Czy ktoś może podzielić się uwagami nt użytkowania ww. szkodnika. Na coś konkretnie trzeba wielce uważać?
Octavia 2 FL 1.4 tsi
Zwiń
X
-
Wymienić rozrząd o ile nie był robiony, lać dobry olej i cieszyć się jazdą. Mam swoją Octavie od 2 lat. zrobiłem ponad 50 kkm. Są egzemplarze gdzie występowały problemy z turbiną ( falowanie przy przyspieszaniu ) i chyba pompa wody odpada w okolicach 100kkm . Ale nie ma co się martwić na zapas. nie takie CAXA straszne jak go malują . Ja generalnie polecam
-
-
Kiedyś kompletny rozrząd kosztował jakieś astronomiczne pieniądze 3500 chyba. Obecnie VW wypuścił zestaw naprawczy i komplet części to około 800 zł. Robocizna to już różnie zależy od regionu Polski.
tutaj temat jest w sumie wyczerpany :
Komentarz
-
-
Ja swoją O2 FL 1.4 caxa z 2009 roku (teoretycznie te kiepskie rozrządu) mam od ponad 3 lat. Kupiłem od kolegi z tego forum który miał od nowości. Obecnie mam 114kkm przebiegu i rozrząd oryginalny. Od początku dobre oleje 0w40 (Millers, Fuchs, Neste) z wymiana max co 15kkm. Rozrząd niedawno zaczął się odzywać ale tylko po dłuższym postoju auta (więcej niż dwie dobry postoju). Codzienne opalanie auta nie powoduje głosu łańcucha. Wymienić rozrząd mam oczywiście zamiar ale poczekam do wiosny kiedy mam też wymianę oleju. Zestaw naprawczy plus dodatkowe części w sumie możesz już kupić od ok 900zl a w ASO za 1100zl (jest to już zestaw z wariatorem). Sama wymiana to koszt od 650zl do 850zl i ok 1000zl w ASO (Gdańsk).
Koszta znacznie zmalały od od ostatnich 2-3 lat i obecnie w 2000zl spokojnie można się zmiescic więc tragedii nie ma. Jeżeli jest caxa po 2010 roku to niby rozrząd jest już lepszy niż w tych pierwszych.
Generalnie auto i silnik jest OK a na miasto w sam raz. Ja mam zwiększona moc i moment więc jazda jeszcze lepsza ;-)
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
-
ASO od nowości , 2 miesiące po 4 letniej gwarancji , olej mobil 0w40 co 15kkm , zapaliła się kontrolka silnika , pokazało wypadanie zapłonu na 2 cylindrze, po dwóch dniach zgasła , a potem po dwóch zapaliła się ponownie , jak jechałem do serwisu zapaliła się EPC auto straciło moc , ledwo dojechałem , sprawdzili kompresję , próba olejowa , zawory wylotowe przepuszczają ., do tego czasu nic tylko pompa dwa razy wymieniana ( piszczenie ) cała akcja tydzień , czekam na naprawę i dobrą wolę Skody
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez strazakp Zobacz wpisJa mam zwiększona moc i moment więc jazda jeszcze lepsza
Jak cenowo wychodzi, ile można wycisnąć, i gdzie był wirus zakładany (szukam w okolicach 3miasta)
Faktycznie czuć przyrost mocy, czy raczej widać go na papierze?Octavia II, 2011, Ambiente
Komentarz
-
-
martwi ta sytuacja ale może to jednak jednostkowy przypadek bo w 2013 mimo wszystko byly juz poprawione. sam mam superba z 14r. i liczylem na brak konieczności robienia rozrzadu jeszcze przez jakis czas bo mam 85 tys a auto ma 3 l i 3miesiace dopiero. jestem ciekaw czy bedzie znana jakas diagnoza tego czy bulke przez bibulke powiedza ...
Komentarz
-
-
Ja myślę ,że to "normalna" sytuacja niestety . Ktoś kiedyś napisał , że łańcuch w tym silniku należy traktować jak pasek a nawet z wiekszą troską i wymieniać co 80 kkm. i ja się chyba będe tego trzymał. Jak widać ostatni wypust a łańcuchy dalej się rozciągają, te pierwsze po prostu wcześniej ,bo chyba nawet przy przebiegu >40 kkm. Z tego co czytałem to łańcuchy w silnikach o tym stopniu zaawansowania się po prostu wymienia to nie przypadłość tylko silników VWAG .
Komentarz
-
-
rozrząd to jedno i temat na forum walkowany w innym poście od lat. pytanie czy to w ogóle w nim przyczyna skoro nie przeskoczył. fajnie byloby wiedzieć o co kaman bo takich przypadkow nie bylo dużo a ludzie we flotach smigaja i nikt rozrządu nie dotyka. ja tez jestem za wymiana ale np 5 lat lub min 120 tys.
Komentarz
-
-
@slawko80rr
Właśnie skutki takie jak by rozrząd lekko przeskoczył. Możliwe ,że napinacz nie zdarzył wybrać luzu łańcucha przy rozruchu można się tylko domyślać. Możliwe że ekspertyza ASO coś określi
Komentarz
-
Komentarz