrał to dławienie i gdzieś wrzucił na jakieś ogólnodostępne zasoby?

Zostaw komentarz:

• szkoda
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Mihau
    Czyli znowu powraca temat paliwa do TSI?
    nieprawdopodobne :!: :szeroki_usmiech
    z tym, że te ewidentne uciążliwości to raczej nie jest kwestia paliwa :roll:

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    No i chyba coś nie tak jest z moim TSI. W zeszłym tygodniu dostałem nowe oprogramowanie do sterownika - niestety nic to nie dało. Jak silnik się dławił tak dławi się dalej. Dziś byłem znowu w serwisie. SAP zdecydowała, że należy wymienić wtryskiwacze. Niestety ta naprawa też nie pomogła. Nawet te dziwne zachowanie silnika jest dobitniej odczuwalne. Już zaczyna mnie ten silnik denerwować. Nie wiem co dalej SAP wykombinuje. Czekam cierpliwie na dalszy rozwój sytuacji.

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mirek_p11
    nie zauważyłem poprawy osiągów
    osiągów to nie poprawi, ale jak dla mnie chyba trochę lepiej pracuje, ciszej szczególnie tuż po rozruchu jak jest zimny. Muszę jeszcze przejechać kilka/naście tyś km i wtedy zadecyduje czy będę jeździł na 95 czy 98. Wtedy będę miał dobre porównanie.
    Pogadamy za pół roku ;-)

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    U mnie obroty przy których silnik się dławi to 1800-2200. Tak to zdiagnozował serwis i pokryły się z moimi sugestiami. Z paliwem nie ma co szaleć jak pisze mirek _p11, ja tankuję jak na razie tylk 95 oktanowe.

Zostaw komentarz:

• mirek_p11
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Jac_ek
    dokładnie, zalecne paliwko Pb 95 zobacz na klapce wlewu paliwa co jest napisane
    no właśnie, zobacz sam :P, nie zalecane tylko minimalna liczba oktanów 95, dokładnie to tak wygląda
    Obrazek

ja po 10K przerzuciłem się na 98 i jak na razie, lepiej mi się na niej jeździ. Silnik (szczególnie tuz po odpaleniu) pracuje ciszej no i lekko spadło spalanie, narazie za mało przejechałem żeby jednoznacznie ocenić i powiedzieć ze dużym prawdopodobieństwem któreś paliwo jest wyraźnie lepsze w 1.4TSI ale prawdopodobnie na to wyjdzie i ja się pewnie przestawię na 98
    na mojej klapce jest informacja 91/95, więc nie ma co szaleć z 98 bo to i tak nic nie da. Już nawet próbowałem przez miesiąc v-power i nie zauważyłem poprawy osiągów.

Zostaw komentarz:

• Mihau
    odpowiedział(a)
    Czyli znowu powraca temat paliwa do TSI?

Zostaw komentarz:

• koz
    odpowiedział(a)
    Cześć,
    U siebie też zaobserwowałem takie dziwne szarpnięcia turbiny. Ja to odczuwam głównie podczas energicznego przyśpieszania. W podobnym zakresie obrotów.
    Witam,

Też zauważyłem szarpanie podczas energicznego przyśpieszania. Dzieje się to przy nagłym depnięciu gazu w podłogę. Samochód zaczyna nierównomiernie przyspieszać, wyczuwam jak silnik ciągnie mocniej i słabiej na przemian. Dzieje się tak przy przyspieszaniu od ok 2-3tys i trwa cały czas aż lekko nie odpuszcze i znowu depnę, wtedy dalej ciągnie ok. Nie są to jakieś ekstremalne szarpania ale da się to odczuć. Najczęściej zauważam to w trasie, na odcinku ok. 300km zdaży się to z raz albo dwa, nie udaje mi się tego łatwo powtórzyć i przypisać do określonych warunków.

Nie mam pojęcia co to może być... filtr paliwa, przepływomierz, świece, turbo, paliwo

Pierwszy raz zaobserwowałem to przy przebiegu 17tys, teraz mam 24tys i dalej zdażają się te szarpnięcia. W tym czasie specjalnie zacząłem jeździć na różnych paliwach, 95, 98, z różnych stacji BP, Orlen, Shell ale dalej zdażały się szarpania. Tak więc paliwo bym jednak wykluczył.

Za 6 tys. km jade na przegląd, napewno im to zgłosze. Póki co nie jest to mocno dokuczliwe, w mieście tylko raz to odczułem.

Zostaw komentarz:

• rkb
    odpowiedział(a)
    Na Neste jest dosyc tanie paliwko, moze tez sie skusze

Zostaw komentarz:

• rlapinski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez loyd
    rlapinski, tankuj bezsiarkową 95 na statoil. Będzie taniej ....
    Na pewno jest to opcja. Neste też chwali się na swojej stronie, że jest "bezsiarkowa".
    Chyba mały OT nam się tu zrobił, więc ja nie ciągnę już więcej tematu

Zostaw komentarz:

• loyd
    odpowiedział(a)
    rlapinski, tankuj bezsiarkową 95 na statoil. Będzie taniej ....

