Witam. Jestem posiadaczem Skody Octavii II kombi w wersji RS z silnikiem 2.0 TFSI 200 km. Ostatnio udałem się na hamowanie gdzie okazało się, że autko posiada 167 koni ( uzyskiwane przy 5000 obr. ). Pierwszą rzeczą byłą podpięcie kompa, które nic nie wykazało, zero błędów. Mechanik zalecił wymianę prze pływki, tak zrobiłem, ale autko dalej jest słabe.
Dziś ponownie była podpinana pod kompa gdzie wykryto dwa błędy:
P3193 - Błąd silniczka klap kolektora
P0237 - Obwód czujnika 'A' chwilowego zwiększania mocy turbodoładowania - niski sygnał
Okazało się, że za drugi błąd były odpowiedzialne ułamane kable od czujnika ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym ( jego numer to 0261230073), elektronik polutował kable, co spowodowało usunięcie obu błędów ale autko dalej jest słabe, czy ktoś spotkał się podobnym problemem???. Dodam, iż turbina jest w pełni sprawna, jeżeli będzie potrzeba mogę dołączyć wykres z hamowani.
Dziś ponownie była podpinana pod kompa gdzie wykryto dwa błędy:
P3193 - Błąd silniczka klap kolektora
P0237 - Obwód czujnika 'A' chwilowego zwiększania mocy turbodoładowania - niski sygnał
Okazało się, że za drugi błąd były odpowiedzialne ułamane kable od czujnika ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym ( jego numer to 0261230073), elektronik polutował kable, co spowodowało usunięcie obu błędów ale autko dalej jest słabe, czy ktoś spotkał się podobnym problemem???. Dodam, iż turbina jest w pełni sprawna, jeżeli będzie potrzeba mogę dołączyć wykres z hamowani.