Zawieszenie ogólnie pracuje cicho i bez zarzutów, niestety co jakiś czas wydaje z siebie dosyć głośne skrzypnięcie. Co ciekawe występuje ono tylko na niektórych nierównościach i dopiero próbuję stwierdzić na jakich dokładnie, np. przez leżącego policjanta przejeżdżam z idealną ciszą, ale gdy dosyć głębokie nierówności ustawione są tak, że autem buja (czyli np. najpierw unosi się lewa, a później prawa strona) lub np. gdy dołek w nawierzchni poprzedzony jest wypiętrzeniem i zawieszenie wykonuje nurka z górki w dół, pojawia się odgłos. Ciężko określić jaki, brzmi trochę jak guma, jednak jest w miarę ostry. Przyszło mi do głowy, że może to nie zawieszenie, ale jakiś element nadwozia, bo ostatnio odkryłem, że klapa bagażnika skrzypi przy dociskaniu. Coś takiego teoretycznie mogłoby hałasować przy większych nierównościach. Kiedyś czytałem gdzieś o tego typu problemach w Skodzie, np. z hałasami z zamków podczas jazdy. Macie może jakieś doświadczenia z takimi rzeczami?
Udało mi się chyba znaleźć sytuację, w której odgłos powtarza się za każdym razem - przejechanie przez leżącego policjanta przednią osią i lekkie wciśnięcie hamulca, gdy się przejeżdża tylną osią. Odgłos też często występuje, gdy samochód jedzie pod górę.
Wiem, że temat beznadziejny, ale może ktoś coś ciekawego napisze
Ja szukam sposobu na to, aby móc to zaprezentować z ASO lub, jeżeli to jakiś pierd, zostawić temat.
Udało mi się chyba znaleźć sytuację, w której odgłos powtarza się za każdym razem - przejechanie przez leżącego policjanta przednią osią i lekkie wciśnięcie hamulca, gdy się przejeżdża tylną osią. Odgłos też często występuje, gdy samochód jedzie pod górę.
Wiem, że temat beznadziejny, ale może ktoś coś ciekawego napisze

Komentarz