SKODA OCTAVIA PROSZE O PORADY I WYJASNIENIA- CAR AUDIO !

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nexus6
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4847
    • Volkswagen

Zamieszczone przez Dig Dug
    czy wzmacniacz (moc przykladowa) musi miec mozliwosc konfiguracji z posiadanej np. 4 * 50 na 2*50 + 1*75 sub, zapewnione specjalnie technicznie
    tak na poważnie to nic nie musi

trzeba niestety czytac specyfikacje techniczne wzmaków
    i czytać w jakich konfiguracjach i z jakimi obciążeniam (impedancjami) współpracują

[ Dodano: Sro 24 Sty, 07 21:16 ]
    Zamieszczone przez ziutsane
    zastanawiam sie teraz czy nie pojde bardziej w strone 2 piecykow jeden 2 kanalowy na napedzenie przodu a drugi monoblok tylko i wylacznie do suba tylko jaka bedzie roznica cenowa ?
    idziesz w bardzo dobrym kierunku, pozwalającym na łatwą modernizację systemu w przyszłości,
    zmieniasz pojedynczy element systemu, nie ruszając zadowalających Cię
    różnica cenowa przy markowych klockach nie będzie zbyt wielka
    With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• ziutsane
      RS
      • 2007
      • 2376

no to mnie pocieszyles to zaczynam zbierac na napedzenie tych hertzow z przodu kable zakupilem z tego linka co wczesniej podalem 2mm kwadrat kupilem 25 metrow powinno wystarczyc w zupelnosci (miedz beztlenowa) jak sie zrobi cieplej to zmieniam okablowanie bo to co mam teraz to padaka :E (oryginalne)
      jak bedziesz mial czas to odezwij sie na gg moze jakas oferta w zwiazku z piecykiem pod to w miare sensownym ale tez takim zeby nie zachwialo mojego budzetu ? mam esk 165
      Radio: C90r+XDP210EQ
      Kable:Opt,Skyline,50 mm
      Wzm:XES M1+FP 1.800
      Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• Dig Dug
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1306
        • Seat

Nexus6, no wlasnie czytam u Pawla i ten u-dimention nie ma pokazanej takiej konfiguracji. Stad pytam sie czy to musi byc koniecznie napisane, czy nie.

Wydaje mi sie ze glosniki nie wyrabiaja, bo nastepuje znieksztalcenie dzwieku, swlaszcza basu. Ale nie wiem, czy Clarion 948 niby 4*53W jest w stanie zgnoic Rainbowy SLX 265 max 150W (tyle jest na stronie producenta) ?? w polowie mocy nastepuje rzeżenie glosnikow. Czy moze to wina braku pradu ?? albo cos ?? Sam nie wiem.

[ Dodano: Sro 24 Sty, 07 23:18 ]
        Jest tak od poczatku, ale drazni mnie to od pol roku :evil:
        Była O1 jest F2.

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Dig Dug
          nie wiem, czy Clarion 948 niby 4*53W jest w stanie zgnoic Rainbowy
          jest w stanie, z tych 4x53W PMPO to w RMS zostaje max. 4x18-19W

winne są zniekształcenia generowane przez końcówkę mocy radia

Komentarz

• michu
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 235

Zamieszczone przez ziutsane
            no to mnie pocieszyles to zaczynam zbierac na napedzenie tych hertzow z przodu kable zakupilem z tego linka co wczesniej podalem 2mm kwadrat kupilem 25 metrow powinno wystarczyc w zupelnosci (miedz beztlenowa) jak sie zrobi cieplej to zmieniam okablowanie bo to co mam teraz to padaka :E (oryginalne)
            jak bedziesz mial czas to odezwij sie na gg moze jakas oferta w zwiazku z piecykiem pod to w miare sensownym ale tez takim zeby nie zachwialo mojego budzetu ? mam esk 165
            sory za wcięcie do nie swojego tematu
            też mam esk165 i radio JVC kdsh99 i właśnie do tego szukam wzmaka, ale skłaniam się ku u-dimension 4-300 tylko nie wiem jak to będzie grało moze ktoś kiedyś słyszał taki zestaw ??
            - No nic. Życie jest piękne, ale trzeba się pchać do przodu.Kulturalnie, ale pchać. o. Rydzyk

Komentarz

• Dig Dug
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1306
              • Seat

Nexus6, sugerujesz, ze szlag trafil koncowke ?? Jak dam mniej basow, to moge glosniej grac bez znieksztalcen, albo jak jest mniej basowa piosenka. Ale jak sa basy, to woofery rzeza :/

[ Dodano: Pią 26 Sty, 07 20:12 ]
              Acha tak do pozycji potencjometru 20 na chyba 35max, radio gra slicznie normalnie wymiata seryjne systemy Forda, w nowym Mondeo czy Peugeocie 406 czy 806.
              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Nexus6
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 4847
                • Volkswagen

Dig Dug, po prostu wbudowana koncowka mocy nie jest najwyższych lotów i tyle
                czas na wzmaka :diabelski_usmiech

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

Zamieszczone przez Nexus6
                  Dig Dug, po prostu wbudowana koncowka mocy nie jest najwyższych lotów i tyle
                  czas na wzmaka :diabelski_usmiech
                  Dokładnie! Dig Dug nie wiem jaka jest końcówa w Clarion-ie albo JVC, ale mogę Ci dać przykład z radia Sony. Napisane jest, że ma moc 4x45W. Na końcówce siedzi scalak TDA 7386, który ma następujące parametry:
                  Moc max 4x45W ( zgadza się z opisem na radiu !!! ) ale
                  - przy zniekształceniach 10% ( bardzo wyraźne charczenie ) i zasilaniu 14,4V ( nie wykonalne w oryginalnej instalacji samochodu ze względu na spadki na cienkich kabelkach ) osiąga moc zaledwie 28W.
                  - j.w. ale przy 13,2 V ( bardzo prawdopodobne w instalacji j.w. ) zaledwie 24W
                  - i wreszcie typowe warunki tj. 13,2V i 0,8% zniekształcenia ( prawie niesłyszalne i zupełnie akceptowalne ) moc wyjściowa 18 W !!! ( trochę się różni od deklarowanych 45W ) Wszystko oczywiście przy 4 ohm obciążenia.
                  Dopóki grasz cicho lub średnio wszystko jest OK, jak tylko przekroczysz pewien poziom mocy wyjściowej to zniekształcenia rosną bardzo bardzo szybko...
                  Dlatego potrzebne są wzmaki, które mają większy zapas mocy by mogły dawać kopa...

BTW - Ciekawostka: W STREAM-ach siedzi końcówka TDA 7566 o mocy nominalnej 4x40W / 4 ohm. A można z niej wyciągnąć jeszcze więcej ( 60 W ) bo ma możliwość pracy przy obciążeniu 2 ohm ... I na co komu dodatkowe wzmacniacze :diabelski_usmiech !
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Dig Dug
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 1306
                    • Seat

Nexus6, kowal 2002, Kurcze dzieki koledzy Bede w takim razie myslal nad wzmakiem, bo apetyt mi sie wzmogl na lepsze audio Moze jakiegos malego suba wrzuce. :szeroki_usmiech
                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• ziutsane
                      RS
                      • 2007
                      • 2376

czesc ! Chcialbym sie jeszcze dowiedziec gdzie mozna wykonac montaz tweeterow w slupki lub w te trojkaty tj oryginalne miejsca na tweetery w jakis miare prof sposob w firmie car audio w okolicach Katowic , Sosnowca , Bedzina etc !? jak ktos ma jakies namiary na w miare solidna firme to prosze o namiary ! nie orientujecie sie ile takie cos moze kosztowac !?

[ Dodano: Wto 13 Lut, 07 21:38 ]
                      anyway strasznie duzo problemow ze zdobyciem tej prowadnicy do bagnetu ale bylem dzis u Sliwki w katowicach i zamowilem 21 zl sobie policzyli czyli taniej niz w hurtowni w ktorej bylem wczesniej moral: nie zawsze sliwka drozszy niz inni

Komentarz

• rafalus
                        L&K
                        • 2005
                        • 1140
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

tweetery w słupki najlepiej we Wrocku w EMG
                        nowy cSIMC od Aliego
                        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

tweetery w słupki najlepiej we Wrocku w EMG
                          www.emg.wroc.pl -> ~ 300 zł dwa słupki.

Komentarz

• ziutsane
                            RS
                            • 2007
                            • 2376

mozesz mi na priv napisac mniej wiecej koszt takiej zabawy !? o ile sie orientujesz !

Komentarz

na stronie masz adres, zadzwoń sobie napisz emaila, gg masz tez wszystko ci powie.

Komentarz

• ziutsane
                                RS
                                • 2007
                                • 2376

kolejne pytanie dotyczace kabli czy jest na forum cos o tym jak wymienic kable tzn czy sa jakies triki przy sciaganiu tapicery itd bo chce sobie polozyc kable sam ale nie wiem czy nie ma jakis ukrytych problemow :/ ma ktos moze jakas fotorelacje ew. moze jakies opisy !? dodam ze kable chce puscic od radyjka do bagaznika i spowrotem w przednie drzwi ! pozdro !

Komentarz

• Nexus6
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 4847
                                  • Volkswagen

ziutsane, poszukaj bo było wszystko

hint szukaj w moch postach z kolejnych stage'y instalacji CA :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...