Są dwie opcje: albo to jest filtr paliwa , który terkocze w tylnym prawym nadkolu, albo są to przewody paliwowe, które wpadają w rezonans.
O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta
Zwiń
X
-
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga prawno-motoryzacyjnego na którym znajdziecie teksy prawne oraz testy najnowszych aut, w tym grupy VAG!
https://www.facebook.com/prawoimotoryzacja/
https://prawoimotoryzacja.blogspot.com/
https://www.instagram.com/prawoimotoryzacja/
-
-
No to się pochwaliłem 22 grudnia, że jest cicho. Terkotanie zniknęło dokładnie na jeden dzień.
Dzwoniłem do serwisu. Stwierdzili, że mieli tylko jeden przypadek, że po wymianie filtra dalej hałasowało. Poprosili o czas , żeby sprawdzić jak tamta sprawa się skończyła.
Jak oddzwonili to stwierdzili, że SAP nie potrafi ustalić przyczyny i na chwilę obecną nie widzi możliwości usunięcia tego.
Jutro jadę na wymianę oleju do innego serwisu. Dla zasady to zgłoszę, ale zbyt wiele się nie spodziewam.
Komentarz
-
-
Ja mam 1.2 tsi to samo. Od nowości. Na początku to było terkotanie słabo słyszalne z tyłu z prawej strony (w okolicach pompy). Zawsze na postoju przy rozgrzanym silniku. Posprawdzali przewody popukali w pompe i ostatecznie wymienili filtr paliwa i się uciszyło.
A następnego dnia wróciło z tym że w gorszej formie- takie terkotanie ale mniej metaliczne coś w stylu terkotania-chrobotania niezależne od tego czy silnik ciepły czy zimny. Czasem jest częściej, czasem rzadziej, co najgorsze jest nieregularne i potrafi przejściowo zanikać. Jedyna prawidłowość że zawsze musi przynajmniej na kilkanaście sekund zachrobotać po odpaleniu silnika. I też tylko podczas postoju bez dodawania gazu. Odgłos też z dołu z tyłu, lokalizacja zbliżona raczej. Co oni mi tam porobili? :evil: Teraz to już nawet przy włączonym nawiewie słychać.
Komentarz
-
-
Ja również dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy nowego odgłosu.
Z tym, że mam silnik 1.8TSI a odgłos dochodzi z przodu, z prawej strony.
Chyba będę musiał odwiedzić ASO, bo mimo tego, że odgłos jest na tyle cichy, że nie słychać go na postoju przy włączonym radiu, to w końcu za coś (gwarancję) zapłaciłem.
Komentarz
-
-
Biorę i taką możliwość pod uwagę, bo praktycznie od samego początku słyszę - może mi się wydaje - nieco głośniejszą pracę rozrządu. Ciężko mi określić, czy pracuje dobrze, czy nieco za głośno, bo nie mam z czym porównać.
Cóż... ASO będzie się głowiło. Swoją drogą, myślałem, że już pozbyli się problemu z rozrządem w 1.8TSI.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez radekb31Witam,
Dla zainteresowanych tematem stukania. Pisałem wcześnie o plastiku, który zaczął mi terkotać po wymianie filtru. Zwróćcie na to uwagę, bo może Wam też się przydarzyć. Chodzi o plastik z lewej strony z przodu pojazdu nad nadkolem pod maską, do którego wchodzi przewód paliwowy. Wystarczy, że np. podczas zmiany filtra dojdzie do niewielkiego przemieszczenia przewodu na tym odcinku i zaczyna stukać jak jasna cholera (znacznie głośniej niż filtr). Najgorsze jest to, że nie stuka od razu, tylko jak każda złośliwa rzecz po pewnym czasie i się nasila- zapewne dlatego, że plastik z biegiem czasu coraz bardziej się "roztrząsuje". Generalnie trudno to stwierdzić, po samej wymianie. Nie należy panikować (nie jest to znowu filtr ani pompa), tylko odczepić plastik, przesunąć przewód paliwowy, odpowiednio go układając i jest znowu ok
Pzdr.
Radek
Kolego rozwiń proszę tą myśl związaną z odczepieniem plastiku i przesunięciem przewodu paliwowego. Gdzie znajduje się ten plastik - pod maską koło zbiornika spryskiwacza czy koło tylnego prawego koła?
Mi od paru dni terkocze dosyć głośno (1-wszy bieg nawiewu i radio nie pomagają) z przodu tak jakby pod schowkiem przed pasażerem. Terkoczę tylko gdy silnik ma ok 90 stopni i pracuje na biegu jałowym. Lekkie dodanie gazu skutkuje brakiem terkotania, po czym terkocze ponownie. Na zimnym silniku terkotania brak. Mam 34 000 km, auto jest z kwietnia 2009 r. i do tej pory tego nie było. Czekam niecierpliwie na wskazówki, może jakbyś dał radę zdjęcia gdzie jest ten plastik.
