O2 FL 1.4 tsi - terkotanie dochodzące z tylnej części auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekjmopl
    L&K
    S_OCP Member
    • 2006
    • 1187
    • Opel
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja zauważyłem, że u mnie terkocze filterek lub jego okolice na benzynie 95 na biegu jałowym. Na 98 odgłosy te ustały. Obie tankowane na Statoilu. Pacjent - Golf6 1.4 TSI. Chociaż nie jest powiedziane, że terkot nie wróci

Komentarz

• jamesbondzio
      L&K
      • 2009
      • 1174
      • Octavia III (5E3)
      • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

tomekjmopl, raczej nie ma to znaczenia.

Generalnie w obudowie filtru paliwa znajduje sie zawór zwrotny, pierwsze wersje tegoż filtra pracowały z innym cisnieniem niż wersje obecne, to powodowało wspomniane terkotanie.
      Jęsli zakupicie filtr "nowy" to problem nie powinien wystepować.
      Inna sprawą są hałasujące przewody paliwowe. Tutaj wymiana filtra nic nie wniesie. Trzeba szukac luzów i usztywniać.
      kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• Sony
        Rider
        • 2015
        • 342
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Część userów wymieniała już filtr paliwa. Czy ta wymiana rozwiązała problem terkotania?, czy ten poprawiony filtr eliminuje wpadanie przewodów paliwowych w rezonans?

U mnie np. filtr paliwa jest zapewne starego typu (z lit. C). Na postoju raz słychać bardzo wyraźnie i głośno terkotanie z tyłu auta, innym razem jest kompletna cisza. Nawet jak jest cisza i przygazuje się kilka razy, to zaczyna coś terkotać z tyłu.
        Mam zatem wątpliwości czy jest to sprawka tego filtra, czy samych przewodów oraz czy wymiana filtra profilaktycznie ma sens i zniweluje rezonans ? Poza tym co jest źródłem rezonansu przewodów paliwowych ?
        Stąd moje wcześniejsze pytania. Auto jest z 2009 r.

Komentarz

• LUKI
          RS
          • 2005
          • 5776

Sony, zmień filtr i zobacz jak będzie się zachowywać (to nie są duże koszta a już 6 lat na nim przejeździłeś)
          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Sony
            Rider
            • 2015
            • 342
            • Octavia II (1Z3)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

LUKI,
            czytasz w moich myślach, właśnie tak zamierzałem i poprawiony filtr zamówiłem.

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1086
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wszyscy tu o filtrze paliwa, a u mnie był dość głośny terkot od filtra oleju, tylko na małych obrotach. Po wymianie oleju i filtra, cisza. W filtrze oleju też jest zawór. Co prawda silnik 2.0 starej daty, przez wiele lat nic nie terkotalo, ale problem wystąpił, i bylem dość mocno zdziwiony, że tak może być.

Komentarz

• Sony
                Rider
                • 2015
                • 342
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Luki,
                fabryczny filtr paliwa z lit. C - 6,4 bara wymieniony na ten z lit. K - 6,6 bara i jak na razie brak terkotania w tylnej części pojazdu .

Komentarz

• lesstar
                  Drive
                  • 2013
                  • 67

Przyznaję się bez bicia, że nie przeczytałem 24 stron tego wątku bo nie mam czasu. Mam natomiast problem związany z terkotaniem dochodzącym spod auta. Na początku miałem wrażenie, że to z okolic schowka przed pasażerem, potem po dokładniejszym obsłuchaniu, że spod podłogi w nogach pasażera. W warsztacie nie mogli znaleźć źródła dźwięku, ale podokręcali wszystkie płyty pod autem. Terkotanie zostało. Wczoraj postanowiłem jak najdokładniej to zlokalizować. Najgłośniej słychać to terkotanie spod siedzenia pasażera, bliżej tunelu środkowego niż drzwi. Hałas nie występuje z tyłu samochodu, na pewno jego źródło znajduje się w okolicy przedniego fotela pasażera.
                  Pytanie: Co idzie w tamtej okolicy? Terkotanie nie jest typowo metaliczne (dźwięczne) i występuje tylko na ciepłym silniku i jałowych obrotach (tzn. gdy auto stoi i nie dotykam pedału przyspieszenia - około 800 obr/min). Wystarczy że musnę pedał gazu, terkotanie znika.
                  Błagam, poradźcie coś bo jest to tak drażniące, że do samochodu mi się nie chce wsiadać.

