Turbina w 1.4 TSI
Zwiń
X
-
Super ze sie udaje.Ja tez jestem tego przykladem.Jednak zwracam uwage ze obce ASO moze odmowic.W ttm co kupilismy auto musza przyjac zgloszenie wady np turbiny.Nalezy powolac sie na konkretne punkty gwarancji i niezgodnosc towaru z umowa. Na pismie.
-
-
Myślę że nie powinno być problemów. Ja cały czas serwisuję Czeszkę u sąsiadów w Czechach i nigdy nie robili problemów z gwarancją. Co prawda były błahostki (obie kury przód/tył, trzecie światło stopu, napis TSI na klapie) ale zrobione bez problemu.
Zostaw komentarz:
-
-
nie kojarzę teraz czy w tym wądku, czy w jakimś innym, ktoś się chwalił, że robił naprawę auta na gwarancji w Niemczech i to bez żadnych problemów.
Zostaw komentarz:
-
-
Pamiętajcie. że w myśl polskiego prawa i zapisów gwarancji Gwarantem jest sprzedawca.
Tak więc obcy ASO może zrobić naprawę gw. ale nie musi, jeśli mu Importer odmówi lub nie będzie miał ochoty się podjąć.
Sprzedawca musi usunąć wadę i nie interesuje nas, że Importer odrzucił DIS-a.
Jeśli tylko jesteśmy osobą prywatną to sprawa wygrana - niezgodność towaru z umową.
Zostaw komentarz:
-
-
Re: U mnie to samo
chyba za daleko posunięte stwierdzenie, wydaje mi się chociażby po naszym forum nie ma aż tak wiele przypadków. Nawet medialnie już się nie mówi o usterkach - tak jak kilka lat temu jedynie słuszna telewizja robiła nagonkę.Zamieszczone przez uli07Witam,
Fachowcy od VW powinni sie wstydzic za ten silnik.
Pozdrawiam,
Moja OCIILF też faluje ale musi być naprawdę gorąco i musi być obładowana bagażami i ludźmi.
Jeśli to jest zawór upustowy - to jedyne co można zarzucić konstruktorom, że trzeba go wymieniać z kolektorem. A pokaż mi diesela, który nie miał wymienianego zaworu N75, lub nie blokowała się turbina.
głowa do góry.
Zostaw komentarz:
-
-
LUKI, no na gwarancji robię
zbigniew147, niestety bariera językowa, nauczono mnie angielskiego a niestety do nich mam za daleko
ale jeśli tu nic nie zrobią to pojadę z kimś na tłumacza.
PS. Przebieg 19500km, wiek 9 miesięcy...
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie to samo
Witam,
chyba dopadl mnie takze problem z nierownomiernym przyspieszaniem. Objawia sie to najczesciej podczas przyspieszania na 3-cim biegu w zakresie obrotow od 1800 do 2500 obr/min. Czasami latwo to pomylic z nierownosciami nawierzchni, ale czuc wyraznie, ze auto szarpie. Potem jedzie normalnie.
Wczoraj natomiast podczas startu na pierwszym biegu tak zaszarpalo, ze pomyslalem, ze konczy mi sie paliwo i silnik przerywa. Dzisiaj natomiast jezdzil normalnie.
Samochod ma 25000 km przebiegu i za kilka dni konczy mu sie gwarancja. Nie jest to pocieszajace.
Pytanie do osob z wymieniona turbina. Ile juz przejechaliscie z nowym zestawem? Czy po okolo 30 tys km znowu trzeba bedzie ja wymienic?
Wiem, ze sa osoby, ktore maja znacznie wiecej zrobione bez wymiany turbo, ale jak widac od czasu do czasu pada na kogos. Fachowcy od VW powinni sie wstydzic za ten silnik.
Pozdrawiam,
Zostaw komentarz:
-
-
mac_aaron jeśli możesz to jedź do DDR-ów, tam ci zrobią jak człowiek człowiekowi.
Zostaw komentarz:
-
-
Na czwartek umówione ASO, problem zgłoszony, zobaczymy co wymyślą. Dałem koledze pojeździć potwierdził moje odczucia. Ale najlepsze odkryłem na A4 po rozpędzeniu do ok 180km/h coś tak napierdala pod maską, że aż strach. Oddałem koła do wyważenia i nie pomogło, ale koło czułbym na kierownicy a nie czuję, po prostu całe auto drży a pod maską coś szybko i głośno klekota. Kiedyś jechałem 200km/h i nie było tego, więc może to być związane z tym brakiem mocy przy przyspieszaniu 2000-3000rpm.