Komentarz
-
-
wspolczuje Wam Panowie tych problemow, to k..wa skandal ze VW testuje silniki TSI na klientach... to sie szczerze mowiac w pale nie miesci... gdyby sp. Daewoo odwalilo taki numer to bylaby afera na cala Polske, a tak nie ma problemu - kazdy moze popelnic maly blad.... jak wycofaja w koncu 1.4 MPI i 1.6 i zostana same TSI to bedzie porazka :-(((
Mam nadzieje, ze Wam to ponaprawiaja jak trzeba.
Komentarz
-
-
Jak już pisałem: terkotanie było. Zmienili filtr paliwa i na 1 dzień ustało. Później znów wróciło na jakieś 2 tyg, a później zniknęło. Nie znasz dnia ani godziny :wink: Chyba kończe wpisy w tym wątku jeśli pojawia się to sporadycznie i bardzo cichutko. Moja żona to podsumowała: " w żadnym z naszych poprzednich samochodów nie miałbyś szans tego terkotania usłyszeć"
Komentarz
-
-
UWAGA!
w tym wątku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=870
jeden z kolegów zwrócił uwagę, że u niego terkotanie doprowadziło do przetarcia przewodów paliwowych. W związku z tym to już przestaje być kwestią "estetyki" a zaczyna być kwestią BEZPIECZEŃSTWA.
Proponuję pisać do SAP i UOKiK w tej sprawie - akcja serwisowa jest tutaj wymagana!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietroZamieszczone przez loydBylem dzisiaj w ASO i pan serwisant z miejsca potwierdził, że jest mają "akcję serwisową" i musi jakiś plastykowy uchywt zamówić w celu usztywnienia przewodów paliwowych.
Chyba już to odpuszcze.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietroZamieszczone przez loydBylem dzisiaj w ASO i pan serwisant z miejsca potwierdził, że jest mają "akcję serwisową" i musi jakiś plastykowy uchywt zamówić w celu usztywnienia przewodów paliwowych.Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...
Komentarz
-
-
Po wymianie filtra u mnie też pojawiło sie terkotanie z przewodów. Byłem w serwisie podłożyli jakąś piankę w okolicy mocowania przewodów w komorze silnika z lewej strony ale to nie pomogło. Sam trochę ruszyłem przewody przy filtrze i na razie nie słychać wibracji (pewnie przy wymianie filtra trochę wyciągneli te przewody).kasper64
Komentarz
-
-
Dobrze zrobiłeś!!! Ja w dokładnie ten sam sposób poradziłem sobie z "terkotaniem", wyciągnąłem i wsunąłem przewody - na razie ok. Pianki i inne pierdoły nie sprawdzają się.
Zobaczcie jak sobie radzą koledzy zza wschodniej granicy:
http://vw-golfclub.ru/forum
Komentarz
-
-
Terkotanie
Przewody paliwowe terkoczą w silniku 1,2 tsi - rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnej gąbki ustalającej. Nie jest to "akcja serwisowa" jednak producent zauważył problem wypuścił informację dla ASO w której opisał rozwiązanie problemu. Różnica między akcją a informacją jest taka ze jeżeli auto podlega akcji serwisowej ( odpowiednie numery VIN ) to nawet po upływie gwarancji naprawa jest bezpłatna. Natomiast informacja przedstawia rozwiązanie techniczne problemu który nie zagraża bezpieczeństwu, i po upływie gwarancji naprawa jest płatna.
W silniku 1,4 tsi terkotanie może występować przy odpaleniu samochodu po dłuższym postoju - przyczyną jest uszkodzony wariator łańcucha rozrządu - konieczna wymiana bezpłatna tylko w okresie gwarancji. Rezonans z okolicy układu wydechowego w 1,4 tsi - przyczyną jest osłona termiczna wydechu - rozwiązaniem jest poprawienie zamocowania osłony (dokręcenie).
Komentarz
-
-
no to jak uporałem się z terkotaniem z prawego przodu
kolej na terkotanie prawy tył :!:
w piątek jadę do ASO na wstępną diagnozę :!:
Zamieszczone przez loydBylem dzisiaj w ASO i pan serwisant z miejsca potwierdził, że jest mają "akcję serwisową" i musi jakiś plastykowy uchywt zamówić w celu usztywnienia przewodów paliwowych.
btw
moja CAXA jest z 06.08.2010kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
LUKI, szkoda jechać :evil: w marcu tamtego roku wymienili mi ten filtr, i w tym roku zaczęło od nowa terkotać ... w du... już mam pomału to dziadostwo, gwarancja się skończyła, staram się przyzwyczajać do terkotań, klekotu rozrządu itp. bo co mam zrobić ? spędzić pół życia u nich ? auto ma pracować, w moim przypadku na siebie, a nie stać w serwisie. Poza tym juz sobie wmawiam, że inni mają gorzej :PPozdrawiam
Piotr
Komentarz
-
Komentarz