Maniacy kolei
Zwiń
X
-
Na razie na to wychodzi. Zbyt luźny tłuczeń. Ale mają sprawdzać i inne trasy.
-
No i biorąc pod uwagę, że podobno te zniszczenia dzieją się na CMK (źle wykonany remont torowisk), to chyba powoli mogę się żegnać z podróżami Pendolino...
Zostaw komentarz:
-
Najlepsze, że podobno ceny biletów bez zmian, a tabor gorszy.
Zostaw komentarz:
-
Pendolino popsute przez tłuczeń: https://businessinsider.com.pl/wiado...gonami/9q6msjq
Ja już miałem okazję jechać raz jakiś 1-2 miesiące temu takim "zastępczym" EIP. Przydzielono mi miejsce w wagonie przedziałowym, a nie znoszę jeździć w przedziałach. Wolę wagony bez przedziałowe.
Zostaw komentarz:
-
A pizza jest warzywem xDZamieszczone przez ruwado Zobacz wpisAle cóż, ślimak też ryba, a marchewka owoc
Zostaw komentarz:
-
Ja wiem, że takie idiotyzmy są, tylko do mnie to nie przemawia.
Logiczne jest, że kupiony tabor przez określony czas musi!!! jeździć na trasie, na którą został zakupiony i na którą był pisany projekt i wniosek o dofinansowanie. To nie budzi sprzeciwu i to rozumiem. Ale jeśli kupione z nadwyżką 20 sztuk Dartów (bo przecież są jeżdżące i zastępcze w razie awarii) może opędzić również inne trasy oprócz wybranych w projekcie, a zwłaszcza po mozliwym i umieszczonym w umowie zapisie że można kupić dodatkowe składy, to już jest totalnie głupie, że nie mogą jeździć gdzie indziej, pomimo zaspokojenia podstawowego celu dofinansowania.
Ale cóż, ślimak też ryba, a marchewka owoc
Zostaw komentarz:
-
Witam.Zamieszczone przez ruwado Zobacz wpisPodobno była możliwość dokupienia 10 sztuk Dartów, co przewidywał poprzedni kontrakt. Jednak IC nie kupi dodatkowych karpi. Piszą coś o warunkach UE, że te dodatkowe nie mogą jeździć na innych trasach, tylko na tych samych, co te pierwsze 20 sztuk.....

. To po co wogóle takie głupie zapisy w tych unijnych dotacjach. Przecież jak uwzględniali trasy to zamawiali tyle składów ile na te trasy było potrzeba. Wiadomo, że więcej nie upchną.
A szkoda, bo na inne trasy by się przydały.
Teraz IC będzie modernizować stare wagony.
Unijne dotacje, mają to do Siebie, że mogą dotyczyć tylko i wyłacznie ściśle określonych tras.
A dlaczego:
1) w celu uzysakania dofinasowania przygotowuje się przede wszystkim studia wykonalności wraz z analizą kosztów i korzyści, w których definuje się trasę, po której będzie poruszał się nowy/zmodernizowany tabor;
2) w owym studium udowadnia się, ze wprowdzanie nowego taboru przyniesie odpowiedzienie korzyści ( o tym czy spełnione są kryteria korzyści docydują różne wskaźniki ekonomiczne i finansowe)
3) w projektach uninjnych jest coś takiego jak: "trwałość projektu" wynosząca 5 lat. Oznacza to, że przez 5 lat od chwili zakupu tabor musi jeździć na ściśle określonej trasie (trase określamy w studium wykonalności). Jeżeli w czasie 5 lat przewoźnik chce jeździć po innych trasach musi uzyskać zgodę od Komisji Europejskiej. Uzuskanie zgody wiąże się najczęśniej z auktualnieniem studium wykonalności i analizy kosztów i korzystysci (przykład Pendolino, których trasa została wydłużona do Gliwic, Bielska, Rzeszowa, Jeleniej Góry, Kołobrzegu - IC musiało zaktualizować studium i udowodnić, że jest to korzystne).
Pozdrawiam
Eryk
Zostaw komentarz:
-
we wpisie nr 13 coś o tym napisałem...Zamieszczone przez JayKey49 Zobacz wpisKurcze jeszcze nie jechałem Dartem. Jak on wypada jakościowo ?
Zostaw komentarz:
-
Podobno sami maszyniści mówią, że Pendo to nie jest -wiadomo. Ale z punktu widzenia pasażera (ja), to inna epoka niż stare składy. Nie ma porównania. Ludzie pisali, że nieraz zdarzają się zamknięte wc z powodu awarii, ale w Pendo też tak podobno bywa.
Na początku było sporo awarii wieku dziecięcego. ale teraz chyba już to opanowali.
A podróż w Darcie sprawia bardzo dobre wrażenie. 1,5 godzinki upłynęło szybko i komfortowo.
Ciekawe czy ktoś jechał Dartem i Flirtem i ma porównanie?
Zostaw komentarz:
-
Kurcze jeszcze nie jechałem Dartem. Jak on wypada jakościowo ?
Zostaw komentarz:
-
Podobno była możliwość dokupienia 10 sztuk Dartów, co przewidywał poprzedni kontrakt. Jednak IC nie kupi dodatkowych karpi. Piszą coś o warunkach UE, że te dodatkowe nie mogą jeździć na innych trasach, tylko na tych samych, co te pierwsze 20 sztuk.....

. To po co wogóle takie głupie zapisy w tych unijnych dotacjach. Przecież jak uwzględniali trasy to zamawiali tyle składów ile na te trasy było potrzeba. Wiadomo, że więcej nie upchną.
A szkoda, bo na inne trasy by się przydały.
Teraz IC będzie modernizować stare wagony.
Zostaw komentarz:
-
fakt, za tą kasę by było więcej składów. A na razie linii do V 200 km/h jest jak na lekarstwo. A V 160 km/h to bez różnicy - Dart, czy Dziobak.Zamieszczone przez Agamek12 Zobacz wpisPo przejażdżce DARTem zastanawiam się po co nam te Pendolino, skoro DARTy są równie przyzwoite?
Wiadomo, że Pendo jest dużo wyżej jeśli idzie o jakość, o komfort, ale...... Jak dla mnie mogę jeździć Dartami. Flirty są podobno porównywalne, więc też nieźle.
Najbardziej, tak jak w przypadku Darta cieszy, że to nasze polskie (zupełnie nasze). Może jeszcze trochę odstaje, ale już jest na bardzo wysokim poziomie. Tu, następna dostawa z Pesy. Całkiem porządnie wygląda.
"Pesa przekazała Przewozom Regionalnym pierwszy z trzech zamówionych pociągów Link. Wkrótce wyjedzie on w trasę w barwach Polregio – nowej marki przewoźnika. Przewozy Regionalne ogłosiły jednocześnie, że skorzystają z opcji i zamówią dwa dodatkowe pojazdy."
Zostaw komentarz:
-
Jechałem ostatnio DARTem kilka razy. Faktycznie - to fajny pociąg. Udawało mi się trafić miejsca w przedziale tuż za Warsem - a w tym przedziale tylko 16 miejsc. Pociąg jest cichutki, ma gniazdka 230V, Wi-Fi. ALE: podczas mrozów zaszroniona była uszczelka wokół okna - lecz nie czułem hulającego wiatru...
Z kolei w Pendolino już widać zużycie - dywaniki bywają zaplamione, toalety zamykane lub bez wody do mycia rąk...
Po przejażdżce DARTem zastanawiam się po co nam te Pendolino, skoro DARTy są równie przyzwoite?
Zostaw komentarz:
-
No to moje odczucia - jechałem na tej samej trasie (Warszawa _Łódź co rok temu). Rok temu TLK, wagonem IC trochę nowocześniejszym. Teraz Dart. Klasa 2.
Dart w porównaniu do wagonu IC przedziałowego:
- dużo ciszej
- słuchać miarowe terkotanie, ale mało trzęsie
- nie słychać pisku hamulców
- nowoczesny wygląd (akurat miałem miejsce przy stoliku - można położyć lapka i coś porobić)
- nie trzeba się szarpać z drzwiami - wszystko nowocześnie na guziki
- ekrany na bieżąco oprócz zapowiedzi pokazują gdzie jesteśmy na trasie
- ogólnie dużo wyższy komfort jazdy - mogłoby być tylko trochę więcej miejsca, jest ciasnej niż w Pendo (syn tak orzekł, bo jechał dziobakiem i miał porównanie) i Pendo cichsze i prawie w ogóle tam nic nie dociera do podróżujących - ale to inna liga
- z zewnątrz niektórzy krytykują Darta za wygląd (dziób karpia), ale mnie się on podoba - bardziej nowoczesny od Flirta
- jeszcze jedno ale - okna są dość nisko - siedząc akurat, ale idąc przez pociąg np. do Warsu - są dużo poniżej linii oczu - dziwne wrażenie i niektóre siedzenia wypadają nie przy oknie, ale akurat na dzieleniu pomiędzy oknami _ niby miejsce przy oknie, a decha przed oczami
Podsumowując - bardzo fajny pociąg, tym bardziej cieszy, że nasz polski, jedzie się bardzo komfortowo
https://photos.google.com/share/AF1Q...NYQjVxbS1sdFpROstatnio edytowany przez ruwado; 6444.
Zostaw komentarz:
-
W poniedziałek rano zaczynam test Darta. Bilety już kupione. Zobaczymy jak jeździ IC 16102 Orzeszkowa.
Zostaw komentarz:
-
Dart z zewnątrz wygląda rewelacyjnie. Ma jeździć 200 km/h podobno. Oby
Zostaw komentarz:
-
TLK startowało w Sosnowcu o 14.30, a w Warszawie Zachodniej lądowało zazwyczaj około 17.00-17.05 (kosztuje 60PLN). Pendolino będzie startowało w Sosnowcu o 15.00, a na Zachodniej ma być około 17.05 (kosztuje 150PLN).
Zostaw komentarz:
-
Łódź Warszawa też widzę w rozkładzie, że TLK od Darta czasowo się nie różni. Do tej pory Darta widziałem trzy razy na żywo z zewnątrz jak przejeżdżał. Mnie się podoba. Ciekawe jak komfort jazdy. Porównam z TLK z zeszłego roku na tej samej trasie Warszawa Łódź.
Zostaw komentarz:
-
Na trasie Kraków - Warszawa Pendolino jedzie 20 albo 25 minut krócej niż żwykłe TLK. Jeśli nie kupi sie biletu z dużym wyprzedzeniem to najwzwyczajniej się nie opłaca.
Dartem jeszcze nie jechałem ale przy najblizszej okazji bede chciał sprawdzić.
Miesiąc temu jechałem Pesą Bydgostia z Krakowa do Warszawy i szczerze mówiac jak na pociag zaprojektowany na trasy szybkiej kolei miejskiej czyli max 90 minut w jedną stronę to na dalekobieżnych trasach też się sprawdza. 165 km/h najwiecej pokazywał wyswietlacz.
Zostaw komentarz:
-
Pendolino jest niezłe - młody wracał z Krakowa - zachwycony. Tyle, że wi fi nie ma. A w Darcie jest :-)
Zostaw komentarz:
-
A ja będę musiał od grudnia wracać w piątki z Jaworzna Pendolino... :-(
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: