U mnie to występuje i na dodatek trochę mnie to już irytuje - po co i dlaczego, może VCDS potrafi to wyłączyć??
[O3] Podbijanie obrotów po wciśnięciu sprzęgła
Zwiń
X
-
Do kolegi Prim: czytaj posty od początku.
Podnoszenie obrotów podczas puszczania sprzęgła ja wiem, że jest normą i jest poprawne (i u mnie tak też się dzieje) ale podnoszenie obrotów podczas wciskania sprzęgła już nie a o tym właśnie rozmawiamy.
[ Dodano: Pią 30 Maj, 14 07:14 ]
Kolego Trancer. Jeżeli u Ciebie też jest taki objaw to może podjechałbyś do ASO podpytać co oni na to? Ja byłem i 1 ich odpowiedź, że tak ma być. Potem pokłóciłem się i powiedziałem, że w ich samochodzie demo tak nie ma i napisali ponownie do centrali w Poznaniu: czekam na odpowiedź.
Mnie to denerwuje bardzo i wolałbym jakoś się tego pozbyć.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rava79Ja mam 65.000 km i dalej podbija obroty - związane jest to z tym, że jak bez gazu w korku ruszasz samochodem to nie zadławisz silnika tylko ruszysz.
Komentarz
-
-
To prawda, chodzi o podbijanie obrotów w momencie wciskania sprzęgła a nie puszczania go. W tym 2 przypadku jest to normalne. Z tego co widzę po wpisach nie tylko u mnie jest taka przypadłość (ale część osób nie ma tego przypadku więc nie można tego traktować jako normę). Mam przejechane teraz ok. 1000 km, czy to dużo czy mało na nowy samochód kwestia dyskusyjna, ale wydaje mi się, że tak być nie powinno.
Komentarz
-
-
Nie wiem na jakiej podstawie niektórzy koledzy twierdzą, że podbijanie obrotów przy wciskaniu sprzęgła jest nieprawidłowością. W dwóch OIII, którymi jeździłem w momencie wciskania sprzęgła (jak i puszczenia) obroty były i są podbijane od samego początku i nic przez 20000 km się nie zmieniło.
Zastanawiam się jeszcze czy nie jest to związane z systemem start stop (chociaż ja tego systemu nie mam ale skrzynie i elektronika mogą być te same).
Komentarz
-
-
Ja mam tą "przypadłość" i 16kkm przejechane, ale to nie występuje zawsze i raczej dość rzadko i to na tyle, że tego nie zauważam. Wątpię żeby było to błędne zachowanie, raczej inni tego po prostu nie zauważyli albo warunki, w których to występuje, nie nastąpiły ;>Aktualnie O3 1.4 TSI 103kW (140KM)
Poprzednia F1 1.4 50kW (68KM)
Komentarz
-
-
U mnie jest to samo...
wg mnie, sam zamysł był dobry, ale prawdopodobnie do głosu doszli księgowi.
Bo w sumie żeby rozróżnić kierunek ruchu sprzęgła, potrzebowałbym dwa czujniki (przy wciskaniu pedału, najpierw załącza czujnik A a potem B, przy puszczaniu B potem A)
Ale jak jest tylko jeden czujnik, to jak rozróżnić czy wciskamy czy puszczamy?
ale nie wiem, nie znam sie,ops:
sugestie mile widziane“It is mine, I tell you. My own. My precious. Yes, my precious.”
― J.R.R. Tolkien, The Fellowship of the Ring
Komentarz
-
-
W piątek odebrałem samochód z serwisu. Wgrali"podobno" jakąś aktualizację do sterownika (takie zalecenie dostali z centrali Skody w Poznaniu). Wsiadam przejechałem z 1000m i bach to samo. Dzwonię do serwisu, że dupa blada i dalej majta obrotami. Mam się stawić pod koniec tego tygodnia na wymianę lampki oświetlenia kabiny bo jedna z nich nie świeci i wtedy może ponownie coś pogmerają bo ponownie mieli kontaktować się z centralą, że bida. Nie odpuszczę im tego.
Komentarz
-
-
Ja bym coś obstawiał w kierunku czujnika położenia pedału sprzęgła.
Albo coś ten czujnik szwankuje, albo system jest niedograny.
Albo jakiś "inteligentny" system który ma się uczyć kierowcy, ale nie do końca mu to sprawnie idzieKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
Panowie,
uzyskałem oficjalne stanowisko Skody w sprawie bujania obrotami podczas wciskania sprzęgła w silniku 1,4 TSI: Jest to prawidłowe i normalne zjawisko. Silnik spełnia normę EURO 5. W zależności od obciążenia (włączona klima, wycieraczki itp.) sterownik ma za zadanie podbić obroty aby nie dochodziło do zaburzeń w jego pracy. Ktoś już wcześniej o tym pisał i dzięki mu za to - miał rację ale chciałem się sam o tym przekonać. Podobno wszystkie te silniki tak mają (przynajmniej w O3), więc teraz Ci którzy tego u siebie nie mają powinni się tym przejąć.
[ Dodano: Wto 17 Cze, 14 14:33 ]
Dodatkowo z tym czujnikiem pedału sprzęgła jest tak, że jest faktycznie 1.
Facet z innego już serwisu jak dzwoniłem żeby się upewnić powiedział, że to normalny objaw i żeby sobie sprawdzić, że jak będę wciskał sprzęgło powoli to tego bujnięcia obrotami nie będzie albo będzie minimalne a jak szybko wcisnę sprzęgło to jest bardziej widoczne. Sprawdzałem - faktycznie tak się dzieje.
Komentarz
-
Komentarz