Zostaw komentarz:

• rlapinski
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez loyd
    Zarówno 95 jak i 98 jest obecnie bezsiarkowe (przynajmniej na statoil).
    Nie wiem jak jest na statoil ale np. na shell'u w Niemczech i na niektórych polskich stacjach są dwie odmiany 95 - zwykła i bezsiarkowa, więc chyba jakaś różnica jest.

Tu przykłady:
    Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!

Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!

Zwykła 95 zawartość siarki nie więcej niż 50mg/kg, "bezsiarkowa" 98 zawartość siarki poniżej 10mg/kg.

Zostaw komentarz:

• loyd
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rlapinski
    Już raz pisałem na ten temat, że na 98 mój 1.4TSI wyraźnie ciszej pracuje i reaguje na gaz płynniej. Dodatkowym argumentem jest, że benzyny premium mają mniejszą zawartość siarki, co może się przełożyć na mniejszą awaryjność silnika związaną z mniejszym osadzaniem się nagaru - jeśli źle rozumuję, niech mnie ktoś poprawi
    Różnica w cenie między 95 a 98 to około 20gr na litrze, czyli około 5% wzrost kosztów paliwa. Czy będzie się opłacało je ponosić, to się okaże w przyszłości.

Jeśli chodzi o spalanie, to nie zauważyłem różnicy.
    Zarówno 95 jak i 98 jest obecnie bezsiarkowe (przynajmniej na statoil).

Dla naszych 1.4 tsi nie ma żadnego znaczenia czy tankujesz 95 czy 98.

Zostaw komentarz:

• rlapinski
    odpowiedział(a)
    Już raz pisałem na ten temat, że na 98 mój 1.4TSI wyraźnie ciszej pracuje i reaguje na gaz płynniej. Dodatkowym argumentem jest, że benzyny premium mają mniejszą zawartość siarki, co może się przełożyć na mniejszą awaryjność silnika związaną z mniejszym osadzaniem się nagaru - jeśli źle rozumuję, niech mnie ktoś poprawi
    Różnica w cenie między 95 a 98 to około 20gr na litrze, czyli około 5% wzrost kosztów paliwa. Czy będzie się opłacało je ponosić, to się okaże w przyszłości.

Jeśli chodzi o spalanie, to nie zauważyłem różnicy.

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Silnik pracuje ciszej no i lekko spadło spalanie
    te spostrzeżenia są potwierdzeniem dla faktów, które można wyczytać z książek dotyczących pracy silnika.
    Aby potwierdzić tą prawdę dodam spostrzeżenia z jazdy Seatem Toledo 2003 1,6 105 koni - takim pomyka sąsiad, który użytkuje te auto już 3 rok. Zatankował ostatnie 3 baki na Neste benzyna 98 i zauważył, że robi teraz na baku o około 50 km więcej przy tych samych warunkach jazdy.
    Mniejsze spalanie=większy zasięg.

Zostaw komentarz:

• Jac_ek
    odpowiedział(a)
    dokładnie, zalecne paliwko Pb 95 zobacz na klapce wlewu paliwa co jest napisane
    no właśnie, zobacz sam :P, nie zalecane tylko minimalna liczba oktanów 95, dokładnie to tak wygląda

ja po 10K przerzuciłem się na 98 i jak na razie, lepiej mi się na niej jeździ. Silnik (szczególnie tuz po odpaleniu) pracuje ciszej no i lekko spadło spalanie, narazie za mało przejechałem żeby jednoznacznie ocenić i powiedzieć ze dużym prawdopodobieństwem któreś paliwo jest wyraźnie lepsze w 1.4TSI ale prawdopodobnie na to wyjdzie i ja się pewnie przestawię na 98

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    PLICHA
    Ci z centrali mają to dokładnie sprawdzić, chyba będą wymieniać oprogramowanie silnika. A jak to nie poskutkuje to zajmą się wtedy częściami mechanicznymi. Więc po niedzieli jadę odprowadzić Octavię na próbę usunięcia usterki.
    PS. zobaczymy czy się uda.
    trzymam kciuki że wszystko skończy się sprawnie, bezboleśnie i bez poważnych komplikacji. Można sie domyślać, że wielu z nas może to spotkać wcześniej lub później - obu nie - jesteś naszym przewodnikiem chociaż wolał bym aby tak nie było, aby ta nasza motorownia pracowała bezawaryjnie.

Trzymam kciuki

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    byłem wczoraj w ASO. Jeździłem z gościem, potem oni sami jeździli z podpiętym kompem. Diagnoza następująca: wszystko ok, wymieniliśmy soft przepustnicy i turbo, proszę obserwować, jak się będzie powtarzało proszę przyjechać.
    Jak na razie mało jeździłem, ale nie widzę różnicy, dalej turbina pompuje z przerwami. Poobserwuję jeszcze i dalej będę męczył ASO.

[ Dodano: Pią 05 Lis, 10 19:56 ]
    Byłem dziś w ASO moja Fabią, mówiłem panu że turbo dalej dziwnie się zachowuje. No i sprawa wygląda następująco. Muszę zostawić im samochód na kilka dni pojeżdżą, zobaczą co to za feler wychodzi. Muszą mieć dokładną diagnozę aby cokolwiek robić. Więc pewnie zaprowadzę im autko niech działają.

