Plan serwisów Octavia 1.4 150KM

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Etranger
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ptak1234 Zobacz wpis
    https://support.shell.pl/hc/pl/artic...kie-ma-zalety- ja we wtorki tankuję bo jest promocja
    Cześć,

Być może to przypadek, a być może nie, ale podzielę się negatywną opinią nt. czwartków na Shell (dzień oleju napędowego premium, w cenie obniżonej).

Zatankowałem pełen bak 4x. Paliwo - olej napędowy Shell V-Power.

Zaraz po wyjechaniu rozpoczęło się dzwonienie zaworów, niezbyt uciążłiwe, ale wcześniej na paliwie BP,Orlen,CircleK/Statoil, tego nie było.

Zatankowałem jeszcze 3x paliwo Shell V-Power w te słynne czwartki na innych stacjach i... efekt ten sam. Dzwonienie zaworów silnika.

Zatankowałem Circle K (diesel miles plus) i jak ręką odjął.

Mój prywatny wniosek: nigdy więcej czwartkowych promocji (diesel) na Shell. NIe jestem pewien, czy tego dnia rzeczywiście oferowane jest to lepsze paliwo klasy premium...

Zostaw komentarz:

• ptak1234
    odpowiedział(a)
    Panowie od niedawna tylko na zimnym silniku np po 3 dniach postoju występuje metaliczne brzęczenie przy dodawaniu gazu .Po rozgrzaniu tego nie ma i po ponownym rozruchu .Może ktoś miał taki przypadek .Muszę ten dźwięk nagrać i pojechać do ASO auto jeszcze na gwarancji .

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    INA. I tu z pompą jest tak samo Pompa z drugiej strony. I cena za pompę to jakieś 3x rozrząd ^^

Zostaw komentarz:

• zulu
    odpowiedział(a)
    Nie wiem jak w wersji 140KM ale w 150KM pompa z tego co wiem jest po drugiej stronie rozrzadu, cos mi tak swita z filmiku co kiedys ogladalem.
    Daj linka z ciekawosci co bierzesz, INA czy cos innego.

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    Komplet. Nie ma sensu się bawić w pojedyncze elementy. Rozrząd idzie w całości a pompę się obejrzy jak wygląda. Jak nie będzie żadnych śladów to zostaje. Mam malutkie ubytki płynu co jakiś czas,tylko to są rzędu 100ml na 1-1,5 miesiąca. Więc na razie obserwacja. To jest taka ilość że ciężko szukać gdzie może uciekać.

Zostaw komentarz:

• zulu
    odpowiedział(a)
    No w tym przypadku, chocby za sam wiek:] Sam pasek czy jakies roli tez?

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    Ja na dniach będę wymieniał. Od nowości siedzi,czyli od 2014 roku i w tej chwili nalatane 130tyś. Robię dla siebie i świętego spokoju. Śmieszny koszt więc nie ma co oglądać tylko od razu wymiana.

Zostaw komentarz:

• zulu
    odpowiedział(a)
    180-200kkm, to wiem od kogoś z serwisu. 120 to wymianiałem w dieslach, gdzie dostawaly bardzo po dupie a i tak wygladaly zawsze jak zloto.

Zostaw komentarz:

• paszczak1991
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ptak1234 Zobacz wpis
    A jak jest z tym paskiem rozrządu ?
    Teoretycznie dożywotni i nie trzeba wymieniać. Ale jak i tak bym przy 120 tys km go dokładnie obejrzał i pewnie wymienił na nowy.

Zostaw komentarz:

• ptak1234
    odpowiedział(a)
    A jak jest z tym paskiem rozrządu ?

Zostaw komentarz:

• zulu
    odpowiedział(a)
    Nie widze sensu jakicholwiek dodatkow, po prostu raz-dwa razy w tygodniu porzadnie dam z buta i przeciagne auto.

Zostaw komentarz:

• ptak1234
    odpowiedział(a)
    https://support.shell.pl/hc/pl/artic...kie-ma-zalety- ja we wtorki tankuję bo jest promocja
    Ostatnio edytowany przez ptak1234; 9992932.

Zostaw komentarz:

• dagetto
    odpowiedział(a)
    Ja raz ma pół roku wlewam Carlube Petrol Injector Cleaner

Zostaw komentarz:

• paszczak1991
    odpowiedział(a)
    ptak1234 Zaciekawił mnie ten dodatek G17 do paliwa. Rozumiem że można sobie wlać dowolny dodatek do czyszczenia wtrysków po prostu zamiast tego od VW?

Zostaw komentarz:

• ptak1234
    odpowiedział(a)
    tu jest wszystko opisane co i jak https://oborudow.ru/pl/hodovaya-chas...ena-tormoznoi/

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    Lej chłopie dobry olej ze sprawdzonego źródła i często zmieniaj razem z filtrami i będzie git. Obojętnie czy to Mobil,Motul czy inny. Interwał wg Twojego stylu jazdy i auto się odwdzięczy. Mój poprzedni miał 400k jak sprzedawałem(2 litry benzyna) i silnik chodził bez zarzutu Częsta wymiana na dobry olej i długo pożyje

Zostaw komentarz:

• Krzysztof_M
    odpowiedział(a)
    Jeszcze raz wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Krzysiek

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    Nic i tak nie pobije Castrola. Auto chodzi jak traktor. Ja w audi nie widziałem i nie słyszałem różnicy między Mobilem a Motulem. A że Skoda preferuje ten olej nawet w serwisie to leje tego. Różnica w cenie nie jest jakaś olbrzymia.

Zostaw komentarz:

• dagetto
    odpowiedział(a)
    U mnie na tym motulu kultura pracy silnika była gorsza niż na mobilu.

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    W poprzednim aucie też lałem tego Mobila. Złego słowa nie powiem. Ale później przeszedłem na Motula i tak zostało. W obecnym Specific 5W30.
    Odnośnie wymiany oleju polecam obejrzeć
    https://youtu.be/_XpeFBfV8jg Potwierdza to tylko to co na innym forum czytałem,jak robili testy olejów silnikowych.

Zostaw komentarz:

• dagetto
    odpowiedział(a)
    Dla mnie najlepszy jest mobil 1 esp.
    O olejach do tsi poczytasz tutaj:

Mini poradnik olejowy Na wstępie zaznaczam, że niniejszy poradnik zawiera elementy subiektywne - jakkolwiek staram się zawsze w tym temacie być jak najbardziej obiektywny. Nie jestem zawodowo w żaden sposób związany z branżą olejową, ani nawet motor..
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• paszczak1991
    odpowiedział(a)
    Krzysztof_M Ja osobiście używam MOTUL 8100 X-CLEAN+ 5W30. Można również MOTUL SPECIFIC 5W30. Oba spełniają 504.00 507.00. SPECIFIC niby ma aprobatę VW i jak z nim przyjdziesz do ASO to wszystko jest git i nie kręcą nosem. Nie jest to najtańszy olej i nie jest to najdroższy olej. Według mnie ten olej to solidna średnia półka. Jak ma się więcej kasy można kupować Millers - XF Premium C3 VW 5w30 to już raczej oliwa z górnej półki.

Zostaw komentarz:

• Krzysztof_M
    odpowiedział(a)
    Panowie bardzo dziękuję za bardzo dokładne informację.
    Wiem, że temat oleju ma osobny wątek ale jakiego oleju wy używacie?

Zostaw komentarz:

• Rybus85
    odpowiedział(a)
    Olej to zależy. Jak miasto i ciężka jazda to 10-12 maks. Jak lekka jazda lub trasy to spokojnie 15tys(ja robię głównie trasy. W czwartek zmieniałem olej po niecałych 15k i był przezroczysty,ale nie wiem jaki tu wpływ miała płukanka ). Filtr powietrza jak kolega wyżej. Mimo że po 15k był czyciutki to i tak wymieniam,bo koszt grosze. Kabinowy jak wyżej. Świec nie ruszałem jeszcze. Ale dla świętego spokoju wymienię we wrześniu.
    Co do płynu hamulcowego i płynu chłodzącego,to nigdy nie wymieniałem. W poprzednim audi przez 8 lat nie dotykałem tego. Nic się nie działo,to po co ruszać? Test płynu chłodzącego też był robiony i wszystko było w normie.

Zostaw komentarz:

• paszczak1991
    odpowiedział(a)
    Krzysztof_M

Olej i filtry oleju oraz kabinowy wymieniaj co 10k-12k km. Filtr powietrza do silnika możesz wymieniać rzadziej np co drugą wymianę oleju. Ale przy cenie takiego filtra około 30-40 zł w hurtowni motoryzacyjnej nie wiem czy jest sens oszczędzać. Ja wymieniam wszystko razem. Kabinowy to nawet dwa razy w roku wymieniam, przed jesienią i po zimie. Oddycham tym powietrzem więc wymieniam częściej. Plan serwisowy co do oleju w tym wypadku to jest nieporozumienie. (30k km lub 2 lata) a filtr powietrza chyba nawet 90k km kabinowy 60k km lub 2 lata.

Świece wymiana co 4 lata lub 60k km. U mnie przy 54 tys km czuć lekko nie równą pracę auto ma 5 lat więc już powinny być wymienione świece.

Płyn hamulcowy podają co 2 lata. Teoretycznie tak powinno się robić bo to bezpieczeństwo w praktyce raczej nie wymieniam częściej niż co 3-4 lata.

Płyn chłodzenia nie wiem ile podają ale z własnego doświadczenia wiem że raczej nie ma co go wymieniać częściej niż co 4-5 lat jeżeli układ jest całkowicie sprawny.

Tutaj jest potężny PDF z instrukcjami serwisowymi co jak wykonać jaka kolejność, jakie normy oleju itd.

https://procarmanuals.com/wp-content...ion-122014.pdf

Interesuje Cie rozdział 2.4 od strony 17. Jest w języku angielskim ale warto poczytać.[/QUOTE]
    Ostatnio edytowany przez paszczak1991; 51705.

Zostaw komentarz:

Pracuję...