Zostaw komentarz:
-
-
Zgłoś problem, ważne abyś miał na piśmie opisany problem. I pamiętaj, nie jest to żaden wymysł a problem z doborem turbiny i/lub kalibracją silnika. Zawór upustowy nie jest jakoś specjalnie łożyskowany (jest tam swego rodzaju tuleja w której jest umiejscowiona oś na której jest klapa zaworu) i nie ma tam uszczelnień. Przy źle dobranych tolerancjach będzie się zacinać wraz ze zrostem temperatury spalin. Wysokie temperatury wynikają po prostu z dość sporego doładowanie (ciśnienia doładowania) co powoduje wytwarzanie wysokich temp. a na wylocie przed turbiną masz 950 do 1000C zależnie od kalibracji i doboru turbiny.
Oprócz wymiany turbosprężarki wgrają Tobie nowy software w którym będzie zmodyfikowana funkcja zwana "component protection". Jej zadaniem jest wzbogacanie mieszanki aby schładzać turbinę i katalizator. Nie badałem silnika TSI ale domyślam się, że oferuje nieco więcej momentu/mocy niż wartości katalogowe, przez co te problemy. Z nowym softem możesz wyczuć nieco mniej mocy i także większe zużycie. U mnie tak było (subtelna różnica aczkolwiek wyczuwalna).
Weź ich na jazdę próbną... nie ma co za dużo udowadniać. póki masz gwarancję to ich ciśnij, bo potem problem będzie bardziej odczuwalny. Mi w ostatnich dniach przed naprawę (było to rok temu) na autostradzie zawór się zawiesił w pozycji otwartej i auto nie chciało jechać szybciej niż 130 kmh. Innym razem zawór nie mógł się otworzyć i miałem wspaniały przyrost mocy, szedł aż miło... ale musiałem odpuścić szybko, bo uwierz, że łatwo uszkodzić tłoki (mam doświadczenie z innymi silnikami).
Gdyby ASO robiło problemy to rzecznik praw konsumenta w Twojej miejscowości.
Powodzenia.
Zostaw komentarz:
-
-
Undziak, No takie objawy - odkryłem na 6 biegu, potem miałem to i na 3 biegu, nie wiem czy temperatura ma wpływ na to. Rozgrzanie silnika chyba niekoniecznie na to wpływa. Ale objawy takie jak w poprzednich postach - 2000 obrotów, gaz w podłogę i nierównomierne przyspieszanie, jakby auto na fali płynęło. Mam gwarancję ale znając ASO to długo potrwa, żeby w ogóle im udowodnić, ze coś jest nie tak...
Zostaw komentarz:
-
-
Sprecyzuj "szarpanie". Bo jeśli masz niejednostajne przyspieszanie i jeśli sytuacja się pogarsza wraz z rozgrzaniem silnik i wyższą temp. zewnętrzną i odczuwalne jest na coraz niższych biegach (na początku wyższe biegi 6, 5, a potem i 4 i 3) - to jest to niestety zawór upustowy. A jest on zintegrowany z całym zestawem kolektor wylotowy i turbosprężarka to trzeba całość wymienić. Jeśli masz gwarancję to jedź do ASO, jeśli nie masz to też do ASO "w ramach gestu handlowego". Wgrają nowe oprogramowanie.
Zostaw komentarz:
-
-
Kurde i mnie dopadło szarpanie turbiny w 1.4TSI. Trza pojechać do ASO choć bardzo tego nie lubię - kontakt z nimi wyczerpuje moje pokłady spokoju...
Zostaw komentarz:
-
-
no widzę skąd jesteś to wiem,że masz rzut beretem.podjedz tam na żywioł i się przekonasz czy ktoś mówi po polskuZamieszczone przez exportsubrippa tam mówią po naszemu? Do goerlitz mam rzut beretem
bez strachu
Zostaw komentarz:
-
-
Zawór Blow-off jest na dolocie (tuż za sprężarką). Zawiesza się natomiast zawór upustowy przed turbiną a tam są temperatury rzędu 950C i tam łatwo o zawieszanie się zaworu.Zamieszczone przez xofJeśli to zzawieszający się zawór blow-off to może wystarczy prosty interfejs elm327 i monitorowanie ciśnienia doładowania?
Zostaw komentarz:
-
-
Jeśli to zzawieszający się zawór blow-off to może wystarczy prosty interfejs elm327 i monitorowanie ciśnienia doładowania?
Zostaw komentarz:
-
-
A ja dla przykładu byłem z drobiazgami w serwisie w Niemczech... Pan obejrzał i powiedział co jest do wymiany, przy czym nie omieszkał wspomnieć, że na stan rzeczy mają kiepskie polskie drogi. Następnego dnia nawet nie zadzwonili, sam musiałem zadzwonić i powiedzieli, że nic nie wymienili. Ot takie też bywają serwisy nawet w DE.
Generalnie serwisy Skody zachowują się opieszale i niechętnie coś robią...
Zostaw komentarz:
-
-
Napisz maila, zadzwoń, spytajZamieszczone przez exportsubrippa tam mówią po naszemu? Do goerlitz mam rzut beretemZamieszczone przez słońexportsubripp, zamiast do Zgorzelca podjedz parę metrów dalej,do Goerlitz tam Cię nie oleją
Jak będą mieli kogoś mówiącego po polsku to z pewnością się dogadasz... jak nie po polsku to może po angielsku...