PS. denerwujące jest te turbo.

[ Dodano: Czw 25 Lis, 10 11:42 ]
    Byłem w poniedziałek w ASO. Jeździłem moja Octavią z panem, który podłączył komputer diagnostyczny - po tej jeździe już wie co jest. Jeździłem też ich O2 1.4 TSI i te szarpanie podczas przyśpieszania razem z dziwną pracą turbo były dużo mnie odczuwalne (ich O2 miała 2000 km przejechana a moja ma 12000). Także sprawa poszła dalej. Szef serwisu dowiadywał się w centrali co z tym zrobić. Diagnoza jest następująca: mam zostawić u nich samochód i będą go podłączać pod łącze internetowe (nie mam pojęcia gdzie jest bo już tam bym dawno laptopa sprawdził ) Ci z centrali mają to dokładnie sprawdzić, chyba będą wymieniać oprogramowanie silnika. A jak to nie poskutkuje to zajmą się wtedy częściami mechanicznymi. Więc po niedzieli jadę odprowadzić Octavię na próbę usunięcia usterki.
    PS. zobaczymy czy się uda.

Zostaw komentarz:

• pascal
    odpowiedział(a)
    byłem przedwczoraj. w sprawie turbiny nie dowiedziałem się nic, bo faktycznie z obniżeniem temperatury objaw ustąpił. coś tam pomierzyli i wyszło że jest ok. cóż pojadę jak się znów pojawi, pewnie na wiosnę

Zostaw komentarz:

• plicha
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pascal
    plicha,wydaje mi sie że u mnie paliwo nie ma tu nic do rzeczy, zaobserwowałem natomiast, że objaw jakby ustąpił gdy spadła temperatura i teraz jest chyba ok ( a może to autosugestia) natomiast w lato strasznie mnie to denerwowało. cóż będę się pod koniec października wybierał na przegląd po 30 tys to powiem żeby mi dokładnie sprawdzili co i jak(p.s. licznik serwisowy wybije chyba co do joty bo juz 29tys ponad przejechałem i jeszcze mnie nie wzywa )
    pascal i jak byłeś na przeglądzie, coś ASO rozwiązało w sprawie turbiny. Mam zamiar wybrać się też do serwisu na dniach zobaczę co powiedzą.

Zostaw komentarz:

• zbigniew147
    odpowiedział(a)
    Ja mam zrobione 11500km przez 6 miesięcy i jak dotej pory nie zauważyłem żadnych niepokojacych objawów.
    Z tego co przeanalizowałem posty na naszym forum jak i na innych z grypy VAG zauważyłem ciekawostkę:
    w różnych modelach sinlika (ropa i benzyna) problemu z nierówna pracą TURBO jest wynikiem problemu regulacji ciśnienia. W 1,9 TDI z turbo ze zmienna regulacją zacinał się drugi pierścień - ciśnienie rosło zbyt mocno i silnik wchodził w stan awaryjny. W silniku 1,8T jest zawór - jak w przywołanym dokumencie na początku - N249 który reguluje cisnienie. W początkowej wersji guma parciała i tracił szczelność i auto nie chciało przyśpieszać. Teraz ten zawór jest poprawiony. W 1,4 TSI jak widać sa aż 4 czujniki cisnienia i temperatury i wyżej wspomniany zawór N249 do regulacji ciśnienia. Cała ta kombinacja czujników może wprowadzać w przeróżne błędy i szarpania silnika.
    Osobnym tematem są wtryski w silnikach benzynowych i paliwo.
    Jeśli się wam przydaża szarpanie silnika wydaje mi się aby posprawdzać te czujniki. Nie mam pomysłu jak. Czy dynamicznie jak Turbo w 1,9 TDI czy poprostu przez podłączenia kompa i wyszukanie błędów.
    Myslę że nalezy uzbroić sie w cierpliwość do rozpracowania tego motoru i do znalezienia jego słabego punktu.
    pzdr.

Zostaw komentarz:

• rlapinski
    odpowiedział(a)
    Tu jest wątek o problemach z 1.4 tsi w wersji 160PS

Jednym z objawów jest "dławienie silnika, brak płynnego rozwijania mocy". Czy podczas tego szarpania zapala się wam kontrolka EPC?

Zostaw komentarz:

• radik79
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Julekg
    Błąd się zapisał, mam w autku wydruk z komputera, jutro wstawię dokładny tekst
    Mam prośbę wstawisz kod i opis tego błędu?

Pozdrawiam,
    Radek

Zostaw komentarz:

• Udesky
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez szkoda
    Rogal też mi ostatnio potwierdził, że jak seria to 95 i nie ma się co brandzlować dziewięćdziesiątkąósemką...
    To trzeba zalać V-power Reacing 99.

Zostaw komentarz:

• loyd
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kobar76
    czy w 1,4 tsi - jest koło dwumasowe ?
    moze to ono szarpie?
    Nie ma.

Zostaw komentarz:

Pracuję...