wyciek z klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Szakal_84 Zobacz wpis
    Zmienilem chlodnice klimy i juz miesiac jezdze, klima dalej slabo chlodzi. Odplyw udrozniony. Jakies pomysly na to
    zauważyłem też mokre dywaniki po stronie kierowcy i pasażera, teraz dopiero po udrożnieniu odpływu zaczeło kapać z klimatyzacji woda, zobaczymy czy to pomoże i dywany wyschną,
    ale klima dalej słabo chłodzi jak włącze klime to spalanie wzrasata o jakieś 0,5L znaczy sie chyba kompresor działa co sprawdzać jeszcze, zauważyłem że drugi wentylator nie pracuje

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    Zmienilem chlodnice klimy i juz miesiac jezdze, klima dalej slabo chlodzi. Odplyw udrozniony. Jakies pomysly na to

Zostaw komentarz:

• aronus
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Szakal_84 Zobacz wpis
    witam u mnie sie powtórzył temat z zeszłego roku, z układu uciekł prawie cały czynnik, kompresor zaczoł dziwnie rzęzić. myślałem że to koniec kompresora. Gosc od klimy sprawdził szczelność jest dobił rok temu działała teraz zrobiło sie troszeczke cieplej znów kompresor zaczyna dziwnie pracować. CHłodnica niby szczelnac cisnienie trzymała, coprawda na korku nie była sprawdzana. Pytanie czy jest jakiś model pasujący do O2 Bez tego plastikowego badziewia bo i tak chciałem zmienić bo od dolnej kratki jest bardzo zbita kamieniami.
    Miałem nieszczelność na korku i założyli mi w warsztacie chłódnicę klimatyzacji firmy Nissens, która tego białego korka nie posiada.

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    witam u mnie sie powtórzył temat z zeszłego roku, z układu uciekł prawie cały czynnik, kompresor zaczoł dziwnie rzęzić. myślałem że to koniec kompresora. Gosc od klimy sprawdził szczelność jest dobił rok temu działała teraz zrobiło sie troszeczke cieplej znów kompresor zaczyna dziwnie pracować. CHłodnica niby szczelnac cisnienie trzymała, coprawda na korku nie była sprawdzana. Pytanie czy jest jakiś model pasujący do O2 Bez tego plastikowego badziewia bo i tak chciałem zmienić bo od dolnej kratki jest bardzo zbita kamieniami.

Zostaw komentarz:

• Szakal_84
    odpowiedział(a)
    W moim przypadku też po zimie brak gazu też podejrzewam ten korek na klimie, ale myśle zmienić całą chłodnice klimatyzacji bo już bardzo zbita kamieniami i gość od klimy powiedział że jest wydajna może w 50%. Jaką chłodnice klimy możecie polecić?

Zostaw komentarz:

• pawel_m8110
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez arturro33 Zobacz wpis
    ciekawi mnie jak po wycięciu tego korka wyczyścił to co wpadło do środka?
    wystarczy aby jeden wiór aluminim dostał się do kompresora klimy i po nim
    to spoidło nie rozpuściło się lub zerwało bez przyczyny, albo coś się dzieje ze sprężarką albo z układem
    błąd czujnika nie zawsze oznacza usterkę czujnika, może nie ma czynnika

ja uważam że usunięcie korka osuszacza bez uszkodzenia skraplacza jest praktycznie nie możliwe, skorodowane gniazdo w jaki sposób uszczelnić metalowym korkiem?
    w jaki sposób pozbyć się syfów które wpadły do skraplacza podczas usuwania korka-jest to nie możliwe
    jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymiana skraplacza razem z osuszaczem na nowy
    Przejeździłem 2 sezon po wymianie korka na metalowy i wycięciu korka plastikowego. Mechanik mnie ostrzegał, że to ryzykowna operacja i grozi uszkodzeniem chłodnicy. Dlatego bierze na siebie te odpowiedzialność za 100pln + koszt korka. Wszystko śmiga, czynnika nie ubyło po ponad roku. Czujnik okazał się zapieczony. Co do spoidła... widziałem je i wyglądało jak rozpuszczone. Sprężarka nadal działa więc raczej mechanik z 20 letnim stażem pracy tylko przy klimie, który zdiagnozował te usterkę zanim doszedł do samochodu chyba wie lepiej... Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez pawel_m8110; 34116.

