Zajęcia dodatkowe w przedszkolach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

Moja starsza córa w przedszkolenej zerówce też nie będzie mieć zajęć dodatkowych (poza religią)...
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• RABIN
      Rider
      • 2009
      • 450
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie to ma swoje plusy i minusy
      niestety na państwo nie można liczyć a nie wszystkich było stać na zajęcia dodatkowe.
      Teraz ich nie bedzie lub bedą po godzinach

Co bardziej poukładane placówki rozwiązały problem
      i tak jest u mojego juniora kobiety porobiły dodatkowe fakultety i bedą prowadziły te zajęcia poczas normalnych godzin tym sposobem dyrektorka powiedziała pa wszystkim firmom.
      Z noweli ustawy jasno wynika ze te zajęcia dodatkowe mogą być tylko rodzic nie może za nie płacić więcej niż .... więc opłaty nie pokryły by rachunku jaki wystawiła by firma za te zajęcia !!!

Więc jak ktoś chce dobrze to potrafi

PS. jak tam wasze pociech pierwsze dni w przedszkolach ( u mnie jest ciężko :cry: )

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Zamieszczone przez RABIN
        Teraz ich nie bedzie lub bedą po godzinach
        Po godzinach to sobie juz sam musisz zorganizowac Tak bylo i jest dalej - tu nie ma roznic.

Ta... u nas rytmike prowadzily dwie panie, ktore potem organizowaly wszystkie przedstawienia, wystepy itd. Teraz ich tez nie bedzie, no bo to byl bonus.

Co do rozwiazania technicznego, to u nas dzieci rano zawsze sa po 2-3 grupy razem, bo nie kazdy przychodzi o 6:30, wiec ta godzine sa razem. Potem po 12:30 tez czesciowo dzieci szly do domu, wiec powstawaly po 12:30 dwie grupy. Jedna miala godzine wspolnej zabawy, a druga miala w tym czasie zajecia dodatkowo. Raz to sie zaczynalo o tej 12:30 innym o 13:30.

Wszystko bylo raczej sensownie rozwiazane i nikt nie narzekal.

Przy slynnej religii jest taki sam podzial i bedzie nadal, bo przeciez nie kazdy musi chodzic :wink:
        Spritmonitor.de

Komentarz

• maksiu
          RS
          • 2011
          • 11466

Zamieszczone przez RABIN
          PS. jak tam wasze pociech pierwsze dni w przedszkolach ( u mnie jest ciężko )
          Mój junior już kolejny rok uczęszcza do przedszkola (obecnie zerówka w przedszkolu) więc problemów brak, no może poza jednym problemem - za wcześnie zamykają przedszkole (15:30) Od 8:30 do 13:30 ma godziny gratis i wtedy średnio mu się podoba ale po 13:30 nabiera wiatru w żagle i do domu nie chce wracać
          U mnie w godzinach bezpłatnych wsadzili religię bo tak pasowało "księciowi" ... na szczęście został angielski prowadzony przez nauczycielkę z gimnazjum obok jako uzupełnienie jej etatu więc jest gratis angielski.
          Co do kosztów całkowitych przedszkola publicznego w ubiegłym roku jak były zajęcia dodatkowe to max 300 zł wychodziło (7:30 - 15:30 tak jak jest przedszkole czynne).
          Paweł

Komentarz

• kbjanek
            Rider
            • 2009
            • 381

Szlak mnie trafia. Angielski, gimnastyka korekcyjna, rytmika i logopeda poszly w piach. Oczywiscie na klepanie paciorow znalazl sie budzet w UML. Kompletnie nie mam nic do religii, ale ona nie oslucha z jezykiem, nie wyeliminuje wad postawy czy wymowy. A pogadanki o grzechu sa dla dzieci taka sama abstrakcja jak rozpad strugi w maszynie przeplywowej zatapialnej.
            Jasne teraz wszystko moge sam zorganizowac, tylko musze chyba zamienic etat na 1/2.

Komentarz

• RABIN
              Rider
              • 2009
              • 450
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maicroft, u mnie jest tak że te zajęcia bedą prowadzone nadal w tych godzinach co były dotychczas tylko przez kadrę przedszkolną a nie jak jeszcze w tamtym roku przez panie dochodzące. Ponoć bedziemy za to płacić 1 zł/h :shock:

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

1zl/h to sie placi od teraz za godziny ponad ryczalt czyli od 6-7:30 oraz 12:30 do zamkniecia.

Do tej pory u nas bylo chyba 1,8zl/h
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9943
                  • Ford

Odgrzeję...
                  Moja córa w zerówce przedszkolnej ma w ramach opłaty podstawowej naukę języka angielskiego i rytmikę...
                  Adam... Używam:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Prowadza nauczycielki z przedszkola ??

Nasi wyslali pismo, w ktorym moze nie wprost, ale zaznaczyli ze jak pojawia sie osoby z zewnatrz to dyrektorzy zostana zwolnieni :lol:

Druga sprawa, kazdy samorzad ma iles tam pieniazkow i moglby zorganizowac takie zajecia, ale nasz ma inne wydatki i oszczedza na dzieciach w imie ekstraklasy
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9943
                      • Ford

Maicroft, zajęcia są prowadzone przez firmy zewnętrzne. Płaci za to gmina.
                      Adam... Używam:

Komentarz

• krzysn
                        Rider
                        • 2007
                        • 515

Ciekawe spojrzenie na problem dodatkowych zajęć w przedszkolach: link

W skrócie: ograniczenie liczby dodatkwoych zajęć w przedszkolach ma przekonać nas, rodziców, do zaakceptowania szkół dla 6-cio latków.

Komentarz

• lukaszw1
                          Ambiente
                          • 2011
                          • 223

U mojej żonki w przedszkolu rytmikę prowadzi osoba dochodząca, ale rozwiązane jest to tak, że rodzice sami zbierają kasę za zajęcia i płacą tej osobie z pominięciem dyrektorki.
                          Pozdrawiam Łukasz

Moja srebrzynka
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=55848

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

U nas podsumowali, ze teraz wszyscy maja po rowno i nie ma, ze jak kogos stac to ma lepiej. Jak go stac to niech wozi dziecko po przedszkolu, albo da nam spokoj i wysle do prywatnego przedszkola.

A co maja 6 latki do tych co przyszli w tym roku jako 3 latki. Wszystkim zabrali, a nie tylko najstarszym :lol:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• lszlachta
                              Drive
                              • 2012
                              • 97

Rozpoczalem ten temat i chyba moge go zamknac.
                              Nie jestem obiektywny bo moja zona stracila z dnia na dzien prace, ktora lubila i w ktorej sie sprawdzala ale mam kilka spostrzezen z miejsca gdzie mieszkam:

1) nie mozna generalizowac bo w kazdej gminie ustawa moze byc i jest interpretowana inaczje - dla mnie to ja dyskwalifikuje od samego poczatku
                              2) 3-4 latki nie beda mialy zadnych zajec dodatkowych bo nie ma na to pieniedzy - mam na mysli j. angielskiego, zajec korekcyjnych. Inne aktywnosci : rytmika, zajecia plastyczne powinny byc organizowane w podstawie - z tym sie mozna zgodzic bo jesli dziecko nie rysuje, spiewa to w zasadzie co robi do 13:00 w przedszkolu ?
                              3) 5-6 latki beda mialy 2 godziny w tygodniu ktore beda bezplatne dla rodzicow
                              4) smieszy mnie gdy ktos pisze, ze niektore placowki bardziej poukladane rozwiazaly problem poprzez zrobienie przez przedszkolanki dodatkowego fakultetu - byly kiedys takie ksiazki Angielski w weekend - smieszne.
                              Wiem, ze niektorzy tego nie rozumieja ale im dziecko jest mniejsze tym powinno miec zagwarantowane lepsze warunki oraz jakosc nauczania. Zajecie powinny prowadzic osoby dobrze wyksztalcone a grupy powinny byc niewielkie - idzcie teraz w listopadzie na zajecia angielskiego do 25 osobowej grupy.
                              5) niektorzy twierdza, ze firmy zewnetrzne to bylo samo zlo niedbajace o jakosc oraz wykorzystujace dzieci oraz rodzicow. Pewnie byly takie przypadki ale w naszej okolicy jakosc weryfikowala konkurencja i takie czarne owce znikaly z rynku albo zmienialy profil. Jaki bedzie poziom pan przedszkolanek po 2 semestrach studiow podyplomowych ?
                              6) smieszy mnie gdy ktos mowi, ze zajecia do tej pory byly drogie - kiedys 25zl placilo sie za miesiac, teraz gdy gmina nie organizuje zajec bedziecie placic 25zl za godzine.
                              7) smieszy mnie gdy ktos mowi, ze rodzice moga wysylac dzieci na zajecia po godzinach pracy przedszkola. Pewnie, ze moga ale jesli maja pieniadze to z reguly brakuje im czasu a poza tym dziecko chyba powinno pobyc z rodzicami chociaz dwie godziny dziennie ?
                              8 duzo dala mi do myslenia arogancja wladzy ktora po raz pierwszy doswiadczylem w taki sposob
                              9) z tego co wiem MEN pracuja nad kolejna nowelizacja ktora przyniesie limit zarobkow w rodzinie po przekroczeniu ktorego stracicie / stracimy mozliwosc oddania dziecka to publicznego przedszkola.
                              Domyslam sie, ze skoro z zajeciami dodatkowymi sie udalo to zostanie ona przeprowadzona w podobny sposob.

pozdrawiam/Lukasz
                              Pozdrawiam / Łukasz
                              Była : O2FL 1.8tsi http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70860
                              Obecnie: VW Passat 2.0 TSI
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=81552

Komentarz

• krzysn
                                Rider
                                • 2007
                                • 515

lszlachta, niestety politycy żyją chyba na innej planecie... Kogo oni reprezentują skoro wychodzą takie numery jak ten z przedszkolem?

Komentarz

• lszlachta
                                  Drive
                                  • 2012
                                  • 97

Zamieszczone przez krzysn
                                  lszlachta, niestety politycy żyją chyba na innej planecie... Kogo oni reprezentują skoro wychodzą takie numery jak ten z przedszkolem?
                                  Teoretycznie mnie bo na nich glosowalem w obawie przed PiSem.
                                  Ale to juz sie nie powtorzy i najprawdopodobniej nie pojde na kolejne wybory. Ciekawe czy wtedy taka postawa dla Donalda Tuska bedzie również obywatelskim głosem sprzeciwu ... to pytanie retoryczne bo wiem jaka jest odpowiedz: referendum w sprawie odwolania dzialacza PO nie mozna porownywac z wyborami parlametarnymi.
                                  Pozdrawiam / Łukasz

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Zamieszczone przez lszlachta
                                    Ale to juz sie nie powtorzy i najprawdopodobniej nie pojde na kolejne wybory.
                                    A to jest bez sensu, bo znaczy ze masz wszystko gleboko w

Przeciez mozesz isc, i na karcie napisac, wyraznie aby Cie cmokneli. Glos bedzie niewazny, ale frekwencja rosnie. Czemu w ten sposob nie moze isc 80% Polakow ?? Co im szkodzi, nie musza glosu oddawac, ale maja ruszyc zad sprzed TV i radia :idea:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• ruwado
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 14896
                                      • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez Maicroft
                                      Przeciez mozesz isc, i na karcie napisac, wyraznie aby Cie cmokneli. Glos bedzie niewazny
                                      i niestety to chyba jedyna opcja. Ale w takim razie, kto nadaje się do władzy? Ja nie widzę nikogo sensownego. Więc co dalej nas czeka?
                                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• krzysn
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 515

ruwado, moim zdaniem JOW-y Kukiza mogą coś zmienić na lepsze. Ale nikt z politycznej "elyty" nie chce go słuchać...

Komentarz

• tomikt
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 391

list dostałem z przedszkola:

Katowice, dnia 15 października 2013 r.

Szanowni Państwo

Rodzice Dzieci uczęszczających
                                          do Miejskiego Przedszkola nr xx
                                          w Katowicach

W odpowiedzi na Państwa wniosek, który wpłynął do tutejszego Wydziału w dniu xx.09.2013 r. dotyczący organizowania i finansowania zajęć dodatkowych, realizowanych poza podstawą programową wychowania przedszkolnego, uprzejmie informuję, że nie istnieje możliwość pozostawienia reguł finansowania zajęć dodatkowych w przedszkolach na dotychczasowych zasadach. Intencją ustawodawcy, wyrażoną we wprowadzonej dnia 1 września 2013 r. ustawie zmieniającej ustawę o systemie oświaty, jest poszerzenie bezpłatnej oferty edukacyjno – wychowawczej, adresowanej do wszystkich dzieci, korzystających z zajęć w przedszkolach. Miasto Katowice w ramach przekazanej dotacji celowej Ministra Edukacji Narodowej wprowadza w przedszkolach, dla których jest organem prowadzącym zajęcia z języka angielskiego. Ponadto dyrektor każdego przedszkola otrzyma dodatkowo godziny na realizację innych zajęć, wprowadzonych do planu pracy przedszkola, ze względu na zainteresowania i potrzeby wychowanków, z uwzględnieniem misji i wizji przedszkola oraz planu rozwoju jednostki, z zastrzeżeniem, że zajęcia edukacyjne dla dzieci 3 i 4 letnich mogą trwać do 15 minut, zaś zajęcia edukacyjne dla dzieci 5 i 6 letnich mogą trwać 30 minut.

Ponadto informuję, że wszyscy dyrektorzy zostaną zobowiązani do zatrudnienia pracowników pedagogicznych posiadających pełne kwalifikacje, o których mowa w odrębnych przepisach, do prowadzenia zajęć dodatkowych.

Należy z całą stanowczością podkreślić, że nieodpłatne korzystanie z zajęć dodatkowych przez wszystkich wychowanków przedszkola umożliwi dzieciom jednakowy poziom przygotowania do rozpoczęcia edukacji szkolnej, wyeliminuje segregację dzieci w przedszkolu a także pozytywnie wpłynie na proces wzajemnej integracji dzieci.

Niezależnie od powyższego informuję, że dyrektor przedszkola, zarządzający nieruchomością, może wynająć pomieszczenia podmiotom zewnętrznym, zgodnie ze stosownym zarządzeniem Prezydenta Miasta Katowice, w celu organizacji zajęć dodatkowych na życzenie Rodziców, po zakończeniu prowadzonych w przedszkolu zajęć wychowawczo – opiekuńczo – edukacyjnych.

Z poważaniem

Mieczysław ABCDEFG
                                          Naczelnik
                                          Wydziału Edukacji
                                          Urzędu Miasta Katowice

stary jestem i durny i kurde nie rozumiem : zajęcia nie mogą być
                                          a na końcu - mogą , ale w nocy...
                                          generalnie,
                                          Drodzy rodzice - cmoknijcie się w pompon.
                                          ech...
                                          TomikT

Komentarz

• lszlachta
                                            Drive
                                            • 2012
                                            • 97

Również pisaliśmy pisma do Urzędów Miast: Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź, Mysłowice, Jaworzno.
                                            Po ustawowym miesiącu na odpowiedź dostaliśmy ją tylko z DG i Mysłowic - w podobnym urzędniczym stylu jak przedstawiona powyżej bez powołania się na jakiekolwiek konkretne zapisy ustawy itd.
                                            Wiesz, ze w przypadku tej jednej, glupiej, prostej nowelizacji ustawy przedszkolnej urzędnicy spedzili 6 dni na szkoleniach jak ja interpretowac i pomimo to nie potrafili napisać odpowiedzi na pismo do której to odpowiedzi są zobowiązani ?

Jeśli macie chwile to mozecie zobaczyc jak wyglada praca posłow na komisjach:
                                            Pozdrawiam / Łukasz

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Z ciekawostek, to plan na przyszly rok do naboru do przedszkola zaklada, iz kryterium przyjecia dziecka do przedszkola bedzie wysokosc dochodu rodzicow w przeliczeniu na glowe. Tylko jak slysze ze pada kwota rzedu 500zl/osoba to mnie smiech ogarnia.

W tym roku byl pierwszy stopien zrownania wszystkich, a nastepny rok to bedzie otwarcie przedszkoli socjalnych w ktorych nagle pojawia sie wolne miejsca, a reszta pojdzie sobie do prywatnego bo przeciez ich stac :lol:

Damy wam na mieszkanie 5-20% w ramach jakiegos tam programu, ale przez to powiekszymy wasz dochod, wiec nie bedziecie mogli poslac do przedszkola tej swojej gromadki dzieci, a wiec nie bedziecie chcieli kupowac mieszkan przez nasz program, dzieci bedzie mniej, wiec bedziecie pracowac bez L4, zwolnienien itd - nowy program rzadu :twisted:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14896
                                                • Octavia IV (NX3)

Damy wam na mieszkanie 5-20% w ramach jakiegos tam programu, ale przez to powiekszymy wasz dochod, wiec nie bedziecie mogli poslac do przedszkola tej swojej gromadki dzieci, a wiec nie bedziecie chcieli kupowac mieszkan przez nasz program, dzieci bedzie mniej, wiec bedziecie pracowac bez L4, zwolnienien itd - nowy program rzadu :twisted:

Komentarz

• no_fear
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 504
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Obowiązek przedszkolny dla dzieci 6-letnich . . .

Pytanie związane z przedszkolem :wink:

Od 1 września 2016 r. obowiązkiem przedszkolnym będą objęte dzieci 6-letnie.
                                                  Czyli urodzone w 2010 r.

Ale gdzieś (teraz nie mogę znaleźć) czytałem, że urodzone w 2010 r. oraz w 2011 r. do końca czerwca !

Ktoś ogarnia temat ?
                                                  www.SPAmobile.pl

Komentarz

Pracuję...