Zostaw komentarz:
-
-
a tam mówią po naszemu? Do goerlitz mam rzut beretemZamieszczone przez słońexportsubripp, zamiast do Zgorzelca podjedz parę metrów dalej,do Goerlitz tam Cię nie oleją
Zostaw komentarz:
-
-
Oczywiście :!: Ja serwisuje w Czechacha za gramanicą będą serwisować kupiony w polsce sprzęt na polskich tablicach?
Zostaw komentarz:
-
-
a za gramanicą będą serwisować kupiony w polsce sprzęt na polskich tablicach?Zamieszczone przez słońexportsubripp, zamiast do Zgorzelca podjedz parę metrów dalej,do Goerlitz tam Cię nie oleją
Zostaw komentarz:
-
-
exportsubripp, zamiast do Zgorzelca podjedz parę metrów dalej,do Goerlitz tam Cię nie oleją
Zostaw komentarz:
-
-
Witam,
miałem ten problem. Zgłaszałem (niestety ustnie) na gwarancji to kierownik seriwsu we Wrocławiu wymyślił teorię o tym, że komputer musi coś przeliczać i dlatego tak nierównomiernie przyspiesza.... woła o pomstę do nieba, że tacy ludzie pracują. I jeszcze podkreślał, że wie co mówi - kompletny brak wiedzy (nie chcę już tego publicznie nazywać wprost). Sam zacząłem zmieniać elementy od sterowania turbiny i nie pomogło. Ostatnim elementem został zawór upustowy spalin. Niestety jest on zintegrowany z obudową turbosprężarki i trzeba wymienić całą turbosprężarkę. Teraz wszytsko integrują i drobiazg do naprawy wiąże się z wymianą sporego i drogiego elementu.
Zauważ (o ile Twój problem tkwi w zaworze upustowym), że problem z nierównomiernym przyspieszaniem masz na 4 5 lub 6 biegu i dodatkowo im wyższa temp. zewnętrzna lub po prostu im wyższa temp silnika (turbiny) tym większy problem. Otóż zawór upustowy jest łożyskowany w kolektorze (części obudowy turbiny) i wszystkie elementy muszą być wykonane z pewną dokłądnością (tolerancją). Nie wiem jakie są użyte materiały (zapewne różne). Wraz ze wzrostem temp spalin elementy te ulegają rozszerzaniu i jeśli tolerancje (czytaj pasowanie luźne) było niewłaściwe na przykłąd na skuteg tolerancji wykonania to potem zawór w postaci klapki nie może się zamykać/otwierać bo jest "ciasny" przy wysokich temp. i dodatkowo zaciera się.
Co powinieneś zrobic:
1) zgłosić się do innego serwisu, zgłosić usterkę i oczywiście mieć wszystko na papierze,
2) umówić się na jazdę, wcześniej dobrze rozgrzej silnik i przejedź się poza miasto (niestety teraz problem będzie mniej dolegliwy bo jest zimno, latem jest łatwiej go wykazać),
3) Poinformuj "fachowców", że tego typu usterki były na forum i najczęściej trzeba było wymieniać turbosprężarkę, choć problem tkwi w małym drobiazgu (u mnie w historii błędów był problem z zamykaniem zaworu upustowego - zawór sterowny miechem pneumatycznym),
4) Auto masz na gwarancji, więc nie możesz za nic płacić, a jeśli zapłaciłeś to domagaj się zwrotu za niesłusznie pobrane pieniądze.
Nie wykluczam wady w zaworze N75 czy zaworze blow off, ale ja je wymianiałem i nie pomogło.
Raz latem w lipcu goniłem dość szybko autostradą i w pewnym momencie straciłe moc.. jechał max 130 km/h i nie więcej. Następnego dnia problem zniknął - przyczyną... przy wysokich temp zawór upustowy się otworzył i nie chciał przymknąć przez co silnik pracował praktycznie jako wolnossący... brak mocy.
Jakby co pisz na PW. Ważne, abyś miał dowody zgłaszanego problemu a wtedy nawet po gwarancji Skoda Ci pomoże. Jeśli sewis nie pomoże to kontaktuj się ze Skodą Polska.
Sorki zadługi laborat
Pozdr
Undziak
Zostaw komentarz:
-
-
no i to jest super fajna sprawa, przecież jak sprężarka źle pompuje to wcale nie musi być żadnych błędów, trzeba prześledzić logi i wyciągnąć ewentualnie wnioski, tylko, że to już wymaga większej wiedzy i doświadczenia, a tak to dokąd się coś konkretnie nie wysra to możecie sobie porozmawiać o subiektywnych odczuciach, współczuję...Zamieszczone przez exportsubrippdodam ze w karcie przeglądu napisali ze zadne blędy im nie wyskoczyły na komputerze
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: