Macie może informację , od kiedy skoda i w jakich modelach będzie montowała filtr cząstek stałych GPF w silnikach benzynowych ?
Filtr cząstek stałych GPF
Zwiń
X
-
znalazłem takie coś ....kurde jak to rozumiecie
"...Nowe przepisy będą miały zastosowanie do wszystkich nowych modeli pojazdów homologowanych począwszy od września 2017
i do wszystkich nowych samochodów sprzedawanych od września 2018 ..."
Pytam bo .....najprawdopodobniej było by do odbioru nowe auto octavia 1,4 koniec września , pierwszy tydzień października
-
-
Kolego, z tego co sie orientuje nie masz co sie martwic.
ten filtr ma byc w autach poddanych homologacji od IX 2017 czyli wszystkich "nowych" wchodzacych na rynek (ewentualnie wersji FL jesli musza od tego wrzesnia przechodzic na nowo homologacje z uwagi na zmiany techniczne).
Skoro masz miec Octavie 1.4 to jestem na 99% pewny ze zadnego filtra miec nie bedziesz.
Ps. za to podejrzewam, ze w pewnym mozmencie moze wypasc 1.4 na rzecz 1.5, no chyba ze stanie sie to dopiero w 2019 r. w raz z premiera Octavii IV.
Pozdrawiam :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gruto Zobacz wpismarlej ....powiedz czy przy odbiorze papierów jest to gdzieś napisane że samochód jest wyposażony w dpf lub gpf
podejrzewam, ze jak usuna z oferty O3 1.4 tsi, 1.2 tsi i 1.8 tsi to nowy 1.5 tsi i 2.0 tsi beda mialy ten gpf, moze tez doloza go do 1.0 tsi???
Oczywiscie gdyby te filtry dzialaly jak powinny - to swietnie, ale podejrzewam, ze moze byc podobnie (a moze sie myle?) jak z dpf... czyli zamiast solidnego elementu dzialajacego niezauwazalnie - drogi problem...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpiszapytaj sprzedawcę, bardzo prawdopodobne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Marro Zobacz wpisCzy odbierana teraz nowa Octavia 1,4 Tsi wyprodukowana prawdopodobnie w październiku może już mieć GPF, czy też jeszcze nie zdążyli mnie nim "uszczęśliwić"?Kodiaq 1.5 DSG Style
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cihens Zobacz wpisA auta z 2018? Jak z tym gpf?Kodiaq 1.5 DSG Style
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zyga263No firma XXX zajmuje się czymś takim. Myśle, że pomogą Wam rozwiązać ten problem.
Mocno zastanawiająceOstatnio edytowany przez spj; 5971.
Komentarz
-
-
A kiedy wycofają 2.0 TSI 280 KM? Spełnia EURO 6, a nie spełnia EURO 6.2. OD 01.09.2018 będzie można sprzedawać samochody tylko z EURO 6.2, a do tego przetestowane co do spalania wg nowej metody, tzw. cyklu WLTP (który owocuje zauważalnie wyższą zarejestrowaną emisją związków szkodliwych).
No i właśnie - do września 2018 - ale co? Sprzedawać czy rejestrować? Bo spotkałem się także z hasłem "nie będzie możliwa rejestracja nowego pojazdu nie spełniającego tej normy".
Ale jeśli np. zamówiłbym takie auto w marcu-kwietniu (przed wycofaniem z oferty), a ono produkowałoby się 6 miesięcy (co przecież jest możliwe), to odbiór przypadłby już po tej dacie. I co wówczas?
M.666 4U
Komentarz
-
-
faktycznie ciekawy problem, ale to chyba Ci powinien go wyjasnic dealer...?
A gdzie mozna poczytac o tej normie Euro 6.2 o ktorej piszesz?Ostatnio edytowany przez marlej108; 1129.
Komentarz
-
-
@Marlej108,
Pozwól, że odeślę na inne forum (zresztą mój wątek, tyle że tam mam inny nick):
Jaką dokładnie normę EURO spełnia silnik 260 KM w obecnie oferowanej Insi? Czy silnik ma GPF - filtr cząsteczek? Kiedy samochód z tym silnikiem otrzymał homolog
EURO 6.2 = EURO 6c
W jednym z postów cytuję zagadnienie opisane na stronie BMW. Praktycznie na stronie każdego producenta możesz znaleźć informacje o przechodzeniu na testowanie spalania/emisji wg WLTP. Tyle że - w odniesieniu do daty granicznej - jedni piszą o "sprzedaży", inni o "rejestracji".
Kończy mi się leasing/wynajem w październiku i na spokojnie chciałem podejść do zagadnienia wymiany auta (wybór między Insignią a Superbem), a tu wyskoczyły komplikacje. Odnośnie Skody słyszałem zapowiedzi o zastąpieniu 280 KM silnikiem 272 KM, więc zapewne ten drugi będzie miał GPF. Natomiast dealer Opla nie ma jeszcze wytycznych z centrali, ale potwierdza, że należy spodziewać się zmian z wyprzedzeniem, bo od września silniki muszą spełniać EURO 6.2 (6c).
M.666 4U
Komentarz
-
Komentarz