Zostaw komentarz:

• robekcool
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez mk.ostrowski
    korek da sie odkrecic. trzeba troche cierpliwosci i stukania oraz rozruszania zapieczonego. nastepnie oczyscic gwint z zasniedzialego aluminium, przesmarowac i dokrecic bardziej niz pierwotnie wraz z zalaniem pod koniec dokrecania klejem lub lakierem
    Co z tego , skoro osuszacz już dawno powinien być wymieniony ?

Zostaw komentarz:

• mk.ostrowski
    odpowiedział(a)
    korek da sie odkrecic. trzeba troche cierpliwosci i stukania oraz rozruszania zapieczonego. nastepnie oczyscic gwint z zasniedzialego aluminium, przesmarowac i dokrecic bardziej niz pierwotnie wraz z zalaniem pod koniec dokrecania klejem lub lakierem

Zostaw komentarz:

• robekcool
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez greg44
    Robert, a czy pasek do BKD i powiedzmy w BLS jest taki sam?
    Tak, jeśli masz na myśli wariant 1.9-2.0.

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Robert, a czy pasek do BKD i powiedzmy w BLS jest taki sam?

Zostaw komentarz:

• robekcool
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez greg44
    Zamieszczone przez misza_zabrze
    kup pasek dla wersji bez klimy zaloz i pomijasz tym sposobem kompresor klimy.

6PK950
    Czy przy Klimatroniku to też przejdzie? Ktoś potwierdzi?
    Radek, układ kompresora jest identyczny - różnica jest w sterowaniu.

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez misza_zabrze

6PK950
    Czy przy Klimatroniku to też przejdzie? Ktoś potwierdzi?

Zostaw komentarz:

• misza_zabrze
    odpowiedział(a)
    Gerwazy, ja taka mozliwosc rozwazalem u siebie jak miesiac temu klima zaczela halasowac i slabo chlodzic. Oczywiscie wszystko przed wyjazdem na wakacje. :szeroki_usmiech Nie usmiechalo mi sie kupowac nowego kompresora. Ostatecznie poszukalem troche i znalazlem uzywke z Yeti z 2015 za bardzo przyzwoite pieniadze.

Zostaw komentarz:

• Gerwazy
    odpowiedział(a)
    @greg44: Gatesem nie jestem, ale na browca mam. A wolałbym tę kapustę spożytkować na jeszcze więcej browca :diabelski_usmiech

@misza_zabrze: Dzięki Misza za podpowiedź. Podjąłem trop.

Zostaw komentarz:

• misza_zabrze
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Gerwazy
    Nie wiecie czy mogę jeździć bez czynnika (klima jest manualna)?

6PK950

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Gerwazy
    Możesz jeździć, kto bogatemu zabroni. Później szykuj kasę na nowy kompresor klimy, bo stary będzie zatarty.

Zostaw komentarz:

• Gerwazy
    odpowiedział(a)
    Mi też wyciekł czynnik - oczywiście kwestia korka. Nie chce mi się na koniec lata wymieniać bebechów za 1200 PLN.
    Słyszałem, że w tych modelach może to być niebezpieczne dla sprężarki.

(1,9TDi, 2005, klima manualna)

Zostaw komentarz:

• arturro33
    odpowiedział(a)
    ciekawi mnie jak po wycięciu tego korka wyczyścił to co wpadło do środka?
    wystarczy aby jeden wiór aluminim dostał się do kompresora klimy i po nim
    to spoidło nie rozpuściło się lub zerwało bez przyczyny, albo coś się dzieje ze sprężarką albo z układem
    błąd czujnika nie zawsze oznacza usterkę czujnika, może nie ma czynnika

ja uważam że usunięcie korka osuszacza bez uszkodzenia skraplacza jest praktycznie nie możliwe, skorodowane gniazdo w jaki sposób uszczelnić metalowym korkiem?
    w jaki sposób pozbyć się syfów które wpadły do skraplacza podczas usuwania korka-jest to nie możliwe
    jedynym sensownym rozwiązaniem jest wymiana skraplacza razem z osuszaczem na nowy

Zostaw komentarz:

• pawel_m8110
    odpowiedział(a)
    Typowe uszkodzenia klimy

Wszyscy pisza ponoć jest patent wymiany na metalowy. Toteż potwierdzam. Fachman od klimy po moich 2 zdaniach psiknął wodą na korek i wszytsko było jasne. Na podjeżdcie stały 2 świeże jeszcze niemieckie Octavki z tym samym problemem. A wczęsniej mi już kompresor chcieli wyciagać. Zamiast 1500 za regeneracje kompresoera zapłaciłem 250 za wymiane korka i dobicie prawie pustego układu. Wymiana droga bo tego cholerstwa nie mogłem wykręcić, trzeba było wycinać.

Z klima miałem jeszcze niejeden problem. Koło pasowe od kompresoera połączone jest z z wnętrzem kompresora gumowym spoidłem (w razie blokady kompresora guma się zrywa). Niestety spoidło się rozpuściło minionego lata. Koło chodzi ale kompresor stoi. Wymiana koło 150 zeta. Trzeci przypadek czujnik ciśninia czynnika ale komp odrazu pokazał o co chodzi. MOże w 2016 nie dołożę do klimy. Pozdrawiam

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Slimorath
    Podlaczam sie pod temat, czy da sie wymienic sam skraplacz bez wymiany chodnicy??
    Tak, w przednim pasie masz umieszczone: skraplacz, w przypadku diesli intercooler, oraz chłodnicę. Są skręcone ze sobą, ale są to odrębne elementy.

Zostaw komentarz:

• Slimorath
    odpowiedział(a)
    Podlaczam sie pod temat, czy da sie wymienic sam skraplacz bez wymiany chodnicy??

Zostaw komentarz:

• robreg
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rauxel
    To znaczy, ze fabrycznie ten korek jest nieszczelny po to, zeby dobijac regularnie uklad ? Czy da sie wymienic go wraz z osuszaczem na taki, ktory nie przepuszcza ?

Po rozmowie z serwisantem klimatyzacji w pracy, stwierdzil on, ze w autach po 2010 roku klimatyzacja specjalnie jest robiona tak, by czynnik uciekal.
    Po pierwsze, akurat w Octavii 2-giej ten patent obowiązywał nie po 2010 roku, tylko od początku istnienia O2, czyli od 2004 roku.

Po drugie, w przypadku skraplacza O2, koroduje nie materiał korka (który oryginalnie jest plastikowy), tylko korpus skraplacza.

Po trzecie, tak, da się wymienić ten skraplacz na nieoryginalny zamiennik. Są modele innych producentów, które tego korka w tym miejscu nie mają. Moja dostała taki skraplacz, który (o ile dobrze pamiętam) w ogóle osuszacza wymienialnego nie ma. Niby rzecz straszna, ale biorąc pod uwagę to, że w oryginalnym skraplaczu nie dało się rozsądnie osuszacza wymienić i jak przyszło co do czego, poszedł cały nowy ze skraplaczem, raczej się tym nie przejmuję. Jak będzie potrzeba, przyjdzie kolejny skraplacz - taka karma.

Zostaw komentarz:

• Rauxel
    odpowiedział(a)
    Nie, nie jest z nia tak zle. Auto kupilem uzywane, nie wiem kiedy serwis klimy byl robiony... W kazdym badz razie nie chlodzila zle, choc wolalem sprawdzic. Brakowalo jakis 200 g czynnika. Teraz chodzi jak lodowka... ciekawe, jak dlugo. Widac, trzeba robic coroczny serwis.

Zostaw komentarz:

• greg44
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Rauxel
    ze w autach po 2010 roku klimatyzacja specjalnie jest robiona tak, by czynnik uciekal.
    Głupoty gada, niby dlaczego tak maja robić? Co teoria starzenia się produktu, jak z żarówkami? :szeroki_usmiech

Jakieś fachmany od klimy wymieniają korek na metalowy, ale to nie jest fabryczne rozwianie, sami dorabiają takie korki. Tylko z tego co wiem, to metal wkoło korka ulega erozji i dlatego jest nieszczelność. A sprawdź jak wygląda sama chłodnicza w dolnej części, mocno jest uszkodzona od kamieni?

Zostaw komentarz:

• Rauxel
    odpowiedział(a)
    To znaczy, ze fabrycznie ten korek jest nieszczelny po to, zeby dobijac regularnie uklad ? Czy da sie wymienic go wraz z osuszaczem na taki, ktory nie przepuszcza ?

Po rozmowie z serwisantem klimatyzacji w pracy, stwierdzil on, ze w autach po 2010 roku klimatyzacja specjalnie jest robiona tak, by czynnik uciekal.

Zostaw komentarz:

Pracuję...