[O2] zasłanianie "kartonem" chłodnicy na zimę
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez OstlanderZamieszczone przez Bartosz GruzaU mnie po 3 km silnik zaczyna łapać temperaturę i ciepło z nawiewów leci, bez osłonki.
no i nie przesadzajmy, że po 3 km silnik jest zimy jak lód, odczuwalnie ciepłe powietrze dzisiaj (-6) miałem już po 500m, a to, że silnik nie rozgrzany to inna sprawa.
poza tym, tak zauważam, że najszybciej auto grzeje się kolegom, którzy nie mają żadnego wskaźnika temperatury oleju :szeroki_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ja też mam założoną osłonę HEKO od jakiegoś czasu i rzeczywiście szybciej silnik się nagrzewa i dłużej trzyma ciepło, dodatkowo mam mniejsze opory powietrza przez bardziej aerodynamiczną sylwetkę, czyli niższy współczynnik Cx... ŻARTOWAŁEM, ale cieplej jest:-)POZDRAWIAM AWIATER
było: 105 KM i 249 Nm
mod1: 131 KM i 335,7 Nm
mod2: 147 KM i 352 Nm:-)
i stówka pękła
Nowa miłość:
XL 1000 Varadero
Komentarz
-
-
A ja dorobiłem osłonkę do S2 ale poniżej tego otworu gdzie robi Heko, czyli w zderzaku bo dopływ powietrza do turbinki chyba lepiej mieć otwarty i zimny, a od dołu szpara 3 razy większa. Ale jak z wynikami to się nie wypowiadam bo na różnice 1 minuty szybiej ciepła, czy pół litra /100 to może wiele innych czynników wpłynąć.
Mam za to przetestowane że w temp +8 st w niczym to nie przeszkadza.
Komentarz
-
-
Wprawdzie do początku zimy jest jeszcze czas, ale ja myślę, że może by tak zamiast tych różnych zasłon i przysłon założyć WEBASTO. Jest jeszcze trochę czasu to można skompletować części. W Etce widziałem to od roku 2009. Ciepły silnik mniej zużywa paliwa niż ten zimny stojący pod chmurką.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zbig10101może by tak zamiast tych różnych zasłon i przysłon założyć WEBASTOsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Witam, panowie mam tą osłonę heko i po pierwsze:
-auto wygląda ochydnie z nią
- dolny otwór robi swoje pod rejestracją i ogrzewanie nie zmienia sie w aucie
Wkładam kartonik i już, stara poczciwa metoda, sprawdzona na wielu poprzednich autach. Ja dojeżdżam do pracy max 2 km, to sami wiecie ile ten mój silniczek 1,4 tsi moze dac ciepła.
Chętnei odstąpię tą osłonę, jak nówka, za powiedzmy o 20% niższą cenę niż na allegro.
Mój gg 6672456
ps. jestem z Częstochowy
pozdraiwam.Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
-
Heko zapobiega tylko zabrudzeniu silnika.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Ja też nie zasłaniam. Fura w cieplutkim garażu a do pracy 2,5 km (więc auto tak czy siak nie ma szans na 90-ke na wskaźniku). Ze swojej strony mogę dodać, że po chipie fura szybciej się nagrzewa.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Dałem sobie osłonkę Heko, nawet tak ohydnie nie wygląda. :diabelski_usmiech
Mam do roboty 4km (5 min.) i daje radę. Poprzednio na tym dystansie wskazówka temp lekko drgnęła, teraz dochodzi pod 50stopni. Oba pomiary z tych samych warunkach - auto na dworze cała noc przy -5 stopniach.
Zamieszczone przez phonemanHeko zapobiega tylko zabrudzeniu silnika
Komentarz
-
-
Ja tam specjalnych różnic w nagrzewaniu nie zauważyłem. Ale czystość silnika zdecydowanie lepsza niż bez osłony wiec moim zdaniem warto.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł"k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
hotrain, a czemu nie do O2 :szeroki_usmiech :?:obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD
Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl
Komentarz
-
Komentarz