Tanie i efektywne grzanie do domku 1-rodzinnego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Fidelis Car
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez szumek Zobacz wpis
    Panowie (Panie) a słyszał a jeszcze lepiej używa ktoś z Was ogrzewanie na podczerwień?? Podobno wydajność duża.. i mało kłopotów z instalacją.. do tego grzejnik może być dekoracją... Ktoś? Coś?
    Bo dla mnie to nowość..
    Ja ogrzewam takim ogrzewaniem, mieszkanie 80mkw. Same ogrzewanie jest rewelacyjne pod względem komfortu, odczuwalności ciepła i zdrowia. Instalacja bardzo łatwa i przyjemna do tego dość niedroga .
    Koszt eksploatacji już taki fajny nie jest ale mam to od tego sezonu i ciągle się uczę jak to ustawić żeby było dobrze i tanio

Zostaw komentarz:

• okioki
    odpowiedział(a)
    Ja mam dom pow. 250 m2 docieplony wraz z fundamentem , ogrzewanie gazowe nowoczesny piec kondensacyjny z zasobnikiem Dietrich + solar za 1 miesiąc w zimie płacę 500 zł a latem 50 zł .Nie widzę sensu palenia węglem : brud ,syf ,smog, koszt taki sam a i robota dodatkowa z popiołem
    Ostatnio edytowany przez okioki; 16666.

Zostaw komentarz:

• Tomato
    odpowiedział(a)
    ja od pazdziernika na gazie, przeszedlem z ekogroszku. czekam na caly sezon ale najwiekszy rachunek mialem 650 zl a w domu 22 st prawie 180m2. piec kupilem viessmana vitodens 200 z pogodowka bez czujnika w domu. ogolnie to zmiana na duzy plus. czysto miejsca sporo, a rachunki wydaja sie mniejsze lub podobne

Zostaw komentarz:

• aro_40
    odpowiedział(a)
    Ja mam gaz, a opalam kominkiem. Gaz tylko do ciepłej wody i ogrzewania łazienki. Reszta grzejników pozakręcana. Grzanie gazem kosztuje mnie od .... (nie będę się wyrażał). Gdybym drugi raz się budowął, tobym kupił piec na węgiel albo kominek w płaszczem wodnym

Zostaw komentarz:

• BADYL
    odpowiedział(a)
    ja niestety gazu mieć nie będę więc w dalszym ciągu korzystał pelletu choć tanio w stosunku do gazu nie jest:/ ale inne pytanie mnie się nasuwa mianowicie czy instalacje przygotowane pod paliwo stałe plus komin (wkład) itd. nie są inne niż do gazu?

Zostaw komentarz:

• kmink
    odpowiedział(a)
    Ja ogrzewam dom i warsztat gazem. Jedyne co muszę zmodyfikować to ilość grzejników w domu, bo mam odrobine za małą pojemność układu. W hali mam grzejniki i dmuchawy. Ostatni rachunek, bez oszczędzania itp. 2700brutto za dwa miesiące, więc jak dla mnie rewelacja. Węgiel byłby odrobine tańszy ale mniej wygodny.

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    KOLEDZY PROSZĘ O POMOC!
    Będę miał dofinansowanie do zakupu pieca gazowego w ramach projektu zmniejszenia emisji pyłów itp. Wiecie o co chodzi
    Dom 168m użytkowych w tym 100m to część mieszkalna a reszta to piwnica. Budynek dwukondygnacyjny wybudowany w 2014r. Ocieplony 15cm styropianu. Aktualne działa w nim Defro na ekogroszek 15kw.

Instalacja przygotowana jest do wpiecia pieca gazowego, a woda będzie podgrzewana w dotychczasowym zasobniku działającym z piecem na groszek. Musze na szybko znaleść 3 piece gazowe który jeden z nich w formie przetargu z UM zostanie mi częściowo sfinansowany. Jako że nie mam wogóle doświadczenia w piecach gazowych kondensacyjnych jednofunkcyjnych nie wiem czego szukać. Założenie jest takie że piec ma być kondensacyjny, jednofunkcyjny z czujnikiem CWU - tyle powiedział mi hydraulik oraz najlepiej żeby to był jakiś zestaw z czujnikami, kontrolerami - jako zestaw - tyle podpowiedział mi pracownik UM. Piec jest kupowany jako zestaw więc dokupienie oddzielnie np sterownika czy czujników odpada,

Czy macie doświadczenie w tym temacie?? Jesli tak to byłbym wdzięczny za konkrety co warto kupić w ramach dofinansowania?

Moje dwa pierwsze typy, co sądzicie? :

Dziękuje!

