Dziwna akcja. Klient zapłacił a nie odebrał przedmiotu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • el_kali
    Classic
    • 2014
    • 13

Ja tam się nie przejmuję. U mnie terkotanie metaliczne słychać co jakiś czas, czasem nawet w środku dnia po 2-3 h postoju. Słychać od nowości, teraz może troszkę częściej, ale to może subiektywne wrażenie po lekturze wątku :roll: . Auto ze stycznia 2011 r. nalatane 185 000 km. Rozrząd nie ruszany oczywiście. Olej to nie wiem - jeżdzę na tym co mi wlewają w ASO. Przeglądy miałem co 30 tys, ale przy 170 000 przebiegu zmieniłem na interwał 15 000.
  • gomar
    Rider
    • 2012
    • 480

Hej, nieco ponad dwa lata temu sprzedałem swój stary blok silnika, gość zadzwonił, nie chciał kupować przez allegro, podałem na e-mail dane do wpłaty. Zapłacił odrazu a miał odebrać osobiście... I teraz mijają kolejne miesiące a gość nie daje znaku życia. Kilka e-maili, telefonów. Zawsze gadka że on sie umówi i da znać i przyjedzie.
    I kontakt się urywa...
    Leży to u mnie i zawadza. Mam klienta od ręki który by to wziął.
    Jak wygląda to od strony prawnej? Czy to się przedawnia czy coś?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam
    SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• miodowy
      Rider
      • 2015
      • 534

Sprzedaj innemu od ręki.

Staremu jeśli się odezwie oddaj kasę.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• gomar
        Rider
        • 2012
        • 480

miodowy, znów zadzwoniłem i znów jakieś głupie tłumaczenie.. No zobaczymy niby się odezwie... Wiesz mnie zastanawia kwestia prawna...

Komentarz

• aro_40
          RS
          • 2007
          • 1529
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

gomar, on zapłacił, czyli to jego a ty musisz o to nawet dbać. Głowy sobie nie dam ściąć, ale taka interpretacji błąka mi się po głowie.
          Jak chcesz być w zgodzie z prawem to odeślij mu kasę i sprzedaj komu innemu
          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• miodowy
            Rider
            • 2015
            • 534

W serwisach po jakimś czasie nie odebrany sprzęt przepada na własność serwisu.
            Nie kojarzę czy jest to 30 czy 90 dni. Nawet jak klient zapłaci a nie odbierze - jego strata.

It's nice to be important but more important is to be nice

Komentarz

• rafiki
              RS
              • 2012
              • 15975
              • Superb III (3V3)

gomar, a nie możesz po prostu dać gościowi terminu, powiedzmy do końca przyszłego tygodnia, że ma sobie po to przyjechać a jak nie to oddajesz kasę?
              رافال
              Spoty
              Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

wyznacz mu koszty magazynowania za 1 dzień i zaraz przyjedzie
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

gomar, jak zaksięgowałeś przelew od klienta? Paragon, faktura czy sprzedaż konsumencka?
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2009
                    • 10917
                    • Fiat

zresztą jak sprzedałeś poza allegro...to raczej jego strata...
                    dokładnie, wyznacz mu termin odbioru, jak nie przyjedzie, to honorowo oddaj pieniądze, ale nie całe, odlicz sobie za to, że silnik zalegał 2 lata od "zakupu"

Komentarz

• no_fear
                      Rider
                      • 2010
                      • 501
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

:lol: gdyby chciał oddać $ to nie pytał by na forum o "kwestie prawne" :wink:

Przelew wpłynął (pewnie z konta a nie z poczty) -> na to samo konto oddać $, sprzedać nowemu klientowi, zapomnieć o temacie.

A mi tu wygląda na to, że gomar chce przytulić hajsik x 2 :wink:
                      www.SPAmobile.pl

Komentarz

• oolsztyniak
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6647
                        • Superb II combi (3T5)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

I git, znalazł się jeleń co kasę chce oddać to tylko takich szukać

Powiedz mu, że koszt przetrzymania i magazynowania to 50 zł dziennie.
                        A najlepiej wyślij mu to smsem lub e-mailem.
                        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez no_fear
                          mi tu wygląda na to, że gomar chce przytulić hajsik x 2 :wink:
                          a Ty byś nie chciał, co? :P
                          رافال
                          Spoty

Komentarz

• no_fear
                            Rider
                            • 2010
                            • 501
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

no BA też mi pytanie

:lol: :lol: :lol:
                            www.SPAmobile.pl

Komentarz

• gomar
                              Rider
                              • 2012
                              • 480

Owszem chętnie przytulę kasę x2 ;D. Ale jednak chce to załatwić w majestacie prawa. Bo mam klienta nawet za większą kasę niż wcześniej sprzedałem. Ważne jest to żeby wszystko było zgodnie z przepisami. Chce się pozbyć tego bloku bo już mi działa na nerwy...
                              Naprawdę nie wiem...

Komentarz

• kornat
                                Rider
                                • 2007
                                • 578

Jak ma być zgodnie z prawem to Art. 551 kodeksu cywilnego
                                Art. 551.
                                § 1. Jeżeli kupujący dopuścił się zwłoki z odebraniem rzeczy sprzedanej, sprzedawca może oddać rzecz na przechowanie na koszt i niebezpieczeństwo kupującego.

§ 2. Sprzedawca może również sprzedać rzecz na rachunek kupującego, powinien jednak uprzednio wyznaczyć kupującemu dodatkowy termin do odebrania, chyba że wyznaczenie terminu nie jest możliwe albo że rzecz jest narażona na zepsucie, albo że z innych względów groziłaby szkoda. O dokonaniu sprzedaży sprzedawca obowiązany jest niezwłocznie zawiadomić kupującego.

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

gomar, ja bym zrobił takie coś, jeśli masz adres gościa:
                                  "Jeśli klient się nie odzywa wezwij go listem poleconym ZPO do odbioru towaru, wyznaczając konkretny termin odbioru. Poinformuj go również, że po upływie wyznaczonego terminu: np. zaczniesz naliczać opłatę za magazynowanie lub np. oddasz towar do utylizacji obciążając kupującego kosztami"
                                  a jak dalej będzie zlewał...to dostałeś przelew, żadnej umowy nie masz, nie robiłeś to przez allegro...nie wiem, czy on jest w stanie nawet udowodnić, że on kupił od Ciebie cokolwiek. Poza przelewem nic nie ma, jeszcze pytanie co jest w tytule przelewu. O ile to istotne, niech wypowiedzą się światlejsi w te klocki. Ale może można w ogóle o gościu zapomnieć po takim czasie....ja bym osobiście, żeby być honorowym oddał mu siano minus koszta (jakieś logiczne) przechowania od zakupu i olał go. Chyba nic nie jest w stanie Ci zrobić na moje. :wink:

Komentarz

• rafiki
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 15975
                                    • Superb III (3V3)

sew1981, tytuł przelewu o niczym nie świadczy, przecież można tam wpisać cokolwiek
                                    kornat, wszystko fajnie, tylko kodeks nie precyzuje co w przypadku kiedy kupujący "oleje" dodatkowy termin odbioru.
                                    gomar, chcesz być uczciwy, ale w tym kraju to nie wiadomo jak najprościej to by było olać człowieka i sprzedać blok komuś innemu
                                    رافال
                                    Spoty

Komentarz

• gomar
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 480

A co jeśli kupujący już nie mieszka pod wskazanym adresem? Na chwilę obecną mam adres kupującego z przelewu. Do tego mam telefon na który odbiera rzekomo żona gościa co ode mnie brał. Mam e-mail też na który co jakiś czas piszę monity i gość odpisuje, że się skontaktuje i kapa...
                                      Ps. Znalazłem tą Panią na FB....
                                      Ma inną miejscowość wpisaną niż na przelewie (poprzednia miejscowość się zgadza).
                                      Boje się tego, że któregoś dnia coś się stanie temu blokowi, albo już się stało i co potem? Nagle zjawia się gość i będzie akcja bo jest uszkodzony?
                                      Naprawdę nie mam pojęcia...

Komentarz

• rafiki
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 15975
                                        • Superb III (3V3)

gomar, skoro gość "ma się skontaktować" to wyznacz mu termin odbioru za max. kilka dni zastrzegając, że jeśli nie odbierze to zwracasz mu pieniądze i to tyle. Najważniejsze. Czy macie jakąś umowę? Np. jak przy sprzedaży auta, albo coś takiego. Zapytaj może lokalnego rzecznika konsumentów jak on to widzi.
                                        رافال
                                        Spoty

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Przelew to bardzo istotna rzecz szczególnie dla skarbówki wiec jak gość przelał kasę to ma go w szachu, zawsze moze powiedzieć ze przelał pieniądze a nie otrzymał towaru i zgłosić to do odpowiednich służb.
                                          Optymalne wyjście, oddać kasę przelewem i sprzedać ponownie towar innemu klientowi, nie wiem po co sobie szukać wrogów :!:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gomar
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 480

Czyli tak, nie wiem czy mam dobry adres kupującego. Mam z nim niby kontakt(chociaż dziś już nie odebrała)... Dalej nawet jeśli oddam te 600 zł kto mi da gwarancje że dziś sprzedam go bez strat? Skoro ten silnik stoi od 3 lat kij wie co w nim gra... Jakby to było bliżej to bym pojechał do nich sam.
                                            Będę dzwonić i nagrywać rozmowy, wyślę list ZPO...

Komentarz

• Wally
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 3790
                                              • Volkswagen

gomar, normalnie jak baba w ciąży :wink:
                                              Enriquez, juz Ci napisał co robić - wysyłasz do Pana list, email, sms`a - cokolwiek co potwierdzi, ze takie coś otrzymał o treści podobnej do poniższej:
                                              "W związku z zakupieniem w dniu "X" towaru "X" i brakiem jego odbioru do dnia "X" inforuję, że od dnia "X" koszt magazynowania towaru "X" wynosi "X" za dzień. Jeżeli towar "X" nie zostanie odebrany do dnia "X" zostanie przekazany do utylizacji do firmy "X".
                                              czy cos w podobie i w to dalej masz
                                              albo przyjedzie jak napisał Enriquez, na drugi dzień albo masz 600 w prezencie :lol:
                                              Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                              => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                              => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                              "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• rafiki
                                                RS
                                                • 2012
                                                • 15975
                                                • Superb III (3V3)

Wally, no ja nie wiem czy 600, czy nie musiałby zwrócić tego co przewyższa koszt utylizacji, bo jakby nie patrzeć prawnie to już nie jest gomara towar
                                                رافال
                                                Spoty

Komentarz

• Wally
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 3790
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez rafiki
                                                  Wally, no ja nie wiem czy 600, czy nie musiałby zwrócić tego co przewyższa koszt utylizacji, bo jakby nie patrzeć prawnie to już nie jest gomara towar
                                                  a koszt magazynowania ? no chyba, że ustali 1 zyl za dobę to będzie się bujał kolejne dwa lata :diabelski_usmiech
                                                  Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
                                                  => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
                                                  => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
                                                  "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

Pracuję...