O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotr AMP
    Rider
    • 2009
    • 250

Zamieszczone przez Frytek
    http://www.racingforum.pl/Czy-silniki-FSI-to-Puszka-Pandory--t72935.html
    niby to dotyczy fsi ale nie wiadomo.
    No ja tam nic z tego nie wiem ale faktycznie coś tam brudno jest mnie jednak nadal męczy pompa...jade w najbliższy wtorek znów do ASO.
    Czy ktoś już wrócił ze serwisu z rozwiązaniem problemu, z jakimś efektem ?
    Pozdrawiam
    Piotr

Komentarz

• Andys
      Elegance
      • 2007
      • 762

Zamieszczone przez Piotr AMP
      Jaka była temperatura powietrza ?

Pytam bo u mnie terkotanie występuje tylko w okolicach zera i poniżej, to prawidłowość już potwierdzona kilkukrotnie. Teraz gdy jest ciepło słychać rzadko terkotanie lub tylko głośniejszy "szum"
      Eeeech, a u mnie terkotanie powróciło ze zdwojoną siłą. Niestety teraz ciężko mi to wiązać z niską temperaturą . Zauważyłem dopiero kiedy paliwa w baku pozostała 1/4.
      Pozdrawiam,
      Andys

Komentarz

• Frytek
        Drive
        • 2009
        • 57

w sumie głupia hipoteza, ale może to właśnie coś związane z bakiem?
        a zalej do pełna i wtedy zobacz.
        w sumie nic mi do głowy nie przychodzi.

Komentarz

• Piotr AMP
          Rider
          • 2009
          • 250

U mnie Pan z ASO powiedział, że na 3 godziny mam zostawić samochod. Nie wie co będą robić bo to kierownik serwisu wie, bo jak był w SAP na jakimś spotkaniu/szkoleniu to mu powiedzieli co ma robić...
          Ja myślę tak jak juz pisałem - chcą mnie zniechęcić, ale na pismo o przyczynę terkotania i tak muszą mi odpisać i złoże ponowne pismo po wtorkowej wizycie.
          Jak już będę miał całe opowiadanie to podsumuję działalność SAP i ASO w moim temacie.
          Pozdrawiam
          Piotr

Komentarz

• Krzysiek25
            Ambiente
            • 2008
            • 154
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dziś złapałem moją drugą połówkę za łapkę i przeciągnąłem wzdłuż samochodu - reakcja po złośliwym komentarzu, że "nie słyszy jak hałasuje samochód, bo jej odgłos silnika przeszkadza" (one potrafią czasem człowiekowi dopiec..). No i o dziwo powiedziała, że faktycznie coś mi z tyłu stuka. W baku była 1/4 paliwa, silnik rozgrzany. Mam już benzyny na full, więc jutro po rundce do pracy sprawdzę czy na pełnym też mi bardziej hałasuje. Po ostatniej wizycie w aso postanowiłem poczekać, bo mnie panowie zbyli - test-car im też terkocze, wiec w czym problem? Też chętnie pojawię się na następnym łódzkim spocie (będzie mój pierwszy), może inni użytkownicy ocenią obiektywnie czy jest sens się z tym ciągać po serwisach.

Komentarz

• jamesbondzio
              L&K
              • 2009
              • 1174
              • Octavia III (5E3)
              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

jutro jade do Bednara na Szczecińską :-) zdam relacje, tylko zeby Szkodnik terkotał jak trzeba :diabelski_usmiech i nie wykręcił numeru
              kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Piotr AMP
                Rider
                • 2009
                • 250

Zamieszczone przez jamesbondzio
                jutro jade do Bednara na Szczecińską :-) zdam relacje, tylko zeby Szkodnik terkotał jak trzeba :diabelski_usmiech i nie wykręcił numeru
                z trzy razy mi się tak zdarzyło, że terkotała pompa ale gnojek przestał terkotać jak dojechałem do ASO, róznie to bywa
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• luckyluc
                  Drive
                  • 2010
                  • 78

Pytam bo u mnie terkotanie występuje tylko w okolicach zera i poniżej, to prawidłowość już potwierdzona kilkukrotnie. Teraz gdy jest ciepło słychać rzadko terkotanie lub tylko głośniejszy "szum"
                  Teza upadła. U mnie cały czas terkocze do tego dochodzą specyficzne dźwięki (wycie). Ponadto na jałowym lekko telepie. Odczuwam to na siedzeniu i pedałach. Pasażer też to odczuwa. Czekam na relacje z wizyty w ASO.
                  Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• ankakol
                    Classic
                    • 2010
                    • 29

Jaka była temperatura powietrza ?
                    Datę mogę podać dokładnie: 7.III :lol:
                    Co do temperatury - to tak koło 3-4stopnie.
                    Pomimo późniejszych mrozów/przymrozków - terkotania już nie było a w baku już prawie sucho.
                    pozdr
                    ankakol

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Zamieszczone przez luckyluc
                      Teza upadła. U mnie cały czas terkocze do tego dochodzą specyficzne dźwięki (wycie). Ponadto na jałowym lekko telepie. Odczuwam to na siedzeniu i pedałach. Pasażer też to odczuwa. Czekam na relacje z wizyty w ASO.
                      Jak się pojawiają drgania to już nie przelewki (i chyba nie jest to pompa). Napisz co ASO powie na drgania.

Komentarz

• jamesbondzio
                        L&K
                        • 2009
                        • 1174
                        • Octavia III (5E3)
                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

heja!! no i naprawione!! takie przynajmniej pierwsze wrażenie,
                        u Bednarka wymienili filtr paliwa, -> pomogło !!
                        podobno ma on jakiś czujnik, ewentualnie komputer na podstawie jego wskazań steruje pracą pompy, terkotania chwilowo brak i cichutko!
                        Jest jeszcze jeden obiaw podobny do gwizdów/delikatnego syczenia ale to juz wina bezpośrednia pompy. u mnie cos takiego jest ale bardzo cichutko i jak sie przytknie ucho bezpośrednio pod siedzenie.
                        Siedząc za kierownicą znowu błoga cisza!! 8) :szeroki_usmiech

Komentarz

• skaypik
                          Drive
                          • 2009
                          • 51

Brawo

Oby to pomogło :roll:

Komentarz

• Piotr AMP
                            Rider
                            • 2009
                            • 250

jamesbondzio, ale mnie zaskoczyłeś, a u mnie chcą nadal mierzyć i wykonywac dziwne testy albo ściemniają.
                            To ile miales przyjechane km ? Od razu to zrobili czy wpadli po jakimś czasie, czy to może przypadek ?

Aż mi się wierzyć nie chce ale jak to jest to - to super !
                            Pozdrawiam
                            Piotr

Komentarz

• jamesbondzio
                              L&K
                              • 2009
                              • 1174
                              • Octavia III (5E3)
                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

u mnie terkotało gdzieś od 5kkm, nie miałem czasu jechac ale wreszcie znalazłem chwile i teraz przy przebiegu 11 tysi km podjechałem, podobno u Bednara to trzeci przypadek i podobno "każdy troche inny" hahahah

Podobno kierownik serwisu wpadł na ten pomysł niedawno i pomaga na typowe terkotanie (ten świst jest nie do usunięcia, moza tylko dodatkowo wygłuszać)

U mnie zrobili typowo tzn. postanowili wymienić filtr i sprawdzić co bedie dalej..... hahah

No i fartem lub nie trafili

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8037
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

No to byłem blisko, patrz pierwszy post , strona 5 tego tematu. :wink:
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 138

Wymienili filtr paliwa czytaj wymienili pompe paliwa ze zintegrowanym filtrem.
                                  W silnikach TSi ten element wystepuje razem i jest w zasadzie nie wymienialny.
                                  Nawet w czynnościach serwisowych brak wzmianki o wymianie filtra.
                                  Ta jednostkowa w tym przypadku wymiana moze byc poczatkiem szerszej akcji wymian, ale cos czuje ze oficjlanie sie do tego nie przyznają i bedą wymieniali po cichu mowiac ze wymienili filtr.

Komentarz

• jamesbondzio
                                    L&K
                                    • 2009
                                    • 1174
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

well... a to pompa paliwa nie jest w baku?? (pod siedzeniem) a sam filtr w koło nadkola? zrobiłem fotki , moge wkleić :-)

oznaczenie wymienionego elementu to 1KO 201 051C

stałem przy aucie.. widziałem jak grzebali

znalazłem jakiegoś linka:

Komentarz

• Piotr AMP
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 250

kurcze ale się robi zamieszanie a biedaki z ASO to już faktycznie mogą nic nie wiedzieć i strzelają ślepakami ... mam nadzieję, że dojdziemy co jest z tym "terkotaniem"
                                      Pozdrawiam
                                      Piotr

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8037
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

jamesbondzio, Ameryka nie została odkryta, taki lub podobnie działający filtr paliwa jest stosowany np. w Fabiach od 2002roku (z tym że w Fabiach wymieniało się sam filtr, a zaworek upustowy był na stałe w aucie, tutaj jest w filtrze zabudowany) i innych autach benzynowych koncernu VW. Filtr jest z zaworem przelewowym. Wtedy do silnika idzie jeden przewód paliwowy i jest w nim utrzymywane jednakowe ciśnienie, nadmiar paliwa jest przez zawór "przelewowy" wlewany z powrotem do baku. Zawór przelewowy to nic innego jak membrana ze sprężyną.

Komentarz

• jamesbondzio
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1174
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

AdamB, hehehe ja nie mówie ze odkryto Ameryke, napisałem tylko co wymienili, ze to nie pompe i że pomogło :-)

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8037
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

jamesbondzio, a ja napisałem że prawdopodobnie problem tkwi w filtrze paliwa lub zaworku przelewowym w filtrze na stronie 5 to mnie "zainteresowani" olali, zamiast to sprawdzić. Filtr można było samemu wymienić dla sprawdzenia, koszt pewnie z 70zł.

Komentarz

• jamesbondzio
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1174
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

oki!! ceny różne :-)

ale generalnie wszyscy mamy auta maks pół roczne i na gwarancji, nie ma sensu inwestować własnej kasy, ciekaw jestem czy ten nowy filtr "wytrzyma" dłużej

poczekamy -> zobaczymy :wink:

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

A mnie się ciśnie na usta pytanie ile to oni u Bednarka części nawymieniali, żeby dojść do tego że to jakiś zaworek.

jamesbondzio, a jakim cudem Cię na warsztat wpuścili?
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• jamesbondzio
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1174
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

zawsze wchodze ... od 6 lat ponad. nigdy nie protestowali

Komentarz

Pracuję...