Komentarz

• prezes73
                    Rider
                    • 2015
                    • 522
                    • Hyundai

lesstar: Przewody paliwowe w tunelu lub filtr paliwa. Odpal fure podnieś maskę, jak będziesz słyszał terkotanie złap przewody paliwowe wchodzące w tunel (jak stoisz przodem do silnika to lewa strona z tyłu koło grodzi). W ten sposób dowisz się w czym jest problem. U mnie właśnie przewody stukały, odpowiedni wsad ( gąbka) wyeliminowała problem. Znam też magika co zalozył izolacje na rury co i też działa ;-)

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Zamieszczone przez Sony
                      Luki,
                      fabryczny filtr paliwa z lit. C - 6,4 bara wymieniony na ten z lit. K - 6,6 bara i jak na razie brak terkotania w tylnej części pojazdu .
                      no i super

lesstar wymień filtr paliwa - rezonans niesie się po przewodach (u mnie tak właśnie było)
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Sony
                        Rider
                        • 2015
                        • 342
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Potwierdzam, od czerwca po wymianie filtra paliwa na ten 6,6 bara terkotania brak .

lesstar , tak jak prawi LUKI zacznij od tego filtra.

Komentarz

• lesstar
                          Drive
                          • 2013
                          • 67

Dziękuję. Jutro sprawdzę ten patent z szarpnięciem tych przewodów - mam nadzieję że niczego nie urwę bo mam pełny bak paliwa
                          A w tygodniu koniecznie umówię auto na wymianę filtra paliwa.
                          Po wymianie dam znać czy pomogło.

Komentarz

• Sony
                            Rider
                            • 2015
                            • 342
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

lesstar, terkotanie filtra paliwa jest wyraźnie słyszalne (jak się pojawi) będąc nachylonym do podwozia przy tylnym prawym kole :wink:

Komentarz

• lesstar
                              Drive
                              • 2013
                              • 67

Pojechałem do warsztatu, powiedziałem co radziliście. Wymienili filtr i okazało się że miałem już zamontowany ten z literką K pracujący na wyższym ciśnieniu. Nowy filtr sprawy nie załatwił. Mechanicy stwierdzili, że faktycznie przewody paliwowe drgają dość mocno, ale ponieważ wchodzą w jakąś belkę czy podłużnicę, nie ma do nich dojścia - cyt. "trzeba by zalać to pianką montażową".
                              No i dalej jeżdżę z tym terkotaniem. Nie napisałem tego wcześniej, ale mam wrażenie że im jest chłodniej na dworze, tym terkotanie jest głośniejsze. Czy to pasuje do waszej diagnozy związanej z filtrem i przewodami?

Komentarz

• Sony
                                Rider
                                • 2015
                                • 342
                                • Octavia II (1Z3)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

lesstar,
                                Zamieszczone przez Sony
                                lesstar, terkotanie filtra paliwa jest wyraźnie słyszalne (jak się pojawi) będąc nachylonym do podwozia przy tylnym prawym kole
                                Terkocze przez cały czas, przy uruchomieniu silnika, w innych okolicznościach ?

Komentarz

• lesstar
                                  Drive
                                  • 2013
                                  • 67

Przy opalaniu nie. Silnik musi się trochę rozgrzać i zejść do obrotów minimalnych, tzn nie jest na ssaniu, około 800 obrotów/min.

Komentarz

• prezes73
                                    Rider
                                    • 2015
                                    • 522
                                    • Hyundai

lesstar, Pisałem ci że u mnie montowali piankę zaraz przy wejściu przewodów paliwowych w grodzi (pod maską), wymiana również przewodu paliwowego ( na dłuższy ten zaraz między wkładem z filtrem węglowym a grodzią)
                                    tu masz numer PRZEWODU:
                                    1K0201160BG

numer WYGŁUSZENIA:
                                    1Z0864231A"

Komentarz

• Tichy
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 544

lesstar, ok. 600rpm to są obroty minimalne dla tego silnika... przynajmniej ja tak mam...

Komentarz

• lesstar
                                        Drive
                                        • 2013
                                        • 67

Ja nigdy nie widziałem wskazówki obrotów tak nisko, zawsze najniżej jest w okolicy 800 rpm.
                                        Byłem dziś w ASO. Opowiedziałem o problemie, ale nie sugerowałem co moim zdaniem to może być. Po reakcji widziałem, że nie za wiele wiedzą o akcji z filtrem i przewodami, ale gdy ich naprowadziłem i pokazałem fragment naszego wątku z OCP, poszli tym tropem. Wpisali coś w komputer i wyskoczyło im, że to filtr paliwa. Proponowane rozwiązanie - wymiana filtra oraz wgranie zmodyfikowanego oprogramowania sterownika silnika. Nie wiem po co nowy soft, ale tak było tam napisane.
                                        Umówiłem się na następną sobotę na wymianę tego filtra i programu i może w końcu w aucie z tak cichym silnikiem zapanuje cisza.
                                        Zdam relację jak odbiorę i przetestuję samochód.

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3777
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Tichy
                                          ok. 600rpm to są obroty minimalne dla tego silnika... przynajmniej ja tak mam...
                                          U mnie na ciepłym silniku 640 obr/min (odczyt vcds). Jest tak zawsze.
                                          Zamieszczone przez lesstar
                                          Ja nigdy nie widziałem wskazówki obrotów tak nisko, zawsze najniżej jest w okolicy 800 rpm
                                          Obroty do sprawdzenia.
                                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                          =================================================

Komentarz

• lesstar
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 67

Faktycznie, byłem przekonany, że obroty są około 800 rpm (jedna kreska poniżej 1000 na obrotomierzu), ale jak się dziś przypatrzyłem to wskazówka na wolnych obrotach jest delikatnie nad drugą kreską poniżej 1000 więc pomiędzy 600 a 700 rpm.

Tak jak obiecałem, dam znać po wizycie w ASO czy problem terkotania ustąpi.

[ Dodano: Wto 19 Kwi, 16 16:16 ]
                                            Witam,
                                            Przez 3 dni nie mogłem się dostać na forum.
                                            Problem terkotania załatwiony. Serwis wymienił filtr paliwa na nowy choć twierdził że w TSI filtra się nie wymienia - w benzynowach nie ma potrzeby. W samochodzie jest teraz mega cicho, słychać tylko szum powietrza.
                                            Co ciekawe: na FV napisali wymiana filtra paliwa/wymontowanie i zamontowanie. Brak innych pozycji na fakturze sugeruje ze nic innego nie robili, do niczego innego tez się nie przyznali, chociaż wcześniej twierdzili ze oprogramowanie silnika będą też aktualizować.
                                            Najważniejsze że już nie terkocze.
                                            Dziękuję za porady jak pozbyć się usterki.

Komentarz

• uli07
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 391
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Czy terkotanie przewodow brzmialo podobnie do mojego nagrania?
                                              Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                                              Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                                              Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

• prezes73
                                                Rider
                                                • 2015
                                                • 522
                                                • Hyundai

uli07 tak. najlepsze że u mnie mimo nowego filtra paliwa takie same terkotanie pojawia sie jak zatankuje PB98, na PB95 tego nie mam

Komentarz

• uli07
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 391
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dziekuje za odpowiedz. U mnie pojawilo sie i zniknelo. Mialem to na drugi dzien po tym jak przejechalem sie szutrowa i dosc nierowna droga.
                                                  W kabinie i na zew. bardzo wyraznie bylo to slychac.
                                                  Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
                                                  Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
                                                  Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40

Komentarz

Pracuję...