Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Problem LPG Landirenzo

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Problem LPG Landirenzo

    Witam

    Pacjent: Octavia II 1.6 MPI 2012 r.

    Problem pojawil się około 2 tygodni temu. Jednego dnia wszystko ładnie chodziło przelaczalo na gaz tak jak zawsze. Następnego dnia sterownik przestal zupełnie swiecic, nie było opcji jego uruchomienia, przełączenia samochodu na gaz. Po prostu wszystko było czarne. Przejechałem około 120 km na benzynie tego dnia i w trakcie jazdy kontrolka załączyła się na parę sekund poświęciła i zgasla. Po powrocie do domu rozlaczylem akumulator na parę minut i po ponownym podlaczeniu wszystko wróciło do normy. Ten sam problem pojawił się wczoraj po 3 dniowym postoju pod blokiem. Sterownik nie świecił się wcale, po około 40km zaczęła wariować i się zapalać i gasnac tak około 5 razy po czym znowu zgasło i już się nie zapalilo. Tym razem odłączenie akumulatora nie pomogło. Bezpiecznik od gazu był zasniedzialy, lecz jego wymiana plus spsikanie styków preparatem nie pomogło. Dodam że napięcie przechodzi za bezpiecznik. Czy ktoś wie w czym może leżeć problem ? W załączniku wrzucam filmik obrazujący gaśnięcie sterownika (w czasie tej wariacji po wczorajszych 40 km) od tej pory jak zgasło na filmiku tak już się nie zapaliło.
    Ostatnio edytowany przez Before; [ARG:4 UNDEFINED].

  • #2
    Witaj Kolego

    Kilka spraw:
    1. Wypada się przywitać w odpowiednim dziale
    2. Uzupełnij profil - będzie wiadomo jakie auto i skąd jesteś - a to pozwala na szybszą pomoc.
    3. Ile lat ma auto/instalacja - w sensie ile masz na niej przejechane
    4. Czy ściągałeś złącze ze sterownika LPG ??? - tam najczęściej śniedzieje - sprawdź i popsikaj kontaktem.
    5. I NAJWAŻNIEJSZE - Czy diagnozowałeś auto jakimś programem żeby sprawdzić czy są błędy - masz kabel i program do LANDI???
    6. Napisz o tym tutaj - Forum Omegas Reader - Wykaz forów
    Ostatnio edytowany przez Przemek_i; [ARG:4 UNDEFINED].

    ...Moje Cappuccino MPi...

    jeszcze jest O1 1.6 MPI AKL + LPG
    wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

    Komentarz


    • #3
      3) Instalacja od listopada 2012 r. , auto posiadam od maja 2019 r. i ma obecnie 180k przebiegu, lecz nie jestem w stanie okreslic ile na gazie ale pewnie wiekszosc. W sierpniu tego roku wymieniane były wtryski w serwisie Skody.
      4) Tak odpiąłem także sterownik LPG i popsikalem kontaktem - efektów brak.
      5) Niestety nie diagnozowalem zadnym programem, mam znajomego z kablem i VCDSem, ale programu od Landi nie posiadamy ;/ Dodam, że po pierwszym tym wybryku (wtedy co pomogło rozłączenie akumulatora) VCDS nie pokazał żadnych błędów.

      Komentarz


      • #4
        Zamieszczone przez Before Zobacz wpis
        VCDS nie pokazał żadnych błędów.



        bo błędy będą w komputerze instalacji dlatego trzeba się połączyć programikiem LR
        kup kabelek za 40 zł za alledrogo
        potem ściąg programik i się połącz

        ...Moje Cappuccino MPi...

        jeszcze jest O1 1.6 MPI AKL + LPG
        wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"

        Komentarz


        • #5
          Udalo mi się rozwiązać problem przed podlaczaniem do komputera. Zaobserwowalem, ze w pewnym odcinku instalacji brakuje napięcia i po rozcięciu izolacji dostałem się do zasniedziałego styku kabli. Styk praktycznie sie nie trzymał, a gdy go ruszylem az posypał się zielony pył. Wystarczylo naprawic instalację oraz polozyć nowa izolację i wszystko wrocilo do normy. Dziękuję za udzieloną pomoc. Pozdrawiam

          Komentarz

          POWRÓT NA GÓRĘ
          Pracuję...
          X