Zostaw komentarz:

• szumek
    odpowiedział(a)
    Panowie (Panie) a słyszał a jeszcze lepiej używa ktoś z Was ogrzewanie na podczerwień?? Podobno wydajność duża.. i mało kłopotów z instalacją.. do tego grzejnik może być dekoracją... Ktoś? Coś?
    Bo dla mnie to nowość..

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez damian1975 Zobacz wpis
    21 stopni uwierz że jest wystarczające
    dokładnie u mnie zaczyna się już marudzenie że za gorąco jest,ale to pewnie przez podłogówkę

Zostaw komentarz:

• damian1975
    odpowiedział(a)
    maxpaynemm 21 stopni uwierz że jest wystarczające,w domu jest ciepło i nikt nie marznie.

Zostaw komentarz:

• maxpaynemm
    odpowiedział(a)
    Wiem że temperatura to subiektywne odczucie każdego człowieka ale mam pytanie czy przy 20-21st. jest wam ciepło???
    U mnie jest stała temperatura 23-24 w salonie i 21-22 w sypialniach i powiem szczerze że czasem czuje się mało komfortowo

Jakie temperatury utrzymujecie w pomieszczeniach???

Zostaw komentarz:

• damian1975
    odpowiedział(a)
    Dom wybudowany w 2016r(szkieletowy płyta fundamentowa dobrze wyizolowana),do ogrzania 100 metrów kwadratowych,kocioł dwu funkcyjny Die Dietrich na gaz,w okresie zimowym rachunki oscylują w granicach 250-320 złotych miesięcznie,ocieplenia na ścianach zewnątrz 10 cm,wewnątrz 15cm,wiatroizolacje,paraizolacje,temperatura ustawiona w dzień 20-21 stopni,noc 18 stopni,w tym sezonie rachunki niższe niż pierwszej zimy

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez kylo125 Zobacz wpis
    Jeszcze co do kosztów to ja mam 120m2 do ogrzania. Temperatura ustawiona na 20 stopni, choć na dole termometr pokazuje ok 21-22. Koszt gazu razem z grzaniem wody i gotowaniem to jeśli dobrze pamiętam 2100zł za cały 2017 rok.
    Bardzo mi się to podoba, w tym roku ruszam z budową i będzie ogrzewany gazem z sieci plus wentylacja mechaniczna z gruntowym wymiennikiem ciepła, mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze mniej niż u Ciebie z tym, że u mnie gotowanie w większości będzie na indukcji - mam teraz i poza kilkoma sytuacjami (wok) nie wyobrażam sobie powrotu do palników gazowych.

Zostaw komentarz:

• dawcio
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez AdamB Zobacz wpis
    Miałem na myśli, że jeśli będzie zamieszkałe to dojdą dodatkowe metry do ogrzewania. Nic poza tym.
    ja się z tym nie zgodzę...wcześniej poddasze nie ocieplone od 2 lat ocieplone i zamieszkałe i mniej spalam niż wcześniej Gdy nie było ocieplone dużo uciekało ciepła przez poddasze,teraz wszystko zostaje.

Zostaw komentarz:

• kylo125
    odpowiedział(a)
    Jeszcze co do kosztów to ja mam 120m2 do ogrzania. Temperatura ustawiona na 20 stopni, choć na dole termometr pokazuje ok 21-22. Koszt gazu razem z grzaniem wody i gotowaniem to jeśli dobrze pamiętam 2100zł za cały 2017 rok.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpis
    mieszkam w części Szwecji gdzie zima trwa od grudnia do końca marca. Ostatnio temperatua utrzymuje sie -7 w ciagu dnia w nocy spada do -15. Koszt 1 kw brutto to okolo 14 groszy.
    No i się wyjaśniło ..... zapomniana kropka nad "i" . Co do cen u mnie PGE 12a (dwutaryfowy) dzień 0,3395+0,2365 = 0,576 zł i noc 0,2177+0,1341=0,3518 zł.

Zostaw komentarz:

• lukaszz
    odpowiedział(a)
    Kolega nie napisał jakiej powierzchni ma dom, jaką temperaturę w domu utrzymuje. (19 i 20 i 21 już czuć w rachunkach).
    Pompa ogrzewa 195m2 domu + 21 m2 garaż, podgrzewa wodę do temperatury 60, temperatura ustawiona na 21 stopni. Pompa thermia villa. Cena za prąd miesięcznie jest w przybliżeniuw zł, mieszkam w części Szwecji gdzie zima trwa od grudnia do końca marca. Ostatnio temperatua utrzymuje sie -7 w ciagu dnia w nocy spada do -15. Koszt 1 kw brutto to okolo 14 groszy. Sporo moich sąsiadów ma powietrzne pompy ciepła i maja o wiele większe zużycie prądu.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez BADYL Zobacz wpis
    Poddasze nieużytkowe coć duże i na normalnym stropie.
    Teraz wszystko jasne.

To co twierdzisz że jak dodatkowo ocieple strych/włożę w krokwie wełnę przykryję folią termo to co niby zwiększy mnie się zużycie?
    Miałem na myśli, że jeśli będzie zamieszkałe to dojdą dodatkowe metry do ogrzewania. Nic poza tym.

Zostaw komentarz:

• BADYL
    odpowiedział(a)

Jakiś styropian tam masz, ale nie o to mi chodziło. Jak ocieplisz i wykończysz poddasze to zużycie jeszcze podskoczy sporo.

U siebie mam 200m2 do opalania i zużywam około 3 ton ekogroszku od powiedzmy 1 października do końca marca tej zimy. Układ pół na pół poddasze i piętro. Są jeszcze "suteryny" nieogrzewane. Mam trzy grzejniki bez zaworów termostatycznych, ale to się zmieni i powinno spalanie zmaleć. Poddasze mam izolowane 15 lat temu i zbyt cienką warstwą, w tym roku planuje zamienić ja na piankę na skosach. To powinno poprawić izolację bo jest ona trochę za cienka. Piec mam 17kW i mógłby być spokojnie mniejszy 15kW było by OK.
    nie za bardzo rozumiem. To co twierdzisz że jak dodatkowo ocieple strych/włożę w krokwie wełnę przykryję folią termo to co niby zwiększy mnie się zużycie? Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś , ale ja poddasza nie ogrzewam. Poddasze nieużytkowe coć duże i na normalnym stropie.

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Masz pompę obiegową tego typu zamontowaną https://www.naj-sklep.pl/grundfos-al...yABEgLHq_D_BwE ?

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Nie nie ogrzewam, ale ciepło pewnie w jakiś sposób ucieka hmmm?
    Jakiś styropian tam masz, ale nie o to mi chodziło. Jak ocieplisz i wykończysz poddasze to zużycie jeszcze podskoczy sporo.

U siebie mam 200m2 do opalania i zużywam około 3 ton ekogroszku od powiedzmy 1 października do końca marca tej zimy. Układ pół na pół poddasze i piętro. Są jeszcze "suteryny" nieogrzewane. Mam trzy grzejniki bez zaworów termostatycznych, ale to się zmieni i powinno spalanie zmaleć. Poddasze mam izolowane 15 lat temu i zbyt cienką warstwą, w tym roku planuje zamienić ja na piankę na skosach. To powinno poprawić izolację bo jest ona trochę za cienka. Piec mam 17kW i mógłby być spokojnie mniejszy 15kW było by OK.

Zostaw komentarz:

• BADYL
    odpowiedział(a)

Nieocieplone poddasze też ogrzewasz ???
    Nie nie ogrzewam, ale ciepło pewnie w jakiś sposób ucieka hmmm? na strychu lodówaa w domu ciepło. My w domu mamy salon około 21C w pokojach cieplej

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    Nie wiem który sezon masz dom czy wygrzany, ale koszty masz ewidentnie mniejsze od moich.
    Kolega nie napisał jakiej powierzchni ma dom, jaką temperaturę w domu utrzymuje. (19 i 20 i 21 już czuć w rachunkach).

Zostaw komentarz:

• AdamB
    odpowiedział(a)
    W moim przypadku jest to nowy dom, ściana jednowarstwowa ytong 36,5, parterówka 90m plus strych taka sama powierzchnia. Strych będę ocieplał w tym roku wełną w krokwiach. Strop teliva 10komorowa, + wylewka + styropian 5cm + beton 6cm. Dach ceramika, papa deskowanie. Ogrzewanie podłogowe 50m w pokojach grzejniki. Spala mi nie całą tonę na miesiąc. Mam nadzieję, że jak chata się wygrzeje i jak ocieplę dach oraz jeśli będzie fajne ciepłe lato to w przyszłym sezonie będzie mniejsze spalanie.
    Nieocieplone poddasze też ogrzewasz ???

Zostaw komentarz:

• BADYL
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez lukaszz Zobacz wpis
    Ja mam pompę ciepła, jest bezobsługowa trzeba tylko sprawdzić przed sezonem ilość płynu w instalacji. Jeśli chodzi o koszty to opłata za prąd za 2 miesiace zimowe wynosi około 1000 -1100 zł (całkowite zużycie prady w domu gdzie wszystko jest na prąd).
    Nie wiem który sezon masz dom czy wygrzany, ale koszty masz ewidentnie mniejsze od moich. U mnie za dwa miesiące wychodzi (1600zł pellet + prąd). Prąd jeszcze budowlany no i chata jak wspomniałem wcześniej nie wygrzana, może kwestia lepszej regulacji pieca itd.ale jest drożej :P

Zostaw komentarz:

